Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

W przyszłym roku na wiosnę będę chciała zadaszczyc dom, czy ma ktoś namiary na dobrego i wolnego z terminem cieślę. Info proszę kierowac na adres: [email protected]

Słyszałam, że ciężko jest teraz z tymi fachowcami i lepiej za wczasu zarezerwowac sobie go.

Z góry dziękuje

niutek :wink:

Mój architekt wydaje się być rozsądny, za adaptację ze zmianami i doprojektowaniem tarasu z zadaszeniem płacę 1300 zł., pracuje razem z synem, ale robią to już od półtora miesiaca (może dlatego, że mi się tak nie spieszy). Jedno co na tą chwilę mogę powiedzieć, to to, ze tworzą zgrany zespół i uzupełniaja się wiedzą, ale zobaczymy - namiary prześlę na priva. Mogę polecić bardzo fajną konkretną i energiczną architekt, która z braku czasu odesłała mnie do tych moich obecnych, ale teraz może dysponuje wiekszą ilością czasu - ta za adaptację ze zmianami bez tarasu powiedziała 900 zł. - też prześlę na priva.

pozdrawiam

a czy ja też mogę poprosić o namiary?

a ja szukam jak komuś już kończy się budowa niepotrzebnych sprzętów ....

Jeżeli są w stanie przejśc jeszcze jedną budowę to czekam na propozycje!

POZDRAWIAM BUDOWNICZYCH !

Czesc :-))

U nas zostalo troche materialow i troche gratow. Zalezy kiedy zaczynacie i co jest Wam potrzebne.

Ja na pewno moge sie od reki pozbyc:

* kabla elektrycznego ziemnego do wlz - 9 mb

* fugi grafitowej Kreisela do murowania kominow ponad dachem

* porothermu 18,8 11,5 i 8 cm

* drutu zbrojeniowego gladkiego - chyba fi 6 mm

Moze wczesna wiosna bedzie tez blaszak.

Pozdr.

PS. co ostatecznie teraz budujesz?

Ostatecznie będzie raczej ceramika , bo kombinowałam nad BK ale w sumie cermika ma dobre właściwości akumulacyjne a i tak najważniejsza jest ta warstwa styropianu , wiec chyba będzie jakiś Max pustak

Druk myślę ,że mogę odkupic no i ten barak jakby ci się zwolnił już w lutym było ok :):)

Witam,

W przyszłym roku na wiosnę będę chciała zadaszczyc dom, czy ma ktoś namiary na dobrego i wolnego z terminem cieślę. Info proszę kierowac na adres: [email protected]

Słyszałam, że ciężko jest teraz z tymi fachowcami i lepiej za wczasu zarezerwowac sobie go.

Z góry dziękuje

niutek :wink:

Wysłałem ci info na priv

Mój architekt wydaje się być rozsądny, za adaptację ze zmianami i doprojektowaniem tarasu z zadaszeniem płacę 1300 zł., pracuje razem z synem, ale robią to już od półtora miesiaca (może dlatego, że mi się tak nie spieszy). Jedno co na tą chwilę mogę powiedzieć, to to, ze tworzą zgrany zespół i uzupełniaja się wiedzą, ale zobaczymy - namiary prześlę na priva. Mogę polecić bardzo fajną konkretną i energiczną architekt, która z braku czasu odesłała mnie do tych moich obecnych, ale teraz może dysponuje wiekszą ilością czasu - ta za adaptację ze zmianami bez tarasu powiedziała 900 zł. - też prześlę na priva.

pozdrawiam

bardzo mała mi, z perspektywy czasu (budowa w toku), mogę powiedzieć, że tylko wydawał mi się rozsądny. Babole, które wyszły w trakcie budowy, to:

- komin wystający 40 cm na salon, a resztę w kuchni (poprawione-jest ustawiony w drugą stronę i tylko w kuchni - jest OK)

- ściana kuchni, patrząc z perspektywy zachodziła w połowie na drzwi balkonowe (poprawione, żadne z pomieszczeń nie ucierpiało)

- kibelek ustawiony przy samym wejściu, jak była wnęka po przeciwnej stronie (poprawione, ale hydraulik musi przerabiać :( )

- drzwi z sypialni do łazienki w odległości 0,5 m od drugich - po co :roll: (poprawione)

- uskok 5 cm w połowie ściany (niestety styropian pójdzie w ruch :-? - poprawimy)

- wejście do pralni 80 cm w dół, jak wystarczyło zmienic bieg schodów (na szczęście poprawione)

- słup na środku salonu - na szczęście na etapie projektowania stanowczo się na to nie zgodziłam, okazało się, że wystarczyło zmienić strop na gęstożebrowy (tańszy :D ) i słupa nie ma.

- szerokość dość dużej kuchni zaprojektował na 1,5 cm (tramwaj :-? ) - poprawione

I wiele innych drobnostek, typu wysokość okien, szerokość drzwi, ale na czas reagowaliśmy, niestety wymagało to bieżących wizyt na budowie.

Teraz mogę powiedzieć - nie polecam, a czas w którym robili poprawki to 4 m-ce :o , tak niestety było.

Jeśli chcesz namiary, oczywiście wyślę, ale ....

Czy komuś z Was zostało może coś koło metra kwadratowego gontu bitumicznego? Potrzebuję pokryć psią budę i nie uśmiecha mi się kupowanie całej paczki (3 mkw)

Ja ma do ocieplenia budke dla swojego pieska i tak myślę, po przeróbkach, pokryć dach gontem bitumicznym. Jeszcze nie mierzyłem ile będe potrzebował, ale coś mi sie wydaję, że około 1,5-2 m2. Mój wybór to brąz, wiec jeśli i Tobie taki kolor by odpowiadał, to moglibysmy kupic na spółkę.

pozdrawiam

bardzo mała mi, z perspektywy czasu (budowa w toku), mogę powiedzieć, że tylko wydawał mi się rozsądny. Babole, które wyszły w trakcie budowy, to:

- komin wystający 40 cm na salon, a resztę w kuchni (poprawione-jest ustawiony w drugą stronę i tylko w kuchni - jest OK)

- ściana kuchni, patrząc z perspektywy zachodziła w połowie na drzwi balkonowe (poprawione, żadne z pomieszczeń nie ucierpiało)

- kibelek ustawiony przy samym wejściu, jak była wnęka po przeciwnej stronie (poprawione, ale hydraulik musi przerabiać :( )

- drzwi z sypialni do łazienki w odległości 0,5 m od drugich - po co :roll: (poprawione)

- uskok 5 cm w połowie ściany (niestety styropian pójdzie w ruch :-? - poprawimy)

- wejście do pralni 80 cm w dół, jak wystarczyło zmienic bieg schodów (na szczęście poprawione)

- słup na środku salonu - na szczęście na etapie projektowania stanowczo się na to nie zgodziłam, okazało się, że wystarczyło zmienić strop na gęstożebrowy (tańszy :D ) i słupa nie ma.

- szerokość dość dużej kuchni zaprojektował na 1,5 cm (tramwaj :-? ) - poprawione

I wiele innych drobnostek, typu wysokość okien, szerokość drzwi, ale na czas reagowaliśmy, niestety wymagało to bieżących wizyt na budowie.

Teraz mogę powiedzieć - nie polecam, a czas w którym robili poprawki to 4 m-ce :o , tak niestety było.

Jeśli chcesz namiary, oczywiście wyślę, ale ....

hmmm, chyba zatem poszukam kogoś innego... sporo tych błędów jak na początek przygody z budowaniem..

ja wybrałam projekt, który zachwycił mnei elewacją (przeglądałam następnych tysiąc projektów i nic nie wzbudziło takiego bicia serca..), ale wewnątrz jest mocno do poprawki. poterzebuję więc kogoś, kto zna się na sprawie, zwłaszcza, że ja nie mam o niej pojęcia...

swoją drogą - wychwytywałaś te błędy sama czy podpowiadała ekipa?

bardzo mała mi,

Niektóre błędy wychwyciliśmy zanim zaczęli budować, inne wyszły w trakcie (podobno zawsze coś jest zmieniane jak rosną mury :roll: ), na szcęście nie trzeba było nic poprawiać, więc i dodatkowych kosztów nie było. Mam nadzieję, że niespodzianek już nie będzie :roll:

Zadziwiającym był dla mnie fakt, że rodzinna firma (trzech architektów) nanosiła poprawki przez tyle czasu i zrobili takie błędy - wnioski nasuwają się takie: albo robili w ostatniej chwili, albo nie mają pojęcia - jedno i drugie źle o nich świadczy.

A jakby ktoś potrzebował maxa, to "troszkę" mi zostało, jakieś 20 palet :o

Cóż, finałzłych wyliczeń. Puszczę po okazyjnej cenie.

Arek-L, ktoś miał chyba jakiś popsuty "kaaaukulator" :wink: - myślę, że powinieneś stawiać drugi dom 8)

PS

A tak serio, to współczuję, takie złe wyliczanki bolą - ja u siebie ubolewam, że zostanie mi pół palety dziurawki, trochę Porotonu, ale chyba powinnam być szczęśliwa, o dwóch garach stropowych nie wspomnę, żeby było śmieszniej, te dwa co zostały, były wyjęte na zsyp :)