astroluk11 21.12.2009 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 Węgiel jak mówiłem ponoć z Janiny ja nie kupowałem nawet nie wiem jaką ma kaloryczność ( węgiel jest suchy tylko jedna wada jest na polu, zawsze go miałem na polu i raczej nigdy nie robiło to różnicy piec wtedy chodził na fabrycznych ustawieniach było chyba L3 d29 U50 reszta bez zmian) zmniejszyłem z L2 na L1 to pokrętło jest na skrzynce gdzie sie podpina pompkę, termostat, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
astroluk11 21.12.2009 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 przesłone wentylatora mam na maxa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marys888 21.12.2009 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 przeslone masz na max otwartą? zasłoń tak zeby pozostało otwarte ok.2-3 cm w najszerszym miejscu nie wiem co to za pokretlo na puszcze, ja takiego nie mam. U mnie chyba jest w tym miejscu jakis bezpiecznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
astroluk11 21.12.2009 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 to jest regulacja wentylatora w procentach obecnie mam ustawione na 35nie wiem jak się wrzuca zdjęcia bo bym wrzucił. zmniejszyłem szczelinę na wentylatorze teraz dopiero n 55d25 b120u30o20 L1 J30F20przy tych ustawieniach powyżej wyciąga temp max 39 i po chwili znowu się obniża gdzieś do 37 raz jest płomień ładny wysoki zachodzi zawija sie nad deflektor a zachwile jakby za dużo znowu dostał węgla i oczywiście płomien mniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marys888 21.12.2009 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 jak dla mnie to problem jest nie w piecu tylko, cos z instalacja. Wyglada jakby odbior ciepla byl wiekszy niz noc kotla (ale wydaje mi sie malo prawdopodobne, zwlaszcza ze pisales ze kociol nie jest pierwszy sezon palony.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 21.12.2009 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 ....przy tych ustawieniach powyżej wyciąga temp max 39 i po chwili znowu się obniża gdzieś do 37 raz jest płomień ładny wysoki zachodzi zawija sie nad deflektor a zachwile jakby za dużo znowu dostał węgla i oczywiście płomien mniejszy dziwne, że przy podawaniu węgla płomień ci się zmniejsza. widzę dwie możliwe przyczyny, albo masz za duże d (w co wątpię), do tego za dużo powietrza albo masz bardzo b.mokry węgiel. jak wyszedł ci ekepryment z pracą w trybie ręcznym? wszedł na temperaturę? jak szybko? czy piec jest wyczyszczony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
astroluk11 21.12.2009 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 przy pracy ręcznej też nie chciał złapać temperatury, tak piec jest czyszczony. naprawde to jest bardzo dziwne zawsze jak sie nagrzał wyłączył jak temp spadła to sie włączył i szybko dochodził do zadanej. W tamtym roku max chodził na 45 stopni. Możliwe że to wina węgla coraz bardziej jestem głupi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
astroluk11 21.12.2009 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 bardzo wolno łapie temp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
astroluk11 21.12.2009 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 jeszcze pompke mam ustawioną na najmniejsze obroty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 21.12.2009 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 jeszcze pompke mam ustawioną na najmniejsze obroty czy temp na sterowniku jest mniej więcej taka sama jak na termometrze zegarowym? może masz uszkodzony czujnik temperatury. jak dotykaz ręką rurek wychodzących z pieca to też mają tylko 38st? jeżeli tak, to naprawdę chyba jest coś nie tak z węglem. Może masz jakiegoś sąsiada, od którego możesz pożyczyć dobrego towaru i przetestować w swoim piecu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
astroluk11 21.12.2009 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 piec pokazuje 39 a na termometrze zegarowym 44 chyba pojadę kupić 2 worki lepszego węgla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 21.12.2009 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 t zmniejszyłem szczelinę na wentylatorze teraz dopiero n 55 d25 b120 u30 o20 L1 J30 F20 u30 - czy to jest duże "U" czy małe "u" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 21.12.2009 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 edit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikoxxl 21.12.2009 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 przy tych ustawieniach powyżej wyciąga temp max 39 i po chwili znowu się obniża gdzieś do 37 raz jest płomień ładny wysoki zachodzi zawija sie nad deflektor a zachwile jakby za dużo znowu dostał węgla i oczywiście płomien mniejszy Witam Ja bym ci proponował odkręcić pokrywę rewizyjną mieszacza, to ta ,która znajduje się nad szufladą z popiołem i sprawdzić czy nie trzeba tam wyczyścić.To właśnie może być przyczyną braku dostarczanego powietrza na palenisko,co wiąże się z opisanym przez ciebie zmiennym płomieniem. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
astroluk11 21.12.2009 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 gslwa to jest duże U Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majkov 21.12.2009 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 Witam Ja bym ci proponował odkręcić pokrywę rewizyjną mieszacza, to ta ,która znajduje się nad szufladą z popiołem i sprawdzić czy nie trzeba tam wyczyścić.To właśnie może być przyczyną braku dostarczanego powietrza na palenisko,co wiąże się z opisanym przez ciebie zmiennym płomieniem.Pozdr. Dokładnie to samo chciałem napisać ale kolega mnie uprzedził. Pod retortą nad popielnikiem masz takie drzwiczki rewizyjne. Otwórz to i wysyp popiół. Też borykalem się z podobnym problemem aż na to wpadłem, że trzeba oczyścić mieszacz. Kolejnym objawem poza trudnościami z uzyskaniem temperatury było palenie się węgla na retorcie tylko po jednej stronie. Sprawdź jak jest u Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 21.12.2009 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 rozmawiałem z moim hydraulikiem i potwierdza to co piszą nikoxxl i majkov. Ja jeszcze nie miałem takiego problemu, ale pewnie powinienem również tam zajrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jur51 21.12.2009 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 A ja bym proponował wyczyścić komin i otwór rewizyjny za piecem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jur51 21.12.2009 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 A ja bym proponował wyczyścić komin i otwór rewizyjny za piecem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darrat 21.12.2009 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 Ja mam problem następujący: osiąga fajną temp 55 stopni przy d20 i b155 ale spalanie jest dość duże i niedopala a w momencie gdy trochę zmniejszę któryś z parametrów temp spada a spalanie się poprawia, U20 i otwarte na 2 palce płomnień jest moim zdaniem (laika) dobry. Aktualnie mam n56 d19 U20 b164 o30 L1 _| 10 F5 P8 i max wychodzi temp 50 stopni Może zna ktoś parametry żeby temp była wysoka a spalanie lepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts