gslaw 10.12.2009 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 zgadza się, napewno jakis margines błędu jest.jednakże jakość groszku i ustawienia wentylatora nie maja wpływu na ilość zuzycia węgla. Sterownik nic nie wie na temat jakości węgla - podaje tyle ile mu nastawimy. Zużycie naprawdę opiera się na usatwieniach parametrów i wydajności podajnika. jeżeli groszek ma kiepską jakość i potrzeba go więcej to i tak musisz zmienić parametry na inne, co znowu przekłada sie tylko na czasy podawania i stałą wydajność podajnika. dla mnie najważniejsze parametry to zuzycie na godzinę w podtrzymaniu i w pracy. zużycie dobowe (mieszane) to już wypadkowa, nikt nie jest w stanie stać calą dobę i mierzyć ile piec pracuje a ile jest w podtrzymaniu, jednakże na oko mozna powiedzieć że przy takiej pogodzie jak teraz piec pracuje przez 5h na dobę a przez 19 jest w podtrzymaniu, no chyba, że nie używamy termostatu... to już gorzej. ważne są jednak tylko czasy.... i wydajność podajnika. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonnieblue81 10.12.2009 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Gsław mam pytanie odnośnie Twojej tabelki. Chciałam sobie porobić symulacje i wybrać najbardziej optymalne ustawienia. Widzę, że jest do wypełnienia pozycja ilość h w cyklu praca /24 h. W jaki sposób to badasz? Mam nadzieję, że nie trzeba cały dzień śleczyć w piwnicy żeby znaleźć jakąś średnią? Masz może jakąś sprawdzoną metodę zmierzenia tej wartości? W sumie od niej dużo zależą dalsze obliczenia więc chciałabym ją pieć w miarę miarodajną. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwests 10.12.2009 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 masz całkowitą rację, mialem na myśli, że przy takich samych nastawach w zależności od jakości węgla czy otwartej klapki dmuchawy piec może więcej pracować albo w cyklu praca albo w cyklu podtrzymanie co za sobą niesie wieksze lub mniejsze spalanie. oczywiście wyliczenia są wypadkową nastawień na piecu i nic tego nie zmienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonnieblue81 10.12.2009 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Zdaje mi się, że u mnie jednak pracuje o wiele dłużej, niż szacujesz. Wyszło mi to w Twojej tabelce, bo przy ustalonym b i inncyh parametrach wg Twoich obliczeń starcza na dużo dłużej niż u mnie. U mnie przy obecnych nastawach d=18, b=120 pojemnik (przy użyciu termostatu) starcza mi w porywach na 6 dni. Pewnie na to ma wpływ to że dom nieocieplony, inna kubatura, etc. Dlatego jestem ciekawa jak to moża w miarę łatwo zmierzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szarak_sycow 10.12.2009 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 ..gslaw kalkulator niezly...tez lubie excella...potezny maszyna ten EXCELL..... co do ustawien REG05 to nie mam takich mozliowsci jak REG01. Ja tylko moge ustawic: ilosc podawanego wegla mam 25% wentylator mam 25% czas trwania cyklu 150 sekund czas postoju 10 min temp. zalacznia pompy co 56 stopni temp ustawiona 55 stopni czopuch zamknolem, Po twojej wypowiedzi zmienilem plomien na palnikowy i jasny...czekam na rezultaty. Termostat mam juz podlaczony..na dzien wali 23 stopnie od 24 do 6 rano nastwilem 22 stopnie....wiesz lubimy cieplo p.s nie mam mozliowsci ustawieniie przedmuchu w czasie podtrzymania i roznej ilosci podawania wegla w podtrzymaniu. Jak wczesniej wspominalem tylko moge opoznic caly cykl (przedmuch i podawanie) o ilosc minut. NIe wiem czy dobrze kombinuje z tem zalacznia pompy co...ma ustawiona na stopien wyzej niz tem zadana na kotle.....powoduje to ze po cyklu podtrzymania temp mi spada o 5 stopni.... Dzieki piekne za poswiecienie mi czasu...ale uzytkuje ten kociol pierwszy sezon i troszke jestem zagubiony w tych wszystkich opiniach... PZDR GRZEGORZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 10.12.2009 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 bonnieblue81 te godziny podaję z głowy, obserwuję termostat i wiem w jakich godzinach mi się załącza i ile trwa cykl grzania do osiągnięcia zadanej na termostacie temperatury. z rególy załącza sie w nocy o 3 i nad ranem o 7 - za każdym razem pracuje około 1,5h i jeszcze raz w ciągu dnia razem około 5-6h na dobę. Tak mam ustawiony termostat - godziny garzania i niegrzania (dzień i noc) więc łatwo mi jest sprawdzić kiedy się załacza (głównie dzieje się to przy godzinach "dzień") wiadomo, że każdy dzień jest inny, jednego dnia będzie to 8h a innego 4 (jak będzie cieplej) na przestrzeni m-ca to się mniej więcej uśrednia - trzeba więc obserwować. Na to, że Twój kociołek sporo pochłania napewno ma wpływ ocieplenie domu, a w efekcie jego wychładzanie (duże straty cieplne). aby utrzymać zadaną temepertaurę piec musi więc więcej pracować a tym samym niestety wiecej palić. większa kubatura = wiecej do ogrzania = większe spalanie, nie można więc do końca porównać wszystkich domów. sylwestsw sumie też masz rację, jakość groszku ma wpływ na ilość spalonego węgla dla osób nieużywających termostatu. szczególnie jest to widoczne jeżeli piec ma trudności z wejściem na temp. z powodu np. małej kaloryczności węgla. twój tok rozumowania jest tu jak najbardziej OK. Ja jednak patrzę na to przez inny pryzmat, poprzez czas pracy i czas podtrzymania a tu już łatwo dokonać obliczeń. Dla mnie słaby groszek oznacza dużo godzin w trybie praca, a przy danych nastawach jeżeli wiemy ile to jest godzin łatwo policzyć zużycie. co do kalkulatora - podaje on nam głównie zużycie i łatwo jest porównać rózne nastawy bez konieczności przeprowadzania długotrwałych eksperymentów.po przeliczaniau różnych ustawień wyciagnołem kilka wniosków:1. ilość zużywanego węgla / h w trybie praca dla tego samego d jest zawsze taka sama niezależnie od pozostałych ustawień b,o,L. 2. jednakże o ile parametry b,o,L nie woływają na ilość zużytego węgla w trybie praca / h , to parametr b ma duże znaczenie dla spsoobu i jakości procesu spalania. krótkie b oznacza małe i częste podania - węgiel częściej się rusza na retorcie i wg mnie ( i inncych) lepeiej i dokładniej się spala. Długie b oznacza żadsze ale i większe dawki jednorazowe, wg mnie węgiel to nie gaz i nie odrazu może zapalić się jego duża ilość, efeket węgiel gorzej się spala jest więcej spieków, koksu i niespalonego węgla. 3. do ilości węgla (d) trzeba dobrać odpowiedną dawkę powietrza odpowiednio sterując przesłoną wentylatora i parametrem U. ja jestem bardziej za terorią krótkiego ostrego( lecz bez przesady) białego płomiena - pdobno jest o wiele gorętszy niż czerwone jęzory.4. dla zuzycia / h w trybie podtrzmanie mają znaczenie z kolei wszystkie parametry d, b, o, L - trzeba więc oba tryby, praca i podtrzymanie jakoś pogodzić. L2 lub L3 w stosunku do L1 oznacza 2x i 3x większe zużycie w trbie podtrzymania, długie o oznacza mniejsze zużycie w podtrzymaniu i trzeba je dobrać w stosunku do d i b, tak żeby piec nie wygasł ani żeby się co chwila nie gotował szarak_sycow twoje ustawienia(U) "wentylator mam 25%" - raczej ok, trzeba obserwować płomień(b) "czas trwania cyklu 150 sekund" - ja ustawiam na 30(o) "czas postoju 10 min" - tak jak ja(d) paliwo 22% (L) prawdopodobnie masz domyślnie 1 - i to jest ok.f i j mało ważne może być po 20sekdane te można sobie wstukać do kalakulatora i wszystko ładnie widać i łatwo porównaćtemp. zalacznia pompy co 56 stopni - ja bym obniżył na 50st, choć nie mam wogóle doświadczenia z tym sterownikiemtemp ustawiona (n) 55 stopni - jest ok pzdr wszystkich[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuku8 11.12.2009 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 policzyłem i wychodzi mi, ze masz potęzne zuzycie wegla w podtrzymaniu 15,12 kg/dobę, ja mam 2,57 kg/dobę. do tego jeżeli twój piec wejdzie w tryb praca dajmy na to przez 2 godziny na dobę to zuzycie skoczy ci do ponad 20 kg/dobę - a grzejesz tylko wodę.... spróbuj: d25 b30 o10 L1 U35 zuzycie w podtrzymaniu będziesz miał na poziomie 3,57kg/dobę, a piec nie powinien wygasnąć. No raczej mi wychodzi spalanie obecnie 8,3333 kg na dobe ale ustawilem wedlug twoich ustawien zobaczymy... pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 11.12.2009 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 8,333kg - zgodze się jeżeli masz L=1 pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasko33 13.12.2009 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 Witam Czy ma ktoś ochotę podać nastawy na piec bez termostatu pokojowego? Widać ogromną różnicę poglądów. Chciałbym ustalić w miarę ustabilizowane (optymalne) ustawienia. Może się uda Mój piec elektromet 15 Kw R 501 zawory termostatyczne na kaloryferach. Nie mam zamiaru kupować pokojowego nie uważam tego urządzenia za dobry pomysł. Mam nadzieję że tacy jeszcze tu bywają Jeśli jest ktoś kto ma ustabilizowaną sytuację to zapraszam do wymiany zdań. pozdro. i wesołych świąt!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 13.12.2009 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 gslaw, ciekaw jestem jak skomentujesz moje ustawienia? piec pali 8kg/d gdy pogoda 0 do +10stC i 12kg/d gdy pogoda -5 do -10stC n 55d 10 U 15b 20o 30L 2U --j 10F 10P 34 przesłona na 2 palceszyber na godz. 1:00 popiół - sypki, mało spieków. czy mozna coś jeszcze wycisnąć? zastanawiam się czy na podtrzymaniu mozna by coś poprawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rmario73 13.12.2009 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 no no spalanie niezłe ale napisz jakiej wielkości ogrzewasz dom jak ocieplony itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowal29 13.12.2009 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 Witam jedno krótkie pytanko. Jak zaczną się większe mrozy -10 to ustawienia trzeba zmieniac , mimo że mam termostat pokojowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 14.12.2009 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Możecie napisać ile cm otwarta przesłona w najszerszym miejscu. Palec palcowi nie równy pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 14.12.2009 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 ... witam Czy moge Cie gdzies widywac na N forum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 14.12.2009 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 gslaw, ciekaw jestem jak skomentujesz moje ustawienia? piec pali 8kg/d gdy pogoda 0 do +10stC i 12kg/d gdy pogoda -5 do -10stC n 55 d 10 U 15 b 20 o 30 L 2 U -- j 10 F 10 P 34 przesłona na 2 palce szyber na godz. 1:00 popiół - sypki, mało spieków. czy mozna coś jeszcze wycisnąć? zastanawiam się czy na podtrzymaniu mozna by coś poprawić? witam quwert to Ty jesteś tu raczej ekspertem a nie ja. Sam wzorowałem się na twoich sugestiach z rozmowy z Last Rico na topicu o ekonomicznym spalaniu wegla i sam chętnie wypróbuje twoje ustawienia. czy używasz termostatu pokojowego? wiem, że termostat ma coraz mniejszy wpływ na spalanie im na dworze jest chłodniej, piec musi dlużej pozostawać w trybie praca, wtedy trzeba optymalizować ustawienia na pracę ciągłą - tego jeszcze nie przerabiałem, wydaje mi się jednak, że trzeba zmniejszać ilość podawanego węgla.... twój piec to 15 czy 25KW? co do twoich ustawień.... czy nie zdarza ci sie, że piec wygasnie, masz strasznie małe zużycie w podtrzymaniu .... z obliczeń mi wyszło, że przy twoich ustawieniach jak piec zużywa 8kg / dobę to jest w trybie praca przez 6h a przy 12kg/dobę około 10h - czy możesz to potwierdzić. czy płomień ustawiasz wg sugestii Last Rico na biały i krótki (palnikowy) czy masz jakiś inne doświadczenia? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonnieblue81 14.12.2009 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 U mnie niestety termostat już się nie sprawdza, a nawet muszę stwierdzić, że jest gorzej bo jakoś jest teraz zimniej w domu, niż jak piec chodził 24 h. Wiecie miże w jaki sposbó odłączyć termostat, żebym nie musiała go odpinać od pieca. Nie mam czy zewrzeć styków nie piecu, dlatego nie chcę go odłączać od pieca, tylko w jakiś sposób wyłączyć żeby piec myślał że działa bez termistatu. U mnie teraz podajnik starcza tylko na 4 dni- a do wielkich mrozów jeszcze daleka droga ;-(( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 14.12.2009 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Wiecie miże w jaki sposbó odłączyć termostat, żebym nie musiała go odpinać od pieca. (( ustaw na termostacie 30st, bedzie ten sam efekt. dalej reguluj głowicami na kaloryferach. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowal29 14.12.2009 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 gslaw napisał: rzyczę powodzenia parametr P, czyli temp. podajnika masz jak najbardziej w porządku. max wartość wedle instrukcji to 85st przy których zadziała ochrona przed przegrzaniem podajnika. pzdr. Witam Pisze tak jak obiecywałem Zmieniłem ustawienia według podpowiedzi , podajnik starczył mi na 5 dni Jak myślisz czym może to być podyktowane że w moim przypadku przy tej samej temperaturze starcza na 5 dni podajnik a u was na 11 -13 jak czytam Niestety ale nie mam czasu żeby postać w kotłowni i posprawdzac jak się zachowuje piec w stosunku do termostatu pokojowego Dlatego też sprawdzam wasze ustawienia Obecne nastawy n58 d17 b30 L1 U26 o10 c48 u8 f15 j15 czopuch na 10 przesłona wentylatora 2 palce Z góry dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 14.12.2009 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 ... witam Czy moge Cie gdzies widywac na N forum? hm, a czemu pytasz? to Ty jesteś tu raczej ekspertem a nie ja. Sam wzorowałem się na twoich sugestiach z rozmowy z Last Rico na topicu o ekonomicznym spalaniu wegla i sam chętnie wypróbuje twoje ustawienia. czy używasz termostatu pokojowego? wiem, że termostat ma coraz mniejszy wpływ na spalanie im na dworze jest chłodniej, piec musi dlużej pozostawać w trybie praca, wtedy trzeba optymalizować ustawienia na pracę ciągłą - tego jeszcze nie przerabiałem, wydaje mi się jednak, że trzeba zmniejszać ilość podawanego węgla.... twój piec to 15 czy 25KW? co do twoich ustawień.... czy nie zdarza ci sie, że piec wygasnie, masz strasznie małe zużycie w podtrzymaniu .... z obliczeń mi wyszło, że przy twoich ustawieniach jak piec zużywa 8kg / dobę to jest w trybie praca przez 6h a przy 12kg/dobę około 10h - czy możesz to potwierdzić. czy płomień ustawiasz wg sugestii Last Rico na biały i krótki (palnikowy) czy masz jakiś inne doświadczenia? pzdr oj nie, ekspertem jestes ty. jam maly żuczek mój układ to: 15kW ->bufor 750l -> zawór 3dr z siłownikiem ze sterowaniem pogodowym ->180m2 podłogówki termostatu pok. nie mam. na siłowniku steruję krzywą grzewczą, teraz mam ustawioną na 1,5 czyli dla "ciepłego domu" płomień ustawiam na biały i krótki, wczesniej miałem wentylator na 10 co powodowało za niską temp komina i skropliny. zmieniłem na 15 i na czopuchu w trybie praca mam 130stC i komin ciepły na całej długości. piec nigdy nie zgasł, palę drugi sezon. jak ocenic czas twania pracy i podtrzymania? trzeba by postać przy piecu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 14.12.2009 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 ... witam Czy moge Cie gdzies widywac na N forum? hm, a czemu pytasz? hmmm odpowiedz daje do myslenia pytam bo czytam, pisze i nick taki mi sie przewija ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts