radzesobiesama 12.10.2010 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 (edytowane) Radzesobiesama, jak masz ustawiony czopuch? nie wywiewa ci za dużo ciepła z pieca przy tak dużym U? Ja też skłaniam się jednak do utrzymywania kotła raczej na wysokich obrotach, rzeczywiście lepiej jest jak szybko wchodzi na zadana temp. bez marudzenia. Zamierzam też grzać trochę cieplejszą wodą około 60-62st. - szybciej w domu robi się cieplej. moje nastawy : przesłona 1,5cm, czopuch 10:30 muszę spróbować tej wysokiej dmuchawy, ale zastanawiam się czy przypadkiem jej mniejsze obroty ale szerzej otwarta przesłona nie dadza tego samego rezulatatu? pozdrawiam Witam ponownie, Czopuch na 11,nie wiem czy wywiewa czy nie,w każdym razie piec rzadko się załącza.Tak jak pisałam,co dwa trzy dni,puszczam ciepło na mieszkanie.Gdy nadejdą konkretne mrozy też podniosę temp.zadaną na 60 st.Teraz pomimo zainstalowanego zaworu 3 drożnego byłoby za ciepło.Nie wydaje mi się żeby duże U wychładzało piec.Może gdyby nie było w nim żaru....?Taki "wiater"tak podsyca ogień,że piec mocno się nagrzewa i długo przebywa w podtrzymaniu.Sprawdziłam...Mniejsze obroty wentylatora a szerzej otwarta przesłona nie dają tego efektu.Ogień jest jakby rozmyty nie sięga nawet deflektora.Ale co piec to obyczaj...Po to się spotykamy tu na forum,aby dzielić się swoimi spostrzeżeniami.I o to chodzi.Zawsze ktoś coś wyłapie co akurat mu przypasuje. Pozdrawiam wszystkich,tych nowych też... Acha...Zmieniłam trochę ustawienia: d20 b140 Też świetnie się sprawdzają.Reszta tak samo.Zostawię tak dopóki nie zacznie się ogrzewać całego domu non stop.Może wówczas konieczne będą jakieś zmiany...? Edytowane 12 Października 2010 przez radzesobiesama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 13.10.2010 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 Gslaw pytałeś o ruski groszek. Kupiłem 10 worków bo kolega mówił, że jest dobry parametry lepsze od polskiego. Okazało się ze miał racje pali się rewelacja spala na pył. u mnie cena 610 zł za workowany Dzięki, będę musiał tego spróbować z drugiej strony jakby mieli do nas wieźć z tak daleka towar, którego nikt by nie kupił to by się to nie opłacało... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 13.10.2010 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 (edytowane) Z Odnosnie kalkulatora to mam wlasnie problem z jego uruchomieniem, czy moglbys mi go wyslac na maila. Dzieki. nie wiem co się stało, ale na wrzucie automatycznie zmiania się rozszerzenie z xls na doc. trzeba plik najpierw zapisać na dysku np. na pulpicie i zmienić mu rozszrzenie (edytując jego nazwę) z .doc na .xls - bedzie wtedy działać. niestety na forum nie ma możliwości przesyłania plików w wolnej chwili poszukam jakiegoś innego serwera. pozdrawiam Edytowane 13 Października 2010 przez gslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 13.10.2010 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 Witam ponownie, Czopuch na 11,nie wiem czy wywiewa czy nie,w każdym razie piec rzadko się załącza.Tak jak pisałam,co dwa trzy dni,puszczam ciepło na mieszkanie.Gdy nadejdą konkretne mrozy też podniosę temp.zadaną na 60 st.Teraz pomimo zainstalowanego zaworu 3 drożnego byłoby za ciepło.Nie wydaje mi się żeby duże U wychładzało piec.Może gdyby nie było w nim żaru....?Taki "wiater"tak podsyca ogień,że piec mocno się nagrzewa i długo przebywa w podtrzymaniu.Sprawdziłam...Mniejsze obroty wentylatora a szerzej otwarta przesłona nie dają tego efektu.Ogień jest jakby rozmyty nie sięga nawet deflektora.Ale co piec to obyczaj...Po to się spotykamy tu na forum,aby dzielić się swoimi spostrzeżeniami.I o to chodzi.Zawsze ktoś coś wyłapie co akurat mu przypasuje. Pozdrawiam wszystkich,tych nowych też... Acha...Zmieniłam trochę ustawienia: d20 b140 Też świetnie się sprawdzają.Reszta tak samo.Zostawię tak dopóki nie zacznie się ogrzewać całego domu non stop.Może wówczas konieczne będą jakieś zmiany...? dzięki, rzeczywiście masz jak najbardziej rację, czytajmy i eksperymentujmy, zawsze może się okazać, że akurat w naszym przypadku jakaś część wiedzy i doświadczeń forumowiczów nam się przyda Jeżeli przy tej pogodzie puszczasz ciepło na dom tylko co drugi, trzeci dzień to podziwiam. Ja niestety muszę grzać codziennie wieczorami i nad ranem. pzdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 13.10.2010 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 Witam Mam podobne ustawienia jak radzesobiesama. Dom ok 160 m2 ocieplony. Termostat włącza grzanie raz na dzień. Najczęściej nad ranem. Temperatura na dole kuchnia salon od 21 do23. Temperatura na piętrze sypialne od 18 do 21. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miglo 14.10.2010 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 Hejo.Witam wszystkim Happy Userów Elektrometa! Nie pisałem wcześniej bo przyjąłem strategię 'podglądania' Waszych nastaw i próbowania. Obecnie mam inny problem - wygląda na to, że ślimak się po przerwie zaklinował i nie mogę go nijak ruszyć. Jak się do niego dobrać? Chciałem zdjąć silnik i go wyciągnąć ale po odkręceniu 4 śrub przytwierdzających silnik do rury ślimaka nie chce się to ustrojstwo zdjąć (trzyma jak przykręcone). Czy trzeba to potraktować bardziej stanowczo?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 15.10.2010 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 Witam, testuję obecnie nastawyn60 (w zalżności od upodobań)d16b300o75L1U23c49u7przesłona 1,5cm. czopuch 10.30 wydaje mi się że te nastawy mogą się dobrze sprawdzić w momencie gdy piec będzie musiał pracować coraz dłużej w ciągu dnia. W razie problemów z dojściem do właściwej temp należy zwiększać tylko d. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radzesobiesama 15.10.2010 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 Obecnie mam inny problem - wygląda na to, że ślimak się po przerwie zaklinował i nie mogę go nijak ruszyć. Jak się do niego dobrać? Chciałem zdjąć silnik i go wyciągnąć ale po odkręceniu 4 śrub przytwierdzających silnik do rury ślimaka nie chce się to ustrojstwo zdjąć (trzyma jak przykręcone). Czy trzeba to potraktować bardziej stanowczo? pozdrawiam Wydaje mi się,że troszkę rdza go przyłapała...Wystarczy z wyczuciem puknąć młotkiem,na pewno ruszy.... Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz777 15.10.2010 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 Witam posiadaczy Elektrometa!Czy może mi ktoś podac jakies dobre ustawienia do Elektrometa 25kwMam go dwa tygodnie i narazie spala 35 kgPosiadam zawór 3-drożny ustawiony na 5.Głowice termostatyczne Schlosser na grzejnikach, plus grzeje bojler dwupłąszczowy 140 l Wegiel z Chwałowic kalorycznośc 27 Prosze uzytkownikow o jakies dobre nastawy do przetestowania pozdrawiam Janusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 15.10.2010 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 Witam posiadaczy Elektrometa! Czy może mi ktoś podac jakies dobre ustawienia do Elektrometa 25kw Witaj, na forum jest wiele przykładów ustawień, trzeba sie tylko dobrze wczytać. Jeżeli masz nowy piec to pewnie masz również nowy sterownik.. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartilop 15.10.2010 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 W oczekiwaniu na wegiel ktory mi podpasowal, zaopatruje sie doraznie w roznych miejscach, ostatnio w LeroyMerlin - UWAGA!!! Niech Was reka boska broni przed tym g... Jako ze jestem nowicjuszem w temacie palenia, zorientowalem sie dopiero po drugim worku ze jest to czeski groszek! Nie chce sie wogole palic, na zadnych poprzednich ustawieniach, najlepiej sie pali jak sie siedzi przy kotle i pilnuje caly czas plomienia. Juz raz mi wygasl piec bo sie nie spalal dobrze wegiel i zar sie przesypal. I w dodatku zostawia mase sadzy i smierdzi, no ale poza tym to jest GIT No - cene ma dobra 19zl/25kg . Probowalem tez z castoramy - ten jest ok, no ale cena - tylko w awaryjnych sytuacjach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorg1975 16.10.2010 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 Wydaje mi się,że troszkę rdza go przyłapała...Wystarczy z wyczuciem puknąć młotkiem,na pewno ruszy.... Powodzenia. Witam serdecznie, też to przerabiałem. Najgorszy jest pierwszy raz (zresztą nie tylko przy tym ) Za każdym następnym razem pójdzie już gładko. Jak pisze przedmówczyni - młoteczek i do dzieła, tylko nie za mocno, bo ja np. trochę przesadziłem i obudowa silnika w jednym miejscu pękła:-( Choć rdza to nie musi być, mi tak ciasno siedział, że bez młotka ani rusz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majkov 16.10.2010 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 Z tym ślimakiem to zrób tak:Odkręć te śruby co łączą korytko retorty z motoreduktorem, nie zdejmuj zawleczki tylko szarpnij silnik razem z motoreduktorem - cały ślimak powinien wyjść. Ja borykałem się z innym problemem, też klinował się ślimak, ale jak się okazało winny jest stan ślimaka - jest ogolony, szczególnie w miejscu gdzie następuje spiętrzanie węgla w retorcie - i o dziwo klinowanie nie powodowało ścięcia zawleczki, tylko buczenie silnika i brak jego ruchu, cieszę się, że się nie spalił. Nowy ślimak już czeka, a ja czekam na skończenie się węgla w podajniku. Co najlepsze, jak powiedziałem, że mój wytrzymał 5 lat, Pani w sklepie się zdziwiła i powiedziała, że klienci po 3 przychodzą o nowe. PS. Ewentualnie w ślimaku jest otwór spróbuj wcisnąć tam jakiś pręt i poruszać w przód i tył, oczywiście na nie załączonym silniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz777 16.10.2010 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 Witaj, na forum jest wiele przykładów ustawień, trzeba sie tylko dobrze wczytać. Jeżeli masz nowy piec to pewnie masz również nowy sterownik.. pozdrawiam Witam! Dzienkuję Panu za odzew właśnie że sterownik mam stary R501 Szukam sprawdzonych ustawień Narazie przy temp do -1 piec spala 35kg Eko-groszku 27Kj Mam18 grzejników w sumie 50tyś watt mocy grzewczej z zabudowanymi głowicami termostatycznymi i bojler dwupłaszczowy 140l Dom nieocieplony ; moje ustawienia 35 kg na dobę eko-groszku n55 c45 d16 b200 U40 o20 L1 u10 J20 F20:) J20 K20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rmario73 16.10.2010 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 Witam Jestem nowym użytkownikiem Elektromet 25KW ze sterownikiem REG-05 dom pow. 240m2 dobrze ocieplony czy ktoś by mi mógł podać jakieś nastawy na ten sterownik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miglo 16.10.2010 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 Dzięki wielkie za pomoc ze ślimakiemMelduję wykonanie zadania. Silnik trzymał mocno bo do rury przyklejony był jakimś uszczelniaczem. Trzeba było trochę pokręcić i dał się zsunąć ze ślimaka. Sam ślimak trochę skorodował i pierwszy pierścień przywarł do rury. Trochę zabawy z młotkiem i deseczką i wszystko dało się rozebrać i co najważniejsze złożyć z powrotem. Tak więc piecyk od kilku godzin na chodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorg1975 17.10.2010 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2010 (edytowane) Witam! Dzienkuję Panu za odzew właśnie że sterownik mam stary R501 Szukam sprawdzonych ustawień Narazie przy temp do -1 piec spala 35kg Eko-groszku 27Kj Mam18 grzejników w sumie 50tyś watt mocy grzewczej z zabudowanymi głowicami termostatycznymi i bojler dwupłaszczowy 140l Dom nieocieplony ; moje ustawienia 35 kg na dobę eko-groszku n55 c45 d16 b200 U40 o20 L1 u10 J20 F20:) J20 K20 Witam, ja również posiadam nieocieplony dom, dwa mieszkania po 140 m, w jednym żeberka, sterownik także R501 i ustawienia takie: n52 d24 b90 U55 o35 L1 Przesłona na około 1 cm, czopuch na 10-tej Spalanie około 18kg/24h. Jedyna różnica - posiadam termostat Kiedyś paliłem Chwałowicami, od poprzedniej zimy ze względu na ilość popiołu przesiadłem się na Juliana bądź Juliusza w zależności jaki mi wpadnie w ręce w lecie, jak się robi zapas zimowy. Zresztą z tego co wiem to Chwałowice nie mają już atestu na produkcję ekogroszku, to jest zwykły groszek Pozdrówki Edytowane 17 Października 2010 przez jorg1975 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz777 17.10.2010 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2010 Witam, ja również posiadam nieocieplony dom, dwa mieszkania po 140 m, w jednym żeberka, sterownik także R501 i ustawienia takie: n52 d24 b90 U55 o35 L1 Przesłona na około 1 cm, czopuch na 10-tej Spalanie około 18kg/24h. Jedyna różnica - posiadam termostat Kiedyś paliłem Chwałowicami, od poprzedniej zimy ze względu na ilość popiołu przesiadłem się na Juliana bądź Juliusza w zależności jaki mi wpadnie w ręce w lecie, jak się robi zapas zimowy. Zresztą z tego co wiem to Chwałowice nie mają już atestu na produkcję ekogroszku, to jest zwykły groszek Pozdrówki Do jorg1975 Dzięki za podanie ustawień A gdzie masz zabudowany ten termostat i jaka cena ? Co przez zabudowanie tego termostatu sie zyskuje? pozdrawiam :)Janusz777 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorg1975 17.10.2010 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2010 (edytowane) Do jorg1975 Dzięki za podanie ustawień A gdzie masz zabudowany ten termostat i jaka cena ? Co przez zabudowanie tego termostatu sie zyskuje? pozdrawiam :)Janusz777 pozdrawiam Witam, Ja mam wersję bezprzewodową termostatu. Baza jest podpięta do puszki, miejsce gdzie go podpiąć można znaleźć w instrukcji. Natomiast druga część termostatu znajduje się w pomieszczeniu ogrzewanym ,najczęściej tym najzimniejszym (czytaj wzorcowym). Cena takich zestawów to około 300 zł, a wersji przewodowych około 200 zł. Przykładem są Euroster, Auraton, itp. Dzięki nim zyskuje się w takie dni jak mamy obecnie, tj. powyżej zera. Termostat pilnuje temperatury w pomieszczeniu, ewentualnie dogrzewa, obecnie piec załącza się na dobę może trzy razy, resztę pracuje w podtrzymaniu. Po osiągnięciu temperatury zadanej przełącza piec w stan podtrzymania i wyłącza pompy. Wnioski dla zużycia węgla wysuń sam... Mi też termostat pomaga w ten sposób, iż w ciągu doby aktualnie amplituda temperatur jest spora i w związku z tym nie muszę biegać do głowic i ich przestawiać, termostat za mnie to robi(pilnuje temperatury). Przy 10 grzejnikach na piętrze to już jest troch biegania. Niestety przy mrozach poniżej -10 moim znaniem termostat już się coraz mniej sprawdza..... Pozdrawiam Edytowane 17 Października 2010 przez jorg1975 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 18.10.2010 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 ... tylko buczenie silnika i brak jego ruchu ... Na zewnatrz jest taki "kondensator" ktory kosztuje kilka zeta. jak to wymienisz to nie bedzie buczal tylko normalnie zacznie silnik pracowac. U nas to bylo wymieniane na koniec sezonu w zeszlym roku po okolo 2 latach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts