Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wyegzekwowac od developera naprawe usterek w mieszkaniu

Recommended Posts

Witam! Mieszkamy w nowym budynku i nasze mieszkanie znajdujace sie na poddaszu jest co zime niszczone przez roztopy sniegu na dachu. Juz brakuje mi sil na ponowne zglaszanie pisemnych wnioskow do developera o naprawe usterki. a przez te 3 lata uzbieralo sie ich co nie miara. :evil: gdy ide z kolejnym pismem to panie z biura obslugi maja niewesole miny :oops: a wlasciciel zabronil im pisemnego potwierdzenia skladanych przeze mnie reklamacji. Poprzedniej wiosny zostala przeprowadzona naprawa ale tej zimy sytuacja sie znowu powtorzyla. Jedynym plusem tamtej naprawy bylo to,ze moglem zobaczyc jaka fuche zrobil wykonawca.Brak w wielu miejscach waty mineralnej.Wyglada to gorzej niz poprzednio :( . Prosze o jakias sensowna podpowiedz co z tym fantem zrobic!
https://forum.murator.pl/topic/49767-jak-wyegzekwowac-od-developera-naprawe-usterek-w-mieszkaniu/

mam ten sam problem.tyle ze u mnie 1 zima

ja zrobilem tak. ubezpieczylem mieszkanie.i zglosilem szkode.

i poinformowalem developera ze mają to naprawic (gwarancja 3 lata)

jednoczesnie developer zaczal mnie straszyc ze nie dostane kasy z ubezpieczenia (smieszne.ja place skladki,ja decyduje co z kasą zrobic).ale po prostu sie pobali.bo uszkodzenie dachu to wina umyslna developera - a nie czynniki atmosferyczne. developer wie ze ubezpieczyciel wystapi do niego z regresem :)) i tutaj sie zabawa zaczyna.bo developer chcialby to naprawic najtanszym kosztem...a ubezpieczyciel - jezeli wystapi z regresem - to nie Twoja wina - i tak jakby dzialalo OC z samochodem - twoja skladka pozostaje nieruszona :) a zamiast marnych np.500 zl -koszty najtanszej naprawy przez pracownikow developera - developer musi oddac ubezpieczycielowi calosc kosztów-moi robotnicy są drodzy,a mieszkanie o podwyzszonym standardzie :))) - wynikających z oględzin - ja np. zglosilem inne usterki :) i np. dostane teraz 3000 zl ...i tutaj jest problem dla developera bo jak nie ma polisy OC to pappppp - musi zaplacic wszystko :)

pozdrawiam

t.

Czesc tjord! Dzieki ,ze sie odezwales. Mieszkanie mam ubezpieczone i dowiadywalem sie w PZU jak te sprawy sie maja. Tam stwierdzili ,ze oni moga z mojej polisy wyplacic na remont ale wnetrza mieszkania co bedzie tylko dorazna naprawa. :roll: A to mnie nie satysfakcjonuje. Developer tlumaczy sie ,ze pogoda jest nie odpowiednia na remont. I tak przeciagaja bo zima zimno a latem maja inne budowy. Kiedy skonczy sie ta walka :evil:

Pozdrawiam !!!

no jasne.mi tez tak powiedzieli.ale nawet za wnetrze PZU regresem wystąpi do developera.i ich skasuje znacznie.a ty z polisy OC od developera dostaniesz na pewno wiecej niz ze swojej - szkody są liczone lepszym przelicznikiem.a co do dachu..........to mozesz napisac im pismo.ze zglosiles do ubezpieczyciela -oni muszą naprawic na tyle szkody - zeby dalej nie lecialo - inaczej - podchodzi to pod celowe dzialanie na szkode.i to ich bedzie kosztowac wielokrotnie wiecej.oni o tym wiedzą