Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec na eko groszek ELEKTROMET 25kw

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

daj proszę linka do tego forum.

ps. oczywiscie ze tam nie piszę, bo nie wiem o co chodzi ;)

tu czy na PW?

juz poszlo

z kim gadasz to zobaczysz z prawej strony "Ostatnio byli"

pozdro

:)))))))))))

heh, szkoda, tematyka forum wydaje się być....frapująca. niestety nie ma mnie tam, nie mogę się zalogować, a rejestrować się wolę nie.

Pisze tak jak obiecywałem :)

Zmieniłem ustawienia według podpowiedzi , podajnik starczył mi na 5 dni :(

Jak myślisz czym może to być podyktowane że w moim przypadku przy tej samej temperaturze starcza na 5 dni podajnik a u was na 11 -13 jak czytam :o

Z góry dzięki za odpowiedź

wydaje mi się, że w ostatnich dniach zrobiło sie po prostu chłodniej. u siebe równiez obserwuję zwiększenie zuzycia grochu, chociaż nie jakieś katastrofalne :) logicznie rzecz biorąc, wyjasnienie mam tylko jedno - ostatnimi dniami piec więcej przebywa w trybie praca - a to oznacza wieksze zapotrzebowanie na ciepło, czy to w CO czy w CWO.

przy tych nastawach jeżeli piec wogóle nie włączyłby się w tryb praca maiłbyś dzienne zużycie na poziomie 2,6kg, a wygląda to raczej na 25kg/dobę - co odpowiada 12h trybu praca w ciągu doby.

sprawdź termostat czy przypadkiem nie każe piecowi zbyt długo pracować.

jaką masz temp. w domu? czy dom jest nowy, wygrzany? jaka powierzchnia?

pzdr.

daj proszę linka do tego forum.

ps. oczywiscie ze tam nie piszę, bo nie wiem o co chodzi ;)

tu czy na PW?

juz poszlo

z kim gadasz to zobaczysz z prawej strony "Ostatnio byli"

pozdro

:)))))))))))

heh, szkoda, tematyka forum wydaje się być....frapująca. niestety nie ma mnie tam, nie mogę się zalogować, a rejestrować się wolę nie.

myslalem ze znow swiat okaze sie maly a tu prosze. zbieznosc nickow. no nic ...

mój układ to:

15kW ->bufor 750l -> zawór 3dr z siłownikiem ze sterowaniem pogodowym ->180m2 podłogówki ....

jak ocenic czas twania pracy i podtrzymania? trzeba by postać przy piecu?

dzieki za info, masz dosyć niestandardwe rozwiązanie z tym buforem i taką ilością podłogówki - może na tym cały pic polega. taka duża ilość wody i podłogówka mają ogromną bezwładność, jak już się nagrzeją to długo trzymają i nie są tak podatne na chwilowe wahania temp - długo oddają ciepło. Do tego po rozgrzaniu bufora nie potrzeba ogromnej mocy żeby go dogrzać - woda w instalacji jest zawsze ciepła i piec ma łatwiej....

sam nie wiem...

ale fakt spalanie masz na b. niskim poziomie.

co do obserwacji pieca: to trzeba by go niestety obserwować, ja widzę na termostacie kiedy grzeje CO co do CWU to też musiałbym przy nim stać.

czas pracy i niepracy oceniam szacunkowo, mniej więcej.

pzdr

co do twoich ustawień.... czy nie zdarza ci sie, że piec wygasnie, masz strasznie małe zużycie w podtrzymaniu ....

z obliczeń mi wyszło, że przy twoich ustawieniach jak piec zużywa 8kg / dobę to jest w trybie praca przez 6h a przy 12kg/dobę około 10h - czy możesz to potwierdzić.

pzdr

krótko mówiąc nie zmieniał byś ustawien podtrzymania, bo są ok?

mój układ to:

15kW ->bufor 750l -> zawór 3dr z siłownikiem ze sterowaniem pogodowym ->180m2 podłogówki ....

jak ocenic czas twania pracy i podtrzymania? trzeba by postać przy piecu?

dzieki za info, masz dosyć niestandardwe rozwiązanie z tym buforem i taką ilością podłogówki - może na tym cały pic polega. taka duża ilość wody i podłogówka mają ogromną bezwładność, jak już się nagrzeją to długo trzymają i nie są tak podatne na chwilowe wahania temp - długo oddają ciepło.

pzdr

to rozwiazanie jest co raz czesciej stosowane :)

chodziło o pogodzenie 4 tematów:

1. optymalna praca pieca

2. zasilanie podłogówki - nie mam grzejników

3. cwu nie z bojlera (legionella i inne syfy), tylko przepływowo.

4. prosta grzanie alternatywne - w buforze jest grzałka 9kW - uzywana latem do cwu.

dolicz do tej powierzchni 180m2 podłogówki, jeszcze 90m2 piwnicy z garazem -grzane do 15stC :)

ps Dziś całą noc było -12stC

pzdr

krótko mówiąc nie zmieniał byś ustawien podtrzymania, bo są ok?

z kalkulatora wynika mi że są bardzo ok, twoje 0,7kg/dobę vs moje 2,6kg.

nie mniej jednak, gdyby piec był całą dobę w podtrzymaniu za sprawą termostatu, przy twoich ustawieniach, pewnie by zgasł.

Abstarachując od rozwiązań hydraulicznych, wydaje mi się że dotykamy tu bardzo ważnego aspektu: sposobu pracy pieca a nie tylko zużycia.

Piec może zużyć w ciagu doby np. 8kg węgla, ważne jest jednak jak on to zrobi, czyli ile pracy a ile podtrzymania i głębiej jak często praca i podtrzymanie w ciągu doby się przeplatają i ile te zmiany trwają i jak są one efektywne (głównie praca).

rozumiem, że te 15st to masz w garażu a nie w domu?

15stC mam w garazu (piwnicy), w domu mam 20stC, podłogówka daje wiekszy komfort cieplny i te 20stC przy podłogówce, odpowiada 23stC przy kaloryferach.

co ciekawe, do podłogówki wlewam wodę o temp 25stC przy tych mrozach, jak było nieco >0stC, to wlewałem 20stC do podłogi.

co to jest to 0,7kg/d ?

0,7kg/dobę to jest zużcie węgla w podtrzymaniu, tzn w sytuacji gdy piec nie realizuje cyklu praca tylko sobie dorzuca węgiel żeby nie zgasnąć.

tryb ten szczególnie jest widoczny gdy stosujesz termostat pokojowy, którego nie masz.

jeżeli temostat "mówi" nie grzać to przełacza automatycznie piec w podtrzymanie, ale jest to trochę inne podtrzymanie niż w przypadku pracy bez termostatu.

Jak myślisz czym może to być podyktowane że w moim przypadku przy tej samej temperaturze starcza na 5 dni podajnik a u was na 11 -13 jak czytam :o

Niestety na zużycie węgla ma wpływ bardzo wiele czynników. Ja mogę marzyć o zużyciu jakie wykazują inni, a dla nich i tak nie są optymalne ;-) Mi pojemnik starcza max na 4 dni, przy mrozach na 3 ;-((( Zakupiłam termostat i w ciepłe dni podskoczyło mi do 6 dni, ale teraz już nic to nie daje bo po prostu jest w domu za zimno. Ale ja mam 280 m2, stare okna i brak ocieplenia więc takich wyników nie osiągnę nigdy (póki nie zainwestuję w chałupę). Dlatego trzeba się cieszyć z tego co się ma i iść do przodu drobnymi kroczkami! Trzymam kciuki za nas wszystkich :D

nie sądzisz, ze wiekszosc problemów z duzym spalaniem wynika z za duzych piecy.

sąsiad ma piec 30kW, w domku mniejszym nieco od mojego i u niego piec dochodzi do 55stC, przechodzi na wstrzymanie, po czym temp podnosi sie siłą bezwładnosci do 65stC.

u mnie, temp na piecu wacha się w granicach 53-55stC, fakt ze bufor dziala jak amortyzator i moze to jest glowny powod oszczednosci?

u mnie pompa piec - bufor chodzi non stop, wyłapuje równiez to cieplo, ktore tworzy sie w trybie podtrzymanie. jak jest u was?

wydaje mi się, że w ostatnich dniach zrobiło sie po prostu chłodniej. u siebe równiez obserwuję zwiększenie zuzycia grochu, chociaż nie jakieś katastrofalne :) logicznie rzecz biorąc, wyjasnienie mam tylko jedno - ostatnimi dniami piec więcej przebywa w trybie praca - a to oznacza wieksze zapotrzebowanie na ciepło, czy to w CO czy w CWO.

przy tych nastawach jeżeli piec wogóle nie włączyłby się w tryb praca maiłbyś dzienne zużycie na poziomie 2,6kg, a wygląda to raczej na 25kg/dobę - co odpowiada 12h trybu praca w ciągu doby.

sprawdź termostat czy przypadkiem nie każe piecowi zbyt długo pracować.

jaką masz temp. w domu? czy dom jest nowy, wygrzany? jaka powierzchnia?

pzdr.

Witajcie

Termostat ustawiłem na program indywidualny.

Czyli nastawione mam godziny od 5:00 do 9:00 i od 15:00 do 21:00 na temperature dzienna czyli 22 stopnie i taką uzyskuje na dole , na górze natomiast mam temp. 21 stopni :D Reszta godzin jest objęta nastawieniem temp nocnej (tak zwanej ekonomicznej ) na 21.5 stopnia i tu pojawia się problem w postaci iż około 24:00 na dole mam 21 stopni a na górze 18,5 - pytanie jak zwiększe na termostacie temp,czy to wystarczy. Czy musze zwiększyć też jakis parametr na piecu aby uzyskać większą temp . :-?

Jęzeli chodzi o dom to grzeje w nim 2 sezon , 250 m2 .

Jutro mija 1 miesiąc jak grzeje i średnia spalania to 750 kg :-?

Z tego co czytam to nie najlepszy wynik :-?

możliwe, że piece są zbyt duże w stosunku do potrzeb, ja mam 25KW.

fakt, w podtrzymaniu sam wchodzi nawet do 75st, ale nadwyzka ta w moim przypadku zjadana jest na podgrzanie wody w CWU, co dzieje się niejako bez potrzeby wchodzenia w tryb praca. samo wchodzenie na wyższą temp. jest tu związane z tym, ze w podtzrymanu przy termostacie pompa CO jest wyłączona a piec grzeje się sam.

jednakże co dziwnym jest, różnica pomiedzy 15 a 25KW oprócz gabarytów zewnetrznych polega tylko na ilości wody w wymienniku 80 i 120l. ten duży wymiennik działa tu również jak swojego rodzaju bufor (akumulator).

co do wielkości retorty i maks. wydajności podajnika różnic chyba nie ma, przynajmniej wedle instrukcji.

fakt... twoje rozwiązanie daje wiekszą stabilnośc dla pieca. w buforze masz cały czas 53-55st i piec nigdy nie jest zalewany zimną wodą tak jak u nas po wejściu w tryb praca, gdzie piec zalicza zjazd z np 60st na 35 a potem walczy przez 30 min żeby to odzyskać w miarę jak temp wody w instalacji będzie wzrastać. łatwiej jest odrobić 2st niż 25 :lol: .

Niestety na zużycie węgla ma wpływ bardzo wiele czynników. Ja mogę marzyć o zużyciu jakie wykazują inni, a dla nich i tak nie są optymalne ;-) Mi pojemnik starcza max na 4 dni, przy mrozach na 3 ;-((( Zakupiłam termostat i w ciepłe dni podskoczyło mi do 6 dni, ale teraz już nic to nie daje bo po prostu jest w domu za zimno. Ale ja mam 280 m2, stare okna i brak ocieplenia więc takich wyników nie osiągnę nigdy (póki nie zainwestuję w chałupę). Dlatego trzeba się cieszyć z tego co się ma i iść do przodu drobnymi kroczkami! Trzymam kciuki za nas wszystkich :D

Witaj

Ja mam 250 m2 okna nowe cały dom jest nowy , w zeszłym roku się wprowadziłem :p Ocieplony steropianem 15 , wełna na dachu .

Rozumiem że w pierwszych dwóch latach dom się jeszcze musi wygrzać.

Tyle tylko iż mozna powiedzieć że mam podobne osiągi jak ty bo przy temp na dworzu -2 do 6 stopni podajnik starczył mi na max 7 dni a średnia wyszła 25 kg/na dobę :cry:

Jak czytamy niektórym średnia wychodzi dużo mniejsza.

I dlatego drapiemy się po głowie i zastanawiamy się dlaczego i skąd takie różnice :)

Ja niestety nie mam doświadczenia w kwestji nastawów i dlatego próbuje innych. Mimo wszystko biorę pod uwagę margines błędu , różnych czyników ( takich jak nowy, stary dom, ocieplony czy też nie okna, powierzchnia domu itp. ) i dziwię się że mi starcza na 5 dni a innym na 11 dni to chyba mimo wszystko zbyt duże różnice.

Wyciągam nawet wnioski może nie słuszne, że w twoim przypadku również można by było osiągnąc lepszy wynik :lol:

Wierze że znajdziemy złoty środek i pomogą nam ludzie którzy mają duże już doświdczenie , a późnijk my bedziemy mogli dzielić się swoim :D

W porównaniu do zeszłegoi sezony i tak osiągam już dobry wynik :D lecz za podpowiedzią innych próbuje go jescze polepszyć :D

Swoją drogą jak możesz to podaj swoje parametry , chętnie spróbuję i zdam relacje czy pomogły :D

I co najważniejsze jak ustawiłaś termostat pokojowy

gslaw, ciekaw jestem jak skomentujesz moje ustawienia?

piec pali 8kg/d gdy pogoda 0 do +10stC i 12kg/d gdy pogoda -5 do -10stC

n 55

d 10

U 15

b 20

o 30

L 2

U --

j 10

F 10

P 34

przesłona na 2 palce

szyber na godz. 1:00

popiół - sypki, mało spieków.

czy mozna coś jeszcze wycisnąć? zastanawiam się czy na podtrzymaniu mozna by coś poprawić?

Witam

U mnie całkiem podobnie

n 60, d 9, U 20- zasłona wentylatora usunięta płomień prawie biały- mam małe spieki ale temperatura 1stopień w ok 1minuty. Spieki wiadomo zbyt dużo powietrza, ale postanowiłem że nic się nie stanie jeśli jakieś będą.

L-1 tu nic nie podpowiem bo nie experymentowałem jeszcze za ciepło na dworze moim zdaniem. Ale podtrzymanie bardzo mnie interesuje pewnie jest ktoś kto już to rozgryzł.

Pozdrawiam i zapraszam do wymiany zdań

kowal 29,

U mnie i tak jest lepiej niż rok temu - bo w ezeszłym sezonie zużyliśmy 10 ton. W tym mam zamiar wyciągnąć max 8. A za rok bedziemy ocieplać chałupkę więc może znowu się coś zaoszczędzi.

Ja ma obecnie takie nastawy:

temostat dzień - 22; noc 21

d= 20 (wcześniej było 18 - jak było ok 5-8 st na dworze)

u= 30

n=60

b=80

L=1

o=20

f=10

j=10

piec ma 25 kw i mam b. dużo wody w obiegu.

Tydzień temu było super, piec praktycznie nie chodził przy tych ustawieniach, teraz praktycznie chodzi non stop.

d podkręciłam do 25, ale to nic nie dało tylko więcej mi węgla żarło. Ostatni miesiąc to nic nie robię tylko kombinuję z piecem - już mi po mału to bokiem zaczyna wychodzić i tracę nadzieję na sukces.

Może faktycznie mam źle piec dobrany -nie znam się na tym- ale raczej wszyscy mówią, że jest ok. Najgorsze jest to, że kupę kasy ładuję w grzanie a w domu lodówa. Jestem zmarzlak - dla mnie 22 stopni to chłodnowa, a nie wspomnę już o 21... Faktycznie, u Ciebie to trochę dziwne, że takie masz zużycie, skoro masz nowy domek :roll:

Poza tym, zwróć uwagę jaką kto ma temp nastawioną w domu. Niektórzy są chłodnolubni i mają niższe temp nastawione- a to jednak w dużej mierze przekłada się na mniejsze zużycie. Ja pewnie, jakby mnie było na to stać, to bym sobie jeszcze podkręciła temperaturkę :D :D :D

Moja żona również lubi ciepło i podnosze temperature na termostacie lecz to nie przynosi efektu. :cry:

Niestety tez nie mam doświadczenia i szlak mnie już trafia z tym termostatem.

Mam tam możliwość nastawienia temp dziennej (natawiłem 23 stopnie w dzień. Jak przychodze do domu to jest ok bo temp na dole 22,5 a na górze 21,5 chociaż i tak jest to dziwne bo jak to wkońcu jest że nastawiam zadaną 23 a osiągam 22 do 22,5 ) lecz w momencie kiedy nastawie temp nocną ( w instrukcji napisane jest że to temperatura ekonomiczna) na termostacie czyli 22 stopnie to osiągam max 20 stopni :x i znowu pytanie dlaczego tak się dzieje. \prośba o odpowiedź kogoś kto ma doświadczenie z takim przypadkiem.

Napisałaś

U mnie i tak jest lepiej niż rok temu - bo w ezeszłym sezonie zużyliśmy 10 ton. W tym mam zamiar wyciągnąć max 8. A za rok bedziemy ocieplać chałupkę więc może znowu się coś zaoszczędzi.

8 ton w jakim czasie od kiedy zaczeliście grzać i do kiedy macie w planie? :)

Moje obecne nastawy są takie jak u gaslawa bede próbował jego podpowiedzi bo odpowiada na wszystkie pytania :D

Także fajnie że można z wami popisac i sie czegoś nauczyć :D

Moje obecne nastawy

n58

d18

b30

L1

U26

o10

c48

u8

f15

j15