Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kabina prysznicowa - drzwi przesuwne czy "otwierane&quo

Inula

Recommended Posts

Stoję przed takim właśnie wyborem. Bardziej podobają mi się normalnie otwierane, tzn. na zawiasach ale po pierwsze - kabiny z takimi są sporo droższe od tych z przesuwanymi, po drugie słyszałam, że po kąpieli, jak otworzy się te drzwi wychodząc spod natrysku to woda po nich ścieka na podłogę... :( a może jest na to jakieś rozwiązane?

Te z drzwiami przesuwanymi ,mam wrażenie, że całe się trzęsą przy otwieraniu i trzaskaja. Jestem w kropce :o , nie wiem czy warto wydać więcej na te otwierane czy nie a czas nagli - łazienka na ukończeniu. Możecie podzielić się wrażeniami z użytkowania?

Stoję przed takim właśnie wyborem. Bardziej podobają mi się normalnie otwierane, tzn. na zawiasach ale po pierwsze - kabiny z takimi są sporo droższe od tych z przesuwanymi, po drugie słyszałam, że po kąpieli, jak otworzy się te drzwi wychodząc spod natrysku to woda po nich ścieka na podłogę... :( a może jest na to jakieś rozwiązane?

Te z drzwiami przesuwanymi ,mam wrażenie, że całe się trzęsą przy otwieraniu i trzaskaja. Jestem w kropce :o , nie wiem czy warto wydać więcej na te otwierane czy nie a czas nagli - łazienka na ukończeniu. Możecie podzielić się wrażeniami z użytkowania?

Zdecydowanie lepsze otwierane, problem ze ściekaniem niewielki bo otwierasz je na chwilę, a jesli po prysznicu sięgasz tylko poza kabinę po ręcznik i wycierasz się w środku to praktycznie cała woda ścieknie z drzwi zanim wyjdziesz. Pomijam już kwestię mycia szyby - zgadzam się z Balu.

Pozdrawiam

rafagm

Otwierane są też solidniejsze. suwane prędzej czy późnie rozpadna się te roleczki na których pracują. W tym wypadku droższe oznacza lepsze!

Mama ma suwane ponad 11 lat, kabina ze średniej półki - nic się nie dzieje [odpukać], z myciem też nigdy nie było problemu. My będziemy też mieli suwane.

U siebie w bloku mam przesuwane Rawaka, czyszczenie tych rowków to żadna przyjemność.

W domu zamontowałam otwierane dwuskrzydłowe. Teraz kupiłabym otwierane na jedną stronę.

Jeśli mówisz o trzęsących się to najprawdopodobniej myślisz o tanich plastikowych ale jak zamontujesz z szybami chartowanymi to sie nie trzęsą

Druga sprawa w przypadku przesównych to masz masę ramek na których zbiera się mydło ściekające i wapno z wody - mam nadzieję że wyobrażasz sobie ile koszrtuje umycie tego - co do rolek to jeszcze gorsza sprawa

W przypadku otwieranych zwróć uwagę na 2 kwestie:

pierwsza to aby było jak najmniej ramek najwyżej zawiasy i uszczelki

druga to za nic na świecie nie kupuj gładkiej lub przyciemnianej szyby - według mnie musi uwaga musi być jakiś wzorek - spytasz dlaczego - już mówię każdą smug będzie widać - ja sam kupiłem z takimi małymi kwadracikami lekko zamgloną i już po 2-4 prysznicach widać zacieki - kolegama gladkie i żona klnie go że nie wytarł prysznica po

ja mam lepie codziennie ja z zoną biorę prysznic i tylko co 3-4 dni jestem zmuszany do sprzątania prysznica- jest umowa łazienka w mojej kwestii kuchnia żony

Podsumowując:

otwierane bez ramek szyba z wzorkami

Sam tera wybrałbym tylko otwierane dzwi a nie kabinę

Mam 100 cm kabinę otwieraną /2 drzwi/ - hektary do mycia

Mam kabinę Akord z Koła - drzwi otwierane do środka i na zewnatrz. Bardzo udana. Łatwo się myje. Ilość wody ściekającej z drzwi na zewnatrz jest niewielka - parę kropel (a jeśli nie chce mi się wycierać podłogi po kąpieli - wychodząc z kabiny, otwieram drzwi do środka).

Koleżanka ma drzwi przesuwane - narzeka, że czyszczenie zaułków najlepiej robić szczoteczką do zębów :lol: Ale może przesadza :D