Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

porotherm czy beton komórkowy

Recommended Posts

Witam.

Też miałem podobne dylematy ale:

- Porotherm 30 po 2,9 zł x 16 = 46,4 brutto w przyszłości -15% US.

- dom ma większą wartość przy sprzedaży.

- znajomy ma dom z styropianowych kształtek jak chciał sprzedać to ma problem.

- wyśmienita jakość porothermu z Gnaszyna pod Częstochową, zero odpadów.

- polecam ten materiał, nie babraj się w inne badziewia, szkoda czasu.

• Odpowiedzi 102
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

uważam ze najwiekszy wpływ na koszty całkowite budowy ma nie tyle sam materiał na ściany i jego róznice w cenie w zależności od regionu odległosci od wytworni, wielkości hurtowni i opustu, ale typ sciany, dwu, jedno lub trzywarstwowa.

z materiałem na sciany to jak z wyborem marki samochodu, kazdy ma swoje preferencje wyboru zalezne od wskaznika cena/jakosć

generalnie na scianę jednowarstwową bez ocieplenia polecam Porotherm,

dla krótkiego czasu realizacji, jezeli jeszcze w tym roku planujesz ocieplenie zew. i tynki wewnetrzne-Porotherm,

materiały typu beton komórkowy maja duzo w sobie wilgoci technologicznej która w dobrych przewietrzenia odparowuje około 1 roku

dla ściany trówarstwowej, tynkowanej -beton komórkowy ze względu na cene

itd..

A jak spojrzycie na problem w aspekcie jakości. Chodzi o różnice między porotherm produkowanym przez wienerbergera a BK produkowanym przez X. OK są fabryki i fabryczki i to chyba też ważne? Inne pytanie to czy np bloczki SOLBETu to to samo co tzw. siporex z którego pewnie większość zamierza budować?

Solbet jest (chyba polską?) grupą kapitałową która posiada kilka zakładów produkcji BK w Polsce.

a

Siporex to marka betonu komórkowego wytwarzanego w Szwecji od 1934 r. która przyjęła się w Polsce jako nazwa rodzajowa. A przy okazjii to historia BK sięga jeszcze dalej, pierwszy patent był w Niemczech w 1890 r.

Z uwagi na drobne różnice w technologii, mogą być różnice w osiąganych parametrach, tak samo zresztą jak przy ceramice ale to można sprawdzić u producenta choć niektórzy podają je w taki sposób aby nie było można ich porównać z konkurecją :evil:

Wienerberger też produkuje w różnych zakładach, więc jakość może być różna w zależności od dostępnych półproduktów.

stan surowy otwarty

i wszystko wskazuje ze optymalnym bedzie ten dom docieplic !!! ok 10 - 15 cm styropianu lub welny

WNIOSEK:

buduj z tego co najtansze i zdrowe - np. silikatowa cegla

i ocieplaj ok 20 cm

a i nie zapomniej o styropiania na podluzu - min. 20 cm i welnie w dachu c. 30 cm

:)

ja postawiłem na BK. Będzie 36 cm jednowarstwowo. Bloczki z Solbet-Kolbuszowa. Połowa materiału juz na działce. :))

Uwierzyłeś w reklamę że taka sciana jednowarstwowa spełnia PN? Lepiej pomyśl o dociepleniu, chyba że prezes Gazpromu to Twoja rodzina :D

wsp. k dla takiego bloczka (bez uwzględniania mostków) to k= 0,39 W/mkwK przy normalnej wilgotności użytkowej

Przy dzisiejszych cenach nośników energii k= 0,2 to MAX

Ja też będę budował z bloczków z Kolbuszowej ale 30 cm + 20 cm styropianu.

Przemyśl to jeszcze i nie słuchaj tego co mówią goście z austriackich i szwedzkich firm oferujących materiały na ściany jednowarstwowe, co to niby spełniają polską normę :wink: to wykorzystywanie starych przepisów. Ciekawe czy u siebie tak samo budują :evil: inwestor by ich wyśmiał.

ja postawiłem na BK. Będzie 36 cm jednowarstwowo. Bloczki z Solbet-Kolbuszowa. Połowa materiału juz na działce. :))

Uwierzyłeś w reklamę że taka sciana jednowarstwowa spełnia PN? Lepiej pomyśl o dociepleniu, chyba że prezes Gazpromu to Twoja rodzina :D

wsp. k dla takiego bloczka (bez uwzględniania mostków) to k= 0,39 W/mkwK przy normalnej wilgotności użytkowej

Przy dzisiejszych cenach nośników energii k= 0,2 to MAX

Ja też będę budował z bloczków z Kolbuszowej ale 30 cm + 20 cm styropianu.

Przemyśl to jeszcze i nie słuchaj tego co mówią goście z austriackich i szwedzkich firm oferujących materiały na ściany jednowarstwowe, co to niby spełniają polską normę :wink: to wykorzystywanie starych przepisów. Ciekawe czy u siebie tak samo budują :evil: inwestor by ich wyśmiał.

U dla bloczka 36 z Solbet-Kolbuszowa dla warunków ustabilizowanej wilgotności to 0,31. Pisze na podstawie badań jakimi dysponuje producent - taki info mam od producenta potwierdzone pismem. Gdzies je mam jak bedzie potrzeba to poszukam. U dla stanu suchego to 0,29.

U dla bloczka 36 z Solbet-Kolbuszowa dla warunków ustabilizowanej wilgotności to 0,31. Pisze na podstawie badań jakimi dysponuje producent - taki info mam od producenta potwierdzone pismem. Gdzies je mam jak bedzie potrzeba to poszukam. U dla stanu suchego to 0,29.

A o jakiej gęstości objętościowej są te bloczki?

Przy 400 kg/m3 to jest to możliwe, ....bo dla k=0,31 lambda = 0,11 co jest wartością normalną dla BK bezpopiołowego, tyle że oni podają ten parametr przy wilgotności "ustabilizowanej" która dla BK wynosi 1,5 do 5% masy.

Badania ITB stwierdzają natomiast że "użytkowa wilgotność ustabilizowana" kształtuje się w granicach 6-8 % masy. Dlatego do obliczeń lepiej przyjąć bardziej pesymistyczne dane. Ja przyjmuję że lambda dla odmiany 500 powinna się zmieścić w 0,14 W/mkwK.

I jeszcze:

- Przy docieplaniu można dać mniejszą grubość bloczka czyli taniej

- Odmiana 400 jest droższa od 500

- Przy ścianie jednowarstwowej trzeba robić na klej co wymusza większą dokładność wymiarową a zatem cena też idzie w górę

Nie liczyłem tego bo nigdy nie brałem pod uwagę ściany jednowarstwowej, ale kto wie czy różnica w cenie na 1 mkw nie pokryłaby ok. połowy kosztu docieplenia. A poza tym tynkowanie ściany robionej na klej prawdopodobnie nie obejdzie się bez wyrównania powierzchni, więc mogłoby się okazać że łączne koszty są zbliżone przy całkowicie różnych współczynnikach przenikania ciepła.

I tu także zapytam:

maciekkg - na jakiej podstawie to stwierdzasz, tym bardziej że w innym poście piszesz że budowałeś z Ytonga 40cm ?

zgadza sie:

prosze poczytaj moje posty

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1097607#1097607

teraz licze to, bo obawiam sie ze U=0,23 to juz nie optimum

Gość JACKIE P
mam wybudowany dom z porothermu 44 P+W /bez docieplenia/ - w styczniu przy temp. -24 st.C zużycie nie przekroczyło pułapu 11 m3/dobę /zaznaczam I sezon grzewczy od 22 grudnia 2005/, jestem b. zadowolony, nie ma nadmiernego zużycia gazu, obecnie na poziomie 6-7 m3/dobę /razem z CWU/, 105m2 powierzchni, temp. 20 st.C, w nocy 18 st.C., warunek - b. dobre ocieplenie stropu /isover 20cm + isomata 5cm + paroizolacja+18mm płyta wiórowa/, dobre okna /drewniane Galux urzędowskiego/, a przede wszystkim super dokładność przy układaniu i klejeniu porothermu zaprawą - to podstawa aby uniknąć mostków.

Zdecydowałem się na BK 36,5, sąsiad ma POROTHERM 38 i po zimie się docieplał, pozdrawiam.

I co w tym dziwnego? Ściany 1W wymagają dużej dyscypliny technologicznej. Do tego PH 38 to najmniejsza grubość do ścian 1W. Jak ktoś jest jeszcze ciepłolubny to nic dziwnego w tym co piszesz. Sąsiad pobudował jednowarstwową z BK i też docieplił czyli co? Czyli nic.

sailor popiół dodaje się do szerych BK. Coś ściemnia ten majster...

• 4 months później...

O rany współczuję koledze rozterki. :roll:

Ja już się zdecydowałem i zdania nie zmienię a przekonała mnie między innymi Tasija z forum bydgosko-toruńskiego. Wyliczyła ona ze na materiały ściany 2W (30 BK+chyba 12 styro) wyda jakieś 99 zł nie licząc robocizny wiec stwierdziłem że nie warto budować 2W. :o

Rozmawiałem też z architektami i opinie są różne.

Większość mówi że jeśli jednowarstwowa to naprawdę gruba, na cienkiej zaprawie ciepłochłonnej lub kleju, bez odprysków lub uzupełniania ich zaprawą, natomiast jeśli 2W to zdecydowanie ocieplać wełną i to w sposób umożliwiający wentylacje warstwy. Jeśli już ocieplac styropianem to ryflowanym. Podobno pomiedzy warstwą nośną a ociepleniem panują idealne warunki dla rozwoju glonów, grzybów i pleśni i jak się zwali izolacje to ściana potrafi być cała zapleśniała. Mogę w to uwirzyć bo podgrzana wilgotna ściana niewentylowana to dla tych organizmów "mniód malyna" :lol:

Czas budowania też się liczy.

Tyle o ścianach a różniece pomiędzy ceramiką poryzowaną a BK solbetu lub BK Ytong musisz sam ocenić.

Ja sporo jeździłem po budowach, właziłem ludziom do domów (oczywiście jak byli na budowie) i pytałem i podpatrywałem. Mnie odstraszyła kruchość ceramiki i kłopotliwa obróbka powodująca ogromne odpady. Widziałem materiał na paletach który stał na płaskim podłożu a pustaki były potrzaskane. Owszem można to reklamować ale raczej ciężko. Majstry mówili, że kruszy się w czasie docinania lub obstukiwania a ściany nie wychodzą równiutkie. Podobno to świetny matariał (ten pokruszony) na taras ale dlaczego taki drogi. Poza tym to zimne ściany. 8) Już tłumaczę. Owszem mają niską przenikalność i są ciepłe ale jak się o nie oprzesz to ceramiczna ściana jest zimna w dotyku i pogarsza komfort.

Dlatego tez ja wybrałem BK na kleju i to w dodatku jednowarstwowy 40 cm. Ściana będzie z Ytonga bo Solbet mnie nieprzekonał a w dodatku

jego cena niemal dogania Ytong.

Z BK, moim zdaniem, ściany będą równe, ciepłe w dotyku bez większych odprysków, z cienkim tynkiem a do tego możesz sobie porobić wszelkiego typu fale i zawijasy. Bruzdowania lub dziurki pod gniazdka eleganckie, przekucia robisz nie dłutem a wiertełkiem mało wody potrzeba do murarki.

Mnie to przekonało. Najlepiej odwiedź budowy i popatrz na ściany jak wyglądają sam się przekonasz.

Graczyk bo taka ściana 30BK + 12 styr to totalny bezsens ponieważ 30 cm jako uzasadnienie konstrukcujne jest zbedne a 12 cm styropianu to na dzisiejsze ceny nośników to ciut przymało.

Dla zwykłych domów parterowych spokojnie wystarczy nawet 18 ale w Polsce jest to 24 bo tak się utarło oki dla parterówek z poddaszem i piętrówek 24 to spokojnie (nie zakładając jakiś super fikuśnych konstrukcji ale wtedy wspomaga się projekt konstrukcjami z betonu.

Natomiast 12 cm na dzisiejsze ceny energii to ciut wg. mojej opini przymało, ale to tylko moje zdanie.

Osobiście bym tą w/w ścianę zamienił na 24 BK + 18 cm styr.

Osobiście bym tą w/w ścianę zamienił na 24 BK + 18 cm styr.

No cóż każdy ma jakieś lęki i powiem tak że mnie nie zadowala ściana 24 cm. jako nośna poprostu jakoś tak wiotko wygląda :p i dlatego też wybrałbym 30 ale zato z lżejszej odmiany. Nieznam się specjalnie ale przy założeniu, że ściana 24 ma przenosic obciążenia to mysi mieć gorsze właściwości cieplne ponieważ jest zrobiona z gęstrzego materiału. Dlatego tez 30 z lżejszego +styro wydaje się optymalniejsza ale to takie gadanie.