Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zamówiłam dzisiaj projekt. Długo trwało moje poszukiwanie. Niektórzy kojarzą jak miałam wiele różnych pomysłów na mój wymarzony dom.

Błędem moim było to że długo szukałam a dopiero architekt przypomniał mi plan zagospodarowania w którym mogę wybudować dom z dachem symetrycznym dwuspadowym (45st.) z kalenicą równolegle do drogi. Pomyślałam, muszę zbudować "stodołę" :lol: . Spośród wszystkich ten spełnia nasze oczekiwania. Popatrzcie na ten dom od strony funkcjonalności i biorąc pod uwagę, że muszą być spełnione trudne :evil: warunki

1. wspomniane warunki wynikające z planu

2 wjazd od zachodu

3. 4 osobowa rodzina

4. działka szersza niż dłuższa

Zmieniam położenie łazienki. Będzie w pokoju 3 a łzienka wraz z powierzchnią nad garażem będzie naszą sypialnią z częścią rekreacyjną.

http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-90,102,61,opis.html

Jeżeli znajdzie się ktoś kto zamierza budować ten dom to będę szczęśliwa. Pozostałych proszę o uwagi, może jakieś sugestie co do zmian w tym domu.

Witam serdecznie budowniczych,

Pozwolę sobie na kilka spostrzeżeń i sugestii.

Dom jest miły dla oka, a i z funkcjonalnością nie powinno być problemów. Góra jest zaprojektowana w logiczny sposób i nie ma raczej powodów do kombinacji.

Przestronna kuchnia z jasną i przestronną jadalnią to napewno dobre miejsce do zjedzenia i na rodzinne pogawędki. Super.

Mam jednak pytanie. Gdzie wydasz przyjęcie na cześć szefa i jego żony, a przy okazji poprosisz o podwyżkę (przynajmniej w amerykańskich filmach tak robią), również przy tym stole, czyli prawie w kuchni? Dlatego też sugeruję zlikwidować w salonie okno od wschodu. Poprostu, przyda się w salonie jedna ściana bez okien. Od wschodu światła dostarczą okna z wykuszu (jadalni). Ten zabieg powinien zwiększyć funkcjonalność salonu.

Schody - sugeruję wykonać ze spocznikiem. Jest to bardziej praktyczne i bezpieczniejszerozwiązanie, szczególnie dla dzieci i osób starszych. :lol: Traktując w kategoriach humoru, dla pana domu po spotkaniu z kolegami z wojska (zabiegowe czyli zwężające się stopnie), również mogą być nie lada wyzwaniem. :-?

Garaż - bramę sugeruję podwójną. Jest to tańsze i bardziej praktyczne rozwiązanie. Słupy również nie są najlepszym pomysłem architekta. Czy byłby jakiś problem ze stropem? Myślę że nie, gdyż w monolitycznym można wzmocnić zbrojenie oraz zwiększyć nieznacznie grubość betonu.

Natomiast strop gęstożebrowy bez trudu może być stosowany przy takim rozstawie punktów podparcia, czyli ścianach. Architekt musi to jednak przeliczyć.

Powodzenia.

Dzięki za opinię.

Szefa nie będę raczej zapraszać :wink:

Oczywiście trzeba będzie w salonie znaleźć miejsce na stół. W kuchni będzie fajny stolik w wykuszu na codzienne, rodzinne posiłki, kawkę rano ze słońcem od wschodu :lol: .

Fajnie, że zwróciłeś uwagę na schody. Tak trzeba będzie je nieco zmienić.

:wink:

projekt mi sie podoba - nie jest latwo znalesc cos na szeroka ale "płytka" dzialke - czasem łatwiej juz na waska i dluga

ten projekt spelnia warunki

dwa - pasuje do dzialki zorientowanej na zachód

kuchnia - od strony nie naslonecznionej czyli +, fajnie ze niby otwarta na salon ale jednak z salonu niewidoczna czyli znow + :wink:

z kolei nie widac wjazdu na posesje ( ja np. lubie jak tak jest - ale to kwestia preferencji - u Ciebie albo albo - widok na wjazd albo kuchnia nienasloneczniona)

garaz od polnocy czyli znow +

na poddaszu - duze zaplecze lazienki (mozliwosc zrobienia pralni suszarni +

schowek - moze byc jako np garderoba +

nie najmniejsze pokoje +

taras od poludnia czyli ok

z minusow - malenka kotłownia! - 2,70 nie wiem czy nie za mala - zalezy co planujesz tam umiescic

- duzo miejsca zajmuje na parterze tzw "hal z komunikacja" 12,10 - ale jest mozliwosc zagospodarowania jakos przestrzeni pod schodami wiec niech bedzie ze +/-

(bilans chyba na zdecydowany + wyszedł :wink: )

pozdrawiam!

:D

mala uwaga co do schodow i propozycji powyzej zeby spocznik zrobic - fajnie, bo wygodniejsze tylko jak?

spocznik tu to min 3 schodki ( o jakiejs tam wysokosci ktora trzeba po prostu wygubic w momencie zamiany zabiegowych na ze spocznikiem (ufff pisze juz chyba w 3 watku o tym :wink: )

albo gubimy te wysokosc zwiekszajac roznice miedzy stopnicami (czasem sie nie da bo juz i tak jest wysoka a czasem po prostu takie schody robia sie potwornie niewygodne - duzo bardziej niz ten nieszczsny"zabieg"

a dwa, takie schody ze spocznikiem zabieraja wiecej miejsca - bo wlasnie trzeba tych "schodkow" dolozyc

tu za bardzo nie ma jak - dostawic na dole i przeciskac sie kolo sciany? (ew mozna wykrecic na hall pod katem prostym - ok no przemyslenia)

na poddaszu nie ma jak - tuz obok schodow sa drzwi do pokoju ( mozna tez w bok (tam gdzie teraz jest pustka nad hallem)- ale to wiaze sie z wydluzeniem spocznika i kolejnymi wysokosciami do zgubienia :-?

a w efekcie mamy schody wijace sie jak gasienica :D

na pewno jest to do przeanalizowania ale b dokladnego z przekrojem przed nosem a nie rzutami z gory i brakiem info o wysokosciach poszczegolnych kondygnacji i rozw technicznych (Np grubosci stropu)

pozdrawiam ;)

• 4 months później...
Jestem w trakcie budowy Komety i martwi mnie, że jak dotąd nie znalazłam nikogo kto go buduje. Może ktoś z was widział gdzieś ten dom albo sam zamierza budować. W Atrium odpowiedzieli, że jest to popularny projekt ale nie dadzą mi namiarów na osoby budujące. Podejrzewam, że może takich nie ma. A jest to taki funkcjonalny dom na działkę z wjazdem od zachodu. Faktycznie takich działek może nie jest dużo, do tego szerokich ale naprawdę nikt nie buduje tego domu :cry: :( :roll: :o

• 5 years później...