gslaw 26.11.2009 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Serdeczne dzięki.......będę musiał coś takiego zainstalować...... Masz może jakis namiar na konkretny termostat...???? Pzdr...... ja mam aurton 2005RXTX - jest to termostat radiowy - bardzo wygodny bo nie trzeba żadnych kabli ciagnąć i można dowolnie wybierać miejsce jego "pobytu". minusem jest zakres regulacji temp. 0,25st i duży zakres wahań bo 0,5 st +/- od zadanej temp. wiem że są dostepne bardziej dokładne i z większą ilością bajerów np. krzywa grzewcza - ale są one dużo droższe. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasko33 26.11.2009 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Przy termostacie tak nie jest, temp. może spaść nawet do tych 30st ale piec nie przełączy się w tryb praca, pozostając cały czas na ekonomicznym podtrzymaniu. w rzeczywistości nigdy tak nie jest, tak jak pisałem wcześniej, u mnie piec w podtrzymaniu cały czas ma jakieś 60-70 do 75st pomimo, że "n" mam na 58st.temp. może mocno zjechać nawet do 35st w momencie przejścia w tryb praca - termostat "mówi" grzać - włacza się pompa CO. Jest to związane z tym, że chłodna woda z instalacji CO zaczyna zalewać piec, który ma pewną bezwładność i trochę czasu mu zajmie żeby zobaczyć na czym z termostatem rzecz polega najlepiej trzba byłoby to poobserwować gdzieś na żywo. Witam Mam pytanie. W związku z tak dużymi spadkami temperatury nie pojawia się skraplanie wody na tylnej ściance pieca?Temp. pracy podana przez producenta to min 55 stopni. Zbyt niska temperatura niszczy piec i nie jest uznawana reklamacja.Nie wiem jak to wygląda w praktyce ale ostrzeżenia są wypisane przez producentów i potwierdzają to instalatorzy.Nie ma co ukrywać te piece są drogie- kupno nowego to nie na moje siły.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 26.11.2009 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 w moim przypadku, jak i przypadku moich znajomych którzy mają takie piece i termostat pokojowy, normą jest że przy przejściu w tryb praca piec najpierw mocno zjeżdża w dół a po tych 25 min znowu pracuje z temperaturą bliską ustawionego n (u mnie jest to 58st). myślę, że w tak krótkim czasie woda nie zdąży się skroplić, bo cały czas pracuje dmuchawa i podawany jest węgiel. dla mojego pieca najgorszy okazał się sezon letni, gdy piec został wygaszony. tak zardzewiał, ze miałem problemy z otwarciem przegrody w górnych drzwiczkach - musiałem użyć młotka, to samo z czopuchem. w środku pokazały się nacieki rdzyu w formie brązowych stalaktytów - masakra jakaś. a wcześniej piec pomimo uzytkowania termostatu nie miał śladów rdzy. wg mie najabardziej zabójcze dla pieca są właśnie sezony letnie, gdy piec jest wygaszony - najlepiej jakby cały czas pracował, chociażby w trybie podtrzymania podgrzewał wodę - mamy wtedy małe zużycie węgla powiedzmy na poziomie 90kg/ m-c i dłużej cieszymy się sprawnym piecem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 27.11.2009 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 dla mojego pieca najgorszy okazał się sezon letni, gdy piec został wygaszony. tak zardzewiał, ze miałem problemy z otwarciem przegrody w górnych drzwiczkach - musiałem użyć młotka, to samo z czopuchem. w środku pokazały się nacieki rdzyu w formie brązowych stalaktytów - masakra jakaś. po wygaszeniu przed palem proponuje go wyczyscic, zostawic otwartego na jakis czas z otwartym na maksa czopuchem. ciag go osuszy i bedzie git Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarecki221 27.11.2009 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Dwa pytanka : Jeśli się go wyczyści , np. po sezonie , warto go czymś zabezpieczyć , tudzież jak zacznie korodować - oczyścić rdzę i czymś zabezpieczyć ?? Kwestia ustawienia temperatury włącznie pompy , jak to jest lepiej ustawić niższą czy wyższą . Teraz mam 35st . Nigdy się tym nie interesowałem , a może warto Termostatu brak , tylko na grzejnikach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DASLY 30.11.2009 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Witam Wszystkich, Mam do was prośbę a mianowicie niedawno kupiłam piec z Elektrometu 25 KW I nie wiem jak najlepiej go ustawić. Proszę o podanie najlepszych parametrów jakie używacie. Moj dom ma około 120 , ocieplony dwu piętrowy, dodatkowo piec grzeje również wodę 140 L. Powiedzcie mi proszę jak do do diaska mam sobie zmienić te nastawy bo w tym momencie mój piec pobiera strasznie duzo eko groszu. 50 Kg na 2 doby. Dla mnie to czarna magia , a pan z serwisu zgodził się przyjechać dopiero za 2 tygodnie:). Majstruje już przy nim ze 3 dni i za nic nie mogę dojść do odpowiednich ustawień. Obecnie temperatura na zewnątrz jest dość wysoka więc prosze o podanie ewentualnych ustawień na teraz. Pozdrawiam DAsly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 30.11.2009 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 ... mój piec pobiera strasznie duzo eko groszu. 50 Kg na 2 doby.... czyli jakby nie liczyl 25 kilo na dobe. podajnik chyba 140 kilo starczy Ci wobec tego na 5-6 dni. rewelacji nie ma ale znam ludzi ktorym pali wiecej wiec nie stresuj sie tylko czekaj na magoka od pieca. pokombinowac mozna pozniej jak jego krecenie nie pomoze przypomnij sie tu za 2 tygodnie po wizycie majstra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 30.11.2009 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Witam Wszystkich, Mam do was prośbę a mianowicie niedawno kupiłam piec z Elektrometu 25 KW I nie wiem jak najlepiej go ustawić. Proszę o podanie najlepszych parametrów jakie używacie. Pozdrawiam DAsly witam, wszystko jest w tym topicu, prosze czytać najlepiej od początku a potem próbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlCapone 30.11.2009 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Witam Wszystkich, Mam do was prośbę a mianowicie niedawno kupiłam piec z Elektrometu 25 KW I nie wiem jak najlepiej go ustawić. Proszę o podanie najlepszych parametrów jakie używacie. Moj dom ma około 120 , ocieplony dwu piętrowy, dodatkowo piec grzeje również wodę 140 L. Powiedzcie mi proszę jak do do diaska mam sobie zmienić te nastawy bo w tym momencie mój piec pobiera strasznie duzo eko groszu. 50 Kg na 2 doby. Dla mnie to czarna magia , a pan z serwisu zgodził się przyjechać dopiero za 2 tygodnie:). Majstruje już przy nim ze 3 dni i za nic nie mogę dojść do odpowiednich ustawień. Obecnie temperatura na zewnątrz jest dość wysoka więc prosze o podanie ewentualnych ustawień na teraz. Pozdrawiam DAsly 25 na dobę to dla mnie by była rewelka........ I jeszcze grzeje wodę.....super.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DASLY 30.11.2009 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 taaaaaaaaa rewelka czyli mam rozumieć ,ze to 'bydle' będzie mi 'żarło' 25 kg na dobę? i Wy tak macie? Dla mnie to na razie jest przerażające 3 tony pochłonie mi w oka mgnieniu ehhh Napiszcie w ile Wam ton się spala przez zimę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlCapone 30.11.2009 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Życie z groszkiem nie jest letkie......co roku możesz trafić na inny i wszystkie ustawienia można o kant dupy potłuc........ W zeszłym mi poszło 5 ton....dlatego teraz eksperymentuję z prundem.....Luzik absolutny...... Fakt że mam prawie 300m ale wodę grzeję odzielnie przepływowymi ...... Pzdr........ PS.Warto mieć termostat pokojowy.....pewnie z 30% zyskasz...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonnieblue81 30.11.2009 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 taaaaaaaaa rewelka czyli mam rozumieć ,ze to 'bydle' będzie mi 'żarło' 25 kg na dobę? i Wy tak macie? Dla mnie to na razie jest przerażające 3 tony pochłonie mi w oka mgnieniu ehhh Napiszcie w ile Wam ton się spala przez zimę? Mi w zeszłym roku poszło 10 ton (też mam 25), dlatego powiedziałam sobie nigdy wiecej bo nie nadążałam zarabiać. Ale u mnie dom nie ocieplony, stare okna i dom z jakies 250 m2. Na dodatek stara instalacja i ful wody w obiegu do ogrzania (16 kaloryferów żeliwnych + rury grubości ręki w piwnicy) Teraz kupiłam sobie termostat pokojowy i jak na razie starcza mi podajnik na 6 dni. Bez podajnika wychodziło mi ze 4 dni a zimą 3 więc żarłok z niego niezły. Zimą termostat się nie przyda ale przynajmniej w takie dni jak teraz coś się zaoszczędzi. Byłam załamana moim zużyciem, ale w sklepie gdzie kupowałam termostat powiedzieli mi, że to i tak nieźle bo inni mają gorzej. Hmm.... no nie wiem czy może byc jeszcze gorzej...Chyba będzie trzeba zrobic jakiś skok na bank )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stiff 30.11.2009 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Minimalne zużycie groszku według producenta dla pieca 25 kw to 1,5 kg\h czyli z tym 25kg\dobę nie jest źle chodź przyznam że też bym się załamał - u mnie ostatnio wyszło 9kg ale piec 15kw i domek mały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rmario73 30.11.2009 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Witam od tygodnia mam rozpalony piec 25kw z nowym sterownikiem REG-05 śledziłem te wasze ustawienia ale nie spotkałem się co oznacza WARTOŚĆ OBNIŻENIA TEMPERATURY 1 i WARTOŚĆ OBNIŻENIA TEMPERATURY 2 zakres nastawy od 0-60C do jakiej literki to przyporządkować jak byście mogli mi zaproponować jakieś ustawienia ekonomiczne żeby przetrzymać zimę Temperatura do 17stopni do prac wykończeniowych ( płytki, malowanie itd.) wystarczająca bez wody CWU , dom 220m ściany trzywarstwowe, poddasze 20cm super mata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 01.12.2009 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Witam od tygodnia mam rozpalony piec 25kw z nowym sterownikiem REG-05 śledziłem te wasze ustawienia ale nie spotkałem się co oznacza WARTOŚĆ OBNIŻENIA TEMPERATURY 1 i WARTOŚĆ OBNIŻENIA TEMPERATURY 2 zakres nastawy od 0-60C do jakiej literki to przyporządkować niestety w starszym sterowniku R501 ( tym z literkami) nie ma tych parametrów jak i innych np. temp. załaczania pompy CO. wg mnie nastawy "WARTOŚĆ OBNIŻENIA TEMPERATURY 1 i WARTOŚĆ OBNIŻENIA TEMPERATURY 2" oznaczają o ile chcesz żeby temp. wody grzewczej obniżyła się w danym okresie czasu np. w nocy. dajmy na to że normalnie temp. wody grzewczej jest ustawiona na 58st, i teraz np. nie potrzebujesz żeby tak wysoka temp. była w nocy i chcesz żeby była np.50st. ustawiasz więc "wartość obniżenia temp 1" na 8st do tego musisz ustawić również przedział czasu w którym ta temp. ma obowiązywać. możesz sobie ustawić takie dwie temperatury. tak to rozumiem z treści instrukcji regulatora. ma to chyba na celu zwiększenie oszczędności. wydaje mi się, że uzywanie tych funkcji nie ma większego sensu w przypadku zastosowania termostatu pokojowego. co do nastaw musisz eksperymentować. ja powoli sie przekonuje że na zuzycie wszystko ma wpływ: jakość groszku, pogoda, ustawienie parametrów, ustawienie czopucha i przesłony wentylatora, ustawienie zaworu czterodrożnego, ustawienie temp. grzania podłogówki - 2st więcej i piec ma sporo większe problemy z dojściem do temp. ustawienie temp. na głowicach termostatycznych czy uzywasz termostatu pokojowego i jak to robisz czy dom jest wygrzany, wilgoć w domu czy dom stoi w szczerym polu czy jest osłonięty inna zabudową, lasem czy dogrzewasz się kominkiem - niektórzy z wypowiadających się tutaj twierdząc że mają bardzo niskie spalanie zapominają dodać że maja jeszcze kominek i w nim palą itd. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 01.12.2009 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 taaaaaaaaa rewelka czyli mam rozumieć ,ze to 'bydle' będzie mi 'żarło' 25 kg na dobę? i Wy tak macie? Dla mnie to na razie jest przerażające 3 tony pochłonie mi w oka mgnieniu ehhh Napiszcie w ile Wam ton się spala przez zimę? ja tak miałem na poczatku teraz mam termostat i odpowiednie ustawienia do aktualnej pogody i potrzeb, spalanie jest na poziomie 12,5 kg na dobę lub mniej. cały czas eksperymentuję. wydaje mi się, że jestem coraz bliżej optimum, ale pewnie jeszcze jakiś czas mi zajmie znalezienie złotego środka. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 01.12.2009 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 taaaaaaaaa rewelka czyli mam rozumieć ,ze to 'bydle' będzie mi 'żarło' 25 kg na dobę? i Wy tak macie? Dla mnie to na razie jest przerażające 3 tony pochłonie mi w oka mgnieniu ehhh Napiszcie w ile Wam ton się spala przez zimę? ja tak miałem na poczatku teraz mam termostat i odpowiednie ustawienia do aktualnej pogody i potrzeb, spalanie jest na poziomie 12,5 kg na dobę lub mniej. cały czas eksperymentuję. wydaje mi się, że jestem coraz bliżej optimum, ale pewnie jeszcze jakiś czas mi zajmie znalezienie złotego środka. pzdr. przy obecnej pogodzie, kombinowaniu i zalozeniu ze podajnik ma 140 kilo to spalil 10,37 kg/dobe rok temu w szczycie mrozow 17,5 kg/doba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 01.12.2009 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 ....no napweno największą oszczędność osiągniemy wyłączajac piec ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlCapone 01.12.2009 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 ....no napweno największą oszczędność osiągniemy wyłączajac piec ... O!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DASLY 01.12.2009 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 czekam na specjalistę z serwisu niech pokarze na co go stać z tym piecem i ustawi go optymalnie. Dam znać co za człek był i co nawyprawiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts