Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co wybrać barlinek czy finishparkiet???

ninababy

Recommended Posts

zaadecydowałam (ostatecznie), że nasza podłoga w salonie (zamontowane ogrzewanie podłogowe) zostanie pokryta drewnem. Zastanawiam się teraz jaką firmę wybrać mam na uwadze barlinek i finishparkiet -producenci dopuszczają układanie na ogrzewaniu podłogowym. Podzielcie się swoimi doświadczeniami, a może polecicie coś innego?? :wink:

zaadecydowałam (ostatecznie), że nasza podłoga w salonie (zamontowane ogrzewanie podłogowe) zostanie pokryta drewnem. Zastanawiam się teraz jaką firmę wybrać mam na uwadze barlinek i finishparkiet -producenci dopuszczają układanie na ogrzewaniu podłogowym. Podzielcie się swoimi doświadczeniami, a może polecicie coś innego?? :wink:

Barlinek (lub jakiś inny panel drewniany) lepiej zniesie ogrzewanie podłogowe. Będziesz bardziej zadowolona niż z zastosowania parkietu wartwowego (Finishparkiet) lub tradycyjnego parkietu. Nie wdając się w rozważania techniczne mogę powiedzieć, że w sezonie grzewczym na Barlinku zrobi się dużo mniej szparek, niż na innych podłogach drewnianych. :roll:

PS. Chyba, że założysz w mieszkaniu klimatyzację albo będziesz je mocno nawilżać - to wtedy wrócimy do rozważań. :wink:

• 9 years później...

odpowiem po 11 latach od pytania w tym poście

FinishParkiet ma 6mm warstwy użytkowej

Barlinek ma 2-3mm warstwy użytkowej

FinishParkiet kleimy do wylewki a to kosztuje ok 25zł więcej (grunt i klej), ale za to mamy możliwość cyklinowania i renowacji podłogi w przyszłości,

a do tego FinishParkiet gdy jest przyklejony to nie stuka i nie puka podczas chodzenia. Uważam że jest on lepszym produktem.

Poniżej aktualne kolory FinishParkietu

[moderowano]

Edytowane przez joliska