Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec na eko groszek ELEKTROMET 25kw

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam,

wypróbowałem d16, b300,o75, spalanie podobne jak przy d24; b110; o55, różnica taka, że piec dochodzi max do 65st.(mam n57)

pompa cw pracuje cały czas ( nie wliczając przypadków grzania CWU i spadku temp. na piecu poniżej ustawionych 55st)

pozdrawiam

Witam! `egość napisz przy tych ustawieniach jakie wyszło ci spalanie dobowe

Jaką masz moc kotła 15kw czy 26kw

Witam,

ano z własnego doświadczenia jak również innych forumowiczów (polecam wcześniejsze strony) koło 40-45 stopni. Dlaczego? przede wszystkim z oszczędności, można grzać i na 65 stopni, ale ani się w takiej wodzie nie wykąpiesz, ani chyba garnków nie umyjesz, a węgla więcej pójdzie. A po drugie z wygody, odkręcasz ciepła wodę i masz ją bez dopuszczania zimnej w sam raz...

Pozdrawiam

taa tyle że jeśli ustawiamy poniżej 55 to istnieje prawdopodobieństwo że hodujemy sobie w zbiorniku legionelle

legionella ginie w temperaturze 55 stopni

przy okazji jeśli na piecu ustawimy mniej niż 55 stopni to przenosimy punkt rosy do wymiennika i tym samym narażamy się na szybszą korozję pieca

Witam

Jestem "szczęśliwym posiadaczem pieca Elektromet 25kw" od tego roku

Oto moje ustawienia

Użytkownika dla REG 05

1 Temp.CO 60 C

2 - 5 C

3 - 5 C

4 - obroty wentylatora 20%

5 - CWU 27 C

6- ilość węgla - 25%

7 - (pomiar ok 27 C)

serwisowe

1 czas cyklu pracy - 300 s

2 podtrzymania - 20 m

3 czas wybiegu went. 15 s

4 czas postoju - 15 s

5 temp. załączenia pompy CO 50 C

6 temp. wygaszenia kotła 20 C

7 czas pompy cyrkul. 0 m

8 czas postoju pompy cyrkul. 0 m

9 nadwyżka temp. CWU 5 C

10 priorytet CWU Nie

11 Praca kotła ZIMA

12 ochrona kotła 80 C

13 maks. temp. podajnika 90 C

Zawór trójdrożny na powrocie 5

czopuch 13 jak patrzę od przodu pieca

pompa cyrkulacyjna zamknięta wajchą (jak używałem to piec nie osiągał temp. zadanej)

przesłona wentylatora na 2 kreski od góry (około 1 cm)

Dom 125 m powierzchni użytkowej , nie ocieplony, okna plastiki, ściany dość grube pustak + cegła na sztorc.

Bojler 150 l. (spirala)

Instalacja wodno - grzewcza nowa

Temp. wody na rurze na wyjściu ok 5 m od pieca 38 C

Podklejony palnik

Jestem nowy więc proszę o wyrozumiałość

Bardzo ciężko jest mi uzyskać na tym piecu wysoką temp.

Na tych ustawieniach piec w podtrzymaniu pracuje ok. 11 m i 10 w trybie praca, zużycie 24 godz. 30-35 kg opału

jak się wyłączy to podajnik podaje potem 2 razy poda i podtrzymanie

pompa CWU na 3 biegu (40)

pompa CO na 2 biegu (60)

Jak czytam, że można zużywać połowę tego co ja to mnie "zazdrość zżera"

Może jakieś propozycje ustawienia dla mnie (2/5 domu na minimalnych ustawieniach grzejniki 1/5 na średnich ostatnie 2/5 na full)

temperatura tam gdzie jest min. to 18 C tam gdzie max. 23-24 C

Co może być przyczyną że nie chce być w podtrzymaniu 20 minut ?

Lub jakieś nowe ustawienia poproszę ?

Kilka z tej strony sprawdzałem z małym d i dużym i z różnym cyklem podawania i nic się nie sprawdziło.

Niskie obroty U dlatego bo mam dobry cug.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie (mój pierwszy post może trochę przydługi) :D

przymknij trochę zawór 3d żeby więcej ciepłej wody wracło do pieca. - tylko z kręceniem ostroznie i powoli.

woda na CO będzie trochę chłodniejsza ale nadal grzeje. proponuję również zmnijeszyć temp. w pomiszczeniach do 20,5-21st.

jak masz nowy dom i wygrzewasz to też niestety zużycie jest większe.

inaczej niestety będzię żarł.

pzdr

Edytowane przez gslaw

Dziękuje za podpowiedzi

Zawór 3d sprawdzałem wcześniej , jak go zmniejszam temp. na piecu się podnosi ale temp. na grzejnikach spada (chociaż powoli) , przy 3 mam prawie zimne kaloryfery jak podnoszę zawór 3D to cały czas jest tryb praca, u mnie działa pomiędzy 4,5 do 5

2/5 domu musi być u mnie w temp. 23 C tak sobie "życzy" rodzinka 20 C to za mało (zmarzluchy).

Sprawdzam piec w trybie 24 godz. (teraz jak pisałem obniżyłem wentylator na 15 % z 20) zobaczę ile spalę i jaka będzie temperatura.

Dodam jeszcze , że robią mi się spieki.

Cyrkulacji nie ustawiam bo wajchę za bojlerem na rurze mam na OFF i jest zamknięta.

Myślę, że mój problem to za duża moc pieca do powierzchni grzewczej 125 m .

Jutro spróbuję ustawić 3D na 4,5 i pompę CO na I bieg i poczekam 24 h.

Wcześniej miałem ustawienia, które też w miarę u mnie sprawdzały np

CO 56 U 50 d 25 CWU 32 b60 - duża ilość spalanego węgla , dobra temperatura na kaloryferach, spieki

i

CO 55 U 10 d 8 CWU 31 b 500 - brak spieków, słaba temperatura na grzejnikach około 20 C w pokoju mała ilość spalonego węgla

były też inne ustawienia ale mniej udane.

Czy brak otynkowania komina może mieć wpływ na temperaturę pieca ? Około 2,5 metra poza dachem (mam kotłownię obok domu komin około 5,5 m fi 180 rura ceramiczna ocieplona wełną do samej góry i pustak bez otynkowania) Temperatura w kotłowni około 20 C.

komin nie ma nic do rzeczy, najważniejesze jest zapotrzebowanie budynku na energ. cieplną.

Może zastanów sie nad termostatem pokojowym.

w zasadzie ja teraz testuje pracę pieca bez termostatu pokjowego.

na zaworze 4d skręciłem tak, że temp. na CO idzie około 43st. temp. w pomiszczeniach regulauję na głowicach termostatycznych na kaloryferach - fakt są ledwo ciepłe albo w zasadzie zimne, ale ogólnie w domu jest ciepło. Podłogówka ma na powrocie około 28st, wlew 31-32st. Pompa od podłogówki sterowana jest przez multi 1111 - po osiagnięciu na poworcie 30st wyłącza się i czeka aż temp. spadnie do 26st.

Temp. w domu jest stabilna (const.21,2st) - brak wahań temp. związanych z zastosowaniem termostatu pok.

Piec w większości czasu przebywa w podtrzymaniu. jeżeli wchodzi już w pracę to temp. na kotle nie spada poniżej 52st przy n56.

Spieków jest dużo mniej ale jednak są.

Spieki:

Im więcej trybu praca i dmuchawy, czyli im większe temperatury w piecu, tym więcej spieków.

pozdrawiam

Edytowane przez gslaw

niestety pompki chodzą, cały czas.... zużycie węgla też większe, ale za to komfort jest lepszy.

zobaczymy jak przyjdzie rach za prąd, od kwietnia mam już normalna taryfę - sam nie wiem dlaczego przez 1 1/2 roku nie chciało mi się zabrać za odbiór domu...elektrownia mnie trochę kosztowała....

dzięki za podpowiedzi

Wg mnie największy wpływ na temp. w domu ma zawór 3d lub 4d

ustawiłem sobie 3d na nr 4 a miałem :

b300 co 65 C cwu 27 C (i tak poleci do 35) d 15 czopuch na 13 wentylator na około 1,5 do 2 cm

temp. na wyjściu z pieca i po połączeniu się z wodą która nie wróciła do pieca to 42 C

kaloryfery otwarte na max. są ciepłe ale nie gorące natomiast ustawienia

3d na nr 7

b300 co 55C cwu 27 C d 15 i reszta to samo co wyżej

temp. na rurze 34 C natomiast kaloryfery bardzo gorące ?

Sprawdziłem sobie zużycie energii el na daną chwilę i tak :

przy ustawieniach powyższych i d 15% wychodzi :

sama pompa CO - 61 w

pompa CO + wentylator - 75 w

pompa CO + wentylator + pompa cwu - 111 w

pompa CO + wentylator + pompa CWU + podajnik - 260 w :eek:

wzrost o 5 % parametru d to około wzrost 5 w

Największe zużycie jak widać jest z chwilą załączenia się i pracy podajnika

Jeśli chcemy mieć dokładnie zmierzony pobór prądu przez piec i pompy zasilane z tego pieca proponuje zakupić licznik zużycia prądu .Dostępny na allegro . Wygląda w ten sposób że do gniazdka zasilającego piec wkładamy licznik a do licznika wtyczkę od pieca i na wyświetlaczu mamy pokazane zużycie prądu Edytowane przez irekras