Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec na eko groszek ELEKTROMET 25kw

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich forumowiczów,

używam 25 KW elektrometu pierwszy sezon, ok 120 m2 nieocieplonej powierzchni (10 kaloryferów, 2 piętra, dom poniemiecki, nowe okna), podgrzewanie wody. Wszędzie około 20 stopni (grzeję tylko powierzchnię mieszkalną - 120 m2, poddasze i piwnicę nie). W temperaturach jesiennych (5-10 stopni) spalał ok. 15 kg, teraz (-5 do -10) zjada ok 25 kg - 30 kg i inaczej chyba nie będzie ;(, zanosi się na to, że do wiosny pójdzie mi około 6 ton węgla (kaloryczność 28, czyli dobra).

Moje obecne ustawienia - minus 7 do 12 na zewnątrz (wg starszych regulatorów, bo umnie jest ten nowszy):

n 70 (na kaloryfery idzie 50-55 stopni wyregulowane zaworem czterodrożnym)

c 40 (jedna wężownica w bojlerze 100 l - strasznie długo się grzeje, chcę wymienić na większą pojemność z płaszczem)

U 15

d 18 -20

b 170

o 15

Próbowałem niższych ustawień b, też proporcjonalnie do d (1:6 jesienią i 1:3 zimą - zwiększanie mocy) ale zawsze był ten sam problem - węgiel nie dopalał się (ok. 10%) i było sporo spieków. Przy obecnych ustawieniach węgiel wypala się dobrze, ale praca trwa ok 20 - 30 minut a podtrzymanie ok 30 (temperatura nie przekracza 5 stopni wyżej od zadanej). W czasie podtrzymanie raz podaje węgiel i się wyłącza. Płomień pół czasu b jest szeroki na retortę, później się zwęża i często przesuwa w prawo.

Zastanawiają mnie dwie kwiestie - bo czytam na forum bardzo różne opinie - czy powyższe osiągi można zoptymalizować przez:

- zastosowanie termostatu pokojowego, no i jakiego: sterującego pompę zasilającą CO czy piec?

- uszczelnienie retorty

Czytałem różne opinie, napisane czasem tuż po instalacji, ale chciałbym wiedzieć jak te ulepszenia pomagają po 1,2,3 sezonie palenia czy faktycznie poprawiają wydajność i obniżają zużycie węgla? Czy nie powodują jakichś efektów ubocznych, które później ciężko wytłumaczyć serwisowi?

Pozdrawiam

Witam po dłuższej przerwie. Zużycie węgla przy tych pogodach na razie u mnie katastrofalne - ok 40-45 kg i nic z tym na razie nie poradzę - nieważne jak piec ustawiam to i tak de facto wychodzi na to samo. Dlatego narazie (przy tych temp) walkę z piecykiem sobie odpuszczam bo to walka z wiatrakami ;-( Dlatego postanowiłam szukać oszczędności gdzie indziej

W związku z powyższym mam pytanie do osób ogrzewających wodę uzytkową przy wykorzystaniu pieca.

Obecnie używam boilera gazowego do podgrzewania wody. Ale kosmiczne zużycie gazu zmusza mnie do dalszego kombinowania. Zastanawiam się nad zakupem zbiornika z wężownicą tak aby podłączyć go do pieca i grzać groszkiem.

Jakie są Wasze doświadczenia w tym względzie? Czy jest to opłacalna alternatywa? Ile wiecej węgla zużywacie gdy podgrzewacie wodę cwu? Czy ciepła woda jest zawsze dostępna? Co się dzieje, gdy jest podłączony termostat pokojowy i piec pół dnia jest w podtrzymaniu? Czy w takim przypadku ciepła woda jest dostępna 24h? Ten temat się przewijał tutaj fragmentarycznie, ale chciałabym szczegółowo się dowiedzieć co i jak zanim umoczę kasę w kolejnej inwestycji.... Obecnie śr zużycie gazu w mcu mamy 60 m3 - uważam ze to dosyć dużo. Grzanie groszkiem jest opłacalne? Zbornik chciałabym zakupić taki, aby móc w przyszłosci podłaczyć do niego kolektory słoneczne.

Z góry dzięki wielkie za pomoc

pozdrawiam

bb

Qslaw, mam jeszcze jedno pytanko.

Bo niby wszystko fajnie pięknie, ale przy obecnych temperaturach,tj. +1 pali mi o wiele więcej!!!. A nic nie zmieniałem. I jakiś ten ogień nie taki. Kombinuję około nastawionych wartości, ale nic. Chyba ciśnienie na dworze na znaczenie, czyż nie?

Czy u Ciebie jest tak samo? Zmieniałeś nastawy?

Pozdrawiam ze Śląska!

mam ten zbiornik:

http://www.elektromet.com.pl/zbiorniki-buforowe-typu-wgj-b-inox/

ogrzewam cwu i 280m2 w tym 170m2 do temp 21st, reszta do temp 15stC, zuzywam od 7kg do 16kg ekogr /dzien, w zaleznoci od temp. zew.

układ piec - bufor ma same zalety:

1. optymalna praca pieca, nie jest zalewany zimną wodą, nie poci się, wiekszosc czasu na podtrzymaniu

2. ciepła woda z tej wężownicy jest w zasadzie nie do wyczerpania, były obawy, ze moze sobie nie poradzi, tymczasem, temp na buforze i piecu to 55 stC i woda w kranach i do kompieli idealna.

2. poniewaz bufor stoi w piwnicy, to dla zmniejszenia strat obudowałem go 10cm styro a w pustą przestrzeń wsypałem worek perlitu.

3. zbiornik ma drugą wężownicę, do np solara - nie mam, nie opłaca mi się.

4. zbiornik ma 9kW grzałkę, do któą grzeję cwu latem. - nie opłaca mi się grzać piecem.

witam

teraz ja Mam piec ekocentr 55 kw ogrzewam nim na chwilę obecną 270 m/2

docelowo będzie 350 .Mam dwa budynki W jednym z nich znajduje sie kotłownia oraz powierznia którą ogrzewam 70 m/2 .wys pom. 3 m z tym że zamiast grzejników jest nagrzewnica, do drugiego mam zrobiony przesył o dług.50 m powierzchnia 200 m/2 -budynek mieszkalny ,piec mi spala a raczej pożera 50kg/dobę .wszyscy piszecie o tzw.szybrze na czopuchu u mnie tego nie ma także ale może tak mas byc nie wiem podam wam moje ustawienia prosze o ewentualne sugestie i porady

ster compit R 501

d-30

b-50

u-25

o-10

l-1

c-40

pozdrawiam i z góry dziekuję

ok niech i tak bedzie ale po pierwsze

wielkośc pow. ogrzewanej tego pieca to od 320 -450

po drugie jest nagrzewnica a ta szybko nagrzewa pomieszczenie ale jak to sie mówi potocznie wymiata z pieca

po trzecie juz od nie jednego hydraulika słyszałem że moc kotłów przeważnie jest zawyżana w rzeczywistości sa one o wiele słabsze

no i badż tu mądry

Qslaw, mam jeszcze jedno pytanko.

Bo niby wszystko fajnie pięknie, ale przy obecnych temperaturach,tj. +1 pali mi o wiele więcej!!!. A nic nie zmieniałem. I jakiś ten ogień nie taki. Kombinuję około nastawionych wartości, ale nic. Chyba ciśnienie na dworze na znaczenie, czyż nie?

Czy u Ciebie jest tak samo? Zmieniałeś nastawy?

Pozdrawiam ze Śląska!

Witam,

jak na razie nic nie zmieniałem, tylko U22 teraz.

u mnie zbiornik wystarcza na 5dni, także też średnio. taka pogoda jak teraz jest chyba jeszcze gorsza niż -15st i brak wiatru. Spory wiatr, duża wilgotność powietrza i temp w okolicach zera to chyba najgorsza kombinacja.

jeżeli mocno wieje u ciebie możesz jeszcze delikatnie przymknąć czopuch np. na 10. Ciśnienie pewenie ma tu również coś do gadania.

ogólnie ciężkie czasy z tym globalnym ociepleniem :wink: śniegu mam tyle, że drzwi prawie nie mogę otworzyć :lol:

P.S.

czy ktoś z was ma wyłączony priorytet CWU? Jak się to ma do spalania?

pozdrawiam

Obecnie używam boilera gazowego do podgrzewania wody. Ale kosmiczne zużycie gazu zmusza mnie do dalszego kombinowania. Zastanawiam się nad zakupem zbiornika z wężownicą tak aby podłączyć go do pieca i grzać groszkiem.

ja mam vitocell 100, jest tam chyba jakieś 150L wody. zasobnik spięty jest z elektrometem i piecem gazowym, który z wiadomych względów jest wyłączony całkowicie. mój zasobnik nie ma możliwośći zainstalowania grzałki,ale groszek spokojnie sobie radzi. Jak wiesz mam termostat pokojowy i nie przeszkadza on wogóle w grzaniu wody w CWU. U mnie piec podczas pracy w podtrzymaniu ma tendencję do wchodzenia na coraz wyższą temp. także w przypadku gdy musi podrzgać wodę w zasobniku to nawet nie wchodzi w tryb praca, w ten sposób mam ciepłą wodę przy "jałowej" pracy pieca. oczywiście dużo zależy od zapotrzebowania na ciepłą wodę. Moja rodzina to 3os, więc strasznie dużo tej wody nie lejemy, nigdy się też jeszcze nie zdażyło żeby ciepłej wody zabrakło. mam ustawine c48 (zadana temp CWU), kiedyś widziałem po korzystaniu z CWU, że C (odczyt temp CWU) spadło do 44st.

napewno eko, gdy już musi się włączyć w pracę, grzeje wolniej wodę w zasobniku niż piec gazowy, z wiadomych względów.

Mogę spkojnie polecić zastosowanie eko do grzania wody. A solary to bym sobie darował no chyba, że masz dużo kasy, bo inaczej inwestycja będzie ci się zwracała jakieś 10 lat.

pozdrawiam

Witam,

jak na razie nic nie zmieniałem, tylko U22 teraz.

u mnie zbiornik wystarcza na 5dni, także też średnio. taka pogoda jak teraz jest chyba jeszcze gorsza niż -15st i brak wiatru. Spory wiatr, duża wilgotność powietrza i temp w okolicach zera to chyba najgorsza kombinacja.

jeżeli mocno wieje u ciebie możesz jeszcze delikatnie przymknąć czopuch np. na 10. Ciśnienie pewenie ma tu również coś do gadania.

ogólnie ciężkie czasy z tym globalnym ociepleniem :wink: śniegu mam tyle, że drzwi prawie nie mogę otworzyć :lol:

P.S.

czy ktoś z was ma wyłączony priorytet CWU? Jak się to ma do spalania?

pozdrawiam

Wiatm,

dzięki, też tak myślałem. Ja w odróżnieniu od Ciebie U zmieniłem na 28, bo miałem spieki,a teraz jeszcze szybciej dochodzi do zadanej temperatury, no i spieki ziknęły, znów jest proszek.

A odnośnie Twojego pytania ja mam wyłączone CWU. Jets nas w domu dwoje dorosłych i niemowlę,dużo wody nie idzie i podgrzewam sobie to Junkersem. Myślę,że nie będzie zle z rachunkami. Przy grzaniu wody groszkiem szło go sporo więcej, także koło 35kg myślę,już nie pamiętam za bardzo. Miałem z tym problem, bo nie umiałem jej nagrzać, no chyba że przymknąłem sporo zawór 4D lub miałem n w granicach 66 stopni. W innym przypadku woda była letnia.

Pozdrawiam

marku, popełniasz podstawowy bład, popełniany zreszta prze

z instalatorów, sprzedawców itp.

moc pieca nie zależy od ogrzewanej powierzchni, a precyzyjnie nie zalezy wyłącznie od niej.

ja mam blisko 300m2 i odpowiedni dla mnie piec to 10kW.

a to dlatego, ze mam dobrze ocieplony dom, 15cm styro, 30-40 cm wełny, zwarta zabudowa, wentylacja mech z gwc.

mozesz miec 100m2 i 50kW nie starczy, możesz mieć 400m2 i 15 będzie ok.

pytanie, jak ocieplony jest twój dom, jakie okna, mostki itp.

kolejnym krokiem jest policzenie.

ja takowe zleciłem i wyszło zapotrzebownaie 10kW, któe dziś zostąło potwierdzone w praktyce.

dzieki temu nie przewymiarowalem pieca, co czesto jest zgubne i popełniane.

sąsiad, przy równie dobrze ocieplonym domu i o mniejszej pow. ma piec 35kW.

czekam na jego post na forum z płaczem, ze duzo pali ;)

ps doradzili mu instalatorzy, "weź mocniejszy, moc się przyda" ;)O

czy jeszcze ktos uważa że mam za duży piec ale jakoś nie wydaje mi sie realne ogrzac prawie 300 m/2 w tym nagrzewnica 20 kw jak zaleca kolega

Witam,

Być może masz za duży. Przed zakupem pieca należało sobie wyliczyć zapotrzebowanie na ciepło. Dla każdego budynku jego wartość będzie inna, jak kolega Qwert zaznaczył. Ja mam 200metrów powierzchni i 3 metry do góry, więc liczyłem to ze wzoru na kubaturę i na tej podstawie kupowałem piecyk. A mam 25kW, troszkę za dużo, ale mniejszy 15-tka była już za mała.

Zaggogluj sobie na ten temat, jest tego pełno.

Przykład:

http://www.muratordom.pl/instalacje/kotly-i-automatyka/jak-dobrac-moc-kotla_,6375_19166.htm

Pozdrawiam

Dlaczego wodę grzejecie takimi wielkimi urządzeniami - u mnie do grzania wody służy malutkie urządzenie włączone w obieg nazywa się "Płytowy wymienni ciepła" LEMET - 25-30KW. Zachęcam do wycieczki do "CASTORAMY" - tam to kupiłem i od dwóch lat nie brakło m ciepłej wody do mycia, kąpieli, czy zmywana naczyń - pogadajcie ze sprzedawcami w "CASTORAMIE". Pozdrawiam jp.

Dlaczego wodę grzejecie takimi wielkimi urządzeniami - u mnie do grzania wody służy malutkie urządzenie włączone w obieg nazywa się "Płytowy wymienni ciepła" LEMET - 25-30KW. Z

zapodaj jakiegoś linka do twego wymiennika, bo na stronie lametu znalazlem tylko wymienniki płaszczowe. http://lemet.pl/

pzdr

Ja to kupiłem dwa lata temu w "Castoramie" za namową znajomego który ma też piec taki jak my. Używa tego wymiennika od 4 lat, ja od 2 jest to malutkie urządzenie. kosztowało o ile pamiętam 600 lub 700 zł. do tego dochodzi koszt pompki elektrycznej - jest to naprawdę super urządzenie, dlatego w zimę, wiosną i jesienią wyłączam termę gazową do grzania wody. W każdej "CASTORAMIE" urządzenie jest dostępne - namawiam do pójścia i poczytania instrukcji. Podaję producenta "SeCeS-Pol Sp. z o.o. ul. Grunwaldzka 339 80-309 Gdańsk tel. 48 585521241, Oddział w Nowym Dworze Gd. ul. Warszawska 50 te. 48 55 2472451. pozdrawiam. jp.