Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec na eko groszek ELEKTROMET 25kw

Recommended Posts

Natomiast co do b... - u mnie powielu próbach mam wrażenie że duże b jest dla mnie korzystniejsze -teraz mam b =200. Piec szybciej wchodzi w temp, mniej zużywam węgla. Noi prądu też pewnie mniej ciągnie niż jak tak chodzi praktycznie non stop.

ostatnio trochę testowałem długie b

i prawda jest taka że piec rzeczywiście lepiej wchodzi na zadaną temperaturę

bonnieblue81 a jak masz pozostałe nastawy , przesłonę i czopuch

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tym razem pozwolę sobie zapytać czy może ktoś z Was wie jak skrócić czas pracy wentylatora w momencie gdy piec przechodzi z podtrzymania w tryb praca u mnie włącza się wentylator i dopiero po około 90s jest pierwsze podanie węgla. Czy macie pojecie jak to zmienić ?

ten czas zalezy chyba od parametru b ...., krótkie b - krótki przedmuch długie dłuższy, tak zauważyłem u siebie...

moje nastawy na teraz:

n58

d24

b90

o35

L1

u48

U27

przesłona na 3cm

czopuch na 11 (13)

pzdr

ten czas zalezy chyba od parametru b ...., krótkie b - krótki przedmuch długie dłuższy, tak zauważyłem u siebie...

W nowszych sterownikach można ustawić tak że w momencie przejścia z podtrzymania w prace jednocześnie włącza sie podajnik i wentylator. Ale czy da sie tak zrobić u nas ?

Pytanko do qlsaw:

co oznacza male "u"?

Jak narazie to trzymam sie Twoich ustawien i ogolnie jestem zadowolony.

Dobrze ze pogoda nareszcie idzie ku lepszemu:).

Pytanko do piotrulex:

Niezly rekord jak zmieniasz podajnik co 11 dni, tylko zdradz jak to robisz (na jakich ustawieniach jedziesz)? Bo naprawde wynik niezly!

Pozdro for all.

Pytanko do piotrulex:

Niezly rekord jak zmieniasz podajnik co 11 dni, tylko zdradz jak to robisz (na jakich ustawieniach jedziesz)? Bo naprawde wynik niezly!

Pozdro for all.

parametry gdzies tu podawalem - chcesz to zapraszam do cofniecia sie w tym watku na poczatek sezonu grzewczego :wink: . Dodam ze oszczedzamy cieplo choc w tym roku w strefie dziennej okolo 21 stopni czyli jak na nas calkiem sporo

18.03. rano kociolek wylaczylem bo przez nieco dluzszy weekend nikomu ciepelko nie bedzie potrzebne :D

Panowie i Panie, a może ktoś był u wróżki i wie jaka będzie zima:)

nie bylem ale dzwonilem na 0-700 :wink:

mowila ze krotka ale mrozna

mrozy przekrocza -20 ale na bardzo krotko

w wiekszosci kraju bez sniegu - on bedzie tylko na poludniu

zwykle temp kolo 0

wilgotnosci, kierunku wiatrow oraz cisnienia nie uslyszalem bo mi sie kasa na komorce pre paid skonczyla :wink:

Witam,

chyba kończy nam się powoli sezon no i tak na jego zakończenie trochę humorystycznie, przepowiednie się sprawdziły co do joty, prawie mrozów nie było, a i śniegu prawie nie widziałem:-)

Ale przeżyliśmy !!!

Pozdrawiam

Wymieniał ktoś podajnik ślimakowy, oryginał, czy jakiś inny zanabyć drogą kupna?

A co się stało że chcesz wymieniać ślimaka ? Słyszałem ze mniej wiecej po trzech sezonach wymiana jest nie do uniknięcia. Koledze w tym roku uszkodziła sie (wypalila) sama końcówka ślimaka. Wymiana okazała sie tragedią niemal narodową. Urwała mu sie któraś śruba a więc wiercenie , gwintowanie itd

Wymieniał ktoś podajnik ślimakowy, oryginał, czy jakiś inny zanabyć drogą kupna?

A co się stało że chcesz wymieniać ślimaka ? Słyszałem ze mniej wiecej po trzech sezonach wymiana jest nie do uniknięcia. Koledze w tym roku uszkodziła sie (wypalila) sama końcówka ślimaka. Wymiana okazała sie tragedią niemal narodową. Urwała mu sie któraś śruba a więc wiercenie , gwintowanie itd

Użytkowany piec jest trzeci rok, więc by się zgadzało. W zeszłym roku już ślimak w miejscu pod paleniskiem był mocno zwężony, wytarty, a teraz słyszę jak przy podawaniu miażdży eko, a nie przesuwa, wyobrażam sobie,że luz międzyściankami a podajnikiem jest tak duży,że kawałki wielkości ekogroszku tam się dostają i są miażdżone.

Mam pytanko,

pracuję na termostacie pokojowym. W czasie podtrzymania termostat wyłącza piec, wentylator i pompkę. No i właśnie.... Dziś zauważyłem, że pompka nie pracuje,ale przy temperaturze poniżej 55 stopni. Po osiągnięciu tej wartości pompka się załącza, temperatura się jeszcze podniesie o powiedzmy 4 stopnie, a potem w dół. Czy można tą wartość zmienić np. na 70 stopni, a jeśli tak to gdzie?

Bo myślę,że tracę na tym.

Liczę na podpowiedzi

Pozdrawiam