Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec na eko groszek ELEKTROMET 25kw

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pytanko do qlsaw:

co oznacza male "u"?

Jak narazie to trzymam sie Twoich ustawien i ogolnie jestem zadowolony.

Dobrze ze pogoda nareszcie idzie ku lepszemu:).

Pozdro for all.

małe "u" to temperatura CWU

witam,

małe u to nadwyżka ponad ustawione c (temp wody CWU) z jaką ma być grzane CWU w czasie gdy piec jest w podtrzymaniu.

czyli temp grzania cwu w podtrzymaniu = c + u np. c48+u7=55st przy czym n może być np.60st co oznacza, że jeżeli piec będzie w podtrzymanu (gdy wyłaczy go termostat pok) i musi zagrzać wodę w CWU to będzie dobijał temp do 55st a nie do n60.

strzeliłem byka podąjc wcześniej parametry z tym wielkim u48, za co bardzo przepraszam, powinno być:

moje nastawy na teraz:

n58 - temp wody na kotle dla cyklu praca

d24 - % czasu b, cyklu pracy w którym podawany jest węgiel ( inaczej czas pracy podajnika w czasie b)

b90 - czas 1-ego cyklu pracy

o35 - czas cyklu podtrzymania

L1 - ilość cykli pracy w czasie o

c48 - temp CWU

u7 - nadwyżka grzania cwu

U27 - obroty dmuchawy

przesłona na 3cm

czopuch na 11 (1

pozdro

P.S.

teraz temostat się bardzo dobrze sprawdza :D

...

12.03. wczesnym popoludniem zapakowano pelen podanik

18.03. rano kociolek wylaczylem - 22 wieczorkiem kociolek wlaczylem

30.03. powoli sie konczy

wychodzi 13,5 dnia

w dzien teraz juz wylaczmy pompe CO

kolejnrgo podajnika chyba juz nie pakuje. za niebawem wygasimy i na awaryjnym ruszcie wieczorkiem bede palil reszte pocietych stempli :wink:

Witam

Mam pytanie jakie macie ustawienia na grzanie samej wody i na ile dni podajnik powinien wystarczyć.

ja grzałem

c48

n7

d24

b90

o35

L1

to na ile zasobnik ci wystarczy będzie zależało od zapotrzebowania na wodę i czy piec czsem się nie włączy do grzania domu przy chłodniejszych dniach a szczególnie w nocy. nie mniej jednak zasobnik 140kg powienien spokojnie starczyć na 1 m-c - to tyle w terorii.

dnia 02.04.2010 skonczyłem sezon grzewczy, tzn skończył mi się węgiel :( i przeszedłem na grzanie gazem ziemenym.

na eko przejechałem w sumie 5,5 m-ca i zuzyłem 3,5t po 780zł/t, co daje w rezultacie około 500 zł za m-c. Średnia spalnia to 640 kg / m-c.

Myślę że w stosunku do GZ zaoszczędziłem co najmniej 1000 zł.

pozdro

No ja jeszcze grzeję -choć piec praktycznie nie chodzi większość doby. Węgla mam jeszcze na jakieś 2 załadowania ale nie mam żadnego alternatywnego źródła więc mam nadzieję, że to staczy. Podsumowanie sezonu zrobię jak już go zakończe zupełnie. Gslaw zazdroszczę Ci tych wyników. Może ja też kiedyś dożyję takich :-)

dnia 02.04.2010 skonczyłem sezon grzewczy, tzn skończył mi się węgiel :( i przeszedłem na grzanie gazem ziemenym.

na eko przejechałem w sumie 5,5 m-ca i zuzyłem 3,5t po 780zł/t, co daje w rezultacie około 500 zł za m-c. Średnia spalnia to 640 kg / m-c.

Myślę że w stosunku do GZ zaoszczędziłem co najmniej 1000 zł.

pozdro

Mam podobny do ciebie wynik. Paliłem od listopada i węgla (w sumie 5t) wystarczy mi jeszcze do konca kwietnia spokojnie. Przy czym ja pale retopalem który kupowałem po 580zł/t. Więc wychodzi mi na to że miesiecznie ogrzewanie kosztowało jakies 500zł.

W podtrzymianiu jak więcej zeźre to i tak nie ma tekiego znaczenia, bo to są i tak małe ilości, ważne żeby nie wygasał.

Co do Pieklorza z kopalni Bobrek ma ktoś jakieś doświadzczenia?

Witam,

skorzystałeś w końcu z Bobrka? Bo ja się mu przyglądam, parametry ma super, tylko jak to się ma w praktyce.

Chyba że ktoś inny miał przyjemność/nieprzyjemność jegomościem palić?

• 3 weeks później...
Witam,

skorzystałeś w końcu z Bobrka? Bo ja się mu przyglądam, parametry ma super, tylko jak to się ma w praktyce.

Chyba że ktoś inny miał przyjemność/nieprzyjemność jegomościem palić?

Skorzystałem i jestem bardzo zadowolony, jak do tej pory to najlepszy eko jakim paliłem.

Oto jak po trzech sezonach jest umęczony podajnik ślimakowy, postanowiłem wymienić, gdyż coraz częściej słychać było rozgniatanie groszku, a nie podawanie w "ciszy" :)

Okazało się,że nowy podajnik ma ponad centymetr większą średnicę szczególnie pod retortą niż ten zużyty.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/dd43c91c16ea2d6a.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/46527aeedf0bf80d.html

i tu porównanie na całej dłuhgości podajnika

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/29d277892f79e5cf.html

ja grzałem

c48

n7

d24

b90

o35

L1

to na ile zasobnik ci wystarczy będzie zależało od zapotrzebowania na wodę i czy piec czsem się nie włączy do grzania domu przy chłodniejszych dniach a szczególnie w nocy. nie mniej jednak zasobnik 140kg powienien spokojnie starczyć na 1 m-c - to tyle w terorii.

Witam

Po dlugiej przerwie. Jutro kończy sie miesiac jak g4rzeje sama wode retopalem z ktorego nie jestem zadowolny po sezonie grzewczym. Dzieki gslaw za ustawienia starczylo faktycznie na miesiac a tak szczerze to jeszce widze ze tydzien podajnik wytrzyma takze jak na wode to chyba dobry rezultat.

Ps Napisze ile wyszedl mnie sezon po weekendzie jak przeniose groszek do kotlowni ktory mi zostal

• 2 weeks później...

witam po dłuższej przerwie.

Nie trzeba tak często zaglądać na piec, więcej roboty na ogródku (chociaż pogoda nie dopisuje) i dlatego brak czasu na kompa.

Ale teraz muszę się poradzić. Piecyk mam przełączony tylko na ogrzewanie ciepłej wody (jadę na ustawieniach qslawa i w sumie napełniam podajnik co 10 dni).

Dzisiaj rano zdziwiło mnie że silnik się włącza przez pół godziny i temp. 46 stopni, no ale patrze i oczywiście zawleczka znowu poszła. No to co wymiana kolejnej zawleczki, ale po jej wymianie problem nie jest rozwiązany gdyż teraz wogóle silnik podajnika nie pracuje - POMOCYYYYYYYY!!!!!!.

Wczesniej jak zawleczka zostala urwana to krecil, wymienilem zawleczke i daje na prace reczna, wlaczam podajnik i cisza - czyzby silnik padl - ale jak???? Jesli chodzi o kontrolke jak wlaczam podajnik to lekko mruga i sie wylacza.

Jutro bede musial zadzwonic do serwisu, ale jak mozecie to poradzcie gdzie moze tkwic problem.

Z gory dzieki.

Pozdro for all.

witam po dłuższej przerwie.

Nie trzeba tak często zaglądać na piec, więcej roboty na ogródku (chociaż pogoda nie dopisuje) i dlatego brak czasu na kompa.

Ale teraz muszę się poradzić. Piecyk mam przełączony tylko na ogrzewanie ciepłej wody (jadę na ustawieniach qslawa i w sumie napełniam podajnik co 10 dni).

Dzisiaj rano zdziwiło mnie że silnik się włącza przez pół godziny i temp. 46 stopni, no ale patrze i oczywiście zawleczka znowu poszła. No to co wymiana kolejnej zawleczki, ale po jej wymianie problem nie jest rozwiązany gdyż teraz wogóle silnik podajnika nie pracuje - POMOCYYYYYYYY!!!!!!.

Wczesniej jak zawleczka zostala urwana to krecil, wymienilem zawleczke i daje na prace reczna, wlaczam podajnik i cisza - czyzby silnik padl - ale jak???? Jesli chodzi o kontrolke jak wlaczam podajnik to lekko mruga i sie wylacza.

Jutro bede musial zadzwonic do serwisu, ale jak mozecie to poradzcie gdzie moze tkwic problem.

Z gory dzieki.

Pozdro for all.

A sprawdziłeś bezpiecznik na piecu? opisany jest jako B1 (podajnik , wentylator)

U mnie natomiast jest sytuacja odwrotna, czasami jak zapali się lampka sygnalizująca pracę podajnika, ten strajkuje i trzeba go "popchnąć bo sam silnik nie chce ruszyć. Już dwa razy piec mi wygasł po podajnik zastrajkował, a ja nie skontrolowałem tego i nie dałem mu kopa...

• 2 weeks później...

kolejnego podajnika chyba juz nie pakuje. za niebawem wygasimy i na awaryjnym ruszcie wieczorkiem bede palil reszte pocietych stempli :wink:

caly czas palimy resztki drewna. Wystarczy ze raz na dwa dni tak napale ze czujnik na kotle pokazuje kolo 70 stpni CWU. Wystarczy spokojnie na 2 dni na prysznice i inne duperele. Odpada mysie naczyc bo tu zmywarka rzadzi. Recyrkulacja wylaczona

Zanim wyprzatam teren po budowie z resztek stempli, bali na rusztowania, desek itd to chyba euro u nas w 2012 sie skonczy ;)

• 2 weeks później...
A sprawdziłeś bezpiecznik na piecu? opisany jest jako B1 (podajnik , wentylator)

U mnie natomiast jest sytuacja odwrotna, czasami jak zapali się lampka sygnalizująca pracę podajnika, ten strajkuje i trzeba go "popchnąć bo sam silnik nie chce ruszyć. Już dwa razy piec mi wygasł po podajnik zastrajkował, a ja nie skontrolowałem tego i nie dałem mu kopa...

witam wszystkich

Norbert wygląda na to, że mam podobny problem z podajnikiem tylko że u mnie zatrzymuje się on znacznie częściej. Doszedłeś już może jaka jest tego przyczyna? Może ktoś z Was miał taki problem i wie jak go rozwiązać? Będę wdzięczny za pomoc...

Pozdrawiam

Marcin