Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

porotherm czy beton komórkowy

Recommended Posts

...raczej nie powinno się komentować podjeœcia człowieka do budowy...

Sokojnie :)

Nie chciałem Cię urazić. Po prostu nikt nie udzieli Ci dobrej odpowiedzi, bo takiej nie ma.

Ja mam ten dylemat za sobą - buduję z maxa, tak namawiał majster.

BK nie, bo większość osób odradzała. Ale np. Pan w hurtowni (gdzie kupiłem maxa) zdecydowanie polecał.

Porotherm nie, bo ekipa powiedziała, że ze wszystkiego zbuduje ale nie z porothermu bo to największe dziadostwo. A znajomi pobudowali i chwalą.

Ytong odpadł, bo wyszedł drogo, przynajmniej na etapie stanu surowego.

Teraz jakbym budował, też wybrałbym to, z czego ekipa lubi i potrafi budować. Najmniejsza szansa, że coś spier..olą.

Q.

• Odpowiedzi 102
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

spoko qdlaty masz rację z tym, że tak na prawdę z czego budować muszę zdecydować sama ............

mój mšż mówi że jest mu to obojętne

teœciu mówi, że tylko z maxa i to 3-warstowe

myœlałam ostatnio bk24+15 styropian

czytam, bo mam dziœ wolne, pytam

i nadal nie wiem

zadam chyba jeszcze jedno pytanie na forum, moze koszty wykonania scian przemowia do mnie najbardziej :)[/b]

Jeśli chodzi o koszty to musisz policzyć też czas budowy, to jest też sporo kasy a i tak nie uzyskasz wyniku rozstrzygającego. Pamiętaj, że ocieplenie to ie tylko styropian albo wełna ale i kleje, kołki, jakieś zaprawy i siatki. Policz też straty wynikające z właściwości materiału... oj współczuję liczenia.

Ja zrobiłem tak jak pisałem. Najpierw jeździłem po okolicznych budowach i budujących się znajomych i oglądałem jak idą prace, jaki jest bajzel na placu budowy, jak wyglądają ściany po wymurowaniu (ubytki, zacieki, krzywizny, bruzdowania, łuczki i takie tam) i po iluś tam oględzinach wybrałem BK. I pozostał tylko dylemat czy jednowarstwowy czy 2. Tutaj nastąpiły konsultacje z specami od wentylacji, ocieplenia, ogrzewania i wyszło że raczej ie warto budować 2W a jeśli to z wełny anie styro. Więc zostało 1W i pytanie czy Ytong czy zwykły BK. izolacyjność cieplną, dokładność wymiarów, łatwość budowy, pomoc techniczna, doświadczenie ludzi i padło na Ytong min. 36,5 a obecne ceny wskazują na 40 cm.

Jak wybierzesz materiał to dobierz ekipę bo skoro im obojętnie to mogą nie rozumieć konkretnego systemu budowania a to powoduje koszty.

Materiał na mój dom czyli na ściany nadziemia, działówki, nadproża i ocieplenia wieńca będą kosztować w okolicy 30 k. Dużo to czy mało nie wiem ale z kimkolwiek rozmawiałem kto ma dom z Ytonga to jedynie co mówił że poleca i jest zadowolony.

Też mam podobny problem. Jeden wykonawca z którego zreszta zrezygnowałam polecał BK, bo Porotherm to "same dziury, kołka nie wbijesz i takie tam". Prawie zdecydowałam sie na BK, pozostaje zdecydować z czego ocieplenie - styro czy wełna...Jednak rożnica cenowa BK i Por. nie jest znow taka wielka. Pozdrawiam.

Jeżeli kupisz tańszą ceramikę, to trzeba się liczyć z odpadami. Podam na moim przykładzie. My zbudowaliśmy z BK i nie było odpadów, które trzeba było wywozić. Natomiast dom sąsiedni zbudowano z phorotermu firmy Leier i po zakończonej budowie wywieżli 2 skipy. Dużo odpadów powstało w trakcie kładzenia instalacji bo przy każdym uderzeniu np. młotkiem odpadało dużo więcej niż powinno. Tego nie mieliśmy przy ściankach z BK. BK jest bardzo dobry do "obróbki". Pod instalację robiło się bruzdy bruzdownicą, otwory pod gniazdka też idealne. O tym trzeba pomyśleć.

Gość Kali

Byłbym ostrożny przy ocieplaniu styropianem BK lub Porothermu. Zauważyłem, że wiele osób kupuje "ciepłe" materiały, a potem je dociepla cieńszą, np 5 cm warstwą styropianu. I wszystko się zgadza jeżeli chodzi o opór cieplny takiej ściany, ale punkt rosy wypada wówczas nie w styropianie lecz w BK lub Porothermie, a te materiały wilgoci która nie może odparować nie lubią.

Jeżeli już, to albo gruba ściana 1W, albo jeżeli 2w z "ciepłego" materiału to warstwa nośna cieńsza i styropian powyżej 10cm.

Oczywiście, zawsze można dać wełne.

A jeśli zapytam o keramzyt, to nie pogonicie mnie z tego wątku :roll: ? Próbowałam już o to pytać w osobnym wątku, ale nie uzyskałam właściwie żadnych opinii, czyżby nikt z tego nie budował? A nam firma zaproponowała z tego dom, który na dodatek cenowo jest atrakcyjny i nie wiem co z tym fantem zrobić

Ela

• 7 months później...
O rany współczuję koledze rozterki. :roll:

Ja już się zdecydowałem i zdania nie zmienię a przekonała mnie między innymi Tasija z forum bydgosko-toruńskiego. Wyliczyła ona ze na materiały ściany 2W (30 BK+chyba 12 styro) wyda jakieś 99 zł nie licząc robocizny wiec stwierdziłem że nie warto budować 2W. :o

Rozmawiałem też z architektami i opinie są różne.

Większość mówi że jeśli jednowarstwowa to naprawdę gruba, na cienkiej zaprawie ciepłochłonnej lub kleju, bez odprysków lub uzupełniania ich zaprawą, natomiast jeśli 2W to zdecydowanie ocieplać wełną i to w sposób umożliwiający wentylacje warstwy. Jeśli już ocieplac styropianem to ryflowanym. Podobno pomiedzy warstwą nośną a ociepleniem panują idealne warunki dla rozwoju glonów, grzybów i pleśni i jak się zwali izolacje to ściana potrafi być cała zapleśniała. Mogę w to uwirzyć bo podgrzana wilgotna ściana niewentylowana to dla tych organizmów "mniód malyna" :lol:

Czas budowania też się liczy.

Tyle o ścianach a różniece pomiędzy ceramiką poryzowaną a BK solbetu lub BK Ytong musisz sam ocenić.

Ja sporo jeździłem po budowach, właziłem ludziom do domów (oczywiście jak byli na budowie) i pytałem i podpatrywałem. Mnie odstraszyła kruchość ceramiki i kłopotliwa obróbka powodująca ogromne odpady. Widziałem materiał na paletach który stał na płaskim podłożu a pustaki były potrzaskane. Owszem można to reklamować ale raczej ciężko. Majstry mówili, że kruszy się w czasie docinania lub obstukiwania a ściany nie wychodzą równiutkie. Podobno to świetny matariał (ten pokruszony) na taras ale dlaczego taki drogi. Poza tym to zimne ściany. 8) Już tłumaczę. Owszem mają niską przenikalność i są ciepłe ale jak się o nie oprzesz to ceramiczna ściana jest zimna w dotyku i pogarsza komfort.

Dlatego tez ja wybrałem BK na kleju i to w dodatku jednowarstwowy 40 cm. Ściana będzie z Ytonga bo Solbet mnie nieprzekonał a w dodatku

jego cena niemal dogania Ytong.

Z BK, moim zdaniem, ściany będą równe, ciepłe w dotyku bez większych odprysków, z cienkim tynkiem a do tego możesz sobie porobić wszelkiego typu fale i zawijasy. Bruzdowania lub dziurki pod gniazdka eleganckie, przekucia robisz nie dłutem a wiertełkiem mało wody potrzeba do murarki.

Mnie to przekonało. Najlepiej odwiedź budowy i popatrz na ściany jak wyglądają sam się przekonasz.

Czytałem, że ściany zbudowane z lekkiego BK np. Ytonga bez spoinowania pionowaego pękają po jakimś czasie, np. w okolicach otworów okiennych. Osobiście widziałem pęknięcia na jednowarstwowej ścianie zbudowanej z Ytonga. Czy macie w tym jakieś doświadczenia?

A jak spojrzycie na problem w aspekcie jakości. Chodzi o różnice między porotherm produkowanym przez wienerbergera a BK produkowanym przez X. OK są fabryki i fabryczki i to chyba też ważne? Inne pytanie to czy np bloczki SOLBETu to to samo co tzw. siporex z którego pewnie większość zamierza budować?

Akurat przykład Wienerbergera w kontekście ich kłopotów z utrzymaniem deklarowanych parametrów nie jest najlepszy. Nie zauważyłem równiez żeby większość chciała budować z "siporeksu"(myślę że chodzi ci o szary BK). A Solbet to to ten sam materiał co Ytong, EkoTerm grupy prefabet i inny biały BK TLMA i TLMB

• 2 years później...
  • 2 months później...

Niedawno szwagier mial ten problem, chcial z ceramiki i jezdzil szukajac czegos dobrego, biorac po pustaku i sprawdzajac jak z jego jakoscia.

Wyszlo tak, ze Porotherm odpadl w przedbiegach, strasznie kruchy, podobno mase popiolu tam dodaja i duzo osob nie poleca. Inne ceramiczne pustaki byly lepsze.

Majster obstawal za BK, choc z ceramiki tez by zbudowal. Dla niego latwiej sie z tego buduje, latwiej tnie, wszystko idzie na klej cienkowarstwowy a nie na zaprawe, ktora idzie w duzo wiekszej ilosci. Przy standardowej wysokosci kondygnacji wychodzi tyle zaprawy, jaka jest wysokosc jednego pustaka - gorsze parametry cieplne.

Ostatecznie szwagier zdecydowal sie na BK i kupil po dobrej cenie Solbet.