mruva 16.01.2008 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Mam jeszcze pytanie - gdybyście mieli poraz drugi kupić piec czy byłby to ten sam?.I jeszcze jedno czy moc 25kW wystarczy na 160 m2 pow.użytkowej i ok. 220m2 całkowitej?. Bardzo proszę o opinie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 16.01.2008 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Mam jeszcze pytanie - gdybyście mieli poraz drugi kupić piec czy byłby to ten sam?. I jeszcze jedno czy moc 25kW wystarczy na 160 m2 pow.użytkowej i ok. 220m2 całkowitej?. Bardzo proszę o opinie. Pozdrawiam. mamy 130 uzytkowej i nieca ponad 200 calkowitej - ma wystarczyc piec jest OK, od kiedy uruchomili w sobote przed Sylwestrem tylko laduje wegiel i wybieram popiol znajomi maja mialowy a mial jest tanszy - w sumie nie wiem czemu sie nad mialowym z podajnikiem nie zastanawialismy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 16.01.2008 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 kazdy swoje chwali jak kazdy kocioł ma plusy i minusy mnie wnerwia popuielnik za mały i nie na całą szerokośc spodu kotła jak wybierasz popiół to potem jeszcze trzeba wybrać resztki z kotła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 16.01.2008 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Dzięki, a jak z ekonomią ?. Rozumiem, że każdy chwali swoje, my będziemy musieli za jakiś czas kupić piec a po przeczytaniu większej ilości tematów w forum na temat pieców doszłam do wniosku biorąc pod uwagę Wasze opinie, że ten jest dość optymalny i dlatego pytam?, nie chciałabym kupić kota w worku z którym będą same problemy. W większej części pokoi chcemy mieć grzejniki ale w łazienkach, kuchni i przedpokoju podłogówkę - jak on z tym pracuje? - to zdaje się trzeba zrobić na dwa układy, najpierw otwarty a później go zamknąć czy jakoś tak?. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 17.01.2008 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 a ten wątek dokładnie przeczytałaś ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 17.01.2008 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 A Pan Kaczorek to kto - alfa i omega od urodzenia czy męski szowinista . Cóż nie każdy ma męskie wsparcie, a wątek a i owszem przeczytałam ale na pewno zrobię to jeszcze raz. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 17.01.2008 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 A Pan Kaczorek to kto - alfa i omega od urodzenia czy męski szowinista . wszystko na raz to taki "joke" poza tym nie widzę żadnego związku - zadałem proste pytanie a tu feministyczny atak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 17.01.2008 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 kazdy swoje chwali jak kazdy kocioł ma plusy i minusy mnie wnerwia popuielnik za mały i nie na całą szerokośc spodu kotła jak wybierasz popiół to potem jeszcze trzeba wybrać resztki z kotła zgadza sie a jak otworzy sie drzwiczki to czesto wyleci cos na kafle na razie wyciaganie szufeleczka resztek nie przeszkadza mi ale ciekawe jak to w innych jest zobaczymy co bedzie dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 17.01.2008 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 od dawana czekałem na ten dzień i tak oto w dniu dzisiejszym wypalił mi się cały zasobnik węgla (widać było ślimaka) i postanowiłem sprawdzić ile kg żeczywiście mieści się do pojemnika (kocioł 25 kw) węgiel był troszkę wilgotny (retopal orginalnie pakowany w worki - teoretycznie na opakowaniu 25 kg +-0,25) każdy worek zanim wsypałem został extra zważony(waga wczesniej sprawdziłem odnośnie poprawności ważenia) i tu moje zdziwienie weszło 173,6 kg (trzeba brac poprawke na wilgotny węgiel na +) po same brzegi zasobnika tak że klapa domkła się ledwo ledwo wyglada na to że te opisywane 180 kg to zasobnik + ślimak + pojemnik paleniska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinski 17.01.2008 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 jak to mozliwe skoro poj. zasobnik wg. strony producenta elektromet dla pieca 25 kw wynosi 140 kg. : Pojemność zasobnika dm3/kg 180/140 zzastanawiam sie nad tym piecem, zobacze ten solei w l.merlin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 17.01.2008 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 jak to mozliwe skoro poj. zasobnik wg. strony producenta elektromet dla pieca 25 kw wynosi 140 kg. : Pojemność zasobnika dm3/kg 180/140 zzastanawiam sie nad tym piecem, zobacze ten solei w l.merlin wlasnie mi tez sie zdaje ze 140kg podaje producent ten soleil to jest elektromet tyle ze zielony - specjalnie dla LM produkuja z innym numerem kat aby klienci nie przychodzili do LM zadajac zwrotu podwojenej roznicy w cenie - tak glosi reklama ja dalem 6800 a w LM chyba za 7300 byl wiec LM zwracalo by 1000 zeta kazdemu kupujacemu co przyjdzie z inna oferta sluszeliscie za Kaufland daje 5 zeta kupujacemu jak znajdzie na sli towar po terminie? - nie w temacie ale mozna sobie dorobic po godzinach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 17.01.2008 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 siaa... no mnie sie wydaje ze w tabelce jest odwrotnie podane dm3/kg a powinno być kg/dm3 wtedy: 25 kW - 180/140 15 kW - 155/12038 kW - 275/210 zresztą sprawdzone i weszło jak pisałem 173,6 kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 17.01.2008 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Mam jeszcze pytanie - gdybyście mieli poraz drugi kupić piec czy byłby to ten sam?. I jeszcze jedno czy moc 25kW wystarczy na 160 m2 pow.użytkowej i ok. 220m2 całkowitej?. Bardzo proszę o opinie. Pozdrawiam. mamy 130 uzytkowej i nieca ponad 200 calkowitej - ma wystarczyc piec jest OK, od kiedy uruchomili w sobote przed Sylwestrem tylko laduje wegiel i wybieram popiol znajomi maja mialowy a mial jest tanszy - w sumie nie wiem czemu sie nad mialowym z podajnikiem nie zastanawialismy a jaki to miałowy mają znajomi ?? jakiej firmy ? ile pali ? nie kopci z komina ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 18.01.2008 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 a jaki to miałowy mają znajomi ?? jakiej firmy ? ile pali ? nie kopci z komina ? nie wiem ale chyba nie najlepszy musieli zamurowac drzwi laczace dom z kotlownia i teraz chodza do kotlowni dookola wychodzac na dwor, musza tez nieco podwyzszyc komin gdyz czasem sie dym cofa jest tani w eksploatacji, pali sie doslownie wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 18.01.2008 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 a jaki to miałowy mają znajomi ?? jakiej firmy ? ile pali ? nie kopci z komina ? nie wiem ale chyba nie najlepszy musieli zamurowac drzwi laczace dom z kotlownia i teraz chodza do kotlowni dookola wychodzac na dwor, musza tez nieco podwyzszyc komin gdyz czasem sie dym cofa jest tani w eksploatacji, pali sie doslownie wszystko zapytaj ich kiedyś przy okazji o markę pieca i czy są zadowoleni poza tymi mankamentami, które wymieniłeś rozumiem że zamurowali bo kopciło im w kotłowni i przechodził dym na część mieszkalną a pytanie mam do innych użytkowników: Czy palił ktoś z Was w swoim kotle owsem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 18.01.2008 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Czy palił ktoś z Was w swoim kotle owsem ? jezeli chodzi o elektrometa to nie... poza tym nieuzasadnione ekonomicznie przynajmniej narazie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 18.01.2008 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Czy palił ktoś z Was w swoim kotle owsem ? jezeli chodzi o elektrometa to nie... poza tym nieuzasadnione ekonomicznie przynajmniej narazie a dlaczego nie uzasadnione ekonomicznie ? zboże paszowe czyli takie które nie nadaje się na mąki jest po 260zł/tonę albo jakoś tak.oczywiście mówię o cenach w skupach. podjechać tylko ugadać się z rolnikiem na ilość ton i po problemie. acha a to tylko owies może być czy również pszenica i inne zboża ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 18.01.2008 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Czy palił ktoś z Was w swoim kotle owsem ? jezeli chodzi o elektrometa to nie... poza tym nieuzasadnione ekonomicznie przynajmniej narazie a dlaczego nie uzasadnione ekonomicznie ? zboże paszowe czyli takie które nie nadaje się na mąki jest po 260zł/tonę albo jakoś tak.oczywiście mówię o cenach w skupach. podjechać tylko ugadać się z rolnikiem na ilość ton i po problemie. acha a to tylko owies może być czy również pszenica i inne zboża ?? było poruszane na forum - jest osobny wątek dotyczący palenia owsem itp. wartość opałowa owsa jest minim. o płlowe niższa od węgla kolejna sprawa gdzie trzymać na zimę 6,7,8 ton owsa ?? aaaa stodołę można dobudować no fakt ale jak się jest rolnikiem to sprawa nabiera innego kolorytu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 20.01.2008 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Czy palił ktoś z Was w swoim kotle owsem ? jezeli chodzi o elektrometa to nie... poza tym nieuzasadnione ekonomicznie przynajmniej narazie a dlaczego nie uzasadnione ekonomicznie ? zboże paszowe czyli takie które nie nadaje się na mąki jest po 260zł/tonę albo jakoś tak.oczywiście mówię o cenach w skupach. podjechać tylko ugadać się z rolnikiem na ilość ton i po problemie. acha a to tylko owies może być czy również pszenica i inne zboża ?? było poruszane na forum - jest osobny wątek dotyczący palenia owsem itp. wartość opałowa owsa jest minim. o płlowe niższa od węgla kolejna sprawa gdzie trzymać na zimę 6,7,8 ton owsa ?? aaaa stodołę można dobudować no fakt ale jak się jest rolnikiem to sprawa nabiera innego kolorytu ... ok rozumiem - szukać gdzieś indziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matadorRS 13.02.2008 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Witam. Mam problem zakupilem piecyk Elektromet ale 38KW. Nigdzie nic na temat ustawien tego pieca nie znalazlem dlatego pisze tutaj moze ktos pomoze. Jestem troche laikiem w ustawieniach tego pieca i nie moge go ogarnac. W domu mam sporo za cieplo a dodam ze piec ustawiony jest na ustawieniach fabrycznych. Wiem ze nie podacie mi przykladowych parametrow ale moze ktos pomoze podpowiedziec co przykrecic zeby bral troche mniej groszku i zeby w domku bylo chlodniej. Dodam tylko ze piec w tej chwili obsluguje tylko 240m2 a docelowo ma ogzrewac 240 domu + hala 200(gdzie temp ma byc w okolicach 15 oC). Podam ustawienia fabryczne: n=60 c=45 d=30 U=60 b=200 o=20 L=2 u=10 Prosil bym o podpowiedz co poprzestawiac zeby bylo dobrze Bede wdzieczny za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts