marmos 06.03.2009 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 paulowawa "Jest to zależne od kategorii tynku i tego czy tynk jest wewnętrzny czy zewnętrzny. Dla tynków zewnętrznych odchylenie od pionu krawędzi dwóch przecinających się płaszczyzn tynku nie powinno przekraczać 1 cm na wysokości jednej kondygnacji, a na całej wysokości budynku nie powinno przekraczać 3 cm. Dla tynków wewnętrznych odchylenie powierzchni tynku od płaszczyzny i odchylenie krawędzi od linii prostej nie powinno przekraczać 4 mm na długości 2 m łaty kontrolnej dla niższej kategorii tynku i 2 mm dla tynków o wyższej kategorii. Odchylenie przecinających się płaszczyzn od kąta założonego w dokumentacji nie powinno być większe niż 4 mm na 1 m dla niższej kategorii tynku i 2 mm dla tynków o wyższej kategorii. Należy także zbadać czy tynk nie jest spękany, czy nie występuje w nim odpryskujący margiel oraz czy tynk przylega do podłoża. " znalazłem to kiedyś w poradach muratora , od siebie dodam że po skończonej robocie oświetlam z boku ściane mocną żarówą 100 i wtedy widać czy są na ścianie fale czy jest w miarę gładka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 06.03.2009 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 KTO CHCE DRZEWKA OWOCOWE GRUSZE KONFERENCJA Na mojej działce w Budach Janowskich była szkółka drzewek owocowych i obecnie mam ok. 400 szt 2-letnich szczepionych grusz "konferencja", których chcę się pozbyć. Zapraszam wszystkich zainteresowanych, oddam za symboliczną złotówkę/szt lub za dobrą czekoladę albo likierek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmos 10.03.2009 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 mam pytanko ugadałem się z hydraulikiem na zrobienie instalacji C.O. ja kupuję materiały i płacę mu za robotę, po wszystkim jadę do hurtowni zapłacić za materiały oddać co zostało itd... i jakież było moje zdziwienie gdy widze na fakturze pozycje takie jak: tarcza szlifierska, szczotki, lut miękki i tu moje pytanie jak jest w zwyczaju czy narzędzia panowie kupują sobie sami czy funduje inwestor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 10.03.2009 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Ile obecnie życzy sobie hydraulik za punkt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola i Michał 10.03.2009 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 mam pytanko ugadałem się z hydraulikiem na zrobienie instalacji C.O. ja kupuję materiały i płacę mu za robotę, po wszystkim jadę do hurtowni zapłacić za materiały oddać co zostało itd... i jakież było moje zdziwienie gdy widze na fakturze pozycje takie jak: tarcza szlifierska, szczotki, lut miękki i tu moje pytanie jak jest w zwyczaju czy narzędzia panowie kupują sobie sami czy funduje inwestor? pierwszy raz spotykam się z czymś takim, że inwestor jest sponsorem narzędzi dla jakiegokolwiek majstra fachowiec w końcu żeby móc wykonać swoją pracę i wziąć za nią pieniądze musi mieć czym ją wykonać nam zdarzało się, że majster przy okazji robienia zakupów materiałów potrzebnych przy budowie naszego domu kupował rzeczy potrzebne jemu do wykonania jakiś prac, ale zawsze zwracał nam za nie pieniądze Amelia 2 my płacilismy hydraulikowi 120 zł za punkt, ale cenę uzgadnialiśmy w zeszłym roku, z tego co mi mówił to od tego roku podniósł cenę do 150 zł za punkt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmos 10.03.2009 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 amelia ja płaciłem 120 za punkt (pewnie z uwagi na koszta własne ) Ola i Michał tak myślałem ale co kraj to obyczaj więc wolałem się upewnić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paulowawa 10.03.2009 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 szkoda że nie doliczył kosztów papierosów, kanapek, piwa i karty miejskiej lub buletu PKP mam pytanko ugadałem się z hydraulikiem na zrobienie instalacji C.O. ja kupuję materiały i płacę mu za robotę, po wszystkim jadę do hurtowni zapłacić za materiały oddać co zostało itd... i jakież było moje zdziwienie gdy widze na fakturze pozycje takie jak: tarcza szlifierska, szczotki, lut miękki i tu moje pytanie jak jest w zwyczaju czy narzędzia panowie kupują sobie sami czy funduje inwestor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin1982 10.03.2009 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Pilnie kupimy działke budowlaną o powierzchni 1000 - 2000 m2 w gminie Mińsk Mazowiecki najlepiej w miejscowości:Natolin, Niedziałka StaraKarolina lub Kolonia KarolinaBarcząca, Zakole WiktorowoTargówka, MariankaHuta Mińska, Cielechowizna, Gliniakoraz inne na obrzeżach Mińska Działka moze być zaniedbana, z dala od drogi głownej, cenimy sobie ciszę i spokój.Wyłacznie bez posredników. W rozsądnej cenie.Zainteresowanych proszę o kontakt. 693-485-889[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 10.03.2009 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Najlepiej zrobić sobie wycieczkę krajoznawczą, na wielu działkach do sprzedania są tablice z nr telefonu właściciela, ew. w prasie lokalnej Dzwon, Co słychać, Gazeta Ogłoszeniowa lub w internecie na stronie Mińska w dziale ogłoszenia-nieruchomości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmos 10.03.2009 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 czy gdzieś w okolicach dębego można wypożyczyć rusztowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin1982 10.03.2009 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 dziekuje za rady:) , tak też robimy chyba lepsze to niz zdanie sie na agencje nieruchomości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 11.03.2009 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Znajomi,którzy narzucili ostre tempo i zaczynając wiosną w listopadzie zamieszkali twierdzą, że błędem było od razu zrobienie elewacji z ociepleniem, bo całą zimę ściany się "pociły". Podobno lepiej żeby mur się przemroził i dobrze wysechł zanim zrobi się styropianowy termos a ogrzewanie i tak wyszło im pierwszej zimy drożej bo musieli wietrzyć, no chyba że ktos ma wentylację mechaniczną Potwierdzam , u mnie także nie robiliśmy na siłę ocieplenia ( tynki w środku w październiku dom do surowego postawiony do sierpnia ) ale zaczeliśmy ogrzewac , najpierw kozą w październiku i listopadzie , potem w grudniu instalacja kominek i co w styczniu juz pełne ogrzewanie domu na temp 14-15 stopni , dom nie ocieplony tylko dach i uważam że zrobiliśmy bardzo dobrze , szczególnie ściany od północy zaczęły płakac wręcz leciała po nich woda , wyobrażam sobie co by było gdybyśmy ocieplili dom i wprowadzili meble ! a tak odżałowałam te 2000 tys na gaz i mamy już dom suchutki , nic tak nie wysusza jak c.o. i systematyczne grzanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
momik997 11.03.2009 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Pilnie kupimy działke budowlaną o powierzchni 1000 - 2000 m2 w gminie Mińsk Mazowiecki najlepiej w miejscowości: Natolin, Niedziałka Stara Karolina lub Kolonia Karolina Barcząca, Zakole Wiktorowo Targówka, Marianka Huta Mińska, Cielechowizna, Gliniak oraz inne na obrzeżach Mińska Działka moze być zaniedbana, z dala od drogi głownej, cenimy sobie ciszę i spokój. Wyłacznie bez posredników. W rozsądnej cenie. Zainteresowanych proszę o kontakt. 693-485-889 [email protected] wysłałem swoją ofertę na ww. mail Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
momik997 11.03.2009 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Słuchajcie czy się ktoś nie orientuje czy jest jakiś program do wizualizacji koloru elewacji z kolorem dachu?bo sie nie możemy z żoną zdecydować i chcielibyśmy w ten sposób porównać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaco181 12.03.2009 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Słuchajcie czy się ktoś nie orientuje czy jest jakiś program do wizualizacji koloru elewacji z kolorem dachu? bo sie nie możemy z żoną zdecydować i chcielibyśmy w ten sposób porównać Witam!Takie programy bardzo czesto sa dolaczane na plytkach do katalogow domków.Sa to tzw.kolorniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmos 13.03.2009 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Słuchajcie czy się ktoś nie orientuje czy jest jakiś program do wizualizacji koloru elewacji z kolorem dachu? bo sie nie możemy z żoną zdecydować i chcielibyśmy w ten sposób porównać Popatrz po stronach architektów np. archipelag, bardzo często przy wizualizacjach jest mozliwość kolorowania więc chyba to czego szukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meadeo 13.03.2009 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Witajcie. W tym roku planuję rozpocząć budowę w okolicach ul. Polnej, w związku z tym będę teraz często zagłądał na to forum. Aktualnie poszukuję solidnego kierownika budowy który rzetelnie byłby w stanie kontrolować jakość prac wykonywanych przez wybranego przeze mnie wykonawcę. Czy ktoś z Was może mi kogoś polecić? Chętnie też skorzystałbym z Waszych doświadczeń odnośnie odwiertów studni. Czy w tym temacie możecię kogoś polecić? serdecznie pozdrawiam przyszłe sąsiedztwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ALA MAJ 14.03.2009 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 wiTAM,CZY JEST NA FORUM KTOŚ ZAMIERZAJĄCY BUDOWAĆ LUB JUŻ BUDUJĄCY W CELINOWIE GM DĘBE WIELKIE? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusiek 14.03.2009 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 Słuchajcie czy się ktoś nie orientuje czy jest jakiś program do wizualizacji koloru elewacji z kolorem dachu? bo sie nie możemy z żoną zdecydować i chcielibyśmy w ten sposób porównać najlepiej pojeździć po okolicy i czekać aż coś rzuci się w oczy , a potem spytać właścicieli - to działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nieosiagalny 15.03.2009 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Witajcie. W tym roku planuję rozpocząć budowę w okolicach ul. Polnej, w związku z tym będę teraz często zagłądał na to forum. Aktualnie poszukuję solidnego kierownika budowy który rzetelnie byłby w stanie kontrolować jakość prac wykonywanych przez wybranego przeze mnie wykonawcę. Czy ktoś z Was może mi kogoś polecić? Chętnie też skorzystałbym z Waszych doświadczeń odnośnie odwiertów studni. Czy w tym temacie możecię kogoś polecić? serdecznie pozdrawiam przyszłe sąsiedztwo Co do kierownika to jest ich mnóstwo - teraz mniej robót więc pewnie będą mieli więcej czasu. Ktoś polecał kiedyś p. Dąbrówkę - podobno bardzo dobry, ale osobiście nie sprawdziłem. Namiary podeślę Ci na priva. Studnia: 600 772 149. Wiercili ludziom na Polnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts