JAGODY 24.06.2010 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 witam wszystkich Norbert wygląda na to, że mam podobny problem z podajnikiem tylko że u mnie zatrzymuje się on znacznie częściej. Doszedłeś już może jaka jest tego przyczyna? Może ktoś z Was miał taki problem i wie jak go rozwiązać? Będę wdzięczny za pomoc... Pozdrawiam MarcinBęde demontował silnik i chce zawieżć do sprawdzenia, bo ewidentnie za mała moc i nie wiem z jakiego powodu. Jeszcze nigdy nie zerwał mi zawleczki( być może czysty węgiel) Jeżeli sprawdzenie wykaże ,że wszystko ok to kupuje mocniejszy silnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mchmaryan 25.06.2010 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 Czekam w takim razie na odpowiedź co z tym silnikiem, faktycznie wygląda to tak jakby nie dawał rady ale dlaczego. Daj znać jak będziesz coś wiedział. PozdrawiamMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 25.06.2010 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 Będe demontował silnik i chce zawieżć do sprawdzenia, bo ewidentnie za mała moc i nie wiem z jakiego powodu. Jeszcze nigdy nie zerwał mi zawleczki( być może czysty węgiel) Jeżeli sprawdzenie wykaże ,że wszystko ok to kupuje mocniejszy silnik. Jak musisz puknąć, aby ruszyło, to oznaka, że prawdopodobnie umarł kondensator silnika i nie podaje właściwego prądu do startu silnika. Wymień sobie kondensator, spisz z silnika jaki jest, jak masz 6um to wymień na 8 a max.10um. Kondensator to ok.10zł, przy silnikach Besel montowany był na zewnątrz, taki biały, podłużny z kabelkiem wchodzącym do puszki silnika Przy innych przekładniach i silnikach trzeba odkręcić plastikowy dekielek przy silniku, wewnątrz puszki będzie kondensator, spisac jaki jest i kupić podobny, jeżeli jednak jest 6um, kupić minimum 8um. Od 8um w górę kupować dokładnie taki, jaki zastosowano. Powodem stawania silnika i nie zrywania zawleczki może być także dobranie złej zawleczki, wykonanej ze zbyt twardego materiału, w taki sposób można spalić silnik. Zawleczka powinna być śrubą bez gwintu przez całość (gwint tylko na końcu śruby) o średnicy 5mm i twardości 7.8 góra 8.8. Twardość 5.6 czy 5.8 (nie pamiętam dokładnie) - zawleczki wysiadają jak wściekłe. Twardość śruby w granicy 10 to już za dużo i można uszkodzić silnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JAGODY 28.06.2010 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 No właśnie u mnie nie wysiadają jak wściekłe, bo mam jeszcze oryginalną. Co do silnika, to nie pomyślałem o kondensatorze. U mnie zamontowany pod deklem już mam go zdemontowanego i ma 6 uF, tak więc wymieniam na większy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 28.06.2010 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Jagody, jak zdemontowałeś, to mam nadzieję, że zrobiłeś rysunek jak były podłączone kabelki.Ja zawsze spisuję na kartce model kondensatora, kupuje nowy i w chwili wymiany patrzę, gdzie wkręcić kabelki. Kup 8um a góra 10um, nie kupuj większego od 10um. Napisz proszę po wymianie, czy problem został wyeliminowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowal29 09.08.2010 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 Witam Wszystkich Zaczynam rozglądać się za kupnem groszku na kolejny sezon .Jaki poradzicie , wcześniej paliłem retopalem paczkowanym w workach papierowych i jestem średnio zadowolony.Słyszałem o juliuszu czy julianowskim jakis taki co wy na to i w jakich cenach kupujecie interesuje mnie tylko paczkowany , ponieważ mam mało miejsca a piwnicy nie wybudowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzenina 11.08.2010 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 Wita serdecznie i BARDZO PROSZĘ o pomoc. Mam problemy z ustawieniem pieca i przyczyny nie należy upatrywać w kolorze moich włosów...jestem blondynką Dom 180 m kw., dobrze ocieplony. Piec Elektrometu 25KWP sterownik R-501. Ustawienia z instrukcji się nie sprawdzają, instalator chyba nie zorientowany w typie pieca bo też ustawienia chybione. W lecie idą mi 2 worki wysoko kalorycznego eko. Zimą też tragedia. Wiem, że nudzą Was pytania o ustawienia ale ja naprawdę jestem bezsilna a mam wrażenie, że przez te błędne ustawienia pieniądze mi wypływają bez sensu. Nie mogę liczyć na pomoc na miejscu, znajomi nie mają Elektrometu. Proszę jeśli macie sprawdzone ustawienia na lato i zimę, podobny metraż to poradżcie. Jak nie Wy to kto? Sama wybudowałam ten domek ale z tymi ustawieniami nie daję rady. Pzdr. i życzę Słońca i ciepełka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
opell 11.08.2010 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 Witam mam pytanie do was czy ktoś z Was próbował sobie zainstalować nowy sterownik PUMA PID, do naszych elektrometów, czy w ogóle jest taka możliwość czy jest to opłacalne jak myślicie.? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowal29 11.08.2010 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 Wita serdecznie i BARDZO PROSZĘ o pomoc. Mam problemy z ustawieniem pieca i przyczyny nie należy upatrywać w kolorze moich włosów...jestem blondynką Dom 180 m kw., dobrze ocieplony. Piec Elektrometu 25KWP sterownik R-501. Ustawienia z instrukcji się nie sprawdzają, instalator chyba nie zorientowany w typie pieca bo też ustawienia chybione. W lecie idą mi 2 worki wysoko kalorycznego eko. Zimą też tragedia. Wiem, że nudzą Was pytania o ustawienia ale ja naprawdę jestem bezsilna a mam wrażenie, że przez te błędne ustawienia pieniądze mi wypływają bez sensu. Nie mogę liczyć na pomoc na miejscu, znajomi nie mają Elektrometu. Proszę jeśli macie sprawdzone ustawienia na lato i zimę, podobny metraż to poradżcie. Jak nie Wy to kto? Sama wybudowałam ten domek ale z tymi ustawieniami nie daję rady. Pzdr. i życzę Słońca i ciepełka Witam Daleko nie musisz szukać na tej samej stronie masz napisane ustawienia na lato podajnik starcza na miesiąc grzejac samą wodę 17-05-2010 21:11kowal29 Napisał gslaw ja grzałem c48 n7 d24 b90 o35 L1 to na ile zasobnik ci wystarczy będzie zależało od zapotrzebowania na wodę i czy piec czsem się nie włączy do grzania domu przy chłodniejszych dniach a szczególnie w nocy. nie mniej jednak zasobnik 140kg powienien spokojnie starczyć na 1 m-c - to tyle w terorii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzenina 11.08.2010 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 Witam Daleko nie musisz szukać na tej samej stronie masz napisane ustawienia na lato podajnik starcza na miesiąc grzejac samą wodę 17-05-2010 21:11kowal29 Napisał gslaw ja grzałem c48 n7 d24 b90 o35 L1 to na ile zasobnik ci wystarczy będzie zależało od zapotrzebowania na wodę i czy piec czsem się nie włączy do grzania domu przy chłodniejszych dniach a szczególnie w nocy. nie mniej jednak zasobnik 140kg powienien spokojnie starczyć na 1 m-c - to tyle w terorii. Dzięki a jakie U, J i F? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzenina 11.08.2010 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 Mam jeszcze jedno pytanie do gslaw. Zrobiłam zalecane ustawienia nie wiem tylko U, J, F i wzrosło mi ciśnienie do 2 barów. Nie wiedziałam co zrobić i wyłączyłam piec... Co jest nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 09.09.2010 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2010 witam po letniej przerwie, właśnie rozglądam się za groszkiem na zimę.... mam juliusza w tej samej cenie co w tamtym roku 780zł/t w workach jutowych.Może ktoś z Was próbował palić ruskim eko? mam mozliwość zakupu po 540 zł/t, tylko ne wiem co to za towar... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 10.09.2010 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2010 Witam W końcu się przeprowadziłem. Piecyk chodził na ciepłą wodę ale wczoraj puściłem na ogrzewanie. Temperatura w domku 20 C. Groszek kupowałem po 590 ale braliśmy większą ilość od zaprzyjaźnionego dostawcy. Pali się super. Nie ma spieków jakie miałem w poprzednim sezonie. Gslaw napisz jakie masz ustawienia przy tej pogodzie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janko117 13.09.2010 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2010 Witam.kupiłem 100 kg.na próbę i dobrze że tylko tyle bo to jest tragedia.Węgiel się koksuje,nie robi temperatury,i strasznie robi sadzę aż powstają pajęczyny.Nie polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowal29 14.09.2010 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2010 witam po letniej przerwie, właśnie rozglądam się za groszkiem na zimę.... mam juliusza w tej samej cenie co w tamtym roku 780zł/t w workach jutowych. Może ktoś z Was próbował palić ruskim eko? mam mozliwość zakupu po 540 zł/t, tylko ne wiem co to za towar... pozdrawiam Witaj Gslaw Jeżeli chodzi o zagraniczny groszek czy jest czeski czy ruski to nie polecam ,kolega palił czeskim i spalał drugie tyle groszku. W zeszlym sezonie wymienialiśmy sie doświadzceniami ja paliłem cały czas na twoich ustawieniach retopalem i pamiętam że osiągałem gorsze wyniki na podajniku o jakieś 2 do 3dni nawet, wieć mooim zdaniem te oszcedności się nie opłacaja. Oczywiście możesz kupić na spróbowanie i sam zobaczysz. Ja mam na składzie juliusza paczkowanego po 50kg( nie wygodne do załadunku) martwi mnie tylko cena bo u nas jest po 880. Napisz prosze gdzie w ciechanowie bo jak pamietam tam mieszkasz kupujesz juliusza po 780zł jezdze tam czesto busem to bym sobie przetransportował troche eko. No i oczywiście napisz prosze jakie masz ustawienia na tą pogodę Termostatu nie zmieniałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mactrack 16.09.2010 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 (edytowane) @JAGODYMój podajnik ślimakowy wygląda podobnie jak Twój (stary) więc też czeka go wymiana .Możesz podać namiar na sklep gdzie kupiłeś i w jakiej cenie? Pozdrawiam Edytowane 16 Września 2010 przez mactrack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 17.09.2010 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2010 caly czas palimy resztki drewna. Wystarczy ze raz na dwa dni tak napale ze czujnik na kotle pokazuje kolo 70 stpni CWU. Wystarczy spokojnie na 2 dni na prysznice i inne duperele. Odpada mysie naczyc bo tu zmywarka rzadzi. Recyrkulacja wylaczona Zanim wyprzatam teren po budowie z resztek stempli, bali na rusztowania, desek itd to chyba euro u nas w 2012 sie skonczy I tak caly rok nie uzywalem nawet kawalka pradu co by miec ciepla CWU. Co 2-3 dni palilem konkret drzewskiem, ktore zostalo po budowie. Katy dookola domu sie nieco wyczyscily choc na kolejny rok tez spokojnie tego wystarczy. Palilem tym od koncowki marca Ekogroszek kupiony po 650 zeta luzem razem z transportem, jka sie oziebi to kociolek odpalimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mactrack 17.09.2010 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2010 @JAGODY Mój podajnik ślimakowy wygląda podobnie jak Twój (stary) więc też czeka go wymiana .Możesz podać namiar na sklep gdzie kupiłeś i w jakiej cenie? Pozdrawiam Kupiłem podajnik i kondensator. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 20.09.2010 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2010 Witaj Gslaw Jeżeli chodzi o zagraniczny groszek czy jest czeski czy ruski to nie polecam ,kolega palił czeskim i spalał drugie tyle groszku. W zeszlym sezonie wymienialiśmy sie doświadzceniami ja paliłem cały czas na twoich ustawieniach retopalem i pamiętam że osiągałem gorsze wyniki na podajniku o jakieś 2 do 3dni nawet, wieć mooim zdaniem te oszcedności się nie opłacaja. Oczywiście możesz kupić na spróbowanie i sam zobaczysz. Ja mam na składzie juliusza paczkowanego po 50kg( nie wygodne do załadunku) martwi mnie tylko cena bo u nas jest po 880. Napisz prosze gdzie w ciechanowie bo jak pamietam tam mieszkasz kupujesz juliusza po 780zł jezdze tam czesto busem to bym sobie przetransportował troche eko. No i oczywiście napisz prosze jakie masz ustawienia na tą pogodę Termostatu nie zmieniałem Witaj, dziekuję Ci za informację, zdecydowałem się jednak na ten sam towar co w tamtym sezonie na "juliusza". Własnie zakupiłem 3,85t po 780zł w workach jutowych po około 40kg. Chyba mogę ze spokojna głową polecić. Co prawda nie kupuje tego w samym Ciechanowie bo tu mamy retopal po 900zł/t ale w pobliskim Sochocinie. tel 23/6618502. z tego co rozmawiałem z kierwocą wożą to nawet pod Płock czyli około 75km od Ciechanowa. mają dwa samochody - 1 z hds'em przywozi towar na paletach drugi mniejszy bez - rozładunek ręczny jeżeli w workach - może być prosto do drzwi garażu czy kotłowni i można od razu towar schować, przy zamówieniu najlepiej zastanowić się który rodzaj samochodu nam pasuje bo hds jest większy i może okazać się że rozładuje towar przed bramą wjazodową na posesję a potem przy ręcznym noszeniu worków każy metr drogi okazuje się dużym wysiłkiem. ustawień na razie nie podam bo niestety nie odpaliłem jeszcze pieca - na razie i przez całe lato mam włączony piec na gaz ziemny. Będe odpalać jak zrobi się jeszcze chłodniej. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
astroluk11 27.09.2010 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Witam! Kolego piotrulex trochę głupie pytanko, ale kto pyta nie błądzi. Dostałem do mojego pieca elektromet 25 13 elementów ruszta awaryjnego i tez się zastanawiałem nad paleniem kawałków drewna bo zawsze coś zostaje z przeróżnych prac budowlanych, tylko nie mogę znaleźć jak się ten ruszt zakłada albo jakiś rysunek Byłbym bardzo wdzięczny! A jeszcze drugie mam zawór czterodrogowy firmy honeywell może ma ktoś taki zawór i jest mi w stanie powiedzieć jak go dokładnie ustawić? Z góry dziękuje za wskazówki i pozdrawiam Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts