piotrulex 23.03.2010 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 18.03. rano kociolek wylaczylem bo przez nieco dluzszy weekend nikomu ciepelko nie bedzie potrzebne 22 wieczorkiem kociolek wlaczylem po ponad 4 dniach niepalenia w domku ponad 16 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 23.03.2010 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 Witam Od dawna kombinowałem jak przerobić piec do spalania ziaren zbóż. Po kilku póbkach udało się. Palę owsem. Spalanie do 10 kg/ dobę przy temp. w domu15-17 C. Jeśli jest ktoś zainteresowany tematem do pomogę. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 25.03.2010 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 w dniu wczorajszym umawialem sie z Elektrometem telefonicznie na malenki serwisik. Gostek przyjechal w dniu dzisiejszym po niecalych 24 godzinach od zgloszenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 26.03.2010 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 w dzien robie go jedynie na podtrzymanie choc ostatniej nocki to w sumie tez mogl pozostac wylaczony jak po 22 bylo u nas za oknem +14 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 27.03.2010 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2010 Pytanko do qlsaw: co oznacza male "u"? Jak narazie to trzymam sie Twoich ustawien i ogolnie jestem zadowolony. Dobrze ze pogoda nareszcie idzie ku lepszemu:). Pozdro for all. małe "u" to temperatura CWU witam, małe u to nadwyżka ponad ustawione c (temp wody CWU) z jaką ma być grzane CWU w czasie gdy piec jest w podtrzymaniu. czyli temp grzania cwu w podtrzymaniu = c + u np. c48+u7=55st przy czym n może być np.60st co oznacza, że jeżeli piec będzie w podtrzymanu (gdy wyłaczy go termostat pok) i musi zagrzać wodę w CWU to będzie dobijał temp do 55st a nie do n60. strzeliłem byka podąjc wcześniej parametry z tym wielkim u48, za co bardzo przepraszam, powinno być: moje nastawy na teraz: n58 - temp wody na kotle dla cyklu praca d24 - % czasu b, cyklu pracy w którym podawany jest węgiel ( inaczej czas pracy podajnika w czasie b) b90 - czas 1-ego cyklu pracy o35 - czas cyklu podtrzymania L1 - ilość cykli pracy w czasie o c48 - temp CWU u7 - nadwyżka grzania cwu U27 - obroty dmuchawy przesłona na 3cm czopuch na 11 (1 pozdro P.S. teraz temostat się bardzo dobrze sprawdza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowal29 27.03.2010 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2010 Witam Potwierdzam termostat teraz pokazuje oszczednosci.Pytnie jakie macie f i J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 30.03.2010 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 ... 12.03. wczesnym popoludniem zapakowano pelen podanik 18.03. rano kociolek wylaczylem - 22 wieczorkiem kociolek wlaczylem 30.03. powoli sie konczy wychodzi 13,5 dnia w dzien teraz juz wylaczmy pompe CO kolejnrgo podajnika chyba juz nie pakuje. za niebawem wygasimy i na awaryjnym ruszcie wieczorkiem bede palil reszte pocietych stempli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowal29 06.04.2010 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 Witam Mam pytanie jakie macie ustawienia na grzanie samej wody i na ile dni podajnik powinien wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 07.04.2010 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 Witam Mam pytanie jakie macie ustawienia na grzanie samej wody i na ile dni podajnik powinien wystarczyć. ja grzałem c48 n7 d24 b90 o35 L1 to na ile zasobnik ci wystarczy będzie zależało od zapotrzebowania na wodę i czy piec czsem się nie włączy do grzania domu przy chłodniejszych dniach a szczególnie w nocy. nie mniej jednak zasobnik 140kg powienien spokojnie starczyć na 1 m-c - to tyle w terorii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 07.04.2010 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 dnia 02.04.2010 skonczyłem sezon grzewczy, tzn skończył mi się węgiel i przeszedłem na grzanie gazem ziemenym. na eko przejechałem w sumie 5,5 m-ca i zuzyłem 3,5t po 780zł/t, co daje w rezultacie około 500 zł za m-c. Średnia spalnia to 640 kg / m-c. Myślę że w stosunku do GZ zaoszczędziłem co najmniej 1000 zł. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonnieblue81 12.04.2010 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 No ja jeszcze grzeję -choć piec praktycznie nie chodzi większość doby. Węgla mam jeszcze na jakieś 2 załadowania ale nie mam żadnego alternatywnego źródła więc mam nadzieję, że to staczy. Podsumowanie sezonu zrobię jak już go zakończe zupełnie. Gslaw zazdroszczę Ci tych wyników. Może ja też kiedyś dożyję takich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 14.04.2010 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 dnia 02.04.2010 skonczyłem sezon grzewczy, tzn skończył mi się węgiel i przeszedłem na grzanie gazem ziemenym. na eko przejechałem w sumie 5,5 m-ca i zuzyłem 3,5t po 780zł/t, co daje w rezultacie około 500 zł za m-c. Średnia spalnia to 640 kg / m-c. Myślę że w stosunku do GZ zaoszczędziłem co najmniej 1000 zł. pozdro Mam podobny do ciebie wynik. Paliłem od listopada i węgla (w sumie 5t) wystarczy mi jeszcze do konca kwietnia spokojnie. Przy czym ja pale retopalem który kupowałem po 580zł/t. Więc wychodzi mi na to że miesiecznie ogrzewanie kosztowało jakies 500zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorg1975 19.04.2010 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2010 W podtrzymianiu jak więcej zeźre to i tak nie ma tekiego znaczenia, bo to są i tak małe ilości, ważne żeby nie wygasał. Co do Pieklorza z kopalni Bobrek ma ktoś jakieś doświadzczenia? Witam, skorzystałeś w końcu z Bobrka? Bo ja się mu przyglądam, parametry ma super, tylko jak to się ma w praktyce. Chyba że ktoś inny miał przyjemność/nieprzyjemność jegomościem palić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JAGODY 10.05.2010 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 Witam, skorzystałeś w końcu z Bobrka? Bo ja się mu przyglądam, parametry ma super, tylko jak to się ma w praktyce. Chyba że ktoś inny miał przyjemność/nieprzyjemność jegomościem palić?Skorzystałem i jestem bardzo zadowolony, jak do tej pory to najlepszy eko jakim paliłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JAGODY 10.05.2010 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 Oto jak po trzech sezonach jest umęczony podajnik ślimakowy, postanowiłem wymienić, gdyż coraz częściej słychać było rozgniatanie groszku, a nie podawanie w "ciszy" Okazało się,że nowy podajnik ma ponad centymetr większą średnicę szczególnie pod retortą niż ten zużyty. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/dd43c91c16ea2d6a.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/46527aeedf0bf80d.html i tu porównanie na całej dłuhgości podajnika http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/29d277892f79e5cf.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowal29 17.05.2010 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 ja grzałem c48 n7 d24 b90 o35 L1 to na ile zasobnik ci wystarczy będzie zależało od zapotrzebowania na wodę i czy piec czsem się nie włączy do grzania domu przy chłodniejszych dniach a szczególnie w nocy. nie mniej jednak zasobnik 140kg powienien spokojnie starczyć na 1 m-c - to tyle w terorii. Witam Po dlugiej przerwie. Jutro kończy sie miesiac jak g4rzeje sama wode retopalem z ktorego nie jestem zadowolny po sezonie grzewczym. Dzieki gslaw za ustawienia starczylo faktycznie na miesiac a tak szczerze to jeszce widze ze tydzien podajnik wytrzyma takze jak na wode to chyba dobry rezultat. Ps Napisze ile wyszedl mnie sezon po weekendzie jak przeniose groszek do kotlowni ktory mi zostal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seb34 26.05.2010 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2010 witam po dłuższej przerwie. Nie trzeba tak często zaglądać na piec, więcej roboty na ogródku (chociaż pogoda nie dopisuje) i dlatego brak czasu na kompa. Ale teraz muszę się poradzić. Piecyk mam przełączony tylko na ogrzewanie ciepłej wody (jadę na ustawieniach qslawa i w sumie napełniam podajnik co 10 dni). Dzisiaj rano zdziwiło mnie że silnik się włącza przez pół godziny i temp. 46 stopni, no ale patrze i oczywiście zawleczka znowu poszła. No to co wymiana kolejnej zawleczki, ale po jej wymianie problem nie jest rozwiązany gdyż teraz wogóle silnik podajnika nie pracuje - POMOCYYYYYYYY!!!!!!.Wczesniej jak zawleczka zostala urwana to krecil, wymienilem zawleczke i daje na prace reczna, wlaczam podajnik i cisza - czyzby silnik padl - ale jak???? Jesli chodzi o kontrolke jak wlaczam podajnik to lekko mruga i sie wylacza. Jutro bede musial zadzwonic do serwisu, ale jak mozecie to poradzcie gdzie moze tkwic problem. Z gory dzieki. Pozdro for all. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JAGODY 31.05.2010 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 witam po dłuższej przerwie. Nie trzeba tak często zaglądać na piec, więcej roboty na ogródku (chociaż pogoda nie dopisuje) i dlatego brak czasu na kompa. Ale teraz muszę się poradzić. Piecyk mam przełączony tylko na ogrzewanie ciepłej wody (jadę na ustawieniach qslawa i w sumie napełniam podajnik co 10 dni). Dzisiaj rano zdziwiło mnie że silnik się włącza przez pół godziny i temp. 46 stopni, no ale patrze i oczywiście zawleczka znowu poszła. No to co wymiana kolejnej zawleczki, ale po jej wymianie problem nie jest rozwiązany gdyż teraz wogóle silnik podajnika nie pracuje - POMOCYYYYYYYY!!!!!!. Wczesniej jak zawleczka zostala urwana to krecil, wymienilem zawleczke i daje na prace reczna, wlaczam podajnik i cisza - czyzby silnik padl - ale jak???? Jesli chodzi o kontrolke jak wlaczam podajnik to lekko mruga i sie wylacza. Jutro bede musial zadzwonic do serwisu, ale jak mozecie to poradzcie gdzie moze tkwic problem. Z gory dzieki. Pozdro for all.A sprawdziłeś bezpiecznik na piecu? opisany jest jako B1 (podajnik , wentylator) U mnie natomiast jest sytuacja odwrotna, czasami jak zapali się lampka sygnalizująca pracę podajnika, ten strajkuje i trzeba go "popchnąć bo sam silnik nie chce ruszyć. Już dwa razy piec mi wygasł po podajnik zastrajkował, a ja nie skontrolowałem tego i nie dałem mu kopa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 09.06.2010 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 kolejnego podajnika chyba juz nie pakuje. za niebawem wygasimy i na awaryjnym ruszcie wieczorkiem bede palil reszte pocietych stempli caly czas palimy resztki drewna. Wystarczy ze raz na dwa dni tak napale ze czujnik na kotle pokazuje kolo 70 stpni CWU. Wystarczy spokojnie na 2 dni na prysznice i inne duperele. Odpada mysie naczyc bo tu zmywarka rzadzi. Recyrkulacja wylaczona Zanim wyprzatam teren po budowie z resztek stempli, bali na rusztowania, desek itd to chyba euro u nas w 2012 sie skonczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mchmaryan 21.06.2010 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 A sprawdziłeś bezpiecznik na piecu? opisany jest jako B1 (podajnik , wentylator) U mnie natomiast jest sytuacja odwrotna, czasami jak zapali się lampka sygnalizująca pracę podajnika, ten strajkuje i trzeba go "popchnąć bo sam silnik nie chce ruszyć. Już dwa razy piec mi wygasł po podajnik zastrajkował, a ja nie skontrolowałem tego i nie dałem mu kopa... witam wszystkich Norbert wygląda na to, że mam podobny problem z podajnikiem tylko że u mnie zatrzymuje się on znacznie częściej. Doszedłeś już może jaka jest tego przyczyna? Może ktoś z Was miał taki problem i wie jak go rozwiązać? Będę wdzięczny za pomoc... Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts