atsyrut 20.02.2012 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Rzeczywiscie - wybór pomiędzy BK a Porotherm czy każdym innym budulcem jest cieżki. Często koszt samego materiału nic nam nie mówi.... trzeba doliczyć koszt zaprawy, i nieraz firmy biorą różną cenę w zaleznosci od tego z czego stawiają. Ważne zeby firma już budowała z tego co im kupisz - bo potem z super materiału zrobią super bubla - i inwestor ma problem. Najlepszymi doradcami są ci co już mieszkają - i wiedzą jakie mają straty ciepła w zimie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
punho 23.03.2012 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 witam, 1. Czy wysoki poziom wód gruntowych ma wpływ na wybór między silką a ceramiką ?2. Który materiał zastosować na działce narażonej na szkody górnicze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 23.03.2012 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 należy przede wszystkim zwrócić uwagę na 2 rzeczy 1. mur ma być szkieletem dla domu A NIE OCIEPLENIEM2. styropian, wełna itp odpowiadają za ocieplenie dlatego nie ma sensu pchać się w 32 czy 37 cm pustak z ceramiki (MAX itp) , np zdecydowana wiekszość domów może byc wybudowana z silki 18 cm - bo jest ona na tyle wytrzymała że jest wystarczająca na budowę domu - niestety wiele osób/ inwestorów myśli "tradycyjnie" - gruby mur to wytrzymały mur ... oczywiscie silkę można dać dla domów posadowionych na gruntach z wysokimi wodami gruntowymi ... ławy fundamentowe lub sciany fundamentowe są wyciągnięte ponad poziom gryuntu , na tym hest izolacja przeciwilgociowa i dopiero póżniej muruje się ściany z bloczków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafus12 24.03.2012 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 A ja na jakims forum (nieMurator) przeczytalem opowiesci s-f jak to BK wydziela gazy od ktorych nawet rurki miedziane koroduja. Slyszal to ktos? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 01.04.2012 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 A ja na jakims forum (nieMurator) przeczytalem opowiesci s-f jak to BK wydziela gazy od ktorych nawet rurki miedziane koroduja. Slyszal to ktos? No oczywiście a kury przestają się nieść - wrzuć może jakś link to poczytamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cormac 02.04.2012 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 No dobra, jesteśmy w trakcie zamykania projektu i zastanawiamy się z czego budować.Padło hasło Porotherm 38 + 10cm wełny. Ytong 24 + 20 cm styropianu hmmmm i teraz mam problem na co się zdecydować. Skłaniałam się ku ceramice , serio zostaje tyle odpadów przy obróbce? Nawet jak jest ceramika sprawdzonego producenta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 03.04.2012 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Po co jeśli robisz ścianę dwuwarstwową ścianę nośną robisz taką grubą (tj. 38 cm) 25 spokojnie wystarczy a ocieplenia daj 20 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popo00 04.04.2012 01:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 na mój rozum jak ma być murowanie to najlepiej z pustaka, i na to 15-20 cm styropianu. nie widzę minusów takiej ściany. to po co sobie utrudniać życie kruchą ceramiką i wełną mineralną którą o wiele trudniej założyć i odizolować od wilgoci niż styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotnik 06.04.2012 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 na mój rozum jak ma być murowanie to najlepiej z pustaka, i na to 15-20 cm styropianu. nie widzę minusów takiej ściany. to po co sobie utrudniać życie kruchą ceramiką i wełną mineralną którą o wiele trudniej założyć i odizolować od wilgoci niż styropian. Co jest trudnego w ceramice i wełnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 07.04.2012 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 No dobra, jesteśmy w trakcie zamykania projektu i zastanawiamy się z czego budować. Padło hasło Porotherm 38 + 10cm wełny. Ytong 24 + 20 cm styropianu hmmmm i teraz mam problem na co się zdecydować. Skłaniałam się ku ceramice , serio zostaje tyle odpadów przy obróbce? Nawet jak jest ceramika sprawdzonego producenta? porozmawiaj z projektantem przy silce wystarczylaby Ci najprawdopodobniej sciana z 18 przy Ytong (BK) masz sciane 24 czy ceramice 38 cm ściana jest szkieletem domu - po co robić ją 2x grubszą niż potrzeba ? lepiej dać 2x grubszą izolację - koszty izolacji są porównywalne z ceną materiału na ściany ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 07.04.2012 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 A niby dlaczego zamiast silki 18, Ytonga 24 nie może by porotherm ( czy inna ceramika ) 25 cm ??? tylko 38 cm ??? Proszę oświeć mnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 07.04.2012 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 oczywiście może być ... tylko po co ?? po co pchać się w grube mury aż na wyrost ... skoro tak jak pisałem mur jest niczym szkielet dla domu i wg wyliczeń nie potrzebuje aż 38 cm szerokości - w wielu przypadkach tak jak pisałem mur 24/25 udaje się zastąpić silką 18 cm a to aż 20 cm różnicy względem ceramiki 38 - odpowiedz sobie sam - ja kasę wynikającą z tych 20 cm ceramiki wolałbym przeznaczyć na izolacje w postaci styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 07.04.2012 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 porozmawiaj z projektantem przy silce wystarczylaby Ci najprawdopodobniej sciana z 18 przy Ytong (BK) masz sciane 24 czy ceramice 38 cm ściana jest szkieletem domu - po co robić ją 2x grubszą niż potrzeba ? lepiej dać 2x grubszą izolację - koszty izolacji są porównywalne z ceną materiału na ściany ... Wytrzymałość silikatów na sciskanie wynosi od 25 do 35 MPa Porotherm (leier) - 15 MPa Beton komórkowy (Solbet) 400 - 2,0 MPa, 500 - 2,5 Mpa, 600 - 4,0 MPa, 700 4,0 Mpa Wynika z tego ze we wiekszości przypadków mazemy zastosować Porotherm 25P+W (25cm), jest to materiał wytrzymalszy na sciskanie od jakiekolwiek bk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 07.04.2012 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Czytaj ze zrozumieniem pomiędzy porothermem 25 cm a silką 18 jest 7 cm róznicy a nie 20 cm . Też jestem zdania że 38 cm cermiki jako ścian nosna jest nieporozumieniem , a w ścianę 1 warstwową dobrze zrobioną nie wierzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 07.04.2012 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 (edytowane) Panowie - odpowiadałem na post cormac który napisał ... Padło hasło Porotherm 38 + 10cm wełny. ..... Skłaniałam się ku ceramice mowa więc o ścianie 2 warstwowej o łącznym wymiarze 48 cm jeszcze raz napisze - jeśli są na etapie zamykania projektu - i jest to projekt indywidualny i ktoś może to przeliczyć i podpisać się pod tym to wybrał bym 18+20 (25,30) - koszt materiału przerzuciłbym w kierunku ocieplenia - jeśli nawet wyjdzie jakaś różnica w cenie - z pewnością nie wielka - to zyskać mogą dodatkową powierzchnię domu przy zachowaniu wymiarów zewnętrznych surgi22 - przestań się czepiać tylko sam zacznij czytać ze zrozumieniem Padło hasło Porotherm 38 + 10cm wełny. Edytowane 7 Kwietnia 2012 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 07.04.2012 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Sam się nie czepiaj R&K, zamiast PTH 38 + 10cm styro, można spokojnie dać PTH 25 + 20 cm styro ( będzie zdecydowanie cieplej ) i łącznie nie 48 tylko 45 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 07.04.2012 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 nie czepiam się rozważanie dotyczyło PTH 38 lub BK 24 - udzieliłem odpowiedzi - rady ! wiec nie wyjeżdżaj mi tu z PTH 25 a swoja drogą ja - NIGDY nie wybudowałbym domu z ceramiki - i już! koniec tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 07.04.2012 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 I całe szczęście dla Ciebie i ceramiki ( obydwoje jesteście szczśliwi Ty że jej nie masz , ona że jej nie masz bo jej nie cenisz ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cormac 12.04.2012 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Panowie - odpowiadałem na post cormac który napisał ... mowa więc o ścianie 2 warstwowej o łącznym wymiarze 48 cm jeszcze raz napisze - jeśli są na etapie zamykania projektu - i jest to projekt indywidualny i ktoś może to przeliczyć i podpisać się pod tym to wybrał bym 18+20 (25,30) - koszt materiału przerzuciłbym w kierunku ocieplenia - jeśli nawet wyjdzie jakaś różnica w cenie - z pewnością nie wielka - to zyskać mogą dodatkową powierzchnię domu przy zachowaniu wymiarów zewnętrznych surgi22 - przestań się czepiać tylko sam zacznij czytać ze zrozumieniem Padło hasło Porotherm 38 + 10cm wełny. Dziękuję za informacje. Faktycznie po przemyśleniu wróciliśmy do pierwotnej koncepcji, czyli więcej ocieplenia , cieńsza ściana nośna. Stanęło na silce 25 ( czym się rózni od 24? tylko producentem?) i 25 cm styropianu ocieplenia , od północy może 30cm. Teraz myślimy nad płyta fundamentową .... ale to temat na inny wątek. jeszcze raz dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 13.04.2012 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 zanim zbudujecie płyte fundamentowa przeczytajcie o perypetiach Budowlanego laika - tak byście mieli 100% pewności ze chcecie płytę co do silki 24 w zupełności wystarczyja dałem 25 i na dodatek NP (ta gęstszą) ze względu na akustykę i akumulację NP ma 2x gorsze parametry od N a 1 cm niewiele zmienia - są to promile Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts