robin2005 07.03.2010 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Natomiast co do b... - u mnie powielu próbach mam wrażenie że duże b jest dla mnie korzystniejsze -teraz mam b =200. Piec szybciej wchodzi w temp, mniej zużywam węgla. Noi prądu też pewnie mniej ciągnie niż jak tak chodzi praktycznie non stop. ostatnio trochę testowałem długie b i prawda jest taka że piec rzeczywiście lepiej wchodzi na zadaną temperaturę bonnieblue81 a jak masz pozostałe nastawy , przesłonę i czopuch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bata1 07.03.2010 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Już duż wcześniej pisałem, że b powinno być duż w zależności od rodzaju węgla. Bardzo dobrze się pali dla b 240, u 26, d18 o45 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 07.03.2010 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 ja mam teraz b60 (wcześniej 40), fakt szybciej wchodzi na temp.Zwiekszając b należy odpowiednio dobrać długość czasu o, żeby nie było za dużo w podtrzymaniu przy uzyciu termostatu pok. no i żeby piec nie wygasł. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 08.03.2010 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Czy Elekromet ma funkcję przedmuchu w podtrzymaniu. Jeśli tak to proszę podać symbol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibius 12.03.2010 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 jest taki parametr F ale to sluzy chyba tylko do przedmuchu po cyklu pracy w podtrzymaniu. innego raczej nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bernas 12.03.2010 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Tym razem pozwolę sobie zapytać czy może ktoś z Was wie jak skrócić czas pracy wentylatora w momencie gdy piec przechodzi z podtrzymania w tryb praca u mnie włącza się wentylator i dopiero po około 90s jest pierwsze podanie węgla. Czy macie pojecie jak to zmienić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bernas 13.03.2010 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Taka mała pomoc naukowa którą znalazłem w necie. Co myślicie o radach autora ? http://www.youtube.com/watch?v=4khgdMS82CA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 13.03.2010 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Tym razem pozwolę sobie zapytać czy może ktoś z Was wie jak skrócić czas pracy wentylatora w momencie gdy piec przechodzi z podtrzymania w tryb praca u mnie włącza się wentylator i dopiero po około 90s jest pierwsze podanie węgla. Czy macie pojecie jak to zmienić ? ten czas zalezy chyba od parametru b ...., krótkie b - krótki przedmuch długie dłuższy, tak zauważyłem u siebie... moje nastawy na teraz: n58 d24 b90 o35 L1 u48 U27 przesłona na 3cm czopuch na 11 (13) pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bernas 13.03.2010 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 ten czas zalezy chyba od parametru b ...., krótkie b - krótki przedmuch długie dłuższy, tak zauważyłem u siebie... W nowszych sterownikach można ustawić tak że w momencie przejścia z podtrzymania w prace jednocześnie włącza sie podajnik i wentylator. Ale czy da sie tak zrobić u nas ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 15.03.2010 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 28.02. Niedziela przed poludniem Zapakowano calkiem pusty podajnik Powiedzmy 11,5 dnia wiec juz lepiej 11.03. Czwartek popoludniu Skonczylo sie wiec dopakowalem wiadereczka dwa Wychodzi 11 dni z kawalkiem 12.03. wczesnym popoludniem zapakowano pelen podanik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seb34 18.03.2010 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 Pytanko do qlsaw:co oznacza male "u"?Jak narazie to trzymam sie Twoich ustawien i ogolnie jestem zadowolony.Dobrze ze pogoda nareszcie idzie ku lepszemu:). Pytanko do piotrulex: Niezly rekord jak zmieniasz podajnik co 11 dni, tylko zdradz jak to robisz (na jakich ustawieniach jedziesz)? Bo naprawde wynik niezly! Pozdro for all. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 18.03.2010 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 Pytanko do piotrulex: Niezly rekord jak zmieniasz podajnik co 11 dni, tylko zdradz jak to robisz (na jakich ustawieniach jedziesz)? Bo naprawde wynik niezly! Pozdro for all. parametry gdzies tu podawalem - chcesz to zapraszam do cofniecia sie w tym watku na poczatek sezonu grzewczego . Dodam ze oszczedzamy cieplo choc w tym roku w strefie dziennej okolo 21 stopni czyli jak na nas calkiem sporo 18.03. rano kociolek wylaczylem bo przez nieco dluzszy weekend nikomu ciepelko nie bedzie potrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorg1975 18.03.2010 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 Panowie i Panie, a może ktoś był u wróżki i wie jaka będzie zima:) nie bylem ale dzwonilem na 0-700 mowila ze krotka ale mrozna mrozy przekrocza -20 ale na bardzo krotko w wiekszosci kraju bez sniegu - on bedzie tylko na poludniu zwykle temp kolo 0 wilgotnosci, kierunku wiatrow oraz cisnienia nie uslyszalem bo mi sie kasa na komorce pre paid skonczyla Witam, chyba kończy nam się powoli sezon no i tak na jego zakończenie trochę humorystycznie, przepowiednie się sprawdziły co do joty, prawie mrozów nie było, a i śniegu prawie nie widziałem:-) Ale przeżyliśmy !!! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorg1975 18.03.2010 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 Pytanko do qlsaw: co oznacza male "u"? Jak narazie to trzymam sie Twoich ustawien i ogolnie jestem zadowolony. Dobrze ze pogoda nareszcie idzie ku lepszemu:). Pozdro for all. małe "u" to temperatura CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JAGODY 18.03.2010 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 Wymieniał ktoś podajnik ślimakowy, oryginał, czy jakiś inny zanabyć drogą kupna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bernas 18.03.2010 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 Wymieniał ktoś podajnik ślimakowy, oryginał, czy jakiś inny zanabyć drogą kupna? A co się stało że chcesz wymieniać ślimaka ? Słyszałem ze mniej wiecej po trzech sezonach wymiana jest nie do uniknięcia. Koledze w tym roku uszkodziła sie (wypalila) sama końcówka ślimaka. Wymiana okazała sie tragedią niemal narodową. Urwała mu sie któraś śruba a więc wiercenie , gwintowanie itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JAGODY 19.03.2010 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 Wymieniał ktoś podajnik ślimakowy, oryginał, czy jakiś inny zanabyć drogą kupna? A co się stało że chcesz wymieniać ślimaka ? Słyszałem ze mniej wiecej po trzech sezonach wymiana jest nie do uniknięcia. Koledze w tym roku uszkodziła sie (wypalila) sama końcówka ślimaka. Wymiana okazała sie tragedią niemal narodową. Urwała mu sie któraś śruba a więc wiercenie , gwintowanie itdUżytkowany piec jest trzeci rok, więc by się zgadzało. W zeszłym roku już ślimak w miejscu pod paleniskiem był mocno zwężony, wytarty, a teraz słyszę jak przy podawaniu miażdży eko, a nie przesuwa, wyobrażam sobie,że luz międzyściankami a podajnikiem jest tak duży,że kawałki wielkości ekogroszku tam się dostają i są miażdżone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorg1975 19.03.2010 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 A jaki jest koszt wymiany takiego ślimaczka? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorg1975 19.03.2010 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 Mam pytanko, pracuję na termostacie pokojowym. W czasie podtrzymania termostat wyłącza piec, wentylator i pompkę. No i właśnie.... Dziś zauważyłem, że pompka nie pracuje,ale przy temperaturze poniżej 55 stopni. Po osiągnięciu tej wartości pompka się załącza, temperatura się jeszcze podniesie o powiedzmy 4 stopnie, a potem w dół. Czy można tą wartość zmienić np. na 70 stopni, a jeśli tak to gdzie?Bo myślę,że tracę na tym. Liczę na podpowiedzi Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorg1975 19.03.2010 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 temat nieaktualny, telefon do serwisu Elektrometu pomógł (ustawienia E2) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts