gslaw 01.11.2010 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 czyli, że na te 70st piec wchodzi będąc w podtrzymaniu? bez termostatu?czy działa ci cały czas pompa CO?czy masz głowice termostayczne na kaloryferach?jaka temp idzie na kaloryfery? temp. CWU ustawiasz wedle potrzeb, ja mam 49st. piec jak grzeje CWU to i tak zawsze podgrzewa o 2st więcej niż nastawisz, czyli u mie do 51st.mi taka temp wystarcza, w zasadzie to moja żona lubi kompać sie w takim ukropie:). Wiem, że innym wystarcza 45st.wiadomo im niższa temp. wody w CWU tym mniej węgla piec pali. Ale ja sie tym tak bardzo nie przejmuje bo piec w podtrzymaniu i tak wchodzi na temp. więc podgrzewa wodę nijako przy okazji, nie wchodząc w tryb praca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorg1975 01.11.2010 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 jeszcze mam pytanie jaką najlepiej ustawić temperaturę cwu, i dlaczego? mam bojler 220l z jedną wężownicą Witam, ano z własnego doświadczenia jak również innych forumowiczów (polecam wcześniejsze strony) koło 40-45 stopni. Dlaczego? przede wszystkim z oszczędności, można grzać i na 65 stopni, ale ani się w takiej wodzie nie wykąpiesz, ani chyba garnków nie umyjesz, a węgla więcej pójdzie. A po drugie z wygody, odkręcasz ciepła wodę i masz ją bez dopuszczania zimnej w sam raz... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafi81 01.11.2010 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 Dziękuję koledze gslaw-owi za pomoc, mam pytanko do wszystkich odnośnie siłownika do zaworu 4d czy macie jakiś dodatkowy moduł do sterowania ?? Jak to jest u was rozwiązane?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 01.11.2010 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 witam, Ja nie posiadam, sterowanie wyłacznie ręczne:) pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egosc 02.11.2010 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 - na 70st piec wchodzi będąc w podtrzymaniu, bez termostatu.- mam ustawiony priorytet cwu, pompa c.o. wyłącza się jak pracuje pompa cwu i jak temp na piecu spada poniżej 55st.- nie mam głowic termostaycznych na kaloryferach- jaka temp idzie na kaloryfery? - np. wczoraj ok.30stopni, tydzień temu, było chłodniej to40-45st. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 02.11.2010 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 (edytowane) dopytuje sie bo nie znam za bardzo działania REG05...rozumiem, że pompa CO działa cały czas, wyłaczając prezypadki gdy grzeje się CWU oraz gdy temp. spada poniżej 55st., czyli kaloryfery są cały czas ciepłe w okolicach 30-40st...? - rozumiem, że temp. wody wychodzącej na kaloryfery ustawiasz na zaworze 4d... Powody tego, że piec wchodzi na tak wysokie temp. pomimo, że pompa CO działa cały czas mogą być dwa:1. za krótki okres cyklu podtrzymania (u mnie parametr "o"), lub za duża ilość węgla (d) w tym czasie2. za bardzo zakręcony zawór 4d, co powoduje że za dużo gorącej wody powraca od razu do pieca.... na samym początku moich doświadczeń z piecem, gdy jeszcze nie orientowałem się co i jak, miałem przypadek, że za bardzo skręciłem zawór 4d (wtedy jeszcze nawet nie mieszkałem).... gdy wróciłem nastepnego dnia do domu okazłao się, że piec się wyłączył bo się przegrzał - wywaliło mi główny bezpiecznik STB - od tamtej chwili do kręcenia tym zaworem podchodzę z dużym respektem.. pzdr Edytowane 2 Listopada 2010 przez gslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egosc 02.11.2010 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 temperaturę załączania pompy c.o. sam ustawiłem na 55st , nie wiem czy tak jest dobrze:) ustawienia pieca mam twoje d24; b110; o55 4d mam mocno przykręcony (na moim są nieparzyste cyferki i mam pomiędzy 1a3) i do pieca wraca b ciepła woda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 02.11.2010 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 w takim razie otwórz bardziej zawór 4d żeby cieplejsza woda wychodziła na instalację - piec nie bedzie wchodził na tak wys temp.ewentualnie zmień ustawienia podawania węgla np d20. a jakie masz teraz zuzycie węgla przy tych d24, b110; o55?Obecnie mam inne ustawienia: d16, b300, o75. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egosc 02.11.2010 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 temperatura 70st jest za wysoka? spalam, około pół worka(25kilowego) na dobę,dzisiaj i wczoraj mniej,zużywamy dużo ciepłej wody i nie mamy zmywarki,szczerze mówiąc liczyłem na większe oszczędności z 4D, a może jest lepiej niż mi się wydaje. jutro wypróbuję d16, b300,o75pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 03.11.2010 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 nie, nie chyba sie nie zrozumielismy pisałeś że piec wchodzi na 70st pomimo n57 - zrozumialem, że jest to niepożądany przez ciebie efekt. jeżeli na razie jest ok a w domu jest ciepło to zuzycie 12,5kg groszku na dobę to bardzo dobry wynik. może narazie nic nie zmieniaj, tylko obserwuj piec żeby się nie przegrzał. daj znać jak z tą pompą CO, czy cały czas dziala? (nie wliczając przypadków grzania CWU i spadku temp. na piecu poniżej ustawionych 55st) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 03.11.2010 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 Popiolek wywalilem, podajnik nowym wegielkiem zapakowalem. Rozpalenie nastapilo w poniedzialek 18.10. popoludniu. Kolejny wpis jak sie skonczy wiec oby jak najpozniej ) Skonczylo sie po 12 dniach wiec nie jest zle choc popiolu calkiem sporo. Czsami takie wieksze kawaleczki bo pewnie malo wegla w weglu Zapakowalem 01.11. kolo poludnia, wyczyscilem i zobaczymy kiedy znowu smok bedzie glodny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz777 03.11.2010 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 Skonczylo sie po 12 dniach wiec nie jest zle choc popiolu calkiem sporo. Czsami takie wieksze kawaleczki bo pewnie malo wegla w weglu Zapakowalem 01.11. kolo poludnia, wyczyscilem i zobaczymy kiedy znowu smok bedzie glodny Do `piotrulex` kolego jeśli możesz to napisz na jakich aktualnie ustawieniach pracuje twój kocioł pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 04.11.2010 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 Witam U mnie starczyło na 15 dni. Chyba udało się opanować piec. Nie wiadomo jak będzie w zimniejszych okresach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 04.11.2010 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 witam, to chyba wogóle domów nie grzejecie tylko CWU. oczywiście gratuluję wyników. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 04.11.2010 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 Grzeję dom i CWU. Temperatura na parterze 21 stopni na piętrze 18-20. Pompkę od obiegu ciepłej wody włączam tylko jak jest potrzebna (pilot). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 04.11.2010 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 rozumiem, że pompa CO wogóle nie jest podłączone do sterownika pieca?a co się dzieje w razie przegrzania się pieca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 04.11.2010 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 Mam układ podobnie zrealizowany jak u Ciebie. Wpięty sterownik Multi1111 do sterowania pompami na obiegu ciśnieniowym. Pompa od dobijania ciepłej wody w bojlerze podpięta pod piec. Pompa od obiegu na pilot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gslaw 04.11.2010 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 aaa pomyliłem pompę obiegową z pompami CO, juz bałem się że masz coś nie tak, wszystko jest OKi. naprawdę niezły wynik - ja jak wytrzymam 10 dni na 1 podajniku to bedzie dobrze, choć nie mam kominka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciaty 05.11.2010 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 Witam. Na forum jestem nowy, chociaż czytelnikiem jestem od roku. Też mam Elektrometa 15 kW. Dzięki forum trochę łatwiej było rozmawiać mi z tym uparciuchem, a ostatnio chyba nawet zaczyna mnie słuchać Mam pytanie, czy ktoś eksperymentował z pelletem ? Jeżeli tak, to jakie były wyniki eksperymentu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibius 05.11.2010 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 u mnie jutro trzeba będzie zasypać. to będzie 15 dni na pełnym podajniku czyli około 11,5kg/dobę. Zobaczymy co będzie jak się ochłodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts