gslaw 12.01.2010 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 czekam co napiszesz jutro - trzymam kciuki - bo ja jadę teraz na nastawach "gsława" i spala mi koło 33 kg/d , co dla mnie jest rewelacyjne. Nie chcę się chwalić ale gslaw też bazuje na moich poprzednich ustawieniach tak, to oczywiście prawda chylę czoła teraz też się troszkę zmodyfikowałem za twoją namową i zaczynam być zwolennikiem mocnego uderzenia. ze względu, że używam jednak termostatu pozostaję przy krótkim b i o. teraz to wygląda tak: n60 d30 b40 o22 L1 U22 c48 czpuch między 10 a 11 przesłona 3,5cm na razie na dworze jest w miarę tzn -5 i zużycie mam w granicach 25kg. piec długo przebywa w podtrzymaniu. zobaczymy co będzie jutro i pojutrze, jak będzie sporo chłodniej. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majkov 12.01.2010 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Dzięki gslaw Mam jeszcze jedno pytanie jak wygląda u Was retorta. U mnie jak taki wulkan trochę na zewnątrz zalega sypki popiół a w środku słup ognia sięgający aż do deflektora. Próbowałem uzyskać kopczyk jak zalecają niektórzy ale wtedy spora część węgla lądowała w popielniku. Aktualne nastawy mam d15/u35 podajnik na 5 dni. Piec 25kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 12.01.2010 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 mniej więcej tak samo jak u ciebie, kopczyk regulujesz za pomocą d i U. ustawiaj tak żeby nie robił się krater i żeby nie wywalał niespalonego węgla. czy twój sterownik to REG05, czy R501?jak sobie dajesz radę przy mrozach z tak małym d? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seb34 13.01.2010 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 do qslaw: Witam, Mozesz mi powiedziec jaka powierzchnie domu ogrzewasz? I czy masz tez podlogowke?Co do termostatow to przegladalem jaki masz i chyba sie na niego zdecyduje bo ja mam zwykly (nie cyfrowy) i jakos czasami to wariuje:). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jur51 13.01.2010 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 radzesobiesama - dziś o 14,00 przechodzę na Twoje nastawy z tym wielkim "O" - przez parę dni posprawdzam - bo to że piec błyskawicznie osiąga zadaną temp. to sprawdziłem (przy tych nastawach z małym "O") ale liczą się też koszty. Pisałaś, ze nie masz możliwości regulacji włączania pompy, u mnie jest podłączony mikroprocesorowy regulator temperatury pompy C.O. "DELTA 100" którym reguluję włączenie i wyłączenie pompy ( niewielki koszt). pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 13.01.2010 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 jak czesto rozkrecacie czopuch i czyscie??? mam wrazenie ,ze ta rura za piecem jest calkowicie zatkana sadzą, az strach pomyslec, jak sie to zapali dzis rozkrecam, bedzie zbawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 13.01.2010 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 SEB mam auratron 2005 radiowy, ale prównaj sobie zanim kupisz z jakims eurosterem. mi w auratronie nie podoba się zakres wahania temp. załączania się pieca od zadanej - histeryza +/-0,5 (czyli 1st) lub +/-1st (czyli2st). ja potrzebuje co najwyżej 0,5st albo 0,2st, ponieważ duże wahanie powoduje znaczne wychładzanie domu.zanim kupisz sprawdź w instrukcji, są dostępne na stornach producentów. domek 170m2, podłogówki jakieś 70m2 (hall + 2 łazienki + pralnia)ściany poroterm 30 + 15cm styro, dach 20cm supermaty. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 13.01.2010 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 jak czesto rozkrecacie czopuch i czyscie??? mam wrazenie ,ze ta rura za piecem jest calkowicie zatkana sadzą, az strach pomyslec, jak sie to zapali dzis rozkrecam, bedzie zbawy mi się raz zatkało, miałem straszny syf. dym walił drzwiczakami a na ścianach pieca pojawiła się czarna maź (smoła). przy otwieraniu uważaj na żaroodporną tekturkę lubi się wystrzępić i odrazu zaopatrz się w silkion wysokotemp. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 13.01.2010 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 seb spójrz na euroster 2006TX http://euroster.pl/index.php?pokaz=pokaz&id_produktu=28histeryza 0,4 lub 1st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jur51 13.01.2010 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 radzesobiesama - ciekaw jestem dlaczego dziś się nie odezwałaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radzesobiesama 13.01.2010 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 radzesobiesama - ciekaw jestem dlaczego dziś się nie odezwałaś? Oj!Widzę,że panowie stęsknili się za mną! To bardzo miłe1 Niedawno wróciłam i z ciekawości pofatygowałam się jeszcze uzupełnić podajnik.Znowu zmieściło się aż 3 wiaderka(30kg)a na piecu 71 st.Chyba jestem zadowolona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radzesobiesama 13.01.2010 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 jak czesto rozkrecacie czopuch i czyscie??? mam wrazenie ,ze ta rura za piecem jest calkowicie zatkana sadzą, az strach pomyslec, jak sie to zapali dzis rozkrecam, bedzie zbawy Ja mam na to radę.Kupuję taki magiczny proszek Sadpal.Używałam go wcześniej do kominka,ale niebieskiej bestii też smakuje Kiedy tylko mam okazję,tzn.kombinuję coś przy piecu,wsypuję łyżkę tego lekarstwa na retortę(oczywiście w trakcie trybu praca)Wypala pięknie sadzę a i czyszczenie pieca jest nieco przyjemniejsze...usuwa się biały,niebrudzący pyłek,zamiast czarnej,tłustej sadzy.Kiedyś sąsiadowi zapaliła się sadza w kominie...nie zazdroszczę nikomu.Chłopak stracił głowę,ale Iwonka ma łeb na karku i trzeźwy umysł.Szybko kazała zamknąć dopływ powietrza i przybiegła z sadpalem.W jednej chwili ugasiliśmy pożar,choć słupy ognia sięgały kilka metrów ponad połać dachu.A ta gęsta maź,o której niektórzy piszecie powstaje w wyniku zbyt niskiej temperatury...i na to nie ma lekarstwa.Zauważyłam,że u mnie w tej chwili jest tak wygrzana komora pieca,że nawet nie mogę sobie pogmerać dobrze pogrzebaczem,a depilacja darmowa aż po sam łokieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radzesobiesama 13.01.2010 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 jur51 Czy mógłbyś mi coś bliżej powiedzieć odnośnie tego regulatora temperatury?Za bardzo nie orientuję się gdzie on ma być podłączony i co dzięki niemu zyskujemy?Będę wdzięczna za podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radzesobiesama 14.01.2010 00:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Halo!Nie śpijcie!Dla mnie dopiero dzień się zaczyna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 14.01.2010 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Halo!Nie śpijcie!Dla mnie dopiero dzień się zaczyna! dzień dobry czyżby nocna zmiana?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 14.01.2010 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Wczoraj popoludniu zapakowalem na maksiora podajnik i wywalilem popiol po raz kolejny bez czyszczenia pieca Odezwe sie jak mi sie skonczy ostatnio pakowalem w srode popoludniu 6 stycznia dzis czyli w czwartek 14 stycznie bede znow musial ladowac Starczylo raptem na 8 dni Dzis u nas z ranca za oknem -16,9 We wczesniejsze dni miedzy -5 a -10 Wychodzi srednio 17,5 kg/doba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 14.01.2010 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 raptem? na 8dni? - to jest super wynik mi wystarcza ledwo na 5dni... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 14.01.2010 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 raptem? na 8dni? - to jest super wynik mi wystarcza ledwo na 5dni... pzdr zdaje sobie sprawe ze jest to niezly wynik choc jak do tej pory nasz najgorszy jaki uzyskalismy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowal29 14.01.2010 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 raptem? na 8dni? - to jest super wynik mi wystarcza ledwo na 5dni... pzdr Witajcie U mnie wystarcza podajnik na 4 dni jeżeli dopalam w kominku to wydłuzam o jakieś 1 dzień max 2 dni. Czytam o tym iż elktromet montował różne dmuchawy jak rozpoznac model. Ja opieram się na twoich nastawach gslaw i widzę że osiągam powoli podobny rezultaty spalania Mam groszek o wiele gorszy jak w zeszłym roku lecz orginalnie paczkowany a to jest moim wyzacznikiem ze względu na małą przestrzeń do składowania groszku ( brak piwnicy a kupuję groszek na cały sezon na raz w tym roiku to 5 ton) . Pytanie u mnie kaloryczność jest podana 24 na opakowaniu więc czy w moim przypadku należałoby zwiększyć jakiś parament aby uzyskać osczędniejsze spalanie uzyskujac dobra temperaturę w domu. Wczoraj na termostacie ustawiłem 22,5 na dzień i 22 na noc parametr d na 24 n 58 U 24 (dmuchawa) temperature jaka miałem rano w domu to 20 na dole i 19 na górze na dworzu termomentr odnotował w nocy -20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radzesobiesama 14.01.2010 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Myślę,że zużycie groszku nie jest miarodajne,bo każdy z nas ma inny dom.Technologia w jakiej wybudowany jest dom,grubość ocieplenia,jakość okien no i przede wszystkim wielkość domu ma ogromny wpływ na zużycie opału.Regulacja i nastawy pieca to już inna sprawa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.