Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec na eko groszek ELEKTROMET 25kw

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Qslaw, mam dla Ciebie info, bo się kiedyś pytałeś kto ma wyłączony priorytet CWU. Jak pisałem , ja zrezygnowałem z grzania wody, zacząłem grzać gazem no i przyszedł rachunek - 80 zł za 2 miesiące. Spodziewałem się więcej. A grzeję wodę dla 2 dorosłych i niemowlaka, mycie garnków zleciłem zmywarce. Chociaż chyba spróbuję grzać wodę w piecyku w lecie, wtedy to dla mnie będzie raczej tańsza wersja. W zimie jakoś groszku ubywało sporo więcej, a i nagrzać za bardzo nie mogłem, no chyba ,że 65 było nastawione.

Pozdrawiam

Jeśli zastosuję ten drugi sposób czy nie będzie to zbyt skomplikowane. Co wtedy ze sterownikiem Auraton. Który układ twoim zdaniem będzie lepszy. Jak to wszystko pogodzić.

pozdrawiam

krótki instruktaż montażu:

1. odbiornik sterownika (z antenką) podłączasz, za pomocą dwużyłowego przewodu, do pieca do głównej puszki na boku pieca (ta ze świecącym przyciskiem głównego zasilania), jest tam w jednym miejscu zamostkowany jednym kabelkiem zaick zacisk. kabelek usuwasz i w te miejsca podłączasz dwużyłowy przewód (bieguny są nieważne). na drugim końcu podłączasz odbiornik sterownika. jak podąłaczysz odbiornik to możesz go włożyc do gnizdka z prądem i w zasadzie zestaw gotowy jest do pracy :) jeszce tylkjo musisz uruchomić i ustawić wedele swoich potrzeb termostat. termostat bedzie sterował pracą pieca i pierwszą pompą, która tłoczy wodę z pieca do wymiennika - ważne!! - ta pompa musi być zasilana z pieca a nie wprost z gniazda

2. żeby sterować pracą pozostałych 3 pomp (te które masz za wymiennikiem na zamkniętej instalacji) w zależności od temp. pieca, musisz zakupić sobie jeszcze jakiś sterownik do pomp CO. Ja mam auraton 1111 multi ale może być prostszy. u mnie pompy po uzyskaniu odpowiedniej temp na wymienniku włączają się razem (kaloryfery i podłogówka), nie widze wiekszego sensu do sterownia nimi oddzielnie. 1111 jest o tyle dobry gdyż ma wyświetlacz i mozna dokładnie obserwować temp. w kilku miejscach. główny czujnik podłączyłem do wymiennika na zasilaniu, drugi podłaczyłem na powrocie z podłogówki - wiem mniej więcej jaką temp ma podłogówka w domu.

jednakże jak wspomniałem sterownik może być prostszy, wszystko zależy od tego co chcemy osiągnąć i wiedzieć. teoretycznie wystarczy prosty sterownik np. auraton 1106 lub jakiś inny z eurostera itp. żeby nie kupować 3 sterowników do trzech pomp, wystarczy że na kablu z zasilaniem wychodzącym ze sterownika zamontujesz gniazdo przedłużaczowe na 3 wtyki lub zastosujesz rozgałęziacz, do którego później podłaczysz wtyki zasilania pomp. na koiec trzeba tylko poobserwować piec i pompy, dobrać właściwą temp załączania pomp i gotowe. dobranie właściwej temp. startu pomp polega na tym, żeby włączyły się one dopiero gdy piec osiagnie temp. np. 53st a wyłączyły jeżeli temp spadnie np. poniżej 50st, trzeba to jeszcze zgrać z zaworem 3d. sterownik 1111 ma histeryzę 2st (+/- 2st od zadanej) zaś 1106 ma 5st - może to być mankament tego tańszego sterownika.

moze cały opis brzmi skomplikowanie, ale jest to jak najbardziej do pojęcia i zrozumieniacała. Cała idea tego sterownia polega natym, że pompy się wyłaczją gd temp na kotle spadnie np. przy wejściu w tryb praca z podtrzymania i w ten sposób piec szybciej wejdzie z powrotem na swoją temp i pompy załaczą się w momencie gdy osiągnie on już właściwą moc. drugim plusem jest oszczeność prądu - pompy nie pracują gdy piec jest w podtrzymaniu.

generalnie piec ze sterownikiem pokojowym to jeden układ zaś pompy ze swoim sterownikem to drugi układ. trzeba te układy umiejętnie zgrać ze sobą.

pzdr

Witam,

Qslaw, mam dla Ciebie info, bo się kiedyś pytałeś kto ma wyłączony priorytet CWU. Jak pisałem , ja zrezygnowałem z grzania wody, zacząłem grzać gazem no i przyszedł rachunek - 80 zł za 2 miesiące. Spodziewałem się więcej. A grzeję wodę dla 2 dorosłych i niemowlaka, mycie garnków zleciłem zmywarce. Chociaż chyba spróbuję grzać wodę w piecyku w lecie, wtedy to dla mnie będzie raczej tańsza wersja. W zimie jakoś groszku ubywało sporo więcej, a i nagrzać za bardzo nie mogłem, no chyba ,że 65 było nastawione.

Pozdrawiam

rozumiem, że gaz masz z butli przy domu, bo za ziemny to za 2 miechy 120zł to są tylko opłaty przesyłowe, a do tego trzeba dodać jeszcze zuzycie gazu za 1,5zł/m3, za 50m3 GZ mamy 195 zł .

Rozumiem że pompy od podłogówki i grzejników włączają się razem. Jaką temperaturę masz na zasilaniu podłogówki. Co w przypadku gdy w domu jest za ciepło lub za zimno. Sterownik ten w pokoju steruje praktyczne tylko jedną pompką. Czy w tym wypadku sterujesz wyłącznie temperaturą zasilania podłogówki i grzejników.

pozdrawiam

Rozumiem że pompy od podłogówki i grzejników włączają się razem. Jaką temperaturę masz na zasilaniu podłogówki. Co w przypadku gdy w domu jest za ciepło lub za zimno. Sterownik ten w pokoju steruje praktyczne tylko jedną pompką. Czy w tym wypadku sterujesz wyłącznie temperaturą zasilania podłogówki i grzejników.

pozdrawiam

1. tak pompy właczją sie razem - włącza je sterownik 1111. jak wymiennik osiągnie odpowiednią temp.

2. jakieś 35st, za pomocą specjalnego zaworu mieszającego

3. jak jest za ciepło (tzn. zostanie osiągnieta temp. zadana na termostatcie pok.) to termostat pokojowy wyłącza piec, tzn przechodzi on w podtrzymanie, wyłączają się wtedy wszystkie pompy. jak jest za chłodno (tzn temp. spadnie poniżej zadanej na termostacie) to termostat włącza piec w tryb praca, uruchamiją się pompy i cipło zaczyna płynąć do kaloryferów i podłogówki.

4. tak sterownik pokojowy można powiedzieć steruje piecem, a tym samym tą jedną pompką. pozostałe pompy sterowane są przez multi 1111 w zależności od temp na wymienniku.

5. to ile idzie na na kaloryfery to w zasadzie zależy od temp. kotła i ustawienia zaworu 3d (u mnie 4d) zaraz za piecem, na podłgówkę temp ustawiam na specjalnym zaworze 3d przy zasilaniu podłogówki.

Witam,

Pozdrawiam

rozumiem, że gaz masz z butli przy domu, bo za ziemny to za 2 miechy 120zł to są tylko opłaty przesyłowe, a do tego trzeba dodać jeszcze zuzycie gazu za 1,5zł/m3, za 50m3 GZ mamy 195 zł .

Jakiej butli,skądże! To u Was jakieś inne ceny. Ja płacę 0,9zł za metr,co do przesyłu nie wiem, zobaczę, no i taki otrzymałem rachunek.

Pozdrawiam

U mnie na grzejniki idzie temperatura praktycznie taka jak na piecu. Natomiast podłogówkę mam na zaworze 3-drogowym. Czy mogę sterować dodatkowo zaworami termostatycznymi na grzejnikach. Czy muszą być one otwarte na max. Jak często "kręcisz" zaworami n-drogowymi. Czy tylko ustawisz raz na zawsze.

pozdrawiam

oczywiście, że możesz sterować zaworami termostatycznymi na gzrejnikach, tylko jeden musi być otwarty na max, ten w pomieszczeniu w którym będzie stał twój termostat pkojowy auraton2005. W pozosyałych pomieszczeniach mozna dowlonie ustawiać termostaty na kaloryferach.

zaworami n-drogowymi staram się nie kręcić za często, podłogówki prawie nie dotykam, zaś tym przy piecu, w zależności jaką temp chcę puścić na kaloryfery. obecnie ustawiłem tak że idzie 50-55st (w zależności od tem pieca), jak były większe mrozy to go odkręciłem troszkę żeby szło 55-60st.

tymi zaworkami trzeba kręcić bardzo delikatnie, po milimetrze, i trzeba obserwować co się dzieje z temp na piecu i na kaloryferach, jak szybko piec wchodzi na temp. zasda jest taka, im bardziej zawór jest odkręcony, tym piec wolniej się nagrzewa, ale za to cieplejsza woda idzie w instalację i odwortnie.

0 - brak priorytetu, pompa CO i CWU załšczajš się jednoczeoenie jeżeli temperatura

kotła jest wyższa od minimalnej (par. E).

1 - priorytet CO, pompa CO pracuje powyżej temperatury 31°C, pompa CWU załšcza

się, jeżeli temperatura kotła jest wyższa od minimalnej (par. E).

2 - priorytet CWU, pompa CWU załšcza się, jeżeli temperatura kotła przekroczy

temperature minimalnš (par. E), pompa CO załšcza się po przekroczeniu temperatury

85°C

[nastawa fabryczna: 2]

Witam, mam pytanie do powyzszego cytatu. Czy jezeli nastawimy brak priorytetu to kociolek jednoczesnie bedzie grzal wode i CO? Czy sie myle

Witam wszystkich

czytam to forum około miesiąc czasu i nie ukrywam że wiele się z niego dowiedziałem i nauczyłem

mam elektrometa 25kw solei sterownik r501

stosowałem różne nastawy i po wielu próbach nie jest źle piec chodzi stabilnie i temp w domku jest ok jak na moje potrzeby tj 21

ale teraz mam pytanie bo zdecydowałem się i podłączyłem do pieca termostat pokojowy

jest on na kablu , steruje już piecem około 24 godziny i wszystko ładnie się utrzymuje ale jedno mi się nie podoba tzn to że piec jak stoi to zjeżdża z temperatury do 46 stopni i teraz powiedzcie co trzeba zmienić bo to chyba nie do końca dobrze

ustawienia mam prawie wg tego co GSŁAW napisał około 05.02 z tym że zmieniłem b na 60 bo mam większy kopczyk inaczej tworzył się krater

0 - brak priorytetu, pompa CO i CWU załšczajš się jednoczeoenie jeżeli temperatura

kotła jest wyższa od minimalnej (par. E).

1 - priorytet CO, pompa CO pracuje powyżej temperatury 31°C, pompa CWU załšcza

się, jeżeli temperatura kotła jest wyższa od minimalnej (par. E).

2 - priorytet CWU, pompa CWU załšcza się, jeżeli temperatura kotła przekroczy

temperature minimalnš (par. E), pompa CO załšcza się po przekroczeniu temperatury

85°C

[nastawa fabryczna: 2]

Witam, mam pytanie do powyzszego cytatu. Czy jezeli nastawimy brak priorytetu to kociolek jednoczesnie bedzie grzal wode i CO? Czy sie myle

chyba tak będzie, 2 pompypracują na raz...

jest on na kablu , steruje już piecem około 24 godziny i wszystko ładnie się utrzymuje ale jedno mi się nie podoba tzn to że piec jak stoi to zjeżdża z temperatury do 46 stopni i teraz powiedzcie co trzeba zmienić bo to chyba nie do końca dobrze

ustawienia mam prawie wg tego co GSŁAW napisał około 05.02 z tym że zmieniłem b na 60 bo mam większy kopczyk inaczej tworzył się krater

podaj swoje ustawienia, to pomyślimy..

u mnie piec w podtrzymaniu raczej cały czas wchodzi na wyższą temp. aż do 75st. Do tak niskiej temp. (u mnie 49st) spada gdy się budzi do pracy, ale to normalne i nagrzanie zpowrotem do 60st trwa 15min. czas nagrzania zależy od ustawienia zaworu 3d (4d) oraz od tego jak masz zroganizowną instalację, ile jest tam pomp, czy jest wymiennik, czy pozostałe pompy pracują cały czas czy się wyłączają itd.

podaj swoje ustawienia, to pomyślimy..

u mnie piec w podtrzymaniu raczej cały czas wchodzi na wyższą temp. aż do 75st. Do tak niskiej temp. (u mnie 49st) spada gdy się budzi do pracy, ale to normalne i nagrzanie zpowrotem do 60st trwa 15min. czas nagrzania zależy od ustawienia zaworu 3d (4d) oraz od tego jak masz zroganizowną instalację, ile jest tam pomp, czy jest wymiennik, czy pozostałe pompy pracują cały czas czy się wyłączają itd.

nagrzewa się szybko to fakt po przebudzeniu

zawór mam 3d otwarty na jakieś 85 procent na ogrzewanie

mam tylko kaloryfery brak podłogówki

nie grzeje na razie wody cwu

pompa jedna na c.o sterowana przez piec

obieg otwarty

ustawienia

n58

d30

b60

o20

L1

U50

przesłona ok. 1cm

czopuch był na godz. 13 a teraz przestawiłem na 11 ale to chyba to samo

F i J mam po 20

podajnik ma tylko temperature od 18 do 23

przy takich ustawieniach d30 o20 piec nie powinien zjeżdżać w podtrzymaniu lecz cały czas powinien wchodzić do góry. prawdopodobnie jak sprawdzałeś co z piecem się dzieje i wskazywał on na 46st to był zaraz po tym jak osiagnął 75st i załączyła się pompa w celu schłodzenia go, no chyba że twoja pompa nie jest podłączona do pieca tylko na sztywno do gniazdka i chodzi cały czas??? inny powód to że masz strasznie słaby groszek ale z tego co piszesz nie wydaje się żeby tak było.

pzdr

przy takich ustawieniach d30 o20 piec nie powinien zjeżdżać w podtrzymaniu lecz cały czas powinien wchodzić do góry. prawdopodobnie jak sprawdzałeś co z piecem się dzieje i wskazywał on na 46st to był zaraz po tym jak osiagnął 75st i załączyła się pompa w celu schłodzenia go, no chyba że twoja pompa nie jest podłączona do pieca tylko na sztywno do gniazdka i chodzi cały czas??? inny powód to że masz strasznie słaby groszek ale z tego co piszesz nie wydaje się żeby tak było.

pzdr

groszek jest ok

masz rację źle coś sprawdziłem bo potem już było do góry a pompa jest do pieca i teraz jest już ok

dzięki

nagrzewa się szybko to fakt po przebudzeniu

zawór mam 3d otwarty na jakieś 85 procent na ogrzewanie

mam tylko kaloryfery brak podłogówki

nie grzeje na razie wody cwu

pompa jedna na c.o sterowana przez piec

obieg otwarty

ustawienia

n58

d30

b60

o20

L1

U50

przesłona ok. 1cm

czopuch był na godz. 13 a teraz przestawiłem na 11 ale to chyba to samo

F i J mam po 20

podajnik ma tylko temperature od 18 do 23

Witam!

W sumie ostatecznie jadę na podobnych ustawieniach z wyjątkiem "d",które u mnie wynosi 20(inaczej przesypuje się niespalony węgiel),"o" wydłużyłam do 30,"F"i"J" po 15.Temp. podajnika 27-29.Myślę,że z Juliuszem dotrwam do końca zimy... :wink:

Dzisiaj wymyśliłem jak sterowac załączeniem pompy c.o. poprzez sterownik r501 w całkowicie bezpieczny sposób. No więc tak: styki termostatu pokojowego muszą być rozwarte-wtedy pompa nie pracuje. Jeżeli ktos nie posiada termostatu, tak jak ja, to trzeba rozłączyć styki w puszce na piecu (w instrukcji podane jest jak je zmostkować, zeby pompa chodzila cały czas w przypadku pracy bez termostatu a my musimy je teraz z powrotem rozłączyć). Połowa sukcesu już za nami, bo pompa nie pracuje. Teraz napisze co zrobić,zeby załączała się wtedy,gdy chcemy.

Wchodzimy w ustawienia E2. Pompa zacznie nam pracować, jeżeli temperatura na piecu będzie wyższa od SUMY parametrów "E" i "ń"(n z kreseczką u góry).

Więc np. E jest ustawione na 40, ń na 15 , to razem 55. Poniżej temperatury 55*C pompa c.o. nie dziala.

Myślę, że najlepiej regulować parametrem "ń" ,bo "E" to jest minimalna temperatura pracy kotła, więc lepiej zbyt wysokiej nie ustawiać.

Sprawdziłem to dzisiaj u siebie zaraz po tym jak na to wpadłem. Zresztą to wszystko było napisane w opisie parametrów E2, tylko tak jak gslaw napisał, trochę niejasno w instrukcji napisane.To działa. :wink:

Witam,

jako nowy forumowicz zapoznałem sie dokładnie z jego treścią i tak mam pytanie do powyższego gdyż stosując w/w rade okazuje sie ze przy zdjęciu mostku i ustawieniu param E np na 35 i n z kreską u góry na 20 to piec przechodzi w podtrzymanie po osiągnięciu 35 st lub 40 generalnie takiej jaką ustawię w param E

zibius proszę o podpowiedz jak ustawic aby E nie był n(temp zadaną)

wg mnie pozyższy opis nie zadziała, gdyż nie tyczy się on niestetey pracy pompy wogóle tylko załączania się pompy jako zabezpieczenia przed przgrzaniem kotła w podtrzymaniu przy współpracy z termostatem pokojowym. W elktrometach z R501 standard to 75st.

E30 + ń45 = 75st jeżeli nie masz termostatu pokojowego to to nie zadziała bo piec w podtrzymaniu (styki rozwarte) pracuje z mnimalną temp 30st.a w ten sposób domu nie ogrzejesz.

pzdr

wg mnie pozyższy opis nie zadziała, gdyż nie tyczy się on niestetey pracy pompy wogóle tylko załączania się pompy jako zabezpieczenia przed przgrzaniem kotła w podtrzymaniu przy współpracy z termostatem pokojowym. W elktrometach z R501 standard to 75st.

E30 + ń45 = 75st jeżeli nie masz termostatu pokojowego to to nie zadziała bo piec w podtrzymaniu (styki rozwarte) pracuje z mnimalną temp 30st.a w ten sposób domu nie ogrzejesz.

pzdr

dziekuje za odp i obawiam sie ze masz racje

pzdr