qwert 18.07.2008 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 i jak się wam piecyki sprawują??? czy można w nim spalić butelki, gazety itp śmieci? myslę o elektromecie 15kW. dostałem ofertę 5300zł brutto. i pytanie do uzytkowników 15kW kociołków. jakią kunbaturę/pow. ogrzewacie? jakie macie ocieplenie? jaką wentylację(z odzyskiem?)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 18.07.2008 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 i jak się wam piecyki sprawują??? czy można w nim spalić butelki, gazety itp śmieci? myslę o elektromecie 15kW. dostałem ofertę 5300zł brutto. i pytanie do uzytkowników 15kW kociołków. jakią kunbaturę/pow. ogrzewacie? jakie macie ocieplenie? jaką wentylację(z odzyskiem?)? butelek, smieci sie nie pali kolego no chyba, ze masz w du... ochrone srodowiska lub to ze bedzie smierdzialo w domach Twoich sasiadow jak niestety w tym czasie beda mieli otwarte okna lub co gorsza beda na tarasie suszyli pranie bo to Polska wlasnie przepraszam za posta nie w temacie ale rozwalaja mnie takie pytania ... a takie postepowanie bym tepil wlacznie z sankcjami karnymi a jest to mozliwe ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 18.07.2008 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 kolego nie ma sie co tak z rana pienić 1. mam jednego sąsiada, który sam po mojej budowie worki zbiera i pali u siebie - nie sądzę aby mu moje, palone śmieci przeszkadzały. 2. producenci sami reklamują swoje piece, że spalają śmieci, np HEF :Palenisko dodatkowe: drewno o wilgotności do 15% w postaci polan, opady: tektura, papier i inne http://www.hef.com.pl/?p=/pl/menu/2/21/index 3. ten papier i tak w części idzie do spalani, a pety zalegają 300 lat na śmietnskach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 18.07.2008 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 kolego nie ma sie co tak z rana pienić 1. mam jednego sąsiada, który sam po mojej budowie worki zbiera i pali u siebie - nie sądzę aby mu moje, palone śmieci przeszkadzały. 2. producenci sami reklamują swoje piece, że spalają śmieci, np HEF :Palenisko dodatkowe: drewno o wilgotności do 15% w postaci polan, opady: tektura, papier i inne http://www.hef.com.pl/?p=/pl/menu/2/21/index 3. ten papier i tak w części idzie do spalani, a pety zalegają 300 lat na śmietnskach. no raz widzialem jak jeden facet przejechall na czerwonym swietle od tego czasu tez mam jezdzic? MM tez reklamuja ze nie dla idiotow i co z tego? myslisz ze idioci tam nie robia zakupow kiedys mialem zegarek ktory w reklamie wali kijem "radziecki chokeista" - powiem Ci ze moj sie zepsul reklama reklama a zycie zyciem oko za oko, smrod za smrod ... jak mi sasiad 2 domy dalej smrodzil z komina to grzecznie poszedlem, zapukalem i zaproponowalem, ze piec mu wyreguluje bo chyba ma jakies zle ustawienia - moglem to zrobic majac do tego pelne prawo p[rzede wszystkim moralne gdyz na moje budowie nawet jeden z posrod pewnie kilkuset workow po cemencie nie zostal spalony tylko poszedl do segragacji Powiem Ci ze sasiad juz nie smrodzi i Tobie zycze tego samego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 18.07.2008 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 ok, smrodzić nie będę nie denerwuj się już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 18.07.2008 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 ok, smrodzić nie będę nie denerwuj się już. to super jednak czasem przyda sie na cos to moje marudzenie i nie wierz bezgranicznie reklamom a nawet slowu pisanemu kiedys na starym drewnianym plocie byl napis DUPA chcialem poglaskac i do dzis mam bolaca drzazge w lapsku ps. przepraszam za nieco niecenzuralne wyrazenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sieko 30.08.2008 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2008 witam użytkowników groszku,Właśnnie stoje przed wyborem ogrzewania. domek o pow użytkowej 126mkw, sciana 25cm porotherm, docieplenie scian 15cm, podłoga 10cm, oto projekt http://www.archipelag.pl/projekty-domow/lista/?SearchForm=1&Name=hilda&Kind=1&Type=&Category=&Author=&AreaMin=&AreaMax=&Garage=&Basement=&Orangery=&LandWidth=&LandLength=&Height=&RoofAngle=&Building= początkowo chciałem gaz, ale zastanwiam sie nad piecem na eko groszek, Jeden z instalatorów mówil że przy piecu na ekogroszek nie mozna stosować ogrzewania podłogowego, czy to prawda ?? niegdzie o tym nie słyszałem.u siebie chciałem dać troche grzejników +podłogówka, kominek rekraacyjnie. Słyszałem że piece sie czyści nawet 2 razy w tygodni, chciałem zapytać co sie dokadnie czyści w takim piecu, czy trzeba gaśićpiec do czyszczenia. bo w zime to chyba troche kłopot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
age1 04.09.2008 04:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 Witam. Piec jak w temacie oczywiście niebieski z napisem ELEKTR...T (3D) W tym tygodniu będzie podłączany. Zamówiłem ekogroszek 4-5ton(na składzie nazywa się RETOPAL) i będziemy ruszać. Dom na wsi ocieplony 8 cm styr. zew cegła piaskowa, "luft", pełen suporex. Pow ok. 160m2 i na pierwszym piętrze centralne do roboty. Parter 70 żeberek ALU (podobno najwydajniejsze), góra 3x120cm V22, 2x100cm V22, 2x100cm V11. Zobaczymy co z tego wyniknie. Myślę też o podłogówce 4x3m pow ;wejście do domu"sień", ale jeszcze nie wiem, może jakiś grzejnik 30cm wys i 150- 200cm dł. Będę testował wymienione wcześniej ustawienia i podzielę się wrażeniami. PS. Piec kupiłem w tym roku w super promocji w L M i transport gratis. dzisiaj odpalony 6wiaderek po 10 kg Retopalu ust n65 c45 d20 u38rano zaglądnę do popielnika... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 17.09.2008 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 po letniej przerwie odpalono 16.09. okolo 17.30 od pierwszej zapaleczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walfer 21.09.2008 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 Witam wszystkich i bardzo dziękuję za pomoc w ustawieniu mojego Kellera (Elektromet) 15kw. Mieszkamy od 12 lipca. Rozruch pieca nastąpił 16 września. Trochę martwi mnie ilość spalanego groszku - ok. 25 kg na dobę. Na grzejnikach mam termostaty - 11 grzejników. "Podłogówka" powrotna w łazienkach, korytarzach i kuchni. CWU dla 4 osób. Temperatura w domu ok. 21-22 st. C. Moje ustawienia - ukłony dla Ghostta: n=56 c=45 d=15 U=22 b=60 0=20 L=1 u=10 j=10 f=5 Nieraz obserwuję szlakowanie- niezbyt duże, ale jednak. Poradźcie, co mogę zmienić - jestem laikiem w sprawach ogrzewania. 22 września 2008 poniedziałek Na ustawieniach bliskich fabrycznych, spalanie bez spieków i ok. 20 - 22 kg groszku na dobę: n=57-60 c=45 d=12 (U=30); d=15 (U=40); d=18 (U-50) - moc 15kW; d=9 (U=21-25) b=200 o=20 L=2 u=10 J=10 F=10 Teraz próbuję ustawień Dżidżi/Strik5000 n=56 c=41 d=9 U=18 b=100 o=15 L=4 u=10 J=10 F=10 Pozdrawiam - walfer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krajes 23.09.2008 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Na początku przywitanie dla Ekogroszków. Od 2 tygodni jestem posiadaczem owego piecyka. Ale mam pytanie - czy wasze piece tez tak grzeją ? No nie można wręcz wytrzymać. Nastawy ma jak podawał Dżidżi. Temperatura w domu ze 28st. Poradzcie co mogę zrobić zeby to zmienieć. Dodam tylko ze temperatura na piecu dochodzi mi do 60st. I odnoszę wrażenie że czasami ją przekracza.Nie posiadam termostatu pokojowego.Domek z poddaszem bez piwnic, 110 m2 użytkowej, Ocieplony, postawiony w zeszłym roku. ( grzejników aluminium, 2 łazienkowe drabinki podłogówka na powrocie).PozdrawiamPiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walfer 23.09.2008 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Na początku przywitanie dla Ekogroszków. Od 2 tygodni jestem posiadaczem owego piecyka. Ale mam pytanie - czy wasze piece tez tak grzeją ? No nie można wręcz wytrzymać. Nastawy ma jak podawał Dżidżi. Temperatura w domu ze 28st. Poradzcie co mogę zrobić zeby to zmienieć. Dodam tylko ze temperatura na piecu dochodzi mi do 60st. I odnoszę wrażenie że czasami ją przekracza. Nie posiadam termostatu pokojowego. Domek z poddaszem bez piwnic, 110 m2 użytkowej, Ocieplony, postawiony w zeszłym roku. ( grzejników aluminium, 2 łazienkowe drabinki podłogówka na powrocie). Pozdrawiam Piotr Cześć. Miałem takie same temperatury, ale zrobiłem użytek z termostatów na grzejnikach (oventrop) i przy ustawieniu na 3,5 mam ok. 21-22 *C. Pozdrawiam - walfer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krajes 24.09.2008 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Dzieki, ale raczej odpadaja termostatyna grzejnikach. Znowu bede musial prosic magika zeby to zamontował. A jeszcze jedno, dzis zauważylem ze temp doszla do 70st. Jestem prawiczkiem z tym piecem i zbytnio nie kombinuje z nastawami. Ale to mi troche śmierdzi, że taka wysoka temperatura. Dziwnie jeszcze, że przy tej temp piec zaczyna znowu pracowac zamiast poczekać, aż temperatura spadnie do zadanej na piecu - 55st. CW i CWOPozdrawiamPiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walfer 24.09.2008 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 70*C na piecu to nic złego. Ważne żeby temp na piecu nie spadała ponizej ok.50. Wtedy jest mniejsze zagrożenie roszeniem i rdzewieniem. Możesz zejść w ustawieniach z ilością podawanego węgla - parametr d. Pozdrawiam - walfer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krajes 25.09.2008 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Witaj i dziekuję, ze jako jedyny na tym forum chce pomóc. No to mnie trochę uspokoiłeś. Ale czym jest spowodowana taka bezwładność. Dziś rano mniał na piecu 72 st a teraz spadło do 60 to przecież duża różnica. A dodam że mam na piecu ustawioną temp na 55st. Myślałem że bedę mniał mniej zmartwień z tym piecem, ,a tu małą lipa. Siedzę w robocie i się martwię, żeby sie nie zagotował. No ale cóż - Nikt nie mówił że bedzie łatwo. Podawanie węgla mam ustawione na 9 s. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
age1 25.09.2008 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 U mnie dziś rano było podobnie, temp kotła n-65, d-18, U60 i patrzę a tu 72 st C. Chodzi tylko pompa C.O.. Ale jak 2 kobiety i 2 mężczyzn (ze mną) dopadli do łazienki to temp spadła do 53 i włączył się piec. Temperatura CWU 45st C. Wydaje mi się ze chodzi tu o chwilową akumulację temp na piecu. Zaznaczę też ze mam na grzejnikach danfossy otwarte na full, temp w pokoju 24st C a to wszystko na razie ze szczęścia bo wczoraj o 22 odpaliłem piec KWP 15 Elektromet. Zasypałem mu 6 wiaderek ok 60 kg retopalu i jazda. Dziś ok 6 rano zmieniłem nastawy i pojawiła się szlaka, więc powróciłem do ustawień Ghosta lekko zmniejszająć d i U. Teraz słyszę ze piec robi na podtrzymaniu. W miarę możliwości będę się pojawiał na forum. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krajes 25.09.2008 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 A jeszcze jedno od jakiegoś czasu zauważyłem w podajniku jak go otwieram dym i skrapla mi sie tam woda. Spotkaliście sie z ty ?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 25.09.2008 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 A jeszcze jedno od jakiegoś czasu zauważyłem w podajniku jak go otwieram dym i skrapla mi sie tam woda. Spotkaliście sie z ty ? Pozdrawiam standard Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krajes 25.09.2008 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 a to ok ufff juz myslalem ze to jakis mankament z tym piecem. dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
age1 25.09.2008 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Witam. Tak jest szczególnie gdy kończy się "groszek" w zasobniku. Sprawdziłem osobiście, podczas uzupełniania na chwilkę wyłączyć piec, poluzować zaczepy zasobnika, otworzyć delikatnie dolne drzwiczki i można zasypywać bez obaw. Może jest to związane z ciągiem z komina nie wiem. Dopiero testuję. Jeszcze jedna sprawa. Może to prostackie, ale na noc zmieniłem nastawy pieca. Jeżeli chcę dać priorytet na grzejniki zamiast na CWO, ustawiłem n - 45, c - 50, d -8 i U - 20 reszta jak u ghosta.. Rano zobaczymy co z tego wyjdzie. Pozdrawiam i Dobranoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts