piotrulex 02.01.2008 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 a jakie widzicie różnice na + i - w porównaiu elektrometa do reco? za elektrometa dalem 6800 reco to 10300 roznica to 3500 wiec ponad 50% dla mnie to za duza roznica wydajnosc w reco taka sama, spalanie wiec rowniez - zero piec jest sporo wyzszy - minus jest zeliwny wiec bardzo rwaly - plus a ze piec chodzi na pellety czy jakies tam pestki - jest to nieoplacalne w reco zdaje sie mozna napalic tzw. "czymkolwiek" jak piec normalnie pracuje, nie bierze wtedy z podajnika to spala to co wlozysz, jak "cokolwiek" sie wypali to piec znow zaczyna pobierac czyli jest ciaglosc palenia - jest to spory plus wybralem po dlugich namyslach i rozmowach elektrometa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 02.01.2008 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 moim głównym problemem jest mała kotłownia, a w zas\adzie wąska =>225cm.jak odsunę piec 50cm od ściany (a chyba trzeba 60cm) to po dodaniu szerokości pieca reco 40cm to piec zaczyna wchodzić w światło drzwi. elektromet jest chyba szeroki na 80 cm, wtedy nie wejdę do kotłowni;( stąd szukam wąskiego pieca. czemu wysokość to wada? szukam wąskiego pieca ,około 18 kwh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 02.01.2008 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 i jeszcze jedno, jak jest z koniecznością posiadania okna w kotłowni? architekt twierdzi,że musi być, ja bym najchętniej nie miał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 02.01.2008 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 moim głównym problemem jest mała kotłownia, a w zas\adzie wąska =>225cm. jak odsunę piec 50cm od ściany (a chyba trzeba 60cm) to po dodaniu szerokości pieca reco 40cm to piec zaczyna wchodzić w światło drzwi. elektromet jest chyba szeroki na 80 cm, wtedy nie wejdę do kotłowni;( stąd szukam wąskiego pieca. czemu wysokość to wada? szukam wąskiego pieca ,około 18 kwh. wiec decyduje kwestie gabarytowe ktorych ja akurat nie musialem brac pod uwage nasz elektromet stoi okolo 40cm od sciany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 02.01.2008 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 i jeszcze jedno, jak jest z koniecznością posiadania okna w kotłowni? architekt twierdzi,że musi być, ja bym najchętniej nie miał. nie jestem pewien lecz wydaje mi sie ze nie trzaeab okna (znam nowe domy gdzie nie ma). musi byc wywiem przy suficie i powinien byc nawiem nie wyzej niz okolo 1m nad podloga. my nawiewu nie mamy ale jak okaze sie ze kotlownia jest za szczelna i sa problemy ze spalaniem to sie zrobi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 02.01.2008 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 jak nie trzeba okna, to super. mam piwnicę żelbet i z otworami nie będzie łatwo. w tej piwnicy mam wentylacje graw. i otwór w ścianie dla dopływu powietrza. tyle,że otwór jest pod sufitem. gdyby miał być przy podłodze, to był by 2 m pod ziemią. ciekawe czy z tego wyjdą problemy? skoro masz 40cm od ściany piec, tzn że te 60 nie jest tak konieczne? po co piec się od ściany odstawia>? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 02.01.2008 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 jak nie trzeba okna, to super. mam piwnicę żelbet i z otworami nie będzie łatwo. w tej piwnicy mam wentylacje graw. i otwór w ścianie dla dopływu powietrza. tyle,że otwór jest pod sufitem. gdyby miał być przy podłodze, to był by 2 m pod ziemią. ciekawe czy z tego wyjdą problemy? skoro masz 40cm od ściany piec, tzn że te 60 nie jest tak konieczne? po co piec się od ściany odstawia>? w instrukcji od pieca mam napsane o nawiewie nie wyzej niz 1m od posadzki - tez wychodzi pod ziemia 60cm od sciany tez podaje producent lecz majster postawil blizej gdzy mowi ze nie trzeba a szkoda miejsca tez w projekcie mialem piwnice lana z betonu lecz zmielismy na bloczki betonowe, tansze i mniej roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 02.01.2008 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 a jakie jest uzasadanienie tych wszystkich odległości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 02.01.2008 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 a jakie jest uzasadanienie tych wszystkich odległości? zadzwon do producenta kotla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 02.01.2008 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 a jakie jest uzasadanienie tych wszystkich odległości? tył- przyslona czopucha podłączenia zaworek spustu pieca itp. od strony kotla z prawej albo lewej (zalezy gdzie podajnik) musisz mieć trochę luzu zeby za piec sie dostać a od strony podajnika na tyle zeby wrazie czego wyciągnąc slimaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 07.01.2008 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 mineły 2 tygodnie testów spalania 1 tydzień ustawiania ghosta 2 tydzień ustawienia dżidzi temp wewnetrzna 16 C , CWU brak - kocioł 25 kw spalanie w granicach 20 kg/ dobę ale na ustawiania dżidzi kociołek pracuje troszke lepiej jak przy grzaniu na poziomie 22 C spali ok 25 bede happy wkurza mnie jedynie jedna sprawa a mianowicie duża bezwładnośc czujnika temp. tzn. różnica między temp czynnika wychodzącą z kotła a temp. mierzoą temp kotla dochodzi do 9C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kryspin 07.01.2008 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 mineły 2 tygodnie testów spalania 1 tydzień ustawiania ghosta 2 tydzień ustawienia dżidzi temp wewnetrzna 16 C , CWU brak - kocioł 25 kw spalanie w granicach 20 kg/ dobę ale na ustawiania dżidzi kociołek pracuje troszke lepiej jak przy grzaniu na poziomie 22 C spali ok 25 bede happy wkurza mnie jedynie jedna sprawa a mianowicie duża bezwładnośc czujnika temp. tzn. różnica między temp czynnika wychodzącą z kotła a temp. mierzoą temp kotla dochodzi do 9C No niestety ta różnica jest bardzo duża i wprowadza stany nieustalone (w zależności do czego kto tych pomiarów używa). Ale dla ciekawości powiem, że u mnie pomomo zainstalowania zaworu czterodrogowego różnice temperatury na wyjściu i wejściu do kotła sięgają nikiedy 40% i po tym wnoskuję że ochrona pieca przed niskotemperaturowym powrotem za pomocą zaworu czterodrogowego to czyste hasło marketingowe.... Przy 60 czy nawet 75 *C na wyjściu temperatura na powrocie potrafi być na poziomie niskiej 40*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 07.01.2008 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 mineły 2 tygodnie testów spalania 1 tydzień ustawiania ghosta 2 tydzień ustawienia dżidzi temp wewnetrzna 16 C , CWU brak - kocioł 25 kw spalanie w granicach 20 kg/ dobę ale na ustawiania dżidzi kociołek pracuje troszke lepiej jak przy grzaniu na poziomie 22 C spali ok 25 bede happy wkurza mnie jedynie jedna sprawa a mianowicie duża bezwładnośc czujnika temp. tzn. różnica między temp czynnika wychodzącą z kotła a temp. mierzoą temp kotla dochodzi do 9C No niestety ta różnica jest bardzo duża i wprowadza stany nieustalone (w zależności do czego kto tych pomiarów używa). Ale dla ciekawości powiem, że u mnie pomomo zainstalowania zaworu czterodrogowego różnice temperatury na wyjściu i wejściu do kotła sięgają nikiedy 40% i po tym wnoskuję że ochrona pieca przed niskotemperaturowym powrotem za pomocą zaworu czterodrogowego to czyste hasło marketingowe.... Przy 60 czy nawet 75 *C na wyjściu temperatura na powrocie potrafi być na poziomie niskiej 40*C bede asertywny ,nie dokońca nasz racje zawor 4 drożny może się sprawdzić ale po moich doświadczeniach doszedłem do wniosku że należało by wtety na kotle ustawic z 70- 75 C żeby temp powrotu była zadawalająca (mam termometry wszędzie gdzi się da więć kontrolowałem to dokładnie) u mnie chociaz mam zawor 4 drożny to go nie uzywam lepiej się sprawdza w moim przypadku brak 1 go kaloryfera w łazience na poddaszu i połączenie zasilania z powrotem temp na kotle ustawiona mam na 58 C a na powrocie nigdy nie jest miższa niż 45 C (tylko co bedzie jak podłogówka tam niewydoli ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kryspin 07.01.2008 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Generalnie właśnie zależy to jeszcze od "powierzchni wymiany" i zdolności do wychłodzenia się czynnika... u mnie jest ta zdolność ogromna ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zb64 07.01.2008 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 mineły 2 tygodnie testów spalania 1 tydzień ustawiania ghosta 2 tydzień ustawienia dżidzi temp wewnetrzna 16 C , CWU brak - kocioł 25 kw spalanie w granicach 20 kg/ dobę ale na ustawiania dżidzi kociołek pracuje troszke lepiej jak przy grzaniu na poziomie 22 C spali ok 25 bede happy wkurza mnie jedynie jedna sprawa a mianowicie duża bezwładnośc czujnika temp. tzn. różnica między temp czynnika wychodzącą z kotła a temp. mierzoą temp kotla dochodzi do 9C No niestety ta różnica jest bardzo duża i wprowadza stany nieustalone (w zależności do czego kto tych pomiarów używa). Ale dla ciekawości powiem, że u mnie pomomo zainstalowania zaworu czterodrogowego różnice temperatury na wyjściu i wejściu do kotła sięgają nikiedy 40% i po tym wnoskuję że ochrona pieca przed niskotemperaturowym powrotem za pomocą zaworu czterodrogowego to czyste hasło marketingowe.... Przy 60 czy nawet 75 *C na wyjściu temperatura na powrocie potrafi być na poziomie niskiej 40*C bede asertywny ,nie dokońca nasz racje zawor 4 drożny może się sprawdzić ale po moich doświadczeniach doszedłem do wniosku że należało by wtety na kotle ustawic z 70- 75 C żeby temp powrotu była zadawalająca (mam termometry wszędzie gdzi się da więć kontrolowałem to dokładnie) u mnie chociaz mam zawor 4 drożny to go nie uzywam lepiej się sprawdza w moim przypadku brak 1 go kaloryfera w łazience na poddaszu i połączenie zasilania z powrotem temp na kotle ustawiona mam na 58 C a na powrocie nigdy nie jest miższa niż 45 C (tylko co bedzie jak podłogówka tam niewydoli ) U mnie jest inny piec ale zasada działania zaworu czterodrogowego jest taka sama.Na piecu temp ust 62 stopnie, temp wody wychodzącej na instalację 31-34 stopnie,temp wody wracającej do kotła waha się od 46 do 54 stopni. W moim przypadku gdyby na instalację poszło 58 stopni to w domu byłaby sauna.Teraz temp w domu ok 20-21 stopni.Pozdrowienia z małopolski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 07.01.2008 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 58 stopni to w domu byłaby sauna.Teraz temp w domu ok 20-21 stopni.Pozdrowienia z małopolski. eee tam a od czego masz zawory termostatyczne na grzejnikach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zb64 07.01.2008 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 58 stopni to w domu byłaby sauna.Teraz temp w domu ok 20-21 stopni.Pozdrowienia z małopolski. eee tam a od czego masz zawory termostatyczne na grzejnikach ? Racja.Jest to rozwiązanie.Racja.11 głowic termostatycznych po ok 30-40 zł ja wolę czterodrogowy za 170zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 07.01.2008 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 58 stopni to w domu byłaby sauna.Teraz temp w domu ok 20-21 stopni.Pozdrowienia z małopolski. eee tam a od czego masz zawory termostatyczne na grzejnikach ? Racja.Jest to rozwiązanie.Racja.11 głowic termostatycznych po ok 30-40 zł ja wolę czterodrogowy za 170zł. jak tam stryjenka uważa... ja tam wole w pokojach mieć taką temp. jaka sobie ustawie a nie jaka mi "wyjdzie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 07.01.2008 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 jak tam stryjenka uważa... ja tam wole w pokojach mieć taką temp. jaka sobie ustawie a nie jaka mi "wyjdzie" ja tez tak wole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 16.01.2008 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 podciągam temat i proszę o obecną opinię osoby użytkujące ten piec. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts