gslaw 14.01.2010 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 zgadza się, kombinowanie z ustawieniami to tylko i wyłącznie optymalizacja pracy pieca i procesu spalania. potrzeby energetyczne budynku to druga sprawa. choćby nie wiem jak dobre były ustawienia parametrów to nie zmieni to zpotrzebowania na ciepło i piec będzie żarł swoje tylko trochę efektywniej. dla mnie piec i budynek to naczynia polączone, które muszą przebywać w stanie równowagi. Jak energia (ciepło) z domu ucieka, piec musi to zrównoważyć swoją pracą (wyprodukować energię). czym więcej ucieka tym więcej trzeba uzupełnić - taka prosta zależność, przy założeniu że piec pracuje optymalnie. dodatkowe urządzenia typu kominek, reku itp napweno pomagają utrzymać więcej ciepla w domu i w ten spsoób znacznie zredukować koszty ogrzewania, trzeba tylko rozważyć, czy i kiedy koszt instalacji tych urządzeń się zwórci i do tego zacznie zarabiać (15lat + 15??) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majkov 14.01.2010 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 mniej więcej tak samo jak u ciebie, kopczyk regulujesz za pomocą d i U. ustawiaj tak żeby nie robił się krater i żeby nie wywalał niespalonego węgla. czy twój sterownik to REG05, czy R501? jak sobie dajesz radę przy mrozach z tak małym d? Ten starszy chyba R501. Mam ustawiony nisko zawór czterodrogowy i grzeję piec do 70 stopni. W zwązku z tym nie ma szybkiego "upływu" ciepła z pieca i w miarę szybko się nagrzewa nawet przy tak niskim d. Próbowałem wyższych wartości, ale zawsze przesypuje mi węgiel. Chyba że puszczę z 60 stopni na kaloryfer a teraz tyle aż nie potrzebuję Mając też wysoką temp na piecu szybciej grzeję wodę CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowal29 14.01.2010 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 ze względu, że używam jednak termostatu pozostaję przy krótkim b i o. teraz to wygląda tak: n60 d30 b40 o22 L1 U22 c48 czpuch między 10 a 11 przesłona 3,5cm na razie na dworze jest w miarę tzn -5 i zużycie mam w granicach 25kg. piec długo przebywa w podtrzymaniu. zobaczymy co będzie jutro i pojutrze, jak będzie sporo chłodniej. Witaj ponownie Dzieki za podpowiedzi Pytanie czy w związku z mrozami zwiększyłeś parametry jak tak to na jakie w tych powyżej nie podałeś u J F więc prośba jakie masz obecnie. Drugie pytanie to parametry wegla czy maja duzy wplyw na spalanie Mój wegiel jak pisałem wcześniej orginalnie paczkowany ma podane parametry Wartość opałowa powyżej 24mj/kg zawartość popiołu 6-10% zawartość siarki 0,60-1,00% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radzesobiesama 14.01.2010 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Jeśli ktoś wyczekuje mojego posta,to informuję,że po 20 godz.dosypałam 20 kg groszku Póki co,zostanę przy tych ustawieniach!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuku8 14.01.2010 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Witam Z tego co czytam niepokoii mnie w moim przypadku jedno, a mianowicie piec jak dojdzie do zadanej temp. krotko ja trzyma - okolo 15 min i potem znowu okolo 15-20min dochodzi do zadanej temp jak mi powiedizal jeden hydraulik mam duze straty ciepla...gdzies..tylko gdzie? skoro dom ocieplony itp... moze to byc przekombinowana istalacja jak stwierdzil, tzn mam wymiennik ciepla, zawor 4 d kupe ror w kotlowni i ciekawe czy wszystko dobrze podlaczone wiec tak sobie mysle ze duzo zalezy rowniez od dobrze zrobionej instalacjii CO obecnie moje ustawienia UWAGA n57 b45 b30 o20 L1 U25 c43 przeslona na 2cm czopuch na 11 spalanie na starsznie slabym czaskim groszku przy temp do -5 30na dobe przy wiekszym nawet 50kg na dobe fakt ze groszek kupowalem po 540paczkowany a polski dobry jest u mnei po 870 ale i tak mysle ze lepiej palic dobrym!!!. mniej sie piec brudzi rzadziej czyscic trzeba, mniej spiekow Naszczescie mam kominek i przy tempna 0 gdzeje tylko nim ufff pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 14.01.2010 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 radzesobiesama napisz proszę, co dały ci kryzy w grzejnikach, jeżeli masz głowice termostatyczne - spowolniły ruch wody?jak udaje ci się utrzymanie temp. 22st przy skręceniu głowic na 2, wedle danfosa 2 daje 17st, 3ka 20st, 4ka 24st. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egosc 15.01.2010 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 Witam, mam pytanie, co to może być:rozpalam w piecu, piec dochodzi do zadanej temperatury np.55st,piec przechodzi w stan podtrzymania i pojawia się 'buczenie w piecu' ,buczenie dochodzi ze środka pieca, jak otwieram środkowe drzwiczki to przestaje buczeć....podrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 15.01.2010 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 teoretycznie ciąg kominowy, jak piec jest w podtrzymaniu to powietrze nadal przeplywa przez sczelinę na dmuchawie i dalej retortę w piecu. jak otworzysz drzwiczki to powietrze wejdzie drzwiczkami bo tędy łatwiej niż przez retortę i przestaje buczeć. spróbuj na chwilę zamknąć całkowicie przesone na dmuchawie i zasłoń dłonią sczelinę w przesonie jak piec będzie w podtrzymaniu i posłuchaj czy te buczanie ustaje. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 15.01.2010 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 Miałem wczoraj niezłego.. zatkał mi sie komin tzn na czopuch był niewiele otwarty i zarósł mi sadzą. A że nie było mnie na budowie 2 dni to 1/2 podajnika została przepchnieta przez piec co spowodowało że cały był w środku pokryty jak by smołą (tak 1mm grubości). Miał ktoś z was podobną sytuacje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 15.01.2010 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 oj miał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 15.01.2010 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 pytałem o to kilka postów wyzej. czy czyscicie. rozkrecilem kolanko, ukreciłem śrubę, sadzy w sumie niewiele, z całej rury <0,5 wiaderka.załozyłem nowe kolanko, prysznic i następna akcja po sezonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 15.01.2010 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 oj miał I ? Pytam co zrobiłeś z piecem ? Tzn ja go troche zeskrobałem i rozpaliłem Teraz troche z niego smierdzi smołą. Sprawdziłem natomiast że w pozycji w której był czopuch prześwit do komina miał około 1-2cm i zatkał się sadzą dosyć mocno. Stosował ktoś z was jakieś środki do wypalania sadzy w kominie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 15.01.2010 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 to, co mogłem i jak mogłem to zeskrobałem. reszta wypalila sie z czasem, teraz trzymam dosyć wysoką temp. w piecu. jest taki środek sadpal, który wrzuca sie na płomień, podobno skuteczny. nie wydaje mi się jednak, aby jego działanie sięgnęło do komina, oczyści raczej tylko piec. czyszczenie komina raczej tylko manualne jestem jednak pewien, że w kominie masz czysto, bo palisz ekogroszkiem a nie śmieciami . To, że czopuch sie zatkał to sprawa normalna przy użytkowaniu. Jak chcesz czyścić komin, to trzeba wezwać kominiarza, albo poczekaj do wiosny i zrób to sam. zestawy do czyszczenia kominów można kupić na allegro. inspekcja komina: wsadzasz do wyczystki jakąś lampę, wchodzisz na komin i patrzysz w dół, później podejmujesz dlasze kroki. dzwoniłem wtedy do serwisu i powiedzieli, że czopuch trzeba czyścić raz pół roku - szkoda, że nie napisali o tym w instrukcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 15.01.2010 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 a ten sadpal, to gdzie? w metalowym, ogrodniczym czy chemicznym? gdzie to kupujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 15.01.2010 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 to, co mogłem i jak mogłem to zeskrobałem. reszta wypalila sie z czasem, teraz trzymam dosyć wysoką temp. w piecu. jest taki środek sadpal, który wrzuca sie na płomień, podobno skuteczny. dzwoniłem wtedy do serwisu i powiedzieli, że czopuch trzeba czyścić raz pół roku - szkoda, że nie napisali o tym w instrukcji Raz a pół roku to rozumiem ale ja palę od listopada więc nie mineło za wiele. U mnie wyglądało to tak że do czopucha była rura dosyć mocno obrośnieta. Natomiast za czopuchem czyściutko. Teraz trzymam go duzo bardziej otwartego ale obawiam się że więcej ciepła mi ucieka kominem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 15.01.2010 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 a ten sadpal, to gdzie? w metalowym, ogrodniczym czy chemicznym? gdzie to kupujecie? Na składzie z węglem wiem że jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 15.01.2010 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 ja kupuję w marketach budowalnych, tam gdzie sprzedają piece i są akcesoria kominkowe - sadpal mają na 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 15.01.2010 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 Raz a pół roku to rozumiem ale ja palę od listopada więc nie mineło za wiele. U mnie wyglądało to tak że do czopucha była rura dosyć mocno obrośnieta. Natomiast za czopuchem czyściutko. Teraz trzymam go duzo bardziej otwartego ale obawiam się że więcej ciepła mi ucieka kominem. to czy sie tam tego dużo nazbiera, oprócz stopnia otwarcia przesłony zależy od: - jak czyścisz najwyższy wymiennik - ja na poczatku nie zdawałem sobie sprawy, że pod czopuchem jest wyczystka i sam tam nagarnołem popiołu, Popiół trzeba zawsze wyciągć do siebie... - efektywności płomienia - jeżeli węgiel spala sie optymalnie, tzn. ma odpowiednią ilośc tlenu, to wtedy wydziela sie mało sadzy i popiołów, bo wiekszość idzie z dymem i jest wydmuchane przez komin. jeżeli powietrza jest za mało, to wtedy powstaje dużo więcej sadzy i innych produktów w postaci stałej, nie mówiąc o tym że mocno dymi i kopci, a piec znacznie bardziej sie obsyfia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radzesobiesama 15.01.2010 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 pytałem o to kilka postów wyzej. czy czyscicie. rozkrecilem kolanko, ukreciłem śrubę, sadzy w sumie niewiele, z całej rury <0,5 wiaderka. załozyłem nowe kolanko, prysznic i następna akcja po sezonie. A ja odpowiedziałam kilka postów wyżej,ale chyba tego nie zauważyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radzesobiesama 15.01.2010 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 radzesobiesama napisz proszę, co dały ci kryzy w grzejnikach, jeżeli masz głowice termostatyczne - spowolniły ruch wody? jak udaje ci się utrzymanie temp. 22st przy skręceniu głowic na 2, wedle danfosa 2 daje 17st, 3ka 20st, 4ka 24st. pzdr Spróbuję odpowiedzieć na Twoje pytanie.Tak naprawdę nie wiem co dały mi kryzy na grzejnikach,ale odpowiem jaki efekt osiągnęłam.Posłużę się przykładem pokoju,w którym zamontowane mam 2 grzejniki.W większym-kryza na 4,głowica na 2,zaś w mniejszym grzejniku-kryza na 2,głowica na 2.Duży grzejnik jest zazwyczaj chłodny lub zimny(no chyba,że są szaleńcze mrozy )Za to ten mniejszy grzejnik cały czas jest gorący.Temp. na poddaszu 21st. dzień i noc.Z technicznego punktu widzenia nie wiem dlaczego tak się dzieje,w każdym razie tak mam. A teraz idę zajrzę do mojego kochanego piecyka i go nakarmię przed wieczorem Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.