Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec na eko groszek ELEKTROMET 25kw

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

re: seb

Jeśli to zawleczka, to zrobisz to w miarę prosto. Wyposaż się w gwóźdź o średnicy 4 mm, młotek i trochę cierpliwości.

Zapewne urwane części zawleczki (przynajmniej te z jednego końca) już leżą pod podajnikiem. Przejdź na ustawienia ręczne w sterowniku i tak na krótko włączaj podajnik, aż się otwór w tulei motoreduktora pokryje z otworem w wale ślimaka.

Jeśli brakuje ciut ciut, to spróbuj wbić gwoździa w otwór. Jeśli przejdzie na wylot, to ok. Cofnij go i w to miejsce wbij zawleczkę zapasowa lub (jeśli jej nie masz) śrubę M5. Na gwint nakręć nakrętkę.

Zanim włączysz podajnik - otwórz drzwi do paleniska i wyciągnij to co dasz radę z gardzieli palnika. Pewnie będą tam spieki.

Włącz podajnik. Jeśli się kręci i jeszcze nie zerwał zawleczki, to wyjedź nim choć przez 4 - 5 minut, to co masz w podajniku.

Rozpal ponownie kocioł i przejdź na sterowanie automatyczne.

Jeśli zamiast zawleczki twój podajnik jest zabezpieczony klinem, to musisz odkręcić śruby mocujące reduktor do kołnierza podajnika, zdjąć reduktor, usunąć resztki klina, założyć nowy. Poskręcać wszystko i odpał.

Witam

Czy ktoś pośiada nowy piec ze sterownikiem REG_O5

chodzi mi o podanie własnych nastawień

Nastawy użytkownika

-tem wody grzewczej

-wartość obniżenia tem 1

-wartość obniżenia temp 2

-obroty wentylatora

-temper.zbiornika

-ilość podawnego węgla

-pomiar tem podajnika

Nastawy serwisowe

-czas cyklu pracy

-czas cyklu podtrzymania

-czas wybiegu wentylatora

-czas przedmuchu wentylatora

-tem załaczania pompy CO

-tem wygaszania kotła

-czas pracy pompy cyrkulacyjnej

-czas postoju pompy cyrkulacyjnej

-nadwyżka temperatury CWU

-priorytet CWU

-praca kotła

-ochrona kotła

-max tem podajnika

a dodam jeszcze że mam termostat pokojowy bezprzewodowy

do : maly energetyk.

Dzieki za porady odnosnie zerwanej zawleczki.

Jakos w koncu sobie poradzilem i piec odpalil.

Szkoda tylko ze takie rzeczy wychodza w najmniej odpowiednim czasie.

Macie moze jakis pomysl na ustawienia pieca bo mi w dalszym ciagu sporo bierze tego wegla - teraz nawet okolo 40 Kg/dobe (masakra).

Dajcie znac jakie macie ustawienia, wczesniej pisalem moje ustawienia i informacje odnosnie metrazu.

Pozdro for all:)

re: seb34

Nie wiem jaki masz sterownik. Nie chodzi mi o firmę, symbol itp. ale rodzaj: bistabilny czy PiD.

Jeśli masz bistabilny (taki, gdzie ustawiasz czas podawania, czas przerwy, temp. wody i nadmuch), to wejdź proszę (bo mi się już nie chce tego po raz n-ty przeklejać) na http://zawijan.wordpress.com/regulatory-kotlow/algorytm-spalania/

Tam 28 sierpnia radziłem jednemu panu jak ustawić optymalną prace kotła ze sterownikiem bistabilnym. Nie na kolor płomienia (bo to bzdura), ale na zrównoważenie ilości paliwa do podawanego powietrza, bo to jedyna droga.

Do tej pory reklamacji nie mam. Zatem albo się sprawdziło, albo gość zamarzł. :lol:

Najlepszego w Nowym Roku

Przeczytaj bardzo, bardzo uważnie i zastosuj się do zaleceń co do joty. A później daj znać, co i jak.

Jeśli masz frajerskie paliwo, to nie oczekuj cudów, że kilogramem ogrzejesz imperium R. Ale jeśli zrobisz to, co piszę, to będziesz miał warunki optymalne.

I nie idź czasami na skróty. Pośpiech jest dobry przy łapaniu pcheł. :lol:

witam,

moje nastawy, których narazie nie zmieniam:

n58

d24

b30

U24

o14

L1

c48

czopuch między 10 a 11'stą

przesłona około 4cm - ale trzeba ustawiać patrząć na płomień

węgiel ładnie mi sie spala, mało spieków. Najważniejsze, jak dla mnie, że piec szybko wchodzi na temp. i się wyłacza mimo, że nadal jest w trybie praca.

na kaloryfery idzie odopwiednio 55-60st dzieki czemu w domu robi się szybko ciepło - po około 1h20min piec się wyłącza do następnego grzania.

zuzycie około 20kg/dobę.

Z tego co obserwuję zużycie mocno zależy od pogody i potrzeb energetycznych budynku.

pozdrawiam i życzę najlepszego w nowym roku

do maly_energetyk.

Dzieki za linka, co prawda nie probowalem tego jeszcze z piecykiem, ale uwaznie przeczytalem - a to juz cos.

do qslaw

Probowlame Twoich nastawow i mam pytanko:

Piec pieknie osiaga temperaturke 58, jednak jak sie wylaczy (tzn przejdzie w stan podtrzymania), trwa to najwyzej 10 minut i pozniej zeby osiagnac temperature 58° zabiera mu to sporo czasu (okolo 15 mnut - temperatura spada do 47°).

U Ciebie tez tak bylo?

Pozdro

Witam

Ja walczyłem z tym piecem ok 1,5 roku piec nie osiagał zadanej temperatury przy małym podawaniu lub przerzucał groszek przy większym podawaniu i tak w kółko zero kompromisu. Przegladałem różne opinie porady dzwoniłem do Elektrometu efekty takie same. Jednak jedna rada dotyczaca pieca firmy Elektromet przyniosła niespodziewany rezultat. Między mieszaczem a rusztem wydobywało się fałszywe powietrze co wpływało na niedostateczny nawiew paleniska. Poprawka polegała na zdjęciu rusztu (retora) uszczelnieniu silikonem do 1500 stopni i założeniem spowrotem. Od tej pory piec w chwilę osiąga zadana temperaturą spala opał na popiół i nie ma przesypywania. Moje obecne nastawy to d 18, b 60, U16, o12, L3, J30, F30 (nie jestem jeszcze pewny co do parametrów podtrzymania ale testuje piec w nowym wcieleniu :-)) wentylatgor praktycznie zamknięty, czopuch na kominie na 25% . Pozdrawiam

Niestety ja mam rgulator R-501 u mnie "L" to ilość cykli w czasie czasu podtrzymania "o". Tak jak pisałem funkcje podtrzymania jescze testuję narazie mam ustawione L na 3 o na 10 min ale piec i tak schodzi do cuklu "praca" po ok 11 min czyli szybko się wychładza . Może ktoś ma jeszcze istotne wskazówki ?

Macak zobacz czy po uszczelnieniu retorty nie zacznie ci rdzewieć wymiennik na wysokości dolnych drzwiczek i popielnika. U mnie był ten problem bo po uszczelnieniu gorące powietrze idzie bezpośrednio do góry a dół pozostaje chłodny. Obecnie zrobiłem tak jak było fabrycznie (bez uszczelnienia) i zobaczę czy coś się zmieni.

I już sobie koledzy odpowiedzieliście, który kocioł dobry, a który do de.

Jeśli producent "wali" w retortowcu płaszcz wodny do dna popielnika, to później nie można się dziwić, że w pędzie o całość swoich 4 liter (wszystko przelicza się na pieniądze) straszy nabywcę, że mu cofnie gwarancję, jeśli ten, nie zastosuje zaworów n-drogowych oszukujących sterownik poprzez zaniżanie delty.

Starsi pamiętają zapewne działania niektórych producentów typu: 12 lat gwarancji, a szarym druczkiem w kąciku (na spoinę), albo żądania konserwacji olejem mineralnym wnętrza kotła po zakończeniu sezonu grzewczego, bo jak nie - to po gwarancji. Szkoda, że nie kazali jeszcze galwanizować ślimaka warstwą niklowo - chromową o grubości co najmniej ... mm. Albo wstawiać teściowej złotego zęba w sztucznej szczęce.

A szary ludek łykał te bzdury i zamiast olać takiego durnia i iść kupić kocioł konkurencyjny i pod względem ceny i wymagań, cicho jak myszka kombinował i nie spal po nocy, byle mu się jego "cudo" zbyt wcześnie nie rozciekło. Bo pan serwisant - sprawdzi i napisze, że brak osadów z oleju konserwacyjnego, galwanika coś nie taka a teściowa uśmiech ukrywa itd.

Ludzie! Nie dajcie się ogłupiać. Jesli ktoś wymaga od was tzw. cudów na kiju, to go olejcie i kupujcie to, co normalne.

Płaszcz wodny w popielniku potrzebny jak dziewczynie desusy.

Kupujcie to, co sprawdzone, a nie to, co ma nagonić kasy na nowe bryki "królom polskiego kotlarstwa". Bo szwagier taki ma. I sąsiadka. i ...

do maly_energetyk.

Piec pieknie osiaga temperaturke 58, jednak jak sie wylaczy (tzn przejdzie w stan podtrzymania), trwa to najwyzej 10 minut i pozniej zeby osiagnac temperature 58° zabiera mu to sporo czasu (okolo 15 mnut - temperatura spada do 47°).

U Ciebie tez tak bylo?

Pozdro

tak, dokładnie wygląda to w ten sam sposób. Jak narazie pomysłów na jakieś ulepszenia brak. powoli dochodzę do wniosku, że piecyk musi swoje zjeść i tyle, przy takiej pogodzie jak teraz 25kg/ dobę niewyjęte:) pociszać się tylko można, że inni wcale nie mają lepiej hehe, ewentulanie jak ktoś ma kominek to można jeszcze przyoszczędzić.

pzdrawiam

tak, dokładnie wygląda to w ten sam sposób. Jak narazie pomysłów na jakieś ulepszenia brak. powoli dochodzę do wniosku, że piecyk musi swoje zjeść i tyle, przy takiej pogodzie jak teraz 25kg/ dobę niewyjęte:) pociszać się tylko można, że inni wcale nie mają lepiej hehe, ewentulanie jak ktoś ma kominek to można jeszcze przyoszczędzić.

Za chwilę odezwie się "piotrulex" który zużywa 6,3569 kg/dobe.

Czyli inni mają "lepiej" :lol:

witam,

moje nastawy, których narazie nie zmieniam:

n58

d24

b30

U24

o14

L1

c48

czopuch między 10 a 11'stą

przesłona około 4cm - ale trzeba ustawiać patrząć na płomień

węgiel ładnie mi sie spala, mało spieków. Najważniejsze, jak dla mnie, że piec szybko wchodzi na temp. i się wyłacza mimo, że nadal jest w trybie praca.

na kaloryfery idzie odopwiednio 55-60st dzieki czemu w domu robi się szybko ciepło - po około 1h20min piec się wyłącza do następnego grzania.

zuzycie około 20kg/dobę.

Z tego co obserwuję zużycie mocno zależy od pogody i potrzeb energetycznych budynku.

pozdrawiam i życzę najlepszego w nowym roku

Ja mam podobne ustawienia do twoich przy czym:

n55

d14 (przy wiekszym robiły mi sie spieki)

b30

U25

o10

j20

f10

I co najlepsze wcześniej miałem piec ustawiony na 45 stopni i zuzywał podobną ilość węgla.

Mam REG05 więc ciut inaczej to wygląda np U mogę regulować co 5%.

Za chwilę odezwie się "piotrulex" który zużywa 6,3569 kg/dobe.

Czyli inni mają "lepiej" :lol:

zakladajc ze wsad 140kg wedlug Ciebie wychodzi 22 dni na podajniku

jedni pisza dla pisania inni pisza jak jest - tym sie chyba roznimy :wink:

znajdz gdzie pisalem o 22 dniach a postawie Ci urlop na cieplych wyspach dla 2 osob 8)

ostatnio ladowalem chyba we wtorek 29 grudnia, moze w srode. wystarczy z pewnoscia do najblizszego czwartku. przez wolne dni bylismy w domku, bylo troche gosci. grzane non stop caly dom na wyzsza temp niz zwykle, cwu tez wyzsza i czesciej

u nas dzis rano tylko -6 za oknem wiec calkiem ciepelko, gdzieniegdzie bylo w nocy podobno ponizej -20 - ciezkow iec porownac zuzycie. jedni maja w domu +24 a innym +19 wystarczy, jedni sa w domku 5 godzin + spanie w nocy a u innych caly czas ktos jest co lubi cieplo i zuzywa cwu ktora non stop sie podgrzewa. jeden kupi groszek za 600 zeta a inny za 800 ktory pomimo wyzszej ceny moze okazac sie tanszy. jest roznie :wink:

I co najlepsze wcześniej miałem piec ustawiony na 45 stopni i zuzywał podobną ilość węgla.

Mam REG05 więc ciut inaczej to wygląda np U mogę regulować co 5%.

doszedłem do takiego samego wniosku, dlatego na klao puszczam teraz 60st, w domu jest cieplej a zuzycie takie same lub mniejsze.

co do termostatu to nadal twierdzę, że się opłaca - piec włącza się na 1,5h poczym robi 3 - 4h przerwy.