Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cena za plan zagospodarowania działki-szok!!!!!

pawlem

Recommended Posts

Za adaptację projektu 1200zł + 600zł badania geologiczne. Na adaptacje składa się: zrobienie projektu przyłączy, przeliczenie konstrukcji jeszcze raz, dopasowanie fundamentu, korekta okien i ścianek działowych a co za tym idzie korekty w rozprowadzeniu mediów po domu (woda, kanalizacja, co, prąd).

Ale ... po przeliczeniu projektu okazało się że krokwie dachowe należy przerysować, strop - inna koncepcja, inne materiały, fundament też do zmodernizowania.

I raptem z kosztu 1200zł zrobiło się około 5tyś ;).

Ale dzięki temu zaoszczędzę na koszcie budowy około 15tyś, i nie będę miała stres’a że mi strop spieprzą bo zaprojektowany jest łatwiejszy w wykonaniu. A dach ma redukcje w konstrukcji o kilka zbędnych elementów, które nie były potrzebne do szczęścia, a został wzmocniony tam gdzie jest to niezbędne.

Witam.

Nie wiem poco opracowujecie projekty przyłączy. To może być po stronie np energetyki w opłacie przyłączeniowej a ja bym miał jeszcze więcej roboty i kupę kasy a wy mniej płacilibyście architektom o 600 zł.

Na przyłączenie i tak i tak czekacie po 2 latka.

Podobno już niedługo na przyłącza budowlane też będziemy opracowywać dokumentację trchniczno- prawną . I znów kilka stóweczek....

• 1 month później...