Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam i ponawiam,

mam do odsprzedania używaną RBtkę (skrzynka z podlicznikiem i gniazdami 1-f i 3-f)

dla zainteresowanych mogę podesłać zdjęcia

proszę o kontakt na priva

cena: 300 PLN

pozdrawiam

Piszę "po prośbie"

Nie mam pomysłu co zrobić z działka. Otóż właśnie ją grodzimy, budowę najwcześniej zaczniemy za rok-dwa. Teraz chciałabym na części zagospodarować ogród etc.

I problem tego typu: tam z 10 lat nikt nic nie robił. Jest gigant trawa, przerośnięta co tworzy "kopce" 20-30 cm-trowe. I najlepiej byłoby przeorać to do "żywca".Ale ... rosną tam też drzewka-samosiejki, ale dość duże. I żal mi ich, zawsze to tak łyso nie jest.

I teraz nie wiem- wyciąć je i orać ?

- zostawić i ... ?

Witam,

Zostawić, na początku każde drzewko jest na wagę złota, najlepiej to zrobić projekt całego ogrodu z uwzględnieniem bryły budynku oraz istniejących drzewek i powoli bez pośpiechu realizować cel. Moja rad, aby w przyszłości nie żałować i nie ponosić dodatkowych kosztów na sadzonki zastanów się jak chcesz aby ogród wyglądał za kilka, kilkanaście lat dopiero wtedy działać.

Pozdrawiam,

To już zaplanowałam, tylko problem z tym, że tego się nie da przekopać "ręcznie". No... może się da, ale to już hardcore :wink:

A może, omijając drzewka, wpuścić glebogryzarkę ? Pomoże ?

To już zaplanowałam, tylko problem z tym, że tego się nie da przekopać "ręcznie". No... może się da, ale to już hardcore :wink:

A może, omijając drzewka, wpuścić glebogryzarkę ? Pomoże ?

Na zdjeciu nie widac dobrze, co tam masz - brzoza chyba jest, a to blizej? - jarzebina?

Jak teraz zaorzesz to i tak chwastami Ci to zarosnie - raczej nie bedzie czasu przy budowie na bieganie tam z kosiarka i konewka. Humus tez gdzies beda musieli zwalic.

Jesli wiesz co i gdzie chcesz miec, to zostaw sobie tylko te potrzebne drzewka. Mozna je przygotowac (bo one raczej duze) i za sezon, dwa przesadzic w miejsce docelowe. Z tymi "niepotrzebnymi" postap wedle uznania - mozna na razie zostawic, komus oddac za wlasnoreczne wykopanie itp.

W trakcie budowania i potem mieszkania koncepcja ogrodu sie zmienia i wiele roslin pozostaje na swoim miejscu, zreszta finanse tez maja na to wielki wplyw ;)

Witajcie,

mam pytanie

czy ktoś słyszał lub kupował materiały w składzie budowlanym Witan z Pęclina (na południe od Górek)?

Mają atrakcyjne ceny Terivy, ale jakoś wcześniej nikt tego składu na forum nie polecał i zastanawiam się czy ich atrakcyjna cena ma coś wspólnego z niską jakością materiału...

Z góry dzięki za wszelkie informacje.

Jak bardzo atrakcyjne? U mnie właśnie kładzie sie Teriva od producenta z Sulejówka, pustak prawie o złotówkę taniej niż w składzie budowlanym a belka 6-metrowa o 19zł taniej :o
Jak bardzo atrakcyjne? U mnie właśnie kładzie sie Teriva od producenta z Sulejówka, pustak prawie o złotówkę taniej niż w składzie budowlanym a belka 6-metrowa o 19zł taniej :o

szczegóły poszły na priv

Witam i ponawiam,

mam do odsprzedania używaną RBtkę (skrzynka z podlicznikiem i gniazdami 1-f i 3-f)

dla zainteresowanych mogę podesłać zdjęcia

proszę o kontakt na priva

cena: 300 PLN

pozdrawiam

podciągam :)

spiochu. W Dębe jest jakaś nowa wypożyczalnie, i to tam mają.

Podskoczenie do wypożyczalni to miał być drugi ruch :)

Oczywiście myślałem o wiertnicy ręcznej a tam pewnie mają spalinową.

No a poza tym wypożyczenie od forumowicza to zawsze mniejszy koszt :) Jakieś piwo, flaszka, winko, czekolada itp. ;)

Mam kolejne pytanie :)

Muszę pojechać do DRUT-POLu po drut :D tylko, że mam sprzeczne informacje - jeden adres z pkt to Mińsk Mazowiecki u. Warszawska 22, natomiast drugi to Choszczówka, ul Warszawaska 22. Numery telefonów takie same, ale nikt nie odbiera. Czy ktoś z Was wie, gdzie ten Drut-Pol??

Już nie trzeba :) znalazłam komórkę do Pana z Drut-Polu na wcześniejszych stronkach i wszystkiego się dowiedziałam :)

spiochu. W Dębe jest jakaś nowa wypożyczalnie, i to tam mają.

Podskoczenie do wypożyczalni to miał być drugi ruch :)

Oczywiście myślałem o wiertnicy ręcznej a tam pewnie mają spalinową.

No a poza tym wypożyczenie od forumowicza to zawsze mniejszy koszt :) Jakieś piwo, flaszka, winko, czekolada itp. ;)

Pożyteczne z przyjemnym :wink: taki ręczny duży "świder" można kupić w Mińsku w żelaznym przy ul.Siennickiej za coś ok. 60zł lub w Brico

Elektrycznych nigdy nie widziałem.

Mam ręczny fi 25 cm ale u mnie w zeszłym roku się nie sprawdzał, lepiej szło kopanie wąskim szpadlem drenarskim kupionym chyba w Domu i Ogrodzie.

Jakby co, to mogę pożyczyć. Będę w Dębem pewnie w poniedziałek po południu albo we wtorek.