Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec na eko groszek ELEKTROMET 25kw

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Grzejemy od 01.10 i wstepnie planuję do końca kwietnia (no chyba że będzie ładny i ciepły kwiecień to wtedy krócej). W zeszłym roku grzaliśmy już na początku września, do konca kwietnia bo pamiętam że było wtedy strasznie zimno jak na ten miesiąc. Wtedy zużyłam strasznie dużo węgla niepotrzebnie, bo piec chodził na min nastawach a w domu było tak gorąco że nie szło wytrzymać i w kółko wietrzliśmy. Ale znowu jak piec był wył to w domu po 2 dniach robiło się strasznie zimno. A nie chciało mi się co chwila palić i gasić więc tak sobie piec chodził cały czas.

Teraz mam termostat i wiem, że się najbardziej sprawdzi właśnie w takich momentach.

Co do Twojego termostatu, to dla mnie wygląda, że po prostu piec nie wyciąga Ci tej temp. U mnie dzisiaj (na noc nastawione było 21 a od 6 rano 22) jak wychodziłam O 8 to nadal było 21 - czyli dom nie zdążył się nagrzać. Alle ja mam małe d więc pewnie dlatego tak jest. Wydaje mi się, że jak podkręcisz d to piec będzie miał większą moc i moze wtedy szybciej Ci sie dom ogrzeja. Ja weekend eksperymentowałam. Jak nastawiłam d =25 to wtedy zamiast w 4 to w 2 h wyciagał mi temp w pokoju. Ale uznałam, że zżera mi za duzo węgla. Daltego ekonomiczniej mi wychodzi jak ma d =19 i piec chodzi 24 h i w domu też jest cieplej niż jak tak się wyłącza i włącza a potem pół dnia czekam aż mi temp w domu podniesie się o 1 st.

Ja też się cieszę, że tu jestem. Fajna z tego wszystkiego zabawa i nieźle wciąga ;-) Dobrze, że są też inni miłośnicy tego sportu :lol:

Mam pytanie odnośnie pieca....

Nie znam siena piecach jak każda kobieta :D i mój mąż też sie raczej na tym nie zna. Obecnie mamy piec na miał i inne smieci ale planujem kupić piec na ekogroszek...Trafia nam sie taki piec okazyjnie używany przez 3 miesiace...tylko mam takie pytanie...

czy jezeli ten piec ma wydajność na 300metrów to będziemy mogli nim ogrzewać naszego orionka (170m)?

Czy nie będzie za duży i jakie mogą być skutki i konsekwencje jeżeli zamontujemy taki piec u siebie?

kowal 29 -napisał :

Ja mam 250 m2 okna nowe cały dom jest nowy , w zeszłym roku się wprowadziłem Ocieplony steropianem 15 , wełna na dachu .

Rozumiem że w pierwszych dwóch latach dom się jeszcze musi wygrzać.......

Witam

Ja też mieszkam w swoim domu pierwszą zimę, grzeje co najmniej 235 m2 tj. parter i poddasze a prawie całe przyziemie mam wyłączone z grzania poza pralnią. Dom wykonany z phorotermu 38 plus ocieplenie ścian 10 styropian i poddasze 25 cm wełna. Mam inny piec bo Kielara 35 Kw - ustawionego bez termostatu na opcji pełnej pogodówki tj. z krzywą grzania jednak z zużycia ekogroszku też nie jestem zadowolony Do poprzedniego tygodnia spalał mi średnio 22,3 kg dziennie a teraz przy tych lekkich mrozach spala 26,6 kg dziennie. Temperaturę w godzinach popołudniowych i wieczornych mam ustawioną na 23 stopnie i taką osiągam a w porywach dobija do 23,25 stopnia. W godzinach nocnych i dopołudniowych mam ustawione na 21 stopni ale wystudza się jedynie do 22 stopni. Ciągle coś tam poprawiam w ustawieniach parametrów spalania ale znaczących efektów nie widać. Czasami dochodzę do wniosku, że mój kocioł ( nawet po dodatkowych przeróbkach) nadal jest nieekonomiczny no ale to moje subiektywne odczucie i jak zaznaczyłem pierwsza zima w domu.

Witajcie

Termostat ustawiłem na program indywidualny.

Czyli nastawione mam godziny od 5:00 do 9:00 i od 15:00 do 21:00 na temperature dzienna czyli 22 stopnie i taką uzyskuje na dole , na górze natomiast mam temp. 21 stopni :D Reszta godzin jest objęta nastawieniem temp nocnej (tak zwanej ekonomicznej ) na 21.5 stopnia i tu pojawia się problem w postaci iż około 24:00 na dole mam 21 stopni a na górze 18,5 - pytanie jak zwiększe na termostacie temp,czy to wystarczy. Czy musze zwiększyć też jakis parametr na piecu aby uzyskać większą temp . :-?

Jęzeli chodzi o dom to grzeje w nim 2 sezon , 250 m2 .

Jutro mija 1 miesiąc jak grzeje i średnia spalania to 750 kg :-?

Z tego co czytam to nie najlepszy wynik :-?

kowal29

witam z termostatem też trzeba trochę pokombinować. ja wychodzę z pkt. widzenia, że temp. powinna raczej być utrzymywana na stałym poziomie. ktoś kiedyś porównywał ogrzewanie domu do jazdy samochodem. jak rozpędzamy samochód to potrzebujemy więcej energii (paliwa) toteż jazda polegajaca na ciągłym przyspieszaniau i hamowaniu jest mało ekonomiczna w przeciwieństwie gdy osiągniemy pewną stałą prędkość i ekonomicznie jedzieimy sobie do przodu (tak jak jazda w trasie) - wtedy szybko przebywamy drogę a spalanie jest duzo mniejsze. to samo w domu lepiej podtrzymywać osiągnietą temp. niż grzać i wychaładzać.

W tym celu trzeba przemysleć sobie startegię grzania. ja zrobiłem w nastepujący sposób.

temp. dzień 21st

temp. noc 20,5st

moim celem jest utrzymanie stałej temp. około 20,5-21st.

ze względu na sposób działania mojego termostatu (auratron2005, podobno euroster pod tym wzgledem jest lepszy)), który niestety ma swoje ograniczenia - dopuszczalne odchyły od zadanej temp. to +/-0,5st, co dla mnie jet trochę za duzo, lepiej żeby to było +/- 0,2st i nie trzeba by kombinować - ustawiłem sobie w następujący sposób:

dzień jest w godzinach:

3-4

7-8

11-12

15-16

18-19

23-00

czyli tylko po godzinie.

działa to w ten sposób, że w tych gdzinach termostat "sprawdza"czy temp nie spadła za mocno od dziennej i jeżeli spadła rzeczywiście do 20,5 uruchamia piec. z obserwacji wyszło mi, że w ciągu godziny piec nie jest w stanie podnieść temp. o 1st do 21,5st. po tej godzinie termostat przełacza się z powrotem na tryb noc nadal grzejąc, ale nie do 21,5st lecz do 21st i wyłacza piec. w ten sposób wahanie temp. mam 0,5st a nie 1st. muszę jeszcze jednak dopracować ustawienia w godzinach nocnych - w tych godzinach dom jakoś szybciej i bardziej się schładza. co do sypialni (poddasze) też mam tam raczej chłodno 19-19,5st i kaloryfery są przykręcone na głowicach tak, żeby utrzymać tą temp. bo przy wyższych źle się śpi.

Oczywiście temp. jaką chcemy mieć w domu też ma ogromne znaczenie im wyższa tym większe jest spożycie paliwa, no chyba, ze nasz dom jest naprawdę doskonale ocieplony i straty są zerowe :)

czym jednak temp. na dworze będą niższę a piec bedzie musiał pracować częściej, oszczędności wynikające z uzywania termostatu maleją i trzeba pomysleć nad ustawieniami do pracy ciągłej i tu po przykładzie Quwerta przychodzi mi na myśl następujaca teoria. Jeżeli grzejemy ciągle to do podtrzymania raz osiagnietej temp. w instalacji potrzeba małej mocy. np d=10. duża moc jest potrzebna gdy trzeba szybciej podgrzać schłodzona instalację po pracy w podtrzymaniu. mała moc również podgrzeje w końcu wodę w zimnej instalacji ale zajmie to sporo więcej czasu i co bardziej niecierpliwi nie wytrzymają.

obecnie testuję ustawienia:

n55

d11

b30

o10

L1

U21

c48

u7

piec nie wygasł...

wydaje mi się, że w twoim przypadku BonnieBlue, jeżeli twierdzisz że masz dużo wody w instalacji ( tak jak Quwert) możesz spróbować tych ustawień do pracy ciągłej. jednakże dojście do zamierzonej temp i uytzrymanie jej będzie trochę trwało. Proponuję podkręcenie pieca, tak zeby nagrzał Ci do potrzebnej temp (żebyś długo nie czekała) a potem przejście na te ustawienia dla pracy ciągłej. duża ilość wody w twojej instalacji to też swojego rodzaju bufor, jedyny znak zapytania to jest sprawność twojej instalacji. brak ocieplenia i stare okna też niestety robią swoje.

pzdr.

....

jednakże co dziwnym jest, różnica pomiedzy 15 a 25KW oprócz gabarytów zewnetrznych polega tylko na ilości wody w wymienniku 80 i 120l. ten duży wymiennik działa tu również jak swojego rodzaju bufor (akumulator).

co do wielkości retorty i maks. wydajności podajnika różnic chyba nie ma, przynajmniej wedle instrukcji. .

hm, skoro budowa 15kw i 25kw jest taka sama, a roznica tylko w ilosci wody w piecu, to ten 25 jest lepszy, biorąc pod uwagę spostrzezenie, ze im wiekszy bufor tym stabilniejsza praca pieca

.... i tu po przykładzie Quwerta przychodzi mi na myśl następujaca teoria. Jeżeli grzejemy ciągle to do podtrzymania raz osiagnietej temp. w instalacji potrzeba małej mocy. np d=10. duża moc jest potrzebna gdy trzeba szybciej podgrzać schłodzona instalację po pracy w podtrzymaniu. mała moc również podgrzeje w końcu wodę w zimnej instalacji ale zajmie to sporo więcej czasu i co bardziej niecierpliwi nie wytrzymają.

.....

jeżeli twierdzisz że masz dużo wody w instalacji ( tak jak Quwert) możesz spróbować tych ustawień do pracy ciągłej. jednakże dojście do zamierzonej temp i uytzrymanie jej będzie trochę trwało.

pzdr.

te trochę to znowu nie tak duzo. u mnie jest około 1000 litrów wody w instalacji (bufor + piec + to co w rurkach) i piec 15kW nagrzewa to w 2-3 godziny od temperatury 10stC do 55stC.

mysle, ze wazna sprawa przy oszczednosciach jest tem. w domu. i sposob jej pomiaru.

u mnie termometry leza na 90cm od podłogi.

w kuchni, salonie jest 20stC

w sypialni 19stC.

ale to moze mylic. mam podłogówki.

w sypialni drewniana podłoga do tego i bezposrednio na niej jest 20stC a pod łóżkiem 22stC.

w sypialni z kaloryferem musialbym miec 22 st, aby miec ten sam komfort ciepla co przy podłogówce.

mysle, ze to rowniez zmniejsza moje spalanie.

witam,

chciałbym żebyście ocenili pracę mojego pieca,

powierzchnia do ogrzania 160m2

spalanie węgla 60kg/doba =temp. w domu 24C (przez 24h)

woda grzana 24H,

dom nie ocieplony, okna PCV

czy spalanie jest odpowiednie co do tych parametrów?

bo wydaje mi się, że spalanie jest za duże!

większość z was pisze, że ma spalanie około 25kg/dobe

pytanie czy grzejecie 24H? czy przykręcacie jak was nie ma w domu lub na noc?

chcę wiedzieć czy mój piec szaleje pochłaniając 60kg na dobę czy to norma przy takich ustawieniach

bardzo proszę o szczerą odpowiedź i małe podpowiedzi :)

pozdrawiam, tomus3k

ja mam podobna powierzchnie do ogrzania + zasobnik 140l.

zasobnik jest ogrzewany wylacznikiem czasowym w zasadzie od 17 do 20 i chyba przez godzine okolo poludnia.

Centralne dziala przez 24 godziny na dobe, mam termostaty na kazdym grzejniku i kilkanascie metrow podlogowki. Kocioł 15kW.

Prawie caly zasobnik wegla (ok. 100kg) zuzylem od soboty do wczoraj czyli 4 dni. Wychodzi więc 25kg/d (przy temperaturach na zewnątrz -5 do -8)

Temp. w domu na parterze 22, a na poddaszu 21.

Dom nowy, ocieplony styropianem 12cm + 25 cm wełny na poddaszu. Po temperaturze grzejnikow widze, ze duzo ciepla idzie na ogrzanie poddasza. Nie wiem jaka jest przyczyna (przypuszczam ze welna jaką zastosowałem "URSA" jest kiepskiej jakości. Nawet byl przedstawiciel URSY zeby sprawdzic czy to nie jest jakas podrobka, bo nie miała ona wszystkich fabrycznych oznaczeń) lub 4 okna połaciowe dają znać o sobie:(

woda grzana 24H,

skoro dom nie jest ocieplony to co się dziwisz? A z czego jest zrobiony? teraz prawie każdy daje minimum 12cm styropianu standardem stała się chyba warstwa 15cm. Mam inny kocioł ale ogrzewam podobną powierzchnię i idzie mi też około 25kg eko na dobę (21,5 stopnia).

ja mam podobna powierzchnie do ogrzania + zasobnik 140l.

zasobnik jest ogrzewany wylacznikiem czasowym w zasadzie od 17 do 20 i chyba przez godzine okolo poludnia.

Centralne dziala przez 24 godziny na dobe, mam termostaty na kazdym grzejniku i kilkanascie metrow podlogowki. Kocioł 15kW.

Prawie caly zasobnik wegla (ok. 100kg) zuzylem od soboty do wczoraj czyli 4 dni. Wychodzi więc 25kg/d (przy temperaturach na zewnątrz -5 do -8)

Temp. w domu na parterze 22, a na poddaszu 21.

Dom nowy, ocieplony styropianem 12cm + 25 cm wełny na poddaszu. Po temperaturze grzejnikow widze, ze duzo ciepla idzie na ogrzanie poddasza. Nie wiem jaka jest przyczyna (przypuszczam ze welna jaką zastosowałem "URSA" jest kiepskiej jakości. Nawet byl przedstawiciel URSY zeby sprawdzic czy to nie jest jakas podrobka, bo nie miała ona wszystkich fabrycznych oznaczeń) lub 4 okna połaciowe dają znać o sobie:(

U mnie podobna sytuacja. Od soboty do wczoraj poszedł prawie pełen podajnik. W domu temp około 18-19 stopni (jeszcze nie mieszkamy a grzać trzeba). Ściany ocieplone 15cm styropianem. Poddasze jak narazie 18cm, czeka jeszcze 10cm wełny folia itd. wiec pewnie przez dach mi dużo ucieka.

Pytanie:

Na poddaszu mam kaloryfery przykręcone na 1 na termostacie. Na dole mam ustawione na 3-4 na termostatach i te na poddaszu są wyraźnie cieplejsze od tych na dole. Ktoś może spotkał się z czymś takim ?

Na poddaszu mam kaloryfery przykręcone na 1 na termostacie. Na dole mam ustawione na 3-4 na termostatach i te na poddaszu są wyraźnie cieplejsze od tych na dole. Ktoś może spotkał się z czymś takim ?

byc moze to w czyms pomoze

jak na dole masz w pokoju +25 stopni i kaloryfery na 3 to beda one zimne bo sie zakreca

jak na poddaszu bedzie +10 stopni i kaloryfer na 1 to bedzie on cieeply bo bedzie staral sie ocieplic pomieszczenie do zadanej temperatury

tak mniej wiecej ja tak to widze :D

byc moze to w czyms pomoze

jak na dole masz w pokoju +25 stopni i kaloryfery na 3 to beda one zimne bo sie zakreca

jak na poddaszu bedzie +10 stopni i kaloryfer na 1 to bedzie on cieeply bo bedzie staral sie ocieplic pomieszczenie do zadanej temperatury

tak mniej wiecej ja tak to widze :D

No dobra ale jeden z nich był zakręcony na * i tez był wyrażnie ciepły. Natomiast co do temp to na poddaszu była tak w okolicach 14-16 stopni (nie mam termometru).

Kurcze, moim zdaniem duże to zużycie. Nawet ja takich nie mam wyników, a już myślałam, ze mam straszne zużycie. Fakt, że ja nie ogrzewam wody, ale mam za to 280 m2 powierzchni, stary dom, brak ocieplenia, kilka nowych okien, reszta stare. Gdy piec działa 24 h standardowo zużywam ok 35 kg/dobę, w przypadku takich mrozów jak teraz mogę wyciagnąć do 45 kg. Zużycie znacznie mi spadło po zainstalowaniu termostatu pokojowego, ale teraz się już nie sprawdza i piec chodzi 24h.

Kurcze, moim zdaniem duże to zużycie. Nawet ja takich nie mam wyników, a już myślałam, ze mam straszne zużycie. Fakt, że ja nie ogrzewam wody, ale mam za to 280 m2 powierzchni, stary dom, brak ocieplenia, kilka nowych okien, reszta stare. Gdy piec działa 24 h standardowo zużywam ok 35 kg/dobę, w przypadku takich mrozów jak teraz mogę wyciagnąć do 45 kg. Zużycie znacznie mi spadło po zainstalowaniu termostatu pokojowego, ale teraz się już nie sprawdza i piec chodzi 24h.

Masz 280m2 powierzchni uzytkowej czy 280m2 powierzchni podłóg ?

Ja mam niby 275m2 pow uzytkowej ale 440m2 po podłogach. (Przy czym w tym jest 35m2 tarasu).

witam,

chciałbym żebyście ocenili pracę mojego pieca,

woda grzana 24H,

witam,

no 60kg/dobę to bardzo dużo. winą jest brak ocieplenia domu no i za wysoka temp. 24st do tego dochodzi zima za oknem.....