laparia 18.01.2010 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Miałem na myśli jaki materiał gres panele parkiet. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 18.01.2010 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 odpowiem wieczorem, nie ja wybierałem ten towar , w każdym razie wszędzie na podłogówce mam gres. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 18.01.2010 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Ok o to mi chodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 18.01.2010 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Cała ilość spalin, którą wyprodukuje palnik, musi w tym samym czasie opuścić kocioł. Jeśli będą miały mniejszy prześwit czopucha - po prostu będą przez niego przelatywać z większą prędkością. chyba jednak ma znaczenie. jak zwolnisz prędkość spalin, to więcej ciepła oddadzą przez czopuch. u mnie ta rura, ogrzewa całą piwnicę do 15stC oczywiscie wtedy powstaje inny problem, zimne spaliny, to skraplanie się ich i syf lejący w dół. na to też znalazłem rozwiązanie, ociepliłem wełną, 10cm, tę część komina, która jest na nieużytkowym poddaszu. problem ze skraplaniem się skonczył, do tego ograniczyłem mostek cieplny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
astroluk11 18.01.2010 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Witam!!!Może ma ktoś do sprzedania jakiś karabin? może być kałasznikow, bo czym głębiej się zagłębiam w to forum tym bardziej bym zastrzelił hydraulika!!!!!!Przy montażu pieca nic nie powiedział o zaworze 4D i możliwych rozwiązaniach!!!Teraz dopiero systematycznie dowiaduje sie nowych rzeczy!!!Bardzo dużo pali, ale zdaje sobie sprawę żeby ogrzać jakieś 190m2 domu nie ocieplonego przy nie za świetnej izolacji poddasza ma to wszystko wpływ.Mam nadzieje ze w tym roku uda mi się uporać z domkiem i z ogrzewaniem! Dlatego mam do was pytanie!1. Jaki kopić termostat pokojowy bo już używacie i macie doświadczenie!2. Czy wszyscy macie uszczelniona retore silikonem, bo słyszałem różne opinie, a u mnie dmucha pod nią dość bardzo!3. Jaki zastosować zawór 4D i jaki regulator do niego który nim steruje. Instalacja jest w miedzi ale sam sie zastanawiam czy jest dobrze zrobiona,Na pewno w najbliższym czasie chciałbym zakupić termostat, reszta już po okresie grzewczym. Będę wdzięczny za jakieś podpowiedzi!!pozdrawiam Łukasz A jeszcze jedno z na ktoś dobrego hydraulika z okolic Krakowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 19.01.2010 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 ostatnio tylko dosypywalem po 2-3 wiaderka dziennie i wczoraj w koncu zapakowalem do pelna podajnik. w sobote z ranca bylo u mnie -16,9 stopni pisze to tak naprawde dla siebie aby pozniej sobie odszukac i zobaczyc na ile mi starczylo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 19.01.2010 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Usunąłem ten wpis jako bzdurny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 19.01.2010 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Cała ilość spalin, którą wyprodukuje palnik, musi w tym samym czasie opuścić kocioł. Jeśli będą miały mniejszy prześwit czopucha - po prostu będą przez niego przelatywać z większą prędkością. chyba jednak ma znaczenie. jak zwolnisz prędkość spalin, to więcej ciepła oddadzą przez czopuch. u mnie ta rura, ogrzewa całą piwnicę do 15stC oczywiscie wtedy powstaje inny problem, zimne spaliny, to skraplanie się ich i syf lejący w dół. na to też znalazłem rozwiązanie, ociepliłem wełną, 10cm, tę część komina, która jest na nieużytkowym poddaszu. problem ze skraplaniem się skonczył, do tego ograniczyłem mostek cieplny. Nie jest tak, jak myślisz. Prędkość spalin zależy od przekroju przewodu, przez który przepływają. Do klapy (przewężenia) w czopuchu spaliny będą miały mniejszą prędkość, na przeszkodzie (klapie) większą a po wyjściu za klapę (za przewężenie) znowu będą miały prędkość taką, jaką miały przed klapą, bo przecież średnica czopucha przed i za klapą jest taka sama. Poza tym - spowolnienie spalin ZMNIEJSZA a nie zwiększa przepływ ciepła przez ściankę (takie są prawa fizyki). Dlatego wymienniki ciepła powinny być konstruowane tak, aby miały małe przekroje i duże prędkości przepływu spalin. Patrz: http://zawijan.wordpress.com/5-budowa-kotla/wymienniki-ciepla/ Zwracam jeszcze raz uwagę, że to dotyczy kotłów z wentylatorem. W kotłach z naturalnym ciągiem przydławienie na czopuchu zmniejsza ciąg kominowy i tym samym ilość produkowanych spalin. Pozostałe Twoje uwagi są oczywiście słuszne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorg1975 19.01.2010 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Teraz dopiero systematycznie dowiaduje sie nowych rzeczy!!! Bardzo dużo pali, ale zdaje sobie sprawę żeby ogrzać jakieś 190m2 domu nie ocieplonego przy nie za świetnej izolacji poddasza ma to wszystko wpływ. Mam nadzieje ze w tym roku uda mi się uporać z domkiem i z ogrzewaniem! Dlatego mam do was pytanie! 1. Jaki kopić termostat pokojowy bo już używacie i macie doświadczenie! 2. Czy wszyscy macie uszczelniona retore silikonem, bo słyszałem różne opinie, a u mnie dmucha pod nią dość bardzo! 3. Jaki zastosować zawór 4D i jaki regulator do niego który nim steruje. Instalacja jest w miedzi ale sam sie zastanawiam czy jest dobrze zrobiona, Na pewno w najbliższym czasie chciałbym zakupić termostat, reszta już po okresie grzewczym. Będę wdzięczny za jakieś podpowiedzi!! pozdrawiam Łukasz A jeszcze jedno z na ktoś dobrego hydraulika z okolic Krakowa? Witam, 1. Najlepiej bezprzewodowy, bo trzeba znaleźć w domku pomieszczenie wzorcowe. Ja mam Auratona 2005,na rynku jest ich sporo, im mniejszą histerezę ma tym lepiej. Czy są oszczędności? W takie mrozy raczej nie, ale w okolicach zera jak są temperatury oszczędza się sporo. a poza tym wygoda, nie trzeba przykręcać kaloryferów, czy jak w moim przypadku latałem do kotłowni i przykręcałem zawór 4D. 2. Też się sugerowałem tym forum i uszczelniłem! 3. Nie wiem jaki, ale wiem że warto chociażby dla żywotności pieca, nie zalewasz go zimną wodą. ja mam 200 metrów powierzchni i 3 metry do góry, więc jeszcze więcej od Ciebie,kamienica przedwojenna nieocieplona. Zużycie ostatnio różne od 30 do 40kg. Choć dziś jakieś 25kg. Oby tak dalej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 19.01.2010 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Teraz dopiero systematycznie dowiaduje sie nowych rzeczy!!! Bardzo dużo pali, ale zdaje sobie sprawę żeby ogrzać jakieś 190m2 domu nie ocieplonego przy nie za świetnej izolacji poddasza ma to wszystko wpływ. Mam nadzieje ze w tym roku uda mi się uporać z domkiem i z ogrzewaniem! Dlatego mam do was pytanie! 1. Jaki kopić termostat pokojowy bo już używacie i macie doświadczenie! 2. Czy wszyscy macie uszczelniona retore silikonem, bo słyszałem różne opinie, a u mnie dmucha pod nią dość bardzo! 3. Jaki zastosować zawór 4D i jaki regulator do niego który nim steruje. Instalacja jest w miedzi ale sam sie zastanawiam czy jest dobrze zrobiona, Na pewno w najbliższym czasie chciałbym zakupić termostat, reszta już po okresie grzewczym. Będę wdzięczny za jakieś podpowiedzi!! pozdrawiam Łukasz A jeszcze jedno z na ktoś dobrego hydraulika z okolic Krakowa? Witam, 1. Najlepiej bezprzewodowy, bo trzeba znaleźć w domku pomieszczenie wzorcowe. Ja mam Auratona 2005,na rynku jest ich sporo, im mniejszą histerezę ma tym lepiej. Czy są oszczędności? W takie mrozy raczej nie, ale w okolicach zera jak są temperatury oszczędza się sporo. a poza tym wygoda, nie trzeba przykręcać kaloryferów, czy jak w moim przypadku latałem do kotłowni i przykręcałem zawór 4D. 2. Też się sugerowałem tym forum i uszczelniłem! 3. Nie wiem jaki, ale wiem że warto chociażby dla żywotności pieca, nie zalewasz go zimną wodą. ja mam 200 metrów powierzchni i 3 metry do góry, więc jeszcze więcej od Ciebie,kamienica przedwojenna nieocieplona. Zużycie ostatnio różne od 30 do 40kg. Choć dziś jakieś 25kg. Oby tak dalej. Pozdrawiam To co ja się dowiedziałem od autoryzowanego instalatora to że retorta MUSI być uszczelniona zeby nie uciekało pod nią powietrze bo bedą przez to straty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 19.01.2010 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Poza tym - spowolnienie spalin ZMNIEJSZA a nie zwiększa przepływ ciepła przez ściankę (takie są prawa fizyki). jakos intuicyjnie , czułem, że jest odwrotnie. wydawalo mi sie, ze im wolniej medium płynie przez rurę, tym wiecej odda ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 19.01.2010 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 2. Czy wszyscy macie uszczelniona retore silikonem, bo słyszałem różne opinie, a u mnie dmucha pod nią dość bardzo! 2. Też się sugerowałem tym forum i uszczelniłem! To co ja się dowiedziałem od autoryzowanego instalatora to że retorta MUSI być uszczelniona zeby nie uciekało pod nią powietrze bo bedą przez to straty. jak wygląda "dmuchanie pod retorą", może ma ktoś fotkę? albo fotkę jak nie wygląda? nie uszczelniłem i nie wiem, czy mam to robic, bo wydaje mi sie,ze nie dmucha spod retory. moze elektromet uszczelnił ? jak to sprawdzic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 19.01.2010 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Poza tym - spowolnienie spalin ZMNIEJSZA a nie zwiększa przepływ ciepła przez ściankę (takie są prawa fizyki). jakos intuicyjnie , czułem, że jest odwrotnie. wydawalo mi sie, ze im wolniej medium płynie przez rurę, tym wiecej odda ciepła. Zdecydowanie NIE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 19.01.2010 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 ok, intuicja do bani. a co z uszczelnianiem? jak wygląda nieszczelna /szczelna retora? ma ktoś fotkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 19.01.2010 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 jak wygląda "dmuchanie pod retorą", może ma ktoś fotkę? albo fotkę jak nie wygląda? nie uszczelniłem i nie wiem, czy mam to robic, bo wydaje mi sie,ze nie dmucha spod retory. moze elektromet uszczelnił ? jak to sprawdzic? Największy problem w tym, że tego nie widać. Po prostu leci powietrze, które nie bierze udziału w procesie spalania (dlatego tego n ie widać) i: po pierwsze - ogrzewa się do temperatury spalin wylotowych, zabierając do komina spore ilości ciepła, po drugie - schładza spaliny przed wymiennikiem, co obniża efektywność wymiany ciepła w wymienniku, po trzecie - jak tego "fałszywego" powietrza jest bardzo dużo, to może doprowadzić do tego, że schłodzi spaliny nad palnikiem tak bardzo, że przerwie proces dopalania tlenku węgla do dwutlenku węgla (do komina polecą duże ilości tlenku węgla), co da spore straty cieplne (spalanie węgla do tlenku węgla daje 1/3 a dopalanie tlenku węgla do dwutlenku węgla daje 2/3 całej ilości ciepła otrzymywanej ze spalania węgla). Jednym słowem - uszczelnienie retorty warto zrobić porządnie. To n ie jest trudna robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 19.01.2010 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 2. Czy wszyscy macie uszczelniona retore silikonem, bo słyszałem różne opinie, a u mnie dmucha pod nią dość bardzo! 2. Też się sugerowałem tym forum i uszczelniłem! To co ja się dowiedziałem od autoryzowanego instalatora to że retorta MUSI być uszczelniona zeby nie uciekało pod nią powietrze bo bedą przez to straty. jak wygląda "dmuchanie pod retorą", może ma ktoś fotkę? albo fotkę jak nie wygląda? nie uszczelniłem i nie wiem, czy mam to robic, bo wydaje mi sie,ze nie dmucha spod retory. moze elektromet uszczelnił ? jak to sprawdzic? Elektromet tego nie robi. Trzeba samemu. Przy czym retorta jest dosyć sztywno wpasowana więc jakoś bardzo nie dmuchalo by. Ja w każdym bądź razie zakleiłem czarnym silikonem i jak narazie trzyma sie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorg1975 19.01.2010 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Elektromet tego nie robi. Trzeba samemu. Przy czym retorta jest dosyć sztywno wpasowana więc jakoś bardzo nie dmuchalo by. Ja w każdym bądź razie zakleiłem czarnym silikonem i jak narazie trzyma sie ok. właśnie! I dzięki temu też nie zastanawiamy się czy należy czy też nie. Zaklejone na amen! Nic nam nie będzie przynajmniej wiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały_energetyk 19.01.2010 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 re; qwert Nieszczelność retorty tzw. fajkowej (najczęściej z okrągłym albo ośmiokątnym talerzem) może wystąpić (najczęściej) w dwóch miejscach.1. Część retort ma od dołu garnka osłonowego pokrywkę mocowaną od dołu za pomocą śrubki. Albo od urodzenia, albo po czyszczeniu złe założenie, dokręcenie powoduje nieszczelność. A ponieważ jest tam wdmuchiwane powietrze z wentylatora, wiec część zimnego powietrza ucieka do popielnika i nie bierze realnego udziału w procesie spalania. Obniża jedynie temp. spalin i umożliwia zawilgocenie popielnika.2. Górny talerz - żeliwny jest osadzany na górnej części fajki. Jego zewnętrzna część posadowiona jest w garnku obudowy retorty. Niektórzy producenci dokładają na tym garnku śruby dociskowe, aby czasami spiek nie podniósł talerza do góry. Między talerzem a obudową blaszana zawsze istnieje pewien luz i jeśli ta szczelina nie jest zadławiona, to ucieka tamtędy mnóstwo powietrza. Ponieważ jest środek sezonu grzewczego i nie ma sensu zbędnie wygaszać i studzić na amen kotła, aby się przekonać, czy są luzy czy ich nie ma, to najprościej zrób tak;a) zaopatrz się w silikon czarny - wysokotemperaturowyb) zaopatrz się w dość duże rękawice ochronne - najlepiej skórzano - tkaninowe (byle nie miały dodatków gumowych)c) wyłącz zasilanie elektryczne kotła d) usuń z góry retorty nadmiar żaru i popiółe) otwórz drzwiczkif) gdy retorta się nieco ostudzi powierzchniowo to, wytrzyj do sucha dłonie, załóż rękawice, palenisko retorty przykryj (jeśli możesz) kawałkiem blachy (może być mała pokrywka od garnka kuchennego), przygotuj sobie dawkę silikonu wyciskając go np. na kawałek foliig) nabierz palcami tego kitu i ostrożnie, aby się nie poparzyć staraj się obkitować tą pachwinę pomiędzy talerzem i garnkiem. Nie patrz na piękność tego uszczelnienia. Niekiedy mozna to zrobić tylko leżąc na podłodze i wciskając rękę przez drzwi popielnikowe. Jeśli nawet nie uda ci się uszczelnić całego obwodu to i tak znacznie zmniejszysz straty przedmuchu.h) I żeby ci nie przyszło czasami do głowy uszczelniać tego garnka od dołu silikonem, bo później nie ściągniesz pokrywki. Tam, możesz co najwyżej aluminiową taśmą klejącą obandażowac oczyściwszy najpierw powierzchnię z pylu. Dasz radę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 19.01.2010 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 to które dokładnie miejsce trzeba uszczelnić? zrobie to porządnie, czyli wygaszę piec. tylko gdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinmichu 19.01.2010 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 witam od jakiegos czasu jestem "szczęśliwym" posiadaczem kotła ELEKTROMET http://images43.fotosik.pl/249/bfa7fb1c897b1c56.jpg problem jaki zaistniał w moim piecu to nagłe jego ochładzanie sie na grzejnikach mam zawory termostatyczne kociął ma zadana tem 65 stopni na podtrzymaniu pracuje na okolo 68-71 stopni, az nagle temperatura spada do 50 i piec od nowa musi sie nagrzewac... czy to narmalne?? czytałem o zaworach 3 i 4-droznych.. ja mam 3 drozny i wyglada tak http://images39.fotosik.pl/246/e279f284320e08b8.jpg a tak jest zainstalowany http://images38.fotosik.pl/246/c27b0db3c8e61095.jpg problem w tym ze jest do niego załaczony przewód, którego hydraulik nie podłaczył.... a ja sam nie mam pojecia jak to zrobic http://images37.fotosik.pl/245/cdb868bec1f5c373.jpg w chwili obecnej "zainstalowałem" sobie termometr za pompa na zasilaniu i recznie ustawilem zawor zeby woda grzewcza miala temperature 40stopni ale nei wiem czy to dobra temperatura http://images48.fotosik.pl/249/8b35d316ca2a7883med.jpg czy ktos wie jak rozwiązać ten problem i co zrobic z tym zaworem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts