Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

porotherm czy beton komórkowy

Recommended Posts

Rzeczywiscie - wybór pomiędzy BK a Porotherm czy każdym innym budulcem jest cieżki. Często koszt samego materiału nic nam nie mówi.... trzeba doliczyć koszt zaprawy, i nieraz firmy biorą różną cenę w zaleznosci od tego z czego stawiają. Ważne zeby firma już budowała z tego co im kupisz - bo potem z super materiału zrobią super bubla - i inwestor ma problem.

Najlepszymi doradcami są ci co już mieszkają - i wiedzą jakie mają straty ciepła w zimie....

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 102
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

należy przede wszystkim zwrócić uwagę na 2 rzeczy

1. mur ma być szkieletem dla domu A NIE OCIEPLENIEM

2. styropian, wełna itp odpowiadają za ocieplenie

dlatego nie ma sensu pchać się w 32 czy 37 cm pustak z ceramiki (MAX itp) , np zdecydowana wiekszość domów może byc wybudowana z silki 18 cm - bo jest ona na tyle wytrzymała że jest wystarczająca na budowę domu - niestety wiele osób/ inwestorów myśli "tradycyjnie" - gruby mur to wytrzymały mur ...

oczywiscie silkę można dać dla domów posadowionych na gruntach z wysokimi wodami gruntowymi ... ławy fundamentowe lub sciany fundamentowe są wyciągnięte ponad poziom gryuntu , na tym hest izolacja przeciwilgociowa i dopiero póżniej muruje się ściany z bloczków

No dobra, jesteśmy w trakcie zamykania projektu i zastanawiamy się z czego budować.

Padło hasło Porotherm 38 + 10cm wełny.

Ytong 24 + 20 cm styropianu hmmmm i teraz mam problem na co się zdecydować.

Skłaniałam się ku ceramice , serio zostaje tyle odpadów przy obróbce? Nawet jak jest ceramika sprawdzonego producenta?

na mój rozum jak ma być murowanie to najlepiej z pustaka, i na to 15-20 cm styropianu. nie widzę minusów takiej ściany.

to po co sobie utrudniać życie kruchą ceramiką i wełną mineralną którą o wiele trudniej założyć i odizolować od wilgoci niż styropian.

Co jest trudnego w ceramice i wełnie?

No dobra, jesteśmy w trakcie zamykania projektu i zastanawiamy się z czego budować.

Ytong 24 + 20 cm styropianu hmmmm i teraz mam problem na co się zdecydować.

Skłaniałam się ku ceramice , serio zostaje tyle odpadów przy obróbce? Nawet jak jest ceramika sprawdzonego producenta?

porozmawiaj z projektantem

przy silce wystarczylaby Ci najprawdopodobniej sciana z 18

przy Ytong (BK) masz sciane 24

czy ceramice 38 cm

ściana jest szkieletem domu - po co robić ją 2x grubszą niż potrzeba ? lepiej dać 2x grubszą izolację - koszty izolacji są porównywalne z ceną materiału na ściany ...

oczywiście może być ... tylko po co ??

po co pchać się w grube mury aż na wyrost ... skoro tak jak pisałem mur jest niczym szkielet dla domu

i wg wyliczeń nie potrzebuje aż 38 cm szerokości - w wielu przypadkach tak jak pisałem mur 24/25 udaje się zastąpić silką 18 cm a to aż 20 cm różnicy względem ceramiki 38 - odpowiedz sobie sam - ja kasę wynikającą z tych 20 cm ceramiki wolałbym przeznaczyć na izolacje w postaci styropianu

porozmawiaj z projektantem

przy silce wystarczylaby Ci najprawdopodobniej sciana z 18

przy Ytong (BK) masz sciane 24

czy ceramice 38 cm

ściana jest szkieletem domu - po co robić ją 2x grubszą niż potrzeba ? lepiej dać 2x grubszą izolację - koszty izolacji są porównywalne z ceną materiału na ściany ...

Wytrzymałość silikatów na sciskanie wynosi od 25 do 35 MPa

Porotherm (leier) - 15 MPa

Beton komórkowy (Solbet) 400 - 2,0 MPa, 500 - 2,5 Mpa, 600 - 4,0 MPa, 700 4,0 Mpa

Wynika z tego ze we wiekszości przypadków mazemy zastosować Porotherm 25P+W (25cm), jest to materiał wytrzymalszy na sciskanie od jakiekolwiek bk

Panowie - odpowiadałem na post cormac który napisał ...

.....

Skłaniałam się ku ceramice

mowa więc o ścianie 2 warstwowej o łącznym wymiarze 48 cm

jeszcze raz napisze - jeśli są na etapie zamykania projektu - i jest to projekt indywidualny i ktoś może to przeliczyć i podpisać się pod tym to wybrał bym 18+20 (25,30) - koszt materiału przerzuciłbym w kierunku ocieplenia - jeśli nawet wyjdzie jakaś różnica w cenie - z pewnością nie wielka - to zyskać mogą dodatkową powierzchnię domu przy zachowaniu wymiarów zewnętrznych

surgi22 - przestań się czepiać tylko sam zacznij czytać ze zrozumieniem

Edytowane przez R&K

Panowie - odpowiadałem na post cormac który napisał ...

mowa więc o ścianie 2 warstwowej o łącznym wymiarze 48 cm

jeszcze raz napisze - jeśli są na etapie zamykania projektu - i jest to projekt indywidualny i ktoś może to przeliczyć i podpisać się pod tym to wybrał bym 18+20 (25,30) - koszt materiału przerzuciłbym w kierunku ocieplenia - jeśli nawet wyjdzie jakaś różnica w cenie - z pewnością nie wielka - to zyskać mogą dodatkową powierzchnię domu przy zachowaniu wymiarów zewnętrznych

surgi22 - przestań się czepiać tylko sam zacznij czytać ze zrozumieniem

Dziękuję za informacje. Faktycznie po przemyśleniu wróciliśmy do pierwotnej koncepcji, czyli więcej ocieplenia , cieńsza ściana nośna. Stanęło na silce 25 ( czym się rózni od 24? tylko producentem?) i 25 cm styropianu ocieplenia , od północy może 30cm. Teraz myślimy nad płyta fundamentową .... ale to temat na inny wątek.

jeszcze raz dzięki.

zanim zbudujecie płyte fundamentowa przeczytajcie o perypetiach Budowlanego laika - tak byście mieli 100% pewności ze chcecie płytę

co do silki 24 w zupełności wystarczy

ja dałem 25 i na dodatek NP (ta gęstszą) ze względu na akustykę i akumulację

NP ma 2x gorsze parametry od N a 1 cm niewiele zmienia - są to promile