gslaw 26.01.2010 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 piotrulex zwiększenie n o 5st moze nic nie dać, otwórz bardziej zawór 3d (4d) cieplejsza woda pójdzie na kaloryfery. no chyba, że nie masz takowego zaworu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 26.01.2010 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 piotrulex zwiększenie n o 5st moze nic nie dać, otwórz bardziej zawór 3d (4d) cieplejsza woda pójdzie na kaloryfery. no chyba, że nie masz takowego zaworu. oooooo. myslalem ze jak o 5 zwieksze to o te 5 poplynie cieplejsza na kaloryfery .... mam zawor zdaje sie 4d. nad kotlem zawor z pokretlem i 4 wejsciami/wyjsciami. ma skale zdaje sie od 1 do 9 i ustawione jest chyba okolo 7. jak ma isc cieplejsza na grzejniki to w jaka strone mam krecic o mniej wiecej o ile (1, 2, 3 czy jak?)? dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 26.01.2010 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 niestety mam inny zawór, bez skali, wydaje mi się, że trzeba w górę.trzeba porównywać temp. na piecu z tym co idzie na CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radzesobiesama 26.01.2010 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Hmmm....Jak na mój rozum,to ten zawór trzeba raczej przymknąć niż otworzyć Wtedy więcej ciepła z pieca idzie na instalację a mniej się miesza z wodą z powrotu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 26.01.2010 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Hmmm....Jak na mój rozum,to ten zawór trzeba raczej przymknąć niż otworzyć Wtedy więcej ciepła z pieca idzie na instalację a mniej się miesza z wodą z powrotu.... wszystko pewnie zalezy od tego jak sie podlaczylo. czy przymykasz wode idaca na kaloryfery czy moze przymykasz wode cofajaca sie z powrotem do kotla ... tak czy inaczej dzis byc moze przeprowadze testy to moze sie dowiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 26.01.2010 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 ja u siebie otwieram żeby szło cieplej na CO, kręcę w prawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 26.01.2010 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 ja u siebie otwieram żeby szło cieplej na CO, kręcę w prawo. jakby porownac z zegarkiem to pozycje skrajne mam na 10 i 14 w prawo rowniez rosnie skala gdzie wskazowka w tej chwili jest tak pewnie kolo 13-tej lub nieco wczesniej tez mam w planie podkrecic najpierw w prawo w kierunku rosnacej skali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radzesobiesama 26.01.2010 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 A ja mam takie bardzo proste urządzenie,im więcej w lewo tym gorętsza woda idzie w kalo http://img192.imageshack.us/img192/2862/img0749lg.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinmichu 26.01.2010 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 witam ponownie co ile macie ustawione podtrzymanie.... bo często piszecie ile piec wytrzymuje na podtrzymaniu- a co ile się włącza?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafi81 26.01.2010 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Widzę, że nie tylko ja się borykam nadla z problemami próbuję wszystkiego, ale widzę że ustawienia zaproponowane przez koelżankę RSS jakoś u mnie się nie sprawdzają. Jeśli ustawię czopuch zamknięty na jedynastą i pozostawiłbym podawania na poziomie 30 % to mogę zapomnieć o ładnym wypalaniu. Sam już nie wiem czy problem jednak u mnie nie tkwi w jakimś niedopatrzeniu ogólnie w całej instalacji. No ale może się w końcu uda ustawić i będzie się grzało ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 26.01.2010 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 RSS ja mam bardzo podobny zawór tylko, że 4d (w krzyż). Mój jest lustrzanym odbiciem twojego . ten czerwony grzebień to jakby skala, u Ciebie rośnie w w lewo a u mnie w prawo. Czyli oboje odkręcamy żeby było cieplej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 26.01.2010 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Widzę, że nie tylko ja się borykam nadla z problemami próbuję wszystkiego, ale widzę że ustawienia zaproponowane przez koelżankę RSS jakoś u mnie się nie sprawdzają. Jeśli ustawię czopuch zamknięty na jedynastą i pozostawiłbym podawania na poziomie 30 % to mogę zapomnieć o ładnym wypalaniu. Sam już nie wiem czy problem jednak u mnie nie tkwi w jakimś niedopatrzeniu ogólnie w całej instalacji. No ale może się w końcu uda ustawić i będzie się grzało ok. z tym ładnym wypalaniem to daj sobie spokój - rozumiem, że masz na mysli spieki. U mnie też się tworzą, ale to chyba już taki urok. czym dłużej piec jest w trybie praca tym więcej spieków. Osobiście u siebie zauważyłem, że spieki nie robią się tylko latem, gdy piec głównie pracuje w podtrzymaniu a węgielk wypala się niewymuszonym płomieniem. Ewentualnie może to jeszcze zależeć od jakości węgla, choć ja zima i latem paliłem tym samym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pekota 26.01.2010 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 RSS twoje ustawienia jak narazie sparwdzają się bardzo dobrze i jak na te mrozy to spalanie mam około 30-35kg/d. Tak jak radziłaś, dałem wentyaltor na 1cm, czopuch na 11 U50, n58, na 60st wchodzi po 5'ciu podaniach (10min) ale w podtrzymaniu jest trochę krócej niż u Ciebie, jakieś 20min. pzdr A ja mam ogólne pytanie gdyż wegla przy obecnych mrozach -15/-25 spalam ogromne ilosci - 60-80kb / 24h. Dom o powiezchni ok 170m ma 3lata i jest wydaje mi sie dosc dobrze ocieplony, dach welna 25cm a sciany styropian dwie warstwy 10cm + 10cm. Projekt domu dosc specyficzny gdyz salon przestrzelony do dachu z mala antresolka ( wiec co za tym idzie kubatura dosc spora ). Dwie male podlogówki w lazience 2m x 2m + pokoj 5m x 3,5m, reszta kaloryfery purmo z termostatami ( 3 x 180cm + 120 cm + 3 x 70 cm + 100 cm + 60 cm + 2 x drabinka lazienkowa ). Na noc opuszczane rolety zewnetrzne antywlamaniowe wiec i straty ciepla powinny byc przez to troche mniejsze. Piec 15KW obecnie ustawiony na d30 , u18, n60 a podawanie co 380sec - reszty nie podaje gdyz piec i tak nigdy nie wchodzi w stan podtrzymania. Sypie niezby dobry groszek jednak rok temu przy niby lepszym sytuacja byla podobna. Piec pracuje przy takich ustawieniach non-stop kolor wchodzac na temperature 57-59 stopni i taka sie utrzymuje prawie caly dzien. Zawór 3drozny odkrecony niedawno do polowy - jesli byl przykrecony na piecu mialem okolo 60 stopni ale kaloryfery byly przez to zimniejsze. Temperatura "na dole" max 20stopni natomiast podasze ( dwie sypialnie + lazienka ) max 22stopnie. Pytanie do gslaw i RSS czy mozecie podac ile mniej wiecej grzejnikow wasze piece napedzaja ? Moze w moim przypadku zapotrzebowanie jest wieksze niz 15kw potrafi wypordukowac i stad problemy. Dziwne ze grzejac nonstop temp w domu sie nie podnosi. Dodatkowo ile mniej wiecej przy mrozach -15/-25 wasz piec jednorazowo pracuje w podtrzymaniu ( 5min - 20 min ? ) i czy w tym czasie trzyma non stop temperature czy sa wahania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorg1975 27.01.2010 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Witam, dziś niestety, albo stety przeszedłem z powrotem na ustawienia Qslaw'a. Przy ustawieniach RSS żarł sporo większe ilości węgla. Plusem było to,że temperatura w domku była prawie niezmienna, choć przy ustawieniach Qslaw'a spada może o stopień więc idzie wytrzymać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorg1975 27.01.2010 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 pekota, Ja na ustawieniach Qslawa pracuję obecnie. Mam 25Kw,250metrów nieocieplonej starej kamienicy i 18 grzejników, w tym na jednym piętrze 2 potężne, gdzieś 2,5 metrowe żeliwne monstra. Mi przy tych mrozach piecyk przebywa gdzieś 10-15 minut, spalanie obserwowane około 35-40 kg/dobę, a temperaturę w domu mam około 21,5-22 stopnie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 27.01.2010 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 zaworem nie krecilem. po zwiekszeniu n z 50 na 55 dzis rano pojawilo sie na termometrze ponad 20 stopni ale byc moze to od wzrostu temp zewnetrznej bo zamiast -25 bylo juz jedynie -8 zadzwonie dzis do majstra i zapytam sie jak mam krecic zawodem 4d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
age1 27.01.2010 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 RSS twoje ustawienia jak narazie sparwdzają się bardzo dobrze i jak na te mrozy to spalanie mam około 30-35kg/d. Tak jak radziłaś, dałem wentyaltor na 1cm, czopuch na 11 U50, n58, na 60st wchodzi po 5'ciu podaniach (10min) ale w podtrzymaniu jest trochę krócej niż u Ciebie, jakieś 20min. pzdr A ja mam ogólne pytanie gdyż wegla przy obecnych mrozach -15/-25 spalam ogromne ilosci - 60-80kb / 24h. Dom o powiezchni ok 170m ma 3lata i jest wydaje mi sie dosc dobrze ocieplony, dach welna 25cm a sciany styropian dwie warstwy 10cm + 10cm. Projekt domu dosc specyficzny gdyz salon przestrzelony do dachu z mala antresolka ( wiec co za tym idzie kubatura dosc spora ). Dwie male podlogówki w lazience 2m x 2m + pokoj 5m x 3,5m, reszta kaloryfery purmo z termostatami ( 3 x 180cm + 120 cm + 3 x 70 cm + 100 cm + 60 cm + 2 x drabinka lazienkowa ). Na noc opuszczane rolety zewnetrzne antywlamaniowe wiec i straty ciepla powinny byc przez to troche mniejsze. Piec 15KW obecnie ustawiony na d30 , u18, n60 a podawanie co 380sec - reszty nie podaje gdyz piec i tak nigdy nie wchodzi w stan podtrzymania. Sypie niezby dobry groszek jednak rok temu przy niby lepszym sytuacja byla podobna. Piec pracuje przy takich ustawieniach non-stop kolor wchodzac na temperature 57-59 stopni i taka sie utrzymuje prawie caly dzien. Zawór 3drozny odkrecony niedawno do polowy - jesli byl przykrecony na piecu mialem okolo 60 stopni ale kaloryfery byly przez to zimniejsze. Temperatura "na dole" max 20stopni natomiast podasze ( dwie sypialnie + lazienka ) max 22stopnie. Pytanie do gslaw i RSS czy mozecie podac ile mniej wiecej grzejnikow wasze piece napedzaja ? Moze w moim przypadku zapotrzebowanie jest wieksze niz 15kw potrafi wypordukowac i stad problemy. Dziwne ze grzejac nonstop temp w domu sie nie podnosi. Dodatkowo ile mniej wiecej przy mrozach -15/-25 wasz piec jednorazowo pracuje w podtrzymaniu ( 5min - 20 min ? ) i czy w tym czasie trzyma non stop temperature czy sa wahania? Witam Może pomogę Piec kwp 15 kw, 220m kw dom 3x podłogówka- 3,5x2,5 .... 2x3.....3,5x3,5 grzejniki parter alu (żeberka szt/pomieszczenie) 5, 20, 20, 15 panelowe x3- 1 szt pętro panelowe x2 4szt, aku 10, 10 Noc na zew -28 st C dzień - 18 st C Węgla 8 wiaderek a'12litrów tj ok 60 kg - doba Idzie groszek jak woda z kranu. Przeżyjemy jakoś do wiosny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radzesobiesama 27.01.2010 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 pekota Pewnie już gdzieś pisałam,ale wiem,że na szybko trudno znaleźć interesujące nas odpowiedzi U mnie piecyk napędza aktualnie 14 z 16 kaloryferów i 90 m2 podłogówki.Temp.21-23st.Zużycie ok.40kg/dobę. Niestety zapasy powoli topnieją a zapowiadają ostrą zimę do końca lutego .Myślę o dokupieniu opału i zastanawiam się nad Juliuszem.Czy ktoś z Was może mi coś bliżej powiedzieć o tym groszku?Dotychczas kupowałam Ekoret z Katowickiego Holdingu Węglowego.Z góry dziękuję za info. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 27.01.2010 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 RSS ja palę juliuszem, ale trudno mi porównać to z czymś innym, ogólnie jest chwalony... spieki i tak sie robią... pali sie nieźle, u mnie workowany jest za 780zł/t. sam zastanawiam się nad jakimś tańszym węgielkiem, ale czy to warte wyprawki??...podobno najlepszy chwałowicki - ktoś tak pisał wcześniej. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radzesobiesama 27.01.2010 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 RSS ja palę juliuszem, ale trudno mi porównać to z czymś innym, ogólnie jest chwalony... spieki i tak sie robią... pali sie nieźle, u mnie workowany jest za 780zł/t. sam zastanawiam się nad jakimś tańszym węgielkiem, ale czy to warte wyprawki??... podobno najlepszy chwałowicki - ktoś tak pisał wcześniej. pzdr Dzięki gslaw .U mnie Juliusz workowany 740zł/t a Ekoret 800zł.Pytam,bo nie chcę sobie pogorszyć,tak jak to miało kiedyś miejsce po zakupie groszku w castoramie(nie wiem z jakiej kopalni)Może spróbuję z Julkiem,ale oszczędność to już żadna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts