stare_lwisko 04.08.2008 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 Ok. dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola i Michał 04.08.2008 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 a może powiecie mi gdzie kupić w okolicach mińska przepusty na mostek? mam ogromniasty rów i trzeba zbudować przejazd: to jak druga budowa agusiek jeżeli masz na myśli przepusty betonowe to my kupowaliśmy w Beto Met http://szczegoly.pkt.pl/beto_met_producent_wyrobow_z_betonu_0bc62f92c7304a5fdb7792f4c43db01f.html - nie wiem czy mają swoją stronę bo to mąż ich wynalazł, betoniarnia znajduje się 4 km za Mińskiem w drodze na Siedlce, za barem Osiek w prawo na jednostkę lotniczą w Barczącej - betoniarnia naprzeciwko jednostki po lewej stronie) tutaj podawałam namiary na tą betoniarnię w okolicach Barczącej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 04.08.2008 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 Byłam w tej betoniarni, rzeczywiście mają tego dużo - różne średnice, specjalne brzegowe i tłuczeń do utwardzania itp. W Dzwonie / mińska gazeta/ ogłasza się p. Andrzej tel.664 188 175 zajmujący się budową mostków i przepustów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuszek 04.08.2008 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 możecie polecić kogoś do położenia dachu? zależy mi na tym, żeby dobrze włożyli okna dachowe bo mamy ich duzo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusiek 04.08.2008 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 Mam do sprzedania styropian Styr-bud dach/podłoga EPS100. Odbiór we własnym zakresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek i Ewa 08.08.2008 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 Pomóżcie ..... chcemy utwardzić drogę tak aby mogły nia przejeżdżac ciężarówki na budowę . Gruz juz załatwiony ale niestety brak wiadomości od czego zacząć. Tak po prostu wysypać ??? jeśli macie jakieś doświadczenia w tym temacie poradźcie co robic krok po kroku.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olka7 08.08.2008 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 poszukuję wykonawcy ogrodzenia z siatki ( 2 strony działki ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuszek 08.08.2008 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 podłączam się o wykonawców siatki, tylko ja na jesieni:)Leszek i Ewa - do zrobienia drogi polecam firme z halinowa MarKop. Jak mi wjechala kopara na dziakę, to drogę taką zrobili, że mucha nie siada:)tel.603924645 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Essa 08.08.2008 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 Pomóżcie ..... chcemy utwardzić drogę tak aby mogły nia przejeżdżac ciężarówki na budowę . Gruz juz załatwiony ale niestety brak wiadomości od czego zacząć. Tak po prostu wysywać ??? jeśli macie jakieś doświadczenia w tym temacie poradźcie co robic krok po kroku.... rzymskie drogi Technika budowania dróg została przejęta od Etrusków i udoskonalona. W pierwszej kolejności niwelowano (wyrównywano) teren i wykonywano wykop. Wzdłuż drogi budowano rowy odwadniające, a sama droga miała wyprofilowane spadki umożliwiające odpływ wody z nawierzchni. Konstrukcja dróg składała się z kilku warstw. W wykopie układano warstwę kamieni łączonych zaprawą. Na tak przygotowanej podbudowie układano drugą warstwę mniejszych kamieni (tłucznia), też łączoną zaprawą, a na niej żwir z zaprawą. Na samym wierzchu droga była wyrównywana warstwą żwiru wymieszanego z piaskiem. Do budowy dróg używano zazwyczaj materiałów dostępnych w najbliższej okolicy. W czasach późniejszych drogi były wykładane płytami kamiennymi. Tak więc konstrukcja rzymskiej drogi jest podobna do dróg współczesnych, składających się z trzech zasadniczych warstw: podbudowy, warstwy nośnej i użytkowej. To jest cytat z wikipedii, ale generalnie zasady sa takie same: niwelacja, wykop, podbudowa + warstwa nosna z gruzu. Juz po budowie bedzie trzeba dodac krawezniki i warstwe uzytkowa np. z kostki. Teraz najprosciej zrobic wykop pod droge i wysypac to gruzem + jakims mniejszym kruszywem na wierzchu, zeby powpadalo w dziury. Powinno sie to jeszcze warstwowo ubijac, ale to zrobia za Was swietnie ciezarowki. Z budowa drog mialam do czynienia juz bardzo dawno temu, ale chyba w moim "przepisie" nie ma jakiegos ewidentnego byka. Jeszcze zweryfikujcie to u koparkowego co Wam bedzie ten gruz rozgarnial. BTW: ceglany gruz sie nie nadaje, rozetrze sie w pyl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek i Ewa 08.08.2008 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 Dzięki serdeczne za porady.... co byśmy bez Was wszystkich zrobili.... no to do roboty .... mogłoby to wszystko być trochę mniej skomplikowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek i Ewa 08.08.2008 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 Leszek i Ewa - do zrobienia drogi polecam firme z halinowa MarKop. Jak mi wjechala kopara na dziakę, to drogę taką zrobili, że mucha nie siada:) tel.603924645 ile metrów drogi robiłeś i jaki to jest koszt?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuszek 09.08.2008 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 50m dluga, 6 m. szeroka, 6 samochodów gruzu i dzień pracy koparki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek i Ewa 09.08.2008 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 animuszek .....ale jaki to koszt ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuszek 09.08.2008 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 wiesz...zależy od firm, ale my płaciliśmy 350 za wywrotke gruzu i 120 za godz.pracy koparki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Essa 09.08.2008 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 My juz drugi sezon radzimy sobie swietnie bez drogi.Jedyny problem, ktory z tego powodu mielismy to na samym poczatku nie wjechal nam podnosnik na starze i do przycinania drzew musielismy wziac drozsza Tatre. Ale Tatra wjezdzala na dzialke pelna drzew i po roztopach, na przelomie lutego i marca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 11.08.2008 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Ogrodzenia z siatki robi Chodrum z Choszczówki Stojeckiej tel.025 7586592. Mam dobrego koparkowego, niedrogiego z ok. Barczącej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yorki_man 11.08.2008 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Ogrodzenia z siatki robi Chodrum z Choszczówki Stojeckiej tel.025 7586592. spotkałem się z różnymi opiniami na ich temat - robiłąś może u nich ogrodzenie? pamiętasz może koszty ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 11.08.2008 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 podłączam się o wykonawców siatki, tylko ja na jesieni:) Leszek i Ewa - do zrobienia drogi polecam firme z halinowa MarKop. Jak mi wjechala kopara na dziakę, to drogę taką zrobili, że mucha nie siada:) tel.603924645 potwierdzam- niestety troche to kosztuje a szkoda kasy w ziemie walić no ale cóż jak trzeba to trzeba ( jedna wywrotka tłucznia z pospółką 700-800 zł ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 11.08.2008 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Na razie robię "piękne" ogrodzenie ze słupków typu stemple i starej siatki Widziałam ogrodzenie z Chodrumu, nie jest złe, wykonanie też wygląda solidnie a cena to ok. 100zł z montażem za odcinek 2-metrowy: 2 słupki, siatka na końcach z prętami idącymi przez oczka przyspawane do słupków, druty usztywniające na górze i dole, podmurówka z gotowego elementu betonowego wys. tak na oko 30cm. Mają takie coś wystawione do obejrzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwkaS 11.08.2008 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Kochani,zastanawiamy się właśnie nad wyborem technologii - miała być szkieletowa, ale teraz idziemy w kierunku tradycyjnej.Mamy projekt:http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-485,536,61,opis.html Czy ktoś buduje podobny? Próbuję ocenić koszty i nie wiem od czego zacząć... Pozdrawiam,ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts