Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam wszystkich budujacych minszczan,

buduje w ceglowie domek ZACISZE II http://www.mgprojekt.com.pl/domki/zacisze2/index.php. Domek jest w stanie surowym otwartym i już się szykuje do okienek i dekarzy.

moze macie namiar na dobrą ekipe od tynkow cem-wapiennych i szlichciarzy? -

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

przez Yar65, za co serdecznie Jarku dziękuję.

:oops: znowu się rumienię, jak mnie chwalą.

A ja leżę z tynkami. Może ktoś mnie poratuje dobrym namiarem, bo musiałem zakończyć współprace z poprzednią ekipą.

Hydraulika mogę polecić.

Witam , Dołączamy do grupy :lol:

My będziemy budowac z Cegłowie ten domek

http://www.dobreprojekty.pl/lustrox.php?kod=w2112

pozdrawiam

Kasiu, jak tam budowa? Już zaczęta? Coś mało tych ceglowian :lol:

Zastanawiam się z czego budować.

Czy w okolicach Dębego ktoś wybudował a najlepiej już mieszka w domu z silikatówki?

Jak się to sprawdza na dość niskim terenie? Jakieś sugestie?

Stare lwisko - moim zdaniem silka jest super materialem, najlepsza spod Bialegostoku chyba. Ma nawet lepsze parametry niz cegla dziurawka.

Komentarzami na temat domku jeszcze sie podziele - juz raz napisalam caly dlugi post, ale wtedy dziecko dorwalo sie do guzika "reset" na kompie :cry:

Jestem w duzym niedoczasie, za tydzien powinno byc troche lepiej.

Essa, budujesz z silikatówki?

Jeżeli tak, to skąd brałaś materiał?

Dziś będąc w Dębem specjalnie zerknąłem z czego wybudowane są starsze domy w okolicach gminy i przy Kościelnej. Wygląda że większość nieotynkowanych jest właśnie z silkatówki, głównie ze zwykłych cegieł silikatowych. A co siedzi pod tynkiem nie widać.

W Muratorze 2/08 podają że 18 cm bloczki silikatowe + 14 cm ocieplenia mają U=0,25 czyli tyle samo co ceramika 25 cm + 12-13 cm ocieplenia w zależności od typu.

Pięknie, gdybym się budował u Babci to miałbym pod ręką a tak najbliższe hurtownie są w Zambrowie i Siemiatyczach, czyli ok. 100 - 110 km, ciekawe ile by zaśpiewali za transport.

Jutro muszę zadzwonić do przedstawicieli i spytać czy nie mają czegoś bliżej lub ile sobie liczą za transport.

Czy może ktoś zna jakieś bliższe źródło silikatówek?

Pięknie, gdybym się budował u Babci to miałbym pod ręką a tak najbliższe hurtownie są w Zambrowie i Siemiatyczach, czyli ok. 100 - 110 km, ciekawe ile by zaśpiewali za transport.

Jutro muszę zadzwonić do przedstawicieli i spytać czy nie mają czegoś bliżej lub ile sobie liczą za transport.

Czy może ktoś zna jakieś bliższe źródło silikatówek?

NBie mowimy teraz o tym gdzie blizej tylko gdzie cegly sa lepszej jakosci, rowne itp. Np. porotherm w zeszlym roku byl krzywy jak cholera.

No to ciekawa wiadomość bo jak rozmawiałem z kandydatami na architekta i budowlańca to mówili: Panie, wszyscy budują z porothermu albo BK, z tego najlepiej.

W wątku silkowym były właśnie informacje że bardzo dobrze trzymają kształt i wychodzą bardzo proste ściany.

No to ciekawa wiadomość bo jak rozmawiałem z kandydatami na architekta i budowlańca to mówili: Panie, wszyscy budują z porothermu albo BK, z tego najlepiej.

W wątku silkowym były właśnie informacje że bardzo dobrze trzymają kształt i wychodzą bardzo proste ściany.

Ja Cie strasznie przepraszam, ale moze odlozmy te rozmowe do przyszlego tygodnia - generalnie silka akumuluje cieplo i nie lapie wilgoci (czytaj) grzyba.

Witam,

Dawno sie tu nie odzywałem, (dotychczas tylko celem przedstawienia się)

Budujemy się żoną w Dębem przy ulicy Poprzecznej, w drugiej linii zabudowy.

No i właśnie z tą druga linią zabudowy jest taki problemik, że droga jest nieutwardzona i cięzarówki z materiałem nie odważają sie wjeżdżać. (bierzemy materiały z Replina i kierowca był na przeszpiegach)

Murarze mogliby zaczynać od poniedziałku, jeśli nie będzie mrozu i będzie materiał na działce.

Mieszkamy w Okuniewie i tam były przez ostatnie kilka dni przymrozki i grunt jest twardy. Nie mam niestety jak w tygodniu podjechac do Dębego i spradzić jak to tam wygląda.

Stąd moja nietypowa prośba do tych, którzy bywają w Dębem:

Czy możecie mi powiedziec czy wasze błotniste drogi stwardniały troszkę podczas ostatnich dni, czy nie za bardzo? Czy przynajmniej z samego rana grunt jest ścięty?

Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie

Ja byłem tydzień temu i wczoraj.

Woda na okolicznych działkach opadła (moja na szczęście cały czas była sucha, a przynajmniej woda na niej nie stała) i wczoraj, z lekkim mrozkiem było twardo ale nie wiem jak poradzi sobie ciężki sprzęt.

Witam,

Dawno sie tu nie odzywałem, (dotychczas tylko celem przedstawienia się)

Budujemy się żoną w Dębem przy ulicy Poprzecznej, w drugiej linii zabudowy.

No i właśnie z tą druga linią zabudowy jest taki problemik, że droga jest nieutwardzona i cięzarówki z materiałem nie odważają sie wjeżdżać. (bierzemy materiały z Replina i kierowca był na przeszpiegach)

Murarze mogliby zaczynać od poniedziałku, jeśli nie będzie mrozu i będzie materiał na działce.

Mieszkamy w Okuniewie i tam były przez ostatnie kilka dni przymrozki i grunt jest twardy. Nie mam niestety jak w tygodniu podjechac do Dębego i spradzić jak to tam wygląda.

Stąd moja nietypowa prośba do tych, którzy bywają w Dębem:

Czy możecie mi powiedziec czy wasze błotniste drogi stwardniały troszkę podczas ostatnich dni, czy nie za bardzo? Czy przynajmniej z samego rana grunt jest ścięty?

Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie

W którym miejscu jest ta poprzeczna? Pytam, bo to zależy od części Dębego. U mnie (okolice Kościelnej w stronę Górek) - słabo, w ciągu ostatnich kilku dni polepszyło się, ale ma podobno znowu padać (nawet dzisiaj). U mnie ci z Replina regularnie się zakopywali, tylko gość z wywrotką piachu dawał radę wjeżdżać, bo robił to "operacyjnie", tj. na pełnym gazie na wstecznym :lol:

Dzięki za informacje i za zainteresowanie zagadnieniem.

Niestety jest tam generalnie nisko, więc błoto pojawia się często.

Jeśli będize dziś padać to kiepsko. Liczę na mróz, prognoza dla Mińska na dzisiejsza noc i jutrzejszy dzień jest po mojej myśli (ale pewnie nie po myśłi tych, którzy teraz murują). Zobaczymy jak będzie.

Pozdrawiam serdecznie.