Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec na eko groszek ELEKTROMET 25kw

Recommended Posts

Witajcie dzielki za odpowiedzi

Ja obecnie mam nastawy jak u Gslaw

ogrzewam 250 m2 ocieplonego domu ppodajnik starcza na 5 dni i również nie jestem zadowolony z groszku mam retopal o kaloryczności 24 podejrzewam że lepszy gorszek powodował by mniej spieków i lepsze wyniki w spalaniu

Pozdrawiam

Witam,

jak zaczynałem też paliłem Retopalem z Piasta, myślałem,że nic lepszego nie może być, bo nic innego nie próbowałem, a na składzie pod domem tylko taki był. A on był i z tego co wiem jest tragedia. Właśnie spieki i kaloryczność to jego minus, zresztą cena już coś mówi. U nas Chwałowice i Juliusz po 650, a Piast po 590 oczywiście luzem.

No i od tamtego czasu obracam się wokół tych dwóch węgli.....

Pozdrawiam

Jeżeli chodzi o Retopal to ja płaciłem przed okresem grzewczym 720zl orginalnie paczkowany teraz jest na tym samym składzie a właściwie jak dzwoniłem 1,5 miesiąca temu to był po 780zł. Mój wybór był podyktowany ilością zakupu na raz i umieszczeniem , niestety lecz nie mam miejsca żeby kupić luzem :-? . Rok temu kupowałem na pobliskim składzie w workach po ziemniakach pakowane po 50 kg :cry: mało wygodne do załadunku do podajnika , lecz groszek o niebo lepszy nie wiem skąd ale dowiem się przed nowym sezonem i powróce do tego starego bo napewno ma lepsza kaloryszczność. Zmuszony bede jednak na mniejszy zakup jednorazowy.

Jak macie namiary na oryginalnie paczkowany i dobry groszek to podpowiedzcie jaki producent i gdzie można dostać.

Ostatnie zdanie , jeżeli chodzi o retopal to tak właśnie dużo spieków trzeba zagladać do pieca i stukająć go kruszyć, a ten z zeszłego roku na dwa podajniki miał spieki wielkości buziek które dodajemy podczas pisania :D

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

JAGODY

na moje oko masz za male b, zwieksz tak na probe na 70-80. o-20 L-2

Jeżeli jutro rano będzie wygaszony, to zastosuje Twoje nastawy, z tym że b70 to dość sporo towaru...

zwiekszajac parametr b nie zmieniasz ilosci podawanego paliwa. do tego jest parametr d.

b to jest łączny czas pracy podajnika i wentylatora. podawanie wegla w czasie np. 1godz jest zawsze proporcjonalne i zalezy jedynie od parametru d.

JAGODY

Jeżeli jutro rano będzie wygaszony, to zastosuje Twoje nastawy, z tym że b70 to dość sporo towaru...

zwiekszajac parametr b nie zmieniasz ilosci podawanego paliwa. do tego jest parametr d.

b to jest łączny czas pracy podajnika i wentylatora. podawanie wegla w czasie np. 1godz jest zawsze proporcjonalne i zalezy jedynie od parametru d.

Myślałem o prametrze d, pisząc tego posta, literówka. Tak czy inaczej piec już drugi dzień nie wygasł, prawdopodobnie wygasał, bo brakowało węgla.

Nie wiem, czy też tak macie, ale w podtrzymaniu robi się lej w retorcie spowodowany jak mi się wydaje brakiem towaru.

Mam do Was pytanie w związku z tym,że kończy mi się ekogroszek, Pieklorz z kopalni Bobrek jest ok? kosztuje w moich stronach 850zł, ale przed sezonem płaciłem tyle samo za jakiegoś no name'a.

Wczoraj zrobiłem rekonesans po składach opału i te workowane za 570-590zł tona, bo tak tanie też znalazłem, były z potworną zawartością miału, a sprzedawcy nawet nie pokwapili się o wyjęcie kamieni z reprezentatywnych worów rozerwanych celem pokazania jaki to cudny towar mają :-? Widziałem, też takie cudo w jednym ze składów nazywanym ekogroszkiem, a był to malutki brykiecik, taki jak stosujemy w grilu tylko rozmiar micro, miał ktoś w piecu to coś??

JAGODY

zgadza się, ale to dotyczy jedynie cyklu praca.... w podtrzymaniu jest troszkę inaczej, zwiekszając parametr b (i nie zmieniajac d) zwiekszamy ilość podaży węgla na 1h w podtrzymaniu - dłuższy czas cyklu b oznacza proporcjonalnie dłuższą pracę podajnika i tym samym więcej wegla w jednym cyklu b (tutaj L) dla podtrzymania.

pzdr

Jagody

to normalne że w podtrzymaniu tworzy się lej i prawdopodobnie wzrasta temp. podajnika P. najważniejsze jest jednak aby piec nie wygasł w podtrzymaniu. Możesz zwiększyć ilość węgla w podtrzymaniu tak aby lej robił sie mniejszy, ale to automatycznie wpłynie na wzrost zużycia węgla.

pzdr

Jagody

to normalne że w podtrzymaniu tworzy się lej i prawdopodobnie wzrasta temp. podajnika P. najważniejsze jest jednak aby piec nie wygasł w podtrzymaniu. Możesz zwiększyć ilość węgla w podtrzymaniu tak aby lej robił sie mniejszy, ale to automatycznie wpłynie na wzrost zużycia węgla.

pzdr

W podtrzymianiu jak więcej zeźre to i tak nie ma tekiego znaczenia, bo to są i tak małe ilości, ważne żeby nie wygasał.

Co do Pieklorza z kopalni Bobrek ma ktoś jakieś doświadzczenia?

Ty masz Juliusza, ja Chwałowice, chyba mieliśmy pecha i trafiliśmy na taką partię.

Dla Chwałowic sprawdzają się zupełnie inne ustawienia. Jest to bardzo dobry węgiel, kaloryczny, tylko do rozpalenia potrzebuje czasu. Sprawdza się przy b od 150 do 240 w zależności od d. przykładowo d 18, b 150 u 31 albo gdy temperatura wyższa to d 12 b 240 u 19

Poruszaliśmy w tym wątku już sporo rożnych tematów dotyczących naszych pieców. Ale nikt jeszcze nie poruszył tematu opróżniania popielnika z popiołu.

Wiem ze to może temat banalny ale może ktoś z was ma jakiś sposób który minimalizuje zadymę w kotłowni podczas tej operacji. Ja osobiście nie używam kuwety a popiół opróżniam gdy popielnik jest napełniony do granic możliwości w ten sposób staram się zmniejszyć do maximum częstotliwość zakurzania się :)

Witam wszystkich Elektromeciaków :)

Z tego względu, że noszę się z zamiarem dołączenia do powyższego Grona , mam kilka pytań odnośnie piec EKO-KWP 15kW.

Zastanawiam się jak wygląda spalanie na awaryjnym ruszcie kiedy nie ma prądu bo z tego co widzę na drzwiczkach niema małej "klapki" żeby np był ciąg do spalania czyżby trzeba było przytwierać dolne drzwiczki?(zakładając że prądu nie ma dwa dni)

Proszę też o opinie na temat serwisu gwarancyjnego( np. po jakim czasie przyjeżdża od zgłoszenia awarii) itp.

Czy kupując teraz piec kupilibyście jeszcze raz ten sam?

Proszę o jak największą liczbę opinii .

z góry wielkie dzięki

Może ktoś jest w posiadaniu instrukcji obsługi i warunków gwarancji w formie pliku do EKO-KWP 15? Jeżeli tak to prosiłbym o podesłanie

Jak myślicie z Waszego doświadczenia czy ceny pieców w najbliższych miesiącach pójdą w górę czy spadną?

kurcze chyba dom masz super ocieplony.

jeżeli to nie tajemnica to ile płaciłeś/aś za piec i w jakim miesiącu kupiony?

Na ruszcie awaryjnym pewnie jeszcze nie było okazji palić?

O serwisie pewnie też jeszcze nie możesz nic powiedzieć?

Masz może warunki gwarancji ?

Dom ocieplony steropianem 15cm Gold z Termoorganiki,wylewki 15cm.steropian.Piec kupiony w styczniu 2009r. zapłaciłem 6000 na 7% vacie.Na ruszcie awaryjnym nie paliłem i nie mam zamiaru bo kupując ten piec liczyłem że będę palił tylko eko-groszkiem.Palenie na dodatkowym palenisku w tym piecu mija się z celem.Jeśli chodzi o serwis to nie mam żadnej wiedzy ale też nie wiem do czego byli by mi potrzebni.Piec montował mi instalator i to do niego w razie "W" bym dzwonił.Co do gwarancji to gdzieś tam mam ale jeśli chcesz się z nią zapoznać to powinna być n astronie Elektrometu.

07.02. Niedziela okolo poludnia

Zapakowano pelen podajnik i wybrano z 30l popiolu

Wczesniej codziennie pakowalem 2 wiadra 10l i na dobe wystarczalo

16.02. Worek popoludnie

Zapakowano maksymalnie pusty podajnik

wychodzi 9 dni, lepiej ale w porownaniu z zeszlym rokiem i tak bardzo duzo ...

28.02. Niedziela przed poludniem

Zapakowano calkiem pusty podajnik

Powiedzmy 11,5 dnia wiec juz lepiej

Dedic,

ruszt awaryjny służy raczej do palenia w momencie gdy zabraknie Ci ekogroszku. W przypadku braku prądu nie będzie pracowała pompa znajdująca się przy piecu więc nic to nie da. no chyba że twoja instalacja będzie zrobiona tak że będzie działać grawitacyjnie ale na to bym nie liczył.

na brak prądu lepiej się zabezpieczyć kupukąc mały generatot prądu, lub naprawdę na awaryjne sytuacje przetwornicę 12/220V do samochodu, jakąś z 500W. lub zrobić kominek.

sam piecyk jest niezły, dużo zależy od jakości ekogroszku i ogólnie od ocieplenia budynku, jego położenia itd.

ogólnie jestem zadowolony, jedyny mankament to czyszczenie pieca raz na tydzień, lub częściej, trzeba piecyk wyczyścić a przy tym się trochę usyfić.

jeżeli rozważasz zakup pieca na eko musisz mieć również miejsce do składowania opału...

z rusztem awaryjnym to daj sobie spokój, chyba że zamierzasz palić drewaniane śmieci po budowie, ale nie polecam, piec mocno się zasyfi...

pzdr

Poruszaliśmy w tym wątku już sporo rożnych tematów dotyczących naszych pieców. Ale nikt jeszcze nie poruszył tematu opróżniania popielnika z popiołu.

Wiem ze to może temat banalny ale może ktoś z was ma jakiś sposób który minimalizuje zadymę w kotłowni podczas tej operacji. Ja osobiście nie używam kuwety a popiół opróżniam gdy popielnik jest napełniony do granic możliwości w ten sposób staram się zmniejszyć do maximum częstotliwość zakurzania się :)

Był, był poruszany :D

w tamtym roku....

ja korzystam z popielnika....

piec czyszczę tak...:

1. nie wygaszam pieca ale oczywiście daję na stop

2. otwieram czopuch na max

3. czyszczenie / skrobanie zaczynam od góry: wymiennik, wyciagam zawirowywacze... zawsze mam otwarte tylko dzrwicki w których grzebię 8)

4.później retorta

5. w miedzy czasie daje na chwilę jedno podanie wegla, żeby nie wygasło

6. na koniec jak wszystko już jest na dole, wycigam popielnik. wkładam go od razu do plastikowego worka na śmieci 160L (tylko takiego mocnego), tzn powolutku wycigam go z komory pieca i jednovzesnie naciągm na niego worek aż cały się w nim schowa. wtedy zamykam work na końcu i przekręcam go tak aby popiół z popielnika się wysypał do worka, odstawiam pod ścianę żeby kurz sobie w worku opadł a w miedzy czasie wygarniam z dolnej komory ( do wiaderka szufelką) to co się wysypało/zostało jeszcze w piecu. później delikatnie wyciągam popielnik z worka i wkładam go do pieca.

i po sparwie... :D spsób z workiem minimalizuje ilość latającego kurzu dookoła, jednakże nie da się go całkowicie uniknąć.

przed przystapieniem do pracy, trzeba się oczywiście przebrać w ubranie robocze, na twarz polecam maseczkę przeciwpyłową, na głowę czapkę + latarkę czołową ( dla lepszej inspekcji pieca) na dłonie rękawiece najlepiej porządne żeby się nie poparzyć, zazwyczaj przy wyjmowaniu i wkładaniu zawirowywaczy.

cała procedura jak nie musze rozpalać ponownie pieca zajmuje jakieś 30min max.

pzdr

Dedic,

ruszt awaryjny służy raczej do palenia w momencie gdy zabraknie Ci ekogroszku. W przypadku braku prądu nie będzie pracowała pompa znajdująca się przy piecu więc nic to nie da. no chyba że twoja instalacja będzie zrobiona tak że będzie działać grawitacyjnie ale na to bym nie liczył.

na brak prądu lepiej się zabezpieczyć kupukąc mały generatot prądu, lub naprawdę na awaryjne sytuacje przetwornicę 12/220V do samochodu, jakąś z 500W. lub zrobić kominek.

sam piecyk jest niezły, dużo zależy od jakości ekogroszku i ogólnie od ocieplenia budynku, jego położenia itd.

ogólnie jestem zadowolony, jedyny mankament to czyszczenie pieca raz na tydzień, lub częściej, trzeba piecyk wyczyścić a przy tym się trochę usyfić.

jeżeli rozważasz zakup pieca na eko musisz mieć również miejsce do składowania opału...

z rusztem awaryjnym to daj sobie spokój, chyba że zamierzasz palić drewaniane śmieci po budowie, ale nie polecam, piec mocno się zasyfi...

pzdr

dzięki Ci wielkie Panie "gslaw"

pozdrawiam

pzdr

Witam,

przyglądałem się dokładnie w tej materii i niestety dla laika nie jest tak różowo...

Trzeba naprawdę uważać, gdyż na nasze nieszczęście większość tych "urządzeń" podaje sygnał prostokątny zamiast sinusoidy i to się niestety nie sprawdza (sąsiad testował). Są oczywiście takie urządzenia, nawet specjalne UPS-y, ale koszt takiego urządzenia jest spory. Spotkałem się z ceną 1500 zł za sztukę w sklepie i 900 zł robione przez małą firmę znajdującą się w mojej miejscowości.

Ja osobiście tego nie kupuję, mieszkam w mieście gdzie przerwy w dostawach prądu były na przełomie ostatnich 15 lat max 2,5 godziny i to najczęściej po burzach, a w zimie nam to nie grozi. Mój komfort termiczny myślę,że jest zabezpieczony. Ale gdzieś w Polsce......

Pozdrawiam

Pozdrawiam