Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec na eko groszek ELEKTROMET 25kw

Recommended Posts

Pompę od strony pieca na obwodzie otwartym wpinasz pod sterownik znajdujący się w pokoju. Pod multi wpinasz pozostałem pompki. Tak właśnie wygląda praca gdy piec jest w podtrzymaniu i sterowany jest sterownikiem. Parametr chyba E to minimalna praca pieca w podtrzymaniu. Suma parametru E i ń to maksymalna temperatura włączania pieca.

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jak masz R501 to zmienia postac rzeczy,

w zasadzie teraz masz wszystko ok, ale jak masz auratron 1111 multi to możesz do niego podpiąć tą pompę, która jest za wymiennikiem ( na obiegu zamekniętym kaloryferów). Ta która jest na obiegu otwartym i pompuje do wymiennika musi pozostać podłączona do pieca.

w tym przyspadku 1111 multi będzie sterował pompą niezależnie od sterownika pieca (termostatu pokojowego), będzie włączał pompę tylko na podstawie odczytu temperatury z czujnika który możesz umieścić na wymienniku lub na róże prowadzącej do wymiennika (na układzie otwartym). Ja czujnik przytroczyłem opaską zaciskową i osłoniłem kawałkiem piankowej osłony do rór.

zastosowanie multi 1111 pozwala ci na sterowanie tą pompą w zależności od temp wody na kotle, pomoże też w tym żeby piec szybciej dochodził do temperatury w momencie gdy będzie musiał "podnieść się" z podtrzymania do "pracy". trzeba tylko trochę posiedzieć przy piecu i dobrać odpowiednią temp. załączania się pompy.

obecnie masz tak, że obie pompy włączają się od razu i piec potrzebuje dużo czasu żeby dojść do właściwej temp, gdyż musi rozgrzać siebie oraz wodę w całym układzie.

co do pracy pieca w podtrzymaniu, to jest to jego normalne zachowanie. gdy piec jest w podtrzymaniu parametr "n" jest ignorowany , a piec pracuje z najniższą, fabrycznie ustawioną temp koło 35st (czy jakoś tak). Jeżeli zjeżdża za bardzo w dół (co jest niepożądane) to jednak zmienić przestawiając parametry istotne dla pracy w podtrzymaniu:

- można skrócić cykl o

- można zwiększyć liczbę podańw podtzrymaniu L - nie polecam

- można zwiększyć ilość węgla d

- można zwiększyć czas b nie zmieniając parametru d.

Dużo również zależy od samego węgla... i wszelkie parametry trzeba ustawiać pod węgiel.

u mnie piec w podtzrymaniu wchodzi samoczynnie na coraz wyższą temp. aż do 75st - wtedy włącza się zabezpieczenie i piec oddaje nadmiar ciepła na kaloryfery nie wychodząc z podtrzymania, lub w między czasie podgrzeje wodę w CWU.

polecam skorzystanie z kalkulatora i zwócenie uwagi na zużycie węgla na jeden cykl o a dalej na cał miesiąc.

ja dobierałem swoje nastawy tak, żeby piec własnie powoli wchodził samoczynnie w podtrzymaniu na coraz wyższą temp (daje to troszkę zwiększone zużycie w podtrzymaniu, ale nadal w miarę oszczędnie) i żeby miał sporego kopa w momencie kiedy przechodzi z podtrzymania w pracę - musi podaś sporo węgla za jednym razem żeby płomien "szybko" się odbudował (tzn około 15-20min) - nie jest to jednak piec gazowy, gdzie rozgrzanie do 80st trwa 30sek.

pozdro

Dzieki za odpowiedz.

Wczoraj wieczorem zaparlem sie i powiedzialem ze mu nie odpuszcze, i siedzialem do drugiej w nocy - i wykombinowalem - wlasnie tak jak to opisaliscie :)

Pompa od CWU i od CO (ta za wymiennikiem) podpiete sa do auratona 1111, czujniki jeden na rurze wychodzacej z pieca - zasilanie, drugi w bojlerze. Trzecia pompa w ukladzie otwartym wpieta do sterownika pieca i termostat. Zwiekszylem tez parametr d i u:

n-57

b-180

d-17

u-40

o-40

L-1

no i zaczelo sie chajcowac. Tylko mam jeszcze takie watpliwosci.

Jaka powinna byc temperatura zadana dla wlaczenia pompy CO na Auratonie 1111? Bo tym w ktorym momencie wlaczy i wylaczy sie piec steruje termostat, ale ale jak bedzie niewlasciwa temperatura zalaczenia pompy to albo bedzie za zimno w domu bo pompa sie nie wlaczy i termostat nie przelaczy pieca w podtrzymanie, albo temperatura nastawiona moze byc za niska i pompa ciagla praca bedzie wychladzala piec - no chyba troche namieszalem, ale mysle ze wiecie o co mniej wiecej chodzi.

Pozdro.

no ja ustawiłem tak żeby pompa włączała się jak piec na sterowniku pokazuje około 54st (na rurze czujnik odczytuje wtedy 50st). Trzeba dobrze to poobserwować, generalnie musi być tak żeby nie dochodzioło do zbytniego wychładzania pieca. ja mam n63 - i tak przy obecnych nastawach nie dochodzi do takiej temp., a z drugiej strony uważam, że jak piec się nagrzeje i wejdzie w podtrzymanie "w pracy" (tzn osiągnie zadane n) to jak już się schłodzi i musi zaczynać pracę od poczatku to zajmuje mu to więcej czasu niż jakby działał cały czas tylko z mniejszą temp.

U mnie jak już się nagrzeje cały układ to na kaloryfery idzie 55st a na podłogę 32st. - na razie wystarcza - jak będzie zimniej to trzeba będzie zwiększać.

pozdro

Dzieki za odpowiedz.

Pompa od CWU i od CO (ta za wymiennikiem) podpiete sa do auratona 1111, czujniki jeden na rurze wychodzacej z pieca - zasilanie, drugi w bojlerze. Trzecia pompa w ukladzie otwartym wpieta do sterownika pieca i termostat.

Normalnie pompa od CWU też powinna być podpięta do sterownika pieca a nie do 1111multi....

czy ta pompa jest za wymiennikiem na tym samym układzie co kaloryfery?...., czegoś tu nie rozumiem....

Normalnie pompa od CWU też powinna być podpięta do sterownika pieca a nie do 1111multi....

czy ta pompa jest za wymiennikiem na tym samym układzie co kaloryfery?...., czegoś tu nie rozumiem....

Wpieta jest do sterownika Auraton dlatego ze nie mam oryginalnego czujnika cwu. bojler jest na obiegu otwartym, pompa jest na powrocie, tuz przed piecem.ta druga pompa w ukladzie otwartym tez jest na powrocie przed piecem.

Wpieta jest do sterownika Auraton dlatego ze nie mam oryginalnego czujnika cwu. bojler jest na obiegu otwartym, pompa jest na powrocie, tuz przed piecem.ta druga pompa w ukladzie otwartym tez jest na powrocie przed piecem.

rozumiem,

polecam zatem zaopatrzenie się w czujnik, który będzie można podłączyć do sterownika pieca i tym samym podłaczyć pompę CWU również do sterownika pieca.

zapewni to dużo więcej wygody i bezobsługowość grzania CWU zwłaszcza w momencie gdy piec jest w podtrzymaniu.

Witam,

w bazie termostatu podłączamy oba przewody w porty NO i COM. Natomiast w puszcze przy piecu podłączamy je w porty "16" i "17", jest to zresztą rozrysowane. Przewód niebieski w porcie COM i odpowiednio przy piecu styk "16"

Pozdrawiam

Dziekuje tobie `jorg 1975` za odpowiedz dotyczaca podlaczenia termostatu

Mam problem po podlczeniu termostatu mruga zólta dioda ,czerwona -zasilanie swieci caly czas.natomiast zielona praca kotla nie zaswieca sie wogóle

Kociol przy nastawie n-53 spada temp do 42 i jest ciagle wylaczony poczym wlacza sie na minute dobija do 45 i znow sie wylacza

Pompa cwu wlacza sie po obnizeniu temp cwu c -40 do 36

i caly czas pracuje po osiagnieciu temp nastawinej pompa cwu wylacza sie

Natomiast nie pracuje wogóle pompa co i nie swieci kontrolna dioda koloru zielonego w sterowniku R 501i dioda zielona sygnalizujaca termostat

Jezeli wylacze kociol naciskajac stop i zaswieca sie czerwona dioda w tedy uruchamia sie pompa co Co jest nie tak?

Z twojego opisu wnioskuję, że chyba twój sterownik to nie jest R501 - mógłbyś wrzucić fotkę sterownika, pieca?

Prawdopodobnie na twoim sterowniku tak wygląda stan podtrzymania w czasie gdy wyłączył go termostat pokojowy.

w momencie gdy termostat stwierdzi "grzać" piec powinien zacząć zachowywać się jak wczesniej.

podaj też nastawy jakie masz obecnie

pzdr

Ja powoli dochodze do ladu z moim piecem, ale zauwazylem teraz taka rzecz, temperatura na piecu byla 66st, pompa CO nie chdzila bo byla nizsza temperatura na rurze gdzie jest czujnik niz zadana, n=63, temp powoli spadala do 61st i wtedy piec zaczal tryb praca, wlaczyl sie wentylator iwial chyba przez 3 minuty, w tym czasie temp spadla do 47st - masakra! Wydaje mi sie ze powinien byc podany szybciej wegiel, zeby tak nie stracil temp. Macie jakies propozycje.

W tej chwili mam takie nastawy:

n63

b300

d14

U40

o60

L1

Z twojego opisu wnioskuję, że chyba twój sterownik to nie jest R501 - mógłbyś wrzucić fotkę sterownika, pieca?

Prawdopodobnie na twoim sterowniku tak wygląda stan podtrzymania w czasie gdy wyłączył go termostat pokojowy.

w momencie gdy termostat stwierdzi "grzać" piec powinien zacząć zachowywać się jak wczesniej.

podaj też nastawy jakie masz obecnie

pzdr

witam gslaw1`przesylam fote steownika w tym linku! :

http://img835.imageshack.us/i/201010261931.jpg/

Witam wszystkich forumowiczów, powracam do was znów bo okres grzewczy się zaczyna na dobre chyba :). Mam do was pytanie odnośnie bezprzewodowego regulatora temperatury (programowanego). Jaką firmę wybrać euroster czy Auraton, i jaki model jest względnie najlepszy jeżeli chodzi o parametry programowania różnych temperatur. Mam jeszcze jedno pytanko. Czy ktoś stosuje siłownik na zaworze mieszającym 4d a jeżeli tak to jak to zdaje swój rezultat ?

Witam,

mam pytanie do Was:

z rocznym opóźnieniem fachowiec zamontował mi zawór 4d, nie bardzo był w stanie powiedzieć mi jak go obsługiwać ( spieszył się :(

pomóżcie :))

mam jeszcze wątpliwości czy jest on dobrze zamontowany...

http://img29.imageshack.us/img29/9071/27102010001.jpg

Edytowane przez egosc

janusz777

masz rzeczywiście R501...

czy już wszystko jest w pożądku? piec i sterownik działają jak potrzeba?

jak świeci czerwona dioda (stop) - piec jest w trybie STOP

jak miga czerwona dioda - piec jest w trybie rozpalanie

jak nie świeci czerwona, to wtedy działa dioda żółta:

jak żółta świeci - piec jest w trybie praca i "podgrzewa się"

jak zółta miga - piec jest w podtrzymaniu, podtrzymanie może być dwojakie: 1. wywołane termostatem pokojowym 2. w przypadku osiągnięcia zadanej temp n

do tego dochodzą jeszzce kombinację z diodami zielonymi - ale wszystko jest w instrukcji

aproppo nastawów

polecam zwiększyć trochę d - no chyba że piec daje radę..

pzdr

Ja powoli dochodze do ladu z moim piecem, ale zauwazylem teraz taka rzecz, temperatura na piecu byla 66st, pompa CO nie chdzila bo byla nizsza temperatura na rurze gdzie jest czujnik niz zadana, n=63, temp powoli spadala do 61st i wtedy piec zaczal tryb praca, wlaczyl sie wentylator iwial chyba przez 3 minuty, w tym czasie temp spadla do 47st - masakra! Wydaje mi sie ze powinien byc podany szybciej wegiel, zeby tak nie stracil temp. Macie jakies propozycje.

W tej chwili mam takie nastawy:

n63

b300

d14

U40

o60

L1

niestety tak to działa u wszystkich, też mnie to wkurzało hehe... ale dałem sobie na luz.

piec jak wychodzi z podtrzymania to zawsze zjedża mocno w dół, zależy to jeszcze od pompy CO, która cały czas tłoczy wodę w kaloryfery (dlatego też tak kombinujemy z tym multi 1111) . Żeby tego uniknąć trzeba by naprawdę podawać dużo węgla d14 to stanowczo za mało, z drugiej strony trzeba wziąć pod uwagę że duże d = duże zużycie, trzeba to jakoś pogodzić. Niestety nasze sterowniki są proste i nie da się z nich za wiele wycisnąć.

kiedyś tutaj pisałem, że przydałyby się takie funkcje sterownika, że w zależności od temp. np. na wstępie powininen dorzucić dużo węgla żeby od razu osiągnąć odpowiednią moc, a potem wraz ze wzrostem temp. powinen zmniejszać ilość podawanego węgla - coś na podobienstwo działania pieca gazowego. Może kiedyś ktoś zrobi taki sterownik...

a z drugiej strony i tak jest nieźle...

pzdr

Witam,

mam pytanie do Was:

z rocznym opóźnieniem fachowiec zamontował mi zawór 4d, nie bardzo był w stanie powiedzieć mi jak go obsługiwać ( spieszył się :(

pomóżcie :))

mam jeszcze wątpliwości czy jest on dobrze zamontowany...

zawór ten należy traktować jako mieszcz wody wychodzącej z pieca z wodą powracającą z instalacji tu dzież powracającąod razu do pieca.

Głównym zadaniem zaworu 4d jest skierowanie z powrotem do pieca części wody z niego wychodzącej - chodzi o to, żeby piec nie wychładzał się za bardzo i nie pracował w niskich temp. - to tak dla jego zdrowia i gwarancji na piec. Wtórną jest możliwość regulowania, za pomocą tego zaworu, temp. wody wychodzącej na instalację CO.

Generalnie im zawór bardziej otwarty tym cieplejsza woda idzie na instalację CO i tym zimniejsza woda zalewa piec powodując jego zwiększone wychłodzenie, i odwrotnie.

ja ustawiam tak, że na instalację idzie woda chłodniejsza o jakieś 4st. od temp na piecu,

Witam cie kolego `gslaw !!!!!!!

Sytuacja wyglada nastepujaco mianowicie termostat mam odłaczony poniewaz nie działa mi

Po podlaczeniu termostatu sprawdzeniu kodu itd piec jak pracuje na nastawach zadanych na sterowniku zjezdza z temp 53 do 42 potem dobija do 45 i sie wylacza

Pompa cwu pracuje do momentu osigniecia nastawionej temp i sie wylacza

Natomiast pompa co nie pracuje w ogóle uruchamia sie dopiero jak recznie nacisne na sterowniku stop to w tedy odpala

Nie wiem co jest wczoraj jak robilem to zdjecie piec miałem wylaczony na sterowniku przez wcisniecie funkcj stop dlatego swieciła dioda czrwona nn

Na kotle jes polozony ten termostat auraton xplus bo akurat go odłoczylem od modulu sterujacego tego z puszki

Co moze byc przyczyna ze u mnie nie dziala odpowiednio ten termostat moze mam go uszkodzony?

Opisze ci jeszczraz termostat podlaczam 2 przewodami do modulu steujacego pod nr 16 17

Sprawdzam wlaczam napiecie i co sie dzieje na termostacie zapala sie dioda czerwona sprawdzam kod sygnalu zapala sie druga dioda zółta na ciskam na sterowniku R0501 na przycisk praca kociol sie uruchamia ale wedlug instrukcji powinna sie zapalic w tym momencie zielona dioda na temostacia aurton który jest podlaczony do gniazda napiecie 230v W momencie pracy kotla nie wlacza sie pomca co

Tu jest cos nie tak jakies sugestie propozycje zrobie fote podloczenia tego termostatu do modulu pieca

porostu krotka mowiac u mnie kociolnie pracuje odpowiednio w momencie podlaczenia termostatu

pozdrawiam:):)