Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec na eko groszek ELEKTROMET 25kw

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A u mnie niestety mimo wielu eksperymentow i zmian ustawow dochodze do wniosku ze KWP15 ma chyba za mala moc na moje potrzeby. Obecnie przy -10 stopniach mrozu i ustawieniach w stylu b300 u20 o30 i d20 wyniki spalania sa przerazajaco duze. Domek to lekko powiekszony o dwa pokoje projekt http://www.archipelag.pl/projekty-domow/eliza/ ocieplony 25cm styropianu - otynkowany - 3letni.

Piec przy tych ustawieniach ladnie wchodzi do 65stopni jednak w momencie wejscia przy tej temp. w stan podtrzymania po kilku minutach ( ok 10 min ) tem. zaczyna spadac do okolo 62 stopni. Piec znow zaczyna pracowac normalnie - wtedy temp schodzi z tych 62 juz po 2-3 min do 55 stopni i zaczyna powoli rosnac ( ok 30minut ) - tak naokraglo. Testowal przykreceniue zaworu 3droznego i oczywiscie wiadac wtedy roznice na piecu ( dluzej w podtrzymaniu ) ale kaloryfery za to sa chlodne i w domu robi sie po prostu zimno.

Dodam ze nie oczekuje zbyt wiele od tem. w pomieszczeniach 20-21 stopni max. Domek jest specyficzny bo posiada duza kubature ale czytajac wyniki na forum odnosnie domow metrazu 200m to jest szczerze zdziwiony moim spalaniem. Dosc sporym jak na to co czytam.

I teraz pytanie w jaki sposob liczy sie zapotrzebowanie na energie dla domu ? ilosc kaloryferow + metraz + kubatura ? Jak moge upewnic sie czy moj 15KW nie jest za slaby.

Witam serdecznie.

Piszę po raz pierwszy i proszę o jakiekolwiek wskazówki.

Mam piec Elektrometu 25 kW od trzech lat. Do tej pory wszystko działało ok i byłem bardzo zadowolony ale od środy dzieje się coś dziwnego. Piec osiąga temperaturę 45 - 47 stopni i koniec. Nic więcej. Woda ciepła jest, ale w domu jest po prostu chłodno.Nawet w zeszłym roku przy mrozach minus 20 dawał radę, ale teraz jest tragedia. Nie mam już żadnych pomysłów i koncepcji.

Zamarznięcie mi co prawda nie grozi ale tym niemniej proszę o pomoc.

Pozdrawiam

witam guslaw. problem jest w tym ze mam sterownik R-501 i chce ustawic temp wylaczania pompy gdzies na 50 .bo droga eksperymentow stwierdzilem ze zadajac mu moje nastawy ,tojak pompa jest wylaczona,to piec podczas jednego podania wegla ponosi temp o 3stopnie!!!.przy twoich (lekko zmodyfikowanych) rownierz podnosi o 3 stopnie.chce zeby pompa zalaczala sie dopiero przy 55,wtedy sszybko dochodzi do 65 na twoich ustawach,i 70 na moich iwtedyb dopiero pudzczac na instalacje.wydaje mi sie ze lepiej ogrzac wode tylko w kotle,niz grzac cala instalacje podczas gdy chodzi pompa. jak sie myle to mnie "nastawcie" na dobry tor.

odpowiedz dla irekras. moje ustawy:d-30 b-90 o-25 U-20 f-30 j-30 n-58 przyslona na polowe.tak jak pisalem co1,5 podania wegla podnosi o 1 stopien,szybko dochodzi do temp zadanej, opada najwyrzej o 4 stopnie iod nowa sie podnosi. ogien jest ostry jasno zolty prosty slup owijajacy dyfuzor.jak przechodzi z podtrzymania wtryb praca to spada jeszcze o 1 stopien i do gory . pyl jest lekko grubawy, nie ma spiekow. na zasobniku pale juz 5 dzien i mysle ze jeszcze na 2 dni bedzie.

Bardzo dziękuje poprzestawiam i zobaczymy domek ogrzewam tylko do 10 stopni a w soboty i niedziele 21-22 . Co do sterownika to zakupiłem sterownik do akwariów producent nastawił mi histeze na 8 stopni i mogę regulować próg załączenia. U mnie sterownik pracuje jako bezpiecznik awaryjne włączenie pompy-przegrzanie pieca Sterownik w domu utrzymuje zadaną temperaturę i podłączony jest pod pompę Edytowane przez irekras

WITAJ GSLAW . MAM DO CIEBIE PROŚBĘ , CZYTAŁEM W POSTACH ŻE MASZ SPIĘTY ELEKTROMET Z PIECEM GAZOWYM TAK JAK JA . POWIEM TAK PRZY PIECU GAZOWYM JEST ZASOBNIK NA CWU 60LZ POMPĄ I TO NA 5-CIO OSOBOWĄ RODZINĘ NA ZIMĘ ZA MAŁO .W TYM ROKU DOŁOŻYŁEM ZAWÓR 4-WÓR DROŻNY I ZASOBNIK CWU NA 160L ,I PROBLEM POWSTAŁ ZE SPIĘCIEM TEGO WSZYSTKIEGO W CAŁOŚC.PSEŁDO FACHOWCY NIE WIEDZIELI JAK TO ZROBIC, A JAK JEDEN SIĘ PODIOŁ I WYKONAŁ,TO TOTALNIE TO SKRZANIŁ.MAM Z INTERNETU SCHEMAT DO PODŁĄCZENIA PRAWIDŁOWEGO ZASOBNIKA , ALE BRAK MI SCHEMATU NA SPIĘCIE TEGO WSZYSTKIEGO W CAŁOŚC . DLATEGO PROSZĘ CIĘ O POMOC NA FORM BĄC PRZEŚLIJ TO NA MEJLA [email protected] .

DZIĘKUJĘ Z GÓRY ZA POMOC POZDRAWIAM

witam guslaw. problem jest w tym ze mam sterownik R-501 i chce ustawic temp wylaczania pompy gdzies na 50 .bo droga eksperymentow stwierdzilem ze zadajac mu moje nastawy ,tojak pompa jest wylaczona,to piec podczas jednego podania wegla ponosi temp o 3stopnie!!!.

to prawda, co piszesz....

pisałem już wcześniej na forum jak to zorganizowałem u siebie :), z tym że akurat mam takie możliwości ze wzgledu na to jak mam wykonaną instalację w kotłowni.

po krótce:

1.główna pompa CO (ta zaraz za piecem) jest podłączona steronika pieca i to wlaśnie on nią steruje. Pompa ta tłoczy gorącą wodę specjalnego sprzęgła.

2. za sprzęgłem mam 2 następne pompy z których jedna tłoczy wodę ze sprzegła na kaloryfery a druga na podłogówkę.

3. pracą właśnie tych dwóch pomp steruje sterownik auratron 1111 multi (możnaby zastosować o wiele prostszy z jednym czujnikiem na jedną pompę - pociągnie i tak obydwie).

4. czujnik sterownika przytknięty jest do sprzęgła i mierzy na nim temperaturę. Gdy osiągnie ona 50st sterownik załącza te dwie pompy i ciepło idzie na dom. Jak piec za bardzo się schłodzi i temp. na sprzęgle spadnie poniżej zadanej sterownik wyłącza je a piec ma dużo łatwiej żeby wejść z powrotem na zadaną temp. przy czym główna pompa CO cały czas pracuje.

w przypadku gdy posiadasz tylko jedną główną pompę za piecem nie da się niestety tego zrobić przy sterowniku R501. Ktoś coś pisał o parametrach serwisowych gdzie tempzałączania się pompy niby można ustawić - ja tam nie grzebałem więc nie pomogę.

pzdr

Dzięki gsław . U mnie jedna pomPa jest na ogrzewanie, druga na podłogówkę , atrzecia na cwu . Problem tkwi w tym że bardzo wolno grzeje zasobnik 160 l cwu , a w tym czasie nie grzeje domu . Pierwsze fachowiec musi prawidłowo wpiąc zasobnik cwu , a potem zobaczymy co dalej

pozdrawiam

to prawda, co piszesz....

Pisałem już wcześniej na forum jak to zorganizowałem u siebie :), z tym że akurat mam takie możliwości ze wzgledu na to jak mam wykonaną instalację w kotłowni.

Po krótce:

1.główna pmpa co (ta zaraz za piecem) jest podłączona steronika pieca i to wlaśnie on nią steruje. Pompa ta tłoczy gorącą wodę specjalnego sprzęgła.

2. Za sprzęgłem mam 2 następne pompy z których jedna tłoczy wodę ze sprzegła na kaloryfery a druga na podłogówkę.

3. Pracą właśnie tych dwóch pomp steruje sterownik auratron 1111 multi (możnaby zastosować o wiele prostszy z jednym czujnikiem na jedną pompę - pociągnie i tak obydwie).

4. Czujnik sterownika przytknięty jest do sprzęgła i mierzy na nim temperaturę. Gdy osiągnie ona 50st sterownik załącza te dwie pompy i ciepło idzie na dom. Jak piec za bardzo się schłodzi i temp. Na sprzęgle spadnie poniżej zadanej sterownik wyłącza je a piec ma dużo łatwiej żeby wejść z powrotem na zadaną temp. Przy czym główna pompa co cały czas pracuje.

W przypadku gdy posiadasz tylko jedną główną pompę za piecem nie da się niestety tego zrobić przy sterowniku r501. Ktoś coś pisał o parametrach serwisowych gdzie tempzałączania się pompy niby można ustawić - ja tam nie grzebałem więc nie pomogę.

Pzdr

ale który piec wolno grzeje zasobnik z ciepłą wodą, gazowy czy elektrometr?

bo jak elektrometr to niestety czas podgrzania wody rzeczywiście jest dosyć długi.... ja sobie radzę w ten sposób, że temo na piecu mam ustawioną na 61st. wtedy też grzeje wodę szybciej niż gdyby było 55st. Po drugie ustawiona moc pieca... (tzn dawka paliwa/węgla).... jest b. ważna im większa tym szybciej piec wchodzi na temp. grzejąc wodę czy CO. Duzy dom czy też duża rodzinka niestety oznacza duże zapotrzebowanie na moc / energię - napewno nie jest to samo co w przypadku rodziny 2 os lub 2+1:). dlatego nie dkońca można porównywać nasze wyniki w zużyciu groszku....

pzdr

po 24h pracy pieca na ustawach guslawa stwierdzam ze przynajmniej u mnie sa one rewelacyjne przy temperaturze na zewnatrz do-12stopni . piec chodzi stabilnie, w miare szybko dochodzi do zadanej temperatury,wegiel spala na pyl (jak u ksiedza w popielec),jedyne co to tworzy sie w podtrzymaniu krater.w zwiazku z tym mam pytanie do guslawa.czyjak zwieksze (d) bez zmiany innych parametrow to wplynie to na spalanie(popiol)oraz na tworzenie sie krateru?

:)

witam,

mozesz trochę zwiększyć d lub skrócić o - wpłynie to jednak na zwiekszenie zuzycia w ostatecznym rozrachunku. jeżeli temp. podajnika P nie jest za duża to nie ma sensu zmieniac parametrów.

co do pompy... rozumiem, że masz jedną pompę CO podpiętą pod sterownik.

nigdy nie ćwiczyłem tego... mogę tylko teoretyzować...

może możnaby wyjąć termometr manometrowy na piecu i włożyć tam czujnik od sterownika pompy ustawiając na nim np.58st.

napewno pozbawiłbyś się w ten spsób priorytetu CWU.... piec grzałby na raz CO i CWU...

w podtrzymaniu max temp na jaką wszedłby piec to byłoby 58st...

nie jestem pewien czy sterownik nie ma jakiegoś zabezpieczenia, które wykrywa brak podłączonej pompy CO ze względu na niebezpieczeństwo przegrzania...

możesz poeksperymentować ale pozostaju tu kwestia bezpieczenstwa takiego rozwiązania....

pzdr

:)

witam,

mozesz trochę zwiększyć d lub skrócić o - wpłynie to jednak na zwiekszenie zuzycia w ostatecznym rozrachunku. jeżeli temp. podajnika P nie jest za duża to nie ma sensu zmieniac parametrów.

co do pompy... rozumiem, że masz jedną pompę CO podpiętą pod sterownik.

nigdy nie ćwiczyłem tego... mogę tylko teoretyzować...

może możnaby wyjąć termometr manometrowy na piecu i włożyć tam czujnik od sterownika pompy ustawiając na nim np.58st.

napewno pozbawiłbyś się w ten spsób priorytetu CWU.... piec grzałby na raz CO i CWU...

w podtrzymaniu max temp na jaką wszedłby piec to byłoby 58st...

nie jestem pewien czy sterownik nie ma jakiegoś zabezpieczenia, które wykrywa brak podłączonej pompy CO ze względu na niebezpieczeństwo przegrzania...

możesz poeksperymentować ale pozostaju tu kwestia bezpieczenstwa takiego rozwiązania....

pzdr

Kolego`gslaw`Witam serdecznie!!!!!!!!

Mam problem mój Elektromet 25 kw przy obecnych mrozach -15 spala 45 kg na dobę

Ogrzewam 200m2 dom nie ocieplony W domu temp 24,5

Moje obecne nastawy

n-60

c-50

d-16

b120

020

L-1

U-64

u-10

J-20

F-20

Może jakies podasz magiczne nastawy żeby zejść do 30kg na dobę

Termostat Auraton2005TX odłaczony poniewaz stwierdziłem ze przy niskich temp

nie sprawdza sie żle steruje praca kotla zimno

pozdrawiam serdecznie

ale który piec wolno grzeje zasobnik z ciepłą wodą, gazowy czy elektrometr?

Bo jak elektrometr to niestety czas podgrzania wody rzeczywiście jest dosyć długi.... Ja sobie radzę w ten sposób, że temo na piecu mam ustawioną na 61st. Wtedy też grzeje wodę szybciej niż gdyby było 55st. Po drugie ustawiona moc pieca... (tzn dawka paliwa/węgla).... Jest b. Ważna im większa tym szybciej piec wchodzi na temp. Grzejąc wodę czy co. Duzy dom czy też duża rodzinka niestety oznacza duże zapotrzebowanie na moc / energię - napewno nie jest to samo co w przypadku rodziny 2 os lub 2+1:). Dlatego nie dkońca można porównywać nasze wyniki w zużyciu groszku....

Pzdr

wielkie dzięki giesław za majla , mamy podobne podłączenia tyle że u mnie nie ma sprzęgła . Wolno grzeje elekt. Gdyż mądry fachowiec podpioł zasobnik160l pod zawór 4-r drożny,a powrotu nie wpioł całego tylko puścił nitkę od powrotu do zaworu.

Po przeglądnieciu kilku schematów w internecie ,teraz jestem o wiele mądrzejszy . Na to wychodzi że zwykły śmiertelnik musi się na wszystkim znac sam tylko po co wydajemy tyle kasy na psełdo fachowców.

Gościowi nie odpuszczę tej fuszerki jesteśmy umówieni na poprawkę jak będzie trochę cieplej .ale znowu problem z wygaszeniem pieca i bałaganem , szkoda mówic.pozdrawiam .

witam janusz777. sprubuj zmniejszyc U na 25 iotworzyc przeslone na wentylatorze na polowe. umnie to dziala. masz podobne ustawy co ja.z moich obserwacji wynika ze lepiej "sterowac" przeslona wentylatora, niz U.wydaje mi sie ze wysokie U to wysylanie ciepla w komin. sterujac przeslona ( ja to robie delikatnie po milimetrze obserwujac plomien) dajesz taka ilosc powietrza "naturalnego" aby wegiel wytwarzal zar , anie od razu sie wypalal.(jakbys cofnol sie wstecz w postach to guslaw tlubaczy to dzialanie na podstawie swieczki iszklanki).po zatym duze U w moim przypadku niejednokrotnie wygaszalo piec jak przechodzil z podtrzymania na tryb praca. ja tez ogrzewam ponad 200 metrow nieocieplonej chaupy takze mysle ze ta rada moze poskutkowac

wielkie dzięki giesław za majla , mamy podobne podłączenia tyle że u mnie nie ma sprzęgła . Wolno grzeje elekt. Gdyż mądry fachowiec podpioł zasobnik160l pod zawór 4-r drożny,a powrotu nie wpioł całego tylko puścił nitkę od powrotu do zaworu.

P

witam,

to rzeczywiście jest błąd w podłaczeniu, u mnie zasobnik jest podłaczony przed zaworem 4d i grzeje wodę temp. jaka jest na piecu..

także oczywiście do poprawki. powrót z CWU u mnie wpada chyba również już za zaworem 4d prosto do kotła.

pzdr

guslaw ja to w teori tak sobie obmyslilem: odlaczam pompe od sterownika pieca i wpinam ja do sterownika pompy co. czujnik sterownika zakladam opaskami na rurze zasilania jak najblizej kotla. temperature zadana n ustawiam na 58, a temperature zalaczenia pompy na 55. termostat pokojowy zostawiam podlaczony poniewarz wydaje mi sie ze termostat daje sygnal (zal/wyl) urzadzenie czyli wedlug mnie kocol, asterownik pompy zalaczy pompe dopiero przy 55 stopniach. nie wiem czy ta teoria ma sens. wydaje mi sie ze lepiej i oszczedniej nagrzac wode w samym kotle i pozniej puscic ja na instalacje,niz ogrzewac caly obieg przy caly czas chodzacej pompie. guslaw co ty na to? prosze wszystkich forumowiczow o ustosunkowanie sie do mojego toku myslenia.