Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec na eko groszek ELEKTROMET 25kw

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

piotrulex

zwiększenie n o 5st moze nic nie dać, otwórz bardziej zawór 3d (4d) cieplejsza woda pójdzie na kaloryfery. no chyba, że nie masz takowego zaworu.

oooooo. myslalem ze jak o 5 zwieksze to o te 5 poplynie cieplejsza na kaloryfery ....

mam zawor zdaje sie 4d. nad kotlem zawor z pokretlem i 4 wejsciami/wyjsciami. ma skale zdaje sie od 1 do 9 i ustawione jest chyba okolo 7. jak ma isc cieplejsza na grzejniki to w jaka strone mam krecic o mniej wiecej o ile (1, 2, 3 czy jak?)?

dzieki

Hmmm....Jak na mój rozum,to ten zawór trzeba raczej przymknąć niż otworzyć :oops: Wtedy więcej ciepła z pieca idzie na instalację a mniej się miesza z wodą z powrotu.... :oops:

wszystko pewnie zalezy od tego jak sie podlaczylo. czy przymykasz wode idaca na kaloryfery czy moze przymykasz wode cofajaca sie z powrotem do kotla ...

tak czy inaczej dzis byc moze przeprowadze testy to moze sie dowiem :x

ja u siebie otwieram żeby szło cieplej na CO, kręcę w prawo.

jakby porownac z zegarkiem to pozycje skrajne mam na 10 i 14

w prawo rowniez rosnie skala gdzie wskazowka w tej chwili jest tak pewnie kolo 13-tej lub nieco wczesniej

tez mam w planie podkrecic najpierw w prawo w kierunku rosnacej skali :D

Widzę, że nie tylko ja się borykam nadla z problemami :) próbuję wszystkiego, ale widzę że ustawienia zaproponowane przez koelżankę RSS jakoś u mnie się nie sprawdzają. Jeśli ustawię czopuch zamknięty na jedynastą i pozostawiłbym podawania na poziomie 30 % to mogę zapomnieć o ładnym wypalaniu. Sam już nie wiem czy problem jednak u mnie nie tkwi w jakimś niedopatrzeniu ogólnie w całej instalacji. No ale może się w końcu uda ustawić :) i będzie się grzało ok.

Widzę, że nie tylko ja się borykam nadla z problemami :) próbuję wszystkiego, ale widzę że ustawienia zaproponowane przez koelżankę RSS jakoś u mnie się nie sprawdzają. Jeśli ustawię czopuch zamknięty na jedynastą i pozostawiłbym podawania na poziomie 30 % to mogę zapomnieć o ładnym wypalaniu. Sam już nie wiem czy problem jednak u mnie nie tkwi w jakimś niedopatrzeniu ogólnie w całej instalacji. No ale może się w końcu uda ustawić :) i będzie się grzało ok.

z tym ładnym wypalaniem to daj sobie spokój - rozumiem, że masz na mysli spieki. U mnie też się tworzą, ale to chyba już taki urok. czym dłużej piec jest w trybie praca tym więcej spieków. Osobiście u siebie zauważyłem, że spieki nie robią się tylko latem, gdy piec głównie pracuje w podtrzymaniu a węgielk wypala się niewymuszonym płomieniem. Ewentualnie może to jeszcze zależeć od jakości węgla, choć ja zima i latem paliłem tym samym.

RSS

twoje ustawienia jak narazie sparwdzają się bardzo dobrze :D i jak na te mrozy to spalanie mam około 30-35kg/d. Tak jak radziłaś, dałem wentyaltor na 1cm, czopuch na 11 U50, n58, na 60st wchodzi po 5'ciu podaniach (10min) ale w podtrzymaniu jest trochę krócej niż u Ciebie, jakieś 20min.

pzdr

A ja mam ogólne pytanie gdyż wegla przy obecnych mrozach -15/-25 spalam ogromne ilosci - 60-80kb / 24h.

Dom o powiezchni ok 170m ma 3lata i jest wydaje mi sie dosc dobrze ocieplony, dach welna 25cm a sciany styropian dwie warstwy 10cm + 10cm. Projekt domu dosc specyficzny gdyz salon przestrzelony do dachu z mala antresolka ( wiec co za tym idzie kubatura dosc spora ). Dwie male podlogówki w lazience 2m x 2m + pokoj 5m x 3,5m, reszta kaloryfery purmo z termostatami ( 3 x 180cm + 120 cm + 3 x 70 cm + 100 cm + 60 cm + 2 x drabinka lazienkowa ). Na noc opuszczane rolety zewnetrzne antywlamaniowe wiec i straty ciepla powinny byc przez to troche mniejsze.

Piec 15KW obecnie ustawiony na d30 , u18, n60 a podawanie co 380sec - reszty nie podaje gdyz piec i tak nigdy nie wchodzi w stan podtrzymania. Sypie niezby dobry groszek jednak rok temu przy niby lepszym sytuacja byla podobna.

Piec pracuje przy takich ustawieniach non-stop kolor wchodzac na temperature 57-59 stopni i taka sie utrzymuje prawie caly dzien. Zawór 3drozny odkrecony niedawno do polowy - jesli byl przykrecony na piecu mialem okolo 60 stopni ale kaloryfery byly przez to zimniejsze.

Temperatura "na dole" max 20stopni natomiast podasze ( dwie sypialnie + lazienka ) max 22stopnie.

Pytanie do gslaw i RSS czy mozecie podac ile mniej wiecej grzejnikow wasze piece napedzaja ? Moze w moim przypadku zapotrzebowanie jest wieksze niz 15kw potrafi wypordukowac i stad problemy. Dziwne ze grzejac nonstop temp w domu sie nie podnosi.

Dodatkowo ile mniej wiecej przy mrozach -15/-25 wasz piec jednorazowo pracuje w podtrzymaniu ( 5min - 20 min ? ) i czy w tym czasie trzyma non stop temperature czy sa wahania?

pekota,

Ja na ustawieniach Qslawa pracuję obecnie. Mam 25Kw,250metrów nieocieplonej starej kamienicy i 18 grzejników, w tym na jednym piętrze 2 potężne, gdzieś 2,5 metrowe żeliwne monstra. Mi przy tych mrozach piecyk przebywa gdzieś 10-15 minut, spalanie obserwowane około 35-40 kg/dobę, a temperaturę w domu mam około 21,5-22 stopnie.

Pozdrawiam

RSS

twoje ustawienia jak narazie sparwdzają się bardzo dobrze :D i jak na te mrozy to spalanie mam około 30-35kg/d. Tak jak radziłaś, dałem wentyaltor na 1cm, czopuch na 11 U50, n58, na 60st wchodzi po 5'ciu podaniach (10min) ale w podtrzymaniu jest trochę krócej niż u Ciebie, jakieś 20min.

pzdr

A ja mam ogólne pytanie gdyż wegla przy obecnych mrozach -15/-25 spalam ogromne ilosci - 60-80kb / 24h.

Dom o powiezchni ok 170m ma 3lata i jest wydaje mi sie dosc dobrze ocieplony, dach welna 25cm a sciany styropian dwie warstwy 10cm + 10cm. Projekt domu dosc specyficzny gdyz salon przestrzelony do dachu z mala antresolka ( wiec co za tym idzie kubatura dosc spora ). Dwie male podlogówki w lazience 2m x 2m + pokoj 5m x 3,5m, reszta kaloryfery purmo z termostatami ( 3 x 180cm + 120 cm + 3 x 70 cm + 100 cm + 60 cm + 2 x drabinka lazienkowa ). Na noc opuszczane rolety zewnetrzne antywlamaniowe wiec i straty ciepla powinny byc przez to troche mniejsze.

Piec 15KW obecnie ustawiony na d30 , u18, n60 a podawanie co 380sec - reszty nie podaje gdyz piec i tak nigdy nie wchodzi w stan podtrzymania. Sypie niezby dobry groszek jednak rok temu przy niby lepszym sytuacja byla podobna.

Piec pracuje przy takich ustawieniach non-stop kolor wchodzac na temperature 57-59 stopni i taka sie utrzymuje prawie caly dzien. Zawór 3drozny odkrecony niedawno do polowy - jesli byl przykrecony na piecu mialem okolo 60 stopni ale kaloryfery byly przez to zimniejsze.

Temperatura "na dole" max 20stopni natomiast podasze ( dwie sypialnie + lazienka ) max 22stopnie.

Pytanie do gslaw i RSS czy mozecie podac ile mniej wiecej grzejnikow wasze piece napedzaja ? Moze w moim przypadku zapotrzebowanie jest wieksze niz 15kw potrafi wypordukowac i stad problemy. Dziwne ze grzejac nonstop temp w domu sie nie podnosi.

Dodatkowo ile mniej wiecej przy mrozach -15/-25 wasz piec jednorazowo pracuje w podtrzymaniu ( 5min - 20 min ? ) i czy w tym czasie trzyma non stop temperature czy sa wahania?

Witam

Może pomogę

Piec kwp 15 kw, 220m kw dom

3x podłogówka- 3,5x2,5 .... 2x3.....3,5x3,5

grzejniki parter alu (żeberka szt/pomieszczenie) 5, 20, 20, 15 panelowe x3- 1 szt

pętro panelowe x2 4szt, aku 10, 10

Noc na zew -28 st C dzień - 18 st C

Węgla 8 wiaderek a'12litrów tj ok 60 kg - doba

Idzie groszek jak woda z kranu. Przeżyjemy jakoś do wiosny.

Pozdrawiam

pekota

Pewnie już gdzieś pisałam,ale wiem,że na szybko trudno znaleźć interesujące nas odpowiedzi :-? U mnie piecyk napędza aktualnie 14 z 16 kaloryferów i 90 m2 podłogówki.Temp.21-23st.Zużycie ok.40kg/dobę.

Niestety zapasy powoli topnieją a zapowiadają ostrą zimę do końca lutego :o .Myślę o dokupieniu opału i zastanawiam się nad Juliuszem.Czy ktoś z Was może mi coś bliżej powiedzieć o tym groszku?Dotychczas kupowałam Ekoret z Katowickiego Holdingu Węglowego.Z góry dziękuję za info.

Pozdrawiam.

RSS

ja palę juliuszem, ale trudno mi porównać to z czymś innym, ogólnie jest chwalony... spieki i tak sie robią... pali sie nieźle, u mnie workowany jest za 780zł/t. sam zastanawiam się nad jakimś tańszym węgielkiem, ale czy to warte wyprawki??...

podobno najlepszy chwałowicki - ktoś tak pisał wcześniej.

pzdr

RSS

ja palę juliuszem, ale trudno mi porównać to z czymś innym, ogólnie jest chwalony... spieki i tak sie robią... pali sie nieźle, u mnie workowany jest za 780zł/t. sam zastanawiam się nad jakimś tańszym węgielkiem, ale czy to warte wyprawki??...

podobno najlepszy chwałowicki - ktoś tak pisał wcześniej.

pzdr

Dzięki gslaw .U mnie Juliusz workowany 740zł/t a Ekoret 800zł.Pytam,bo nie chcę sobie pogorszyć,tak jak to miało kiedyś miejsce po zakupie groszku w castoramie(nie wiem z jakiej kopalni)Może spróbuję z Julkiem,ale oszczędność to już żadna... :roll: