Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mój plan jest taki:

Dla CWU:

1. Zbiornik dwu-płaszczowy z wężownicą

> Do jednego podłączona jest pompa, do drugiego kominek -> proste.

2. Do CO.

Bufor...

i tu pojawia się dylemat - na mój rozum im większy tym lepiej (pomijając ew. straty postojowe) bo jeśli nahajcuję w kominku to pompa wogóle się nie będzie musiała włączać przez długi czas. Z drugiej strony czy dla pompy ciepła taki duży zbiornik to nie jest jakiś problem? (np. w długości nagrzewania w przypadku nie korzystania z kominka?)

https://forum.murator.pl/topic/49778-pompa-ciep%C5%82a-spostrze%C5%BCenia-uwagi/page/209/#findComment-2490453

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

piwalek,

odleciałam jak przeczytałam w twoim poście o magnetyzowaniu energii.... A może to dawka wina:):):):) ... No tak... a POWIEDZ please, jaka to firma z Gdańska. W końcu im wszystko jedno gdzie robią. Mogą i w Wawie... Nie znam się zupełnie na szczegółach, o których tu piszecie. Muszę zaufać firmie i póki co wybieram na nosa... czyli nie najlepiej:)

https://forum.murator.pl/topic/49778-pompa-ciep%C5%82a-spostrze%C5%BCenia-uwagi/page/209/#findComment-2490463

Fido:

solara nie ma wogóle... (stwierdziłem że rekuperator, kominek z płaszczem i pc to i tak sporo jak na temat ogrzewania jednej chałupy. Poza tym jeśli chodzi o solary to dla mnie jest jeden spory problem - jak rozładować solary w lecie żeby glikol się nie zagotował... wszystkie pomysły dort. spuszczania ciepłej wody do kanalizy jakoś do mnie nie przemawiają...)

mysiunia1978:

Oj na weekend może głowa boleć od winka ;)

Firma to Sun Energy - zrobili już jedną instalację u znajomego który jest zadowolony więc to już "coś". Ciężko znaleźć ludzi którzy to mają...

https://forum.murator.pl/topic/49778-pompa-ciep%C5%82a-spostrze%C5%BCenia-uwagi/page/209/#findComment-2490473

co do bufora to w zimie naładuje ci go kominek

kominek jest prawie niesterowalny dokłądasz max drewna o daje ci to np. powiedzmy 11kW ciepła

załóżmy że PC doładowała ci bufor do 40 st C

bo po co więcej skoro bufor masz do CO więc on zasila podłogówkę

więc masz temp 40 st w buforze

ja lubię liczyć masz te 11 kW ciepła z kominka na godzinę

kominek pali się np 5godzin czyli 5x 11kW = 55kWh

i teraz jak pisałem 1,16kWh to podwyżesznie temperatury bufora o 1 stC

(Q=1,16*objętość *delta T)

czyli mając 55kWh z kominka dzielisz przez 1,16 = podwyższenie temperatury o 47 stC

czyli miałeś w buforze 40 stC + 47=87stC

oczywiście przy założeniu że nie ma strat i odbioru - bo taki odbiór będzie ciągły przez podłogówke - bo nie palisz w kominku gdy nie potrzebujesz odbierać ciepła

a co się dziej gdy masz bufor 500L?

masz 40stC do tego masz dołożyć tyle samo kWh (a miałeś 55kWh z kominka) więc posiadając 2x miejszy bufor temperatura rośnie 2 x szybciej czyli nie 1,16 kWh powoduje wzrost o 1 stC tylko o 2

więc 40 st w buforze musisz podnieść nie o47stC (jak przy 1000L) tylko o 47x2=87stC czyli 40 + 87stC =127stC

czyli co gotujemy?

pomijam fakt ile potrafi taki kominek kilowat wytprodukowac - bo nie liczyłem

im większy bufor tym więcej przyjmie ciepła ze źródła mało sterowalnego czyli stałopalnego kominka a PC jest doskonałum zabezpieczeniem potrafi akumulować do temperatury im niżeszej tym lepiej

jak masz bugor 500L to 1 stC alumulije 1,16kWh/2 więc 2xmniej

więc aby mieć zapasto pompa musi podnosić tem 2 x wyżej

nbo masz 2 x mniejszy bufor

COP (sprawność) tym wyższa dla PC im niższ temp w buforze

więc im większy bufor tym lepiej

https://forum.murator.pl/topic/49778-pompa-ciep%C5%82a-spostrze%C5%BCenia-uwagi/page/209/#findComment-2490545

No pięknie Ci dziękuję Fido! O to mi właśnie chodziło żeby ktoś potwierdził moje przypuszczenia bazowane jedynie na "chłopskim rozumie" w sposób matematyczny... Dzwoniłem też do kolegi z niemiec który właśnie mi powiedział że też ma układ z pompą 270l cwu + pawie 1000l do co.

Dla mnie wniosek jest następujący:

Nawet projektant może sie mylić więc wszystko i wszystkich trzeba niestety samemu sprawdzić!

Jeszcze raz serdeczne dzięki za pomoc i cierpliwość do moich pytań które gdzieś tu na forum z pewnością już były poruszane....

...i tym pozytywnym dla mnie akcentem żegnam Was moi mili bo jutro moje dziecko nie będzie miało dla mnie litości... i będzie miało do tego prawo :)

Dobranoc.

https://forum.murator.pl/topic/49778-pompa-ciep%C5%82a-spostrze%C5%BCenia-uwagi/page/209/#findComment-2490564

Witaj Bella ( myślę , że pozwolisz się tak nazywać) :)

Fido jeszcze nie ma , ale będzie miał ( na razie ma dolne źródło czyli zakopany kolektor w ziemi )

Jak się zorientowałaś są dwa systemy 1) bezpośrednie parowanie i tu reprezent. jest właśnie Thermogolv ( w kolektorze nie ma glikolu tylko medium typu np. R 407 czy propan i jest to jednocześnie parownik PC ) i 2) pośrednie ( w kolektorze jest glkol i w samej PC jest wymiennik czyli parownik ) i tu reprezentanem jest IVT .

Jak zauważyłaś te dwa systemy się ścierają i każdy usiłuje pokazać , że jest lepszy od tego drugiego .

Zadowoleni są i jedni i drudzy użytkownicy tych systemów .

Mysiunia

Zapytaj Pana w IVT ( skoro taki super ) o sterowanie systemu w zakresie taniej taryfy ( czy tanią taryfę można w "pełni wykorzystać ) i zechciej napisać co Ci odpowiedział .

Fido

zauważyłeś , że nie użyłam ani jednego kropkowania ( kiedyś zaczęłam kropkować i bardzo mi się to spodobało ale skoro uważasz , że nie jestem zrozumiała to się poprawię , a myślałam , że będzie trochę , "przygarnij kropka " :) ) .

Zadanie jest takie : znajdź system bezpośredni , który można zastosować do co. ( podłogówka i grzejniki ) i do cwu ( bez żadnych bajerów typu :solary i chodzi o zastosowanie bez żadnych ograniczeń np. duży dom i połowa to grzejniki na 45/35 ). Zapytaj o wydolność systemu .

Czy nie sądzisz , ze np. CK świadomie zrezygnował z grzania cwu jedną PC tylko ma drugą ( powietrzną tylko do cwu ) ? Dlaczego ?

Ciekawa jestem odpowiedzi .

PS. Bella Skarbie proszę nie kasuj tego podpisu . Ja żartowałam ( bo ja jestem żartowniś ). Wiesz , że dużo osób tu zagląda i może skorzysta ( nie trać tej szansy ) . Bardzo Cię przepraszam . Jestem osobą bardzo spontaniczną , gdybym wiedziała , że tak zareagujesz nigdy nie pozwoliłabym sobie na takie zachowanie .Proszę Cię przywróć ten podpis , bardzo PROSZĘ., bo będzie mi bardzo przykro . :cry:

Jeszcze raz PRZEPRASZAM CIĘ BARDZO .

Przecież to absolutnie nie ma znaczenia jaką firmę prowadzicie i jedno z drugim nie ma nic wspólnego .

https://forum.murator.pl/topic/49778-pompa-ciep%C5%82a-spostrze%C5%BCenia-uwagi/page/209/#findComment-2490783

bonetko

ja myślałem że chcesz porównać działające PC

ja jeszcze nie mam thermogolva - czekam na zamówienie

dom sie buduje

więc jeszcze czas na wyliczenia

skoro zadecydowałem że będzie to thermogolv to już odpuszczam porównania i szukanie. czas minął. obecnie po co się stersować

zakup dokonany

opomiarować chce aby potem nikt nie mówił że dom pasywny mniej zużywa na co

https://forum.murator.pl/topic/49778-pompa-ciep%C5%82a-spostrze%C5%BCenia-uwagi/page/209/#findComment-2490990

Fido myślałam , że jesteś na spotkaniu :) i tam czarujesz Panie :D

Absolutnie nie mówię , o szukaniu czy coś w tym stylu . Decyzja podjęta i bardzo dobrze ( mimo , ze mnie to nie dotyczyło trochę się denerwowałam czy Wasza decyzja będzie taka a nie inna ) .

Porównanie działających PC czy to różnych systemów czy nawet takich samych jest niemożliwe nawet gdyby przyjąć dom modelowy i taką samą ekipę budującą to np. kolektory poziome ( jego warunki ) mogą mieć zupełnie inne cechy energetyczne i wyniki mogą być inne. ( brak takich samych warunków obliczeniowych ) .

Dobrze , że opomiarujesz swój dom ( tylko żebym i ja mogła zajrzeć ,zobaczyć wyniki , Twoje wnioski itd ). Co prawda nie rozumiem zbytnio Twojego stwierdzenia ....."opomiarować chce aby potem nikt nie mówił że dom pasywny mniej zużywa na co " nie przejęzyczyłeś się ? w jakim znaczeniu , mniej kWh na co. niż jaki ? tzn, co, . potrzeba mu mniej niż normalny ( bo on pasywny ) ale biorąc pod uwagę , że mniej to stosunek zużycia dla wszystkich super zrobionych ( DZ i GZ ) jest taki sam ?

https://forum.murator.pl/topic/49778-pompa-ciep%C5%82a-spostrze%C5%BCenia-uwagi/page/209/#findComment-2491023

Bonetko ja nie kasowałam, zmienilam tylko numer telefonu, bo tamten juz nieaktualny i Ty mi zwrociłaś uwagę, że nie mam podpisu, nie wiem dlaczego zostały tylko wykrzykniki, pewnie coś pochrzaniłam. Umieszczam go spowrotem :))
https://forum.murator.pl/topic/49778-pompa-ciep%C5%82a-spostrze%C5%BCenia-uwagi/page/209/#findComment-2491264

dlaczego się denerwowałaś jaki będzie wybór?

chodziło mi nie o mniej czy więcej

po prostu opomiaruję aby potem stwierdzić komisyjnie że pom pasywny ( o ile mi wyjdzie) zużywa tyle .... na CO (co=centralne ogrzewanie)

https://forum.murator.pl/topic/49778-pompa-ciep%C5%82a-spostrze%C5%BCenia-uwagi/page/209/#findComment-2491265

Bella :) cieszę się i dziękuję ( lżej mi na duszy bo myślałam , że to przeze mnie )

Fido bałam się bo ja Was wszystkich szalenie lubię ( no może nie ze względu na wiek ( nie jestem taka stara :lol: ) czuje sie jak Wasza mama i chciałam dla Was jak najlepiej .( Alterma w naszym klimacie nie była za dobrym pomysłem i w porównaniu z nią Thermogolv był o wiele lepszą propozycją ..mimo wszystko bardziej stabilne DZ ).

Fido a bez komisji nie da rady ? Przecież uwierzymy Ci na słowo . To może od razu certyfikat energetyczny ?

A dlaczego ma Ci nie wyjść ? masz tyle zapału , samozaparcia i pomysłów , że jeśli nie Tobie to komu ? głowa do góry i bez sceptycyzmu . Wszystko wyjdzie i się uda . Ja to wiem ! :D

https://forum.murator.pl/topic/49778-pompa-ciep%C5%82a-spostrze%C5%BCenia-uwagi/page/209/#findComment-2491297

dlaczego ma nie wyjść

bo mi wychodzi z wyliczeń że ogrzanie domu ma kosztować 300zł

sam w to nie wierzę

poza tym ważna jest dokładność

wyliczenia architekta nie uwazględniają w audycie np krokwi które stanowią mostek termiczny. itp

https://forum.murator.pl/topic/49778-pompa-ciep%C5%82a-spostrze%C5%BCenia-uwagi/page/209/#findComment-2491310

Ja też w to nie wierzę , chyba , że masz olbrzymi dom. Liczenie to jedno ( a wiadomo czy matematyka u Ciebie ok :D , może się gdzieś pomyliłeś i nie wiesz , że tam jest pomyłka i powielasz błąd w liczeniu od początku ) a real to drugie . Nie denerwuj się . Zobaczysz . Nie masz już wpływu na pewne sprawy bo dom prawie skończony .

Natomiast te mostki cieplne i inne ograniczenia .

Nawet w pasywnym jest jakieś minimum poniżej którego nie da się zejść ( dziś ) . Są bariery technologiczne ( nie biorę pod uwagę finansowych ). Mało tego pewne rozwiązania ktoś już zastosował i masz przetarty szlak ale pewne są jeszcze nie odkryte , nikt na to nie wpadł , że można to zrobić tak czy inaczej .( lepiej , wydajniej , bardziej ekonomiczne ) . Do budowy takiego domu powinno się być bardzo dobrze przygotowanym pod .względem merytorycznym ( mieć bardzo duży zasób wiedzy co i jak ) . To jest jeszcze tak , że na dziś wydaje nam się , że się nie da .Gdyby tak myśleli ludzie w epoce ognia to świat zatrzymałby się na tamtym etapie . Coś co dziś wydaje nam się niemożliwe ( do zrobienia czy pokonania ) za kilka lat będzie rozwiązane . Ja uważam , że tylko umarłego nie można ożywić ale reszta jest jak najbardziej możliwa , jeśli nie dziś , to za rok ,30 , czy 50 lat ...wszystko jest możliwe tylko trzeba wiedzieć - jak ?

https://forum.murator.pl/topic/49778-pompa-ciep%C5%82a-spostrze%C5%BCenia-uwagi/page/209/#findComment-2491481

bonetka,

dlaczego mam go o to pytać (tzn o tę drugą strefę:)) Oczywiście go zapytam i napisze wszystko co do słowa ale proszę powiedz mi co wiesz:) Pewnie już pisałaś milion razy wcześniej ale please....

Czy te dwie PC o których piszecie różnią się czymś poza wypełnieniem.....

https://forum.murator.pl/topic/49778-pompa-ciep%C5%82a-spostrze%C5%BCenia-uwagi/page/209/#findComment-2492136

Mysiunia nie strefę :) tylko taryfę . Chodzi o to , że w Polsce taryfa elektryczna ( tania ) podzielona jest na dwie części- nocną ( g.22-6 ) i południową (g. 13-15 ) . Problem jest taki , że w IVT da się ustawić tylko 1 czas dobowy ( w innych są minimum 2 ) .

Serwis podpina zegar pod listwę elektryczną ( dodatkowo, jeśli chcesz mieć ten drugi przedział dobowy i jeszcze musisz za to zapłacić ..jakby to była Twoja wina , że ma jeden czas - to powinno być fabrycznie a nie kombinowanie , za takie pieniądze ! ) IVT pod tym względem ( przedziałów dobowych ) ma najgorszy sterownik na rynku PC. a najgorsze , że nikt Ci nie powie i nie uprzedzi. Więc delikatnie zapytaj ...skoro tacy ę i ą to ciekawe co powiedzą . To jest ważne bo jak masz min. 2 czasy to możesz sobie tak ustawić , że grzejesz tylko w taniej taryfie .

PC obu systemów składa się z tych samych części.

Jeśli chce się być dokładnym to w bezpośrednich w środku jest :

sprężarka , zawór rozprężny ( może być na zewnątrz tzn. nie w pudełku {obudowie} PC ) , skraplacz ( ew. skraplacz na zewnątrz w Thermog. w zbiorniku ) , parownik ( jest cały kolektor ) . Nie ma pomp DZ .( dolnego źródła ) i GZ ( są wyrzucone poza pudełko PC ) .

w PC pośrednich: jest parownik , sprężarka , skraplacz , zawór rozprężny . Pompy DZ.( glikolu ) i GZ ( wody grzewczej ) .

W obu są presostaty ( niskiego i wysokiego ciśnienia, zabezpieczające ),

wziernik , mogą być grzałki elektryczne , falownik .filtr , termostat ....

(odolejacz ), wentylatory przy PC powietrznych, ekonomizer ( dodatkowy wymiennik , przegrzewacz pary ) - zawór elektromagnetyczny i kapilara rozprężająca przy cyklu EVI ( wspomagające wtryskiwanie pary )

.chyba o niczym nie zapomniałam?

https://forum.murator.pl/topic/49778-pompa-ciep%C5%82a-spostrze%C5%BCenia-uwagi/page/209/#findComment-2492261

bonetka, załamałaś mnie. Techniczna jakaś taka jesteś:) Bogu dziękować, że są takie baby... Chyba, że ty chłop i się tak podszywasz.... No ale do meritum - o tych taryfach to kumam i też tak kombinowałam, że będę bardziej grzać na taniej taryfie, bo jak podłogówka długo ciepło utrzymuje a powoli się rozpędza to np od 2 w nocy będę hajcować żeby o 6 rano ciepło było.

Zadzwoniłam do pana i mówi on tak: właśnie dlatego, że podłogówka taka mulasta nie steruje jej się (nie da się) na godziny. Każde pomieszczenie można opomiarować i nastawić np w sypialni 19 stopni bo w takiej temp najlepiej się śpi. A w salonie 21 bo w takiej najlepiej się siedzi... Zadaję sobie pytanie co wtedy kiedy zechce mi się siedzieć w sypialni a tam zimno...

Mówi Pan, że jak się wyłączy podłogówkę to temp spada ok 2 stopnie na dobę. Z taką też prędkością się podnosi... Więc, żebym se dogrzała na pobudkę musiałabym zacząć dobę wcześniej (i to jakaś masakra jest).

Teraz pytanie - Pan tak mówi bo jego system tak działa czy Pan ma rację?????????????????

Proszę please napiszcie mi gdzie mam tę pompę kupić i jak tym się da sterować tak, żeby było najlepiej. Już się zapętlam w tych poszukiwaniach.....

dzięki z góry!

https://forum.murator.pl/topic/49778-pompa-ciep%C5%82a-spostrze%C5%BCenia-uwagi/page/209/#findComment-2494329

Faktycznie podłogówka tak działa , ale to zaleta a nie wada i tym bardziej warto korzystać z taniej taryfy. Podłogówka pracuje jak akumulator , który ładuje się w taniej taryfie i oddaje ciepło w czasie obowiązywanioa drogiej. I tu wyłazi kolejna zaleta z tego wynikająca : gdyby podłogówka reagowała szybko to by było do bani bo kto chce spać w upale? Jest dokładnie odwrotnie : wieczorkiem zuzywamy więcej ciepłej wody to siłą rzeczy mieszkanko troche się wychłodzi i bardzo dobrze bo się lepiej zsypia . Natomiast rankiem podłogówka powita nas przyjemnym ciepłkiem zachęcającym do radosnego wstania :) Zmiany temperatury odczuwalnej są minimalne właśnie z powodu cudownej w tym przypadku mułowatości podłogówki. To zasadnicza zaleta a nie wada.

Natomiast jeśli chcesz gwałtownie podnieść temperaturę okreśonego pimieszczenia to po prostu przynieśtam i włącz grzejnik elektryczny. To najtańsze rozwiązanie ale sama sie przekonasz że nie będzie takiej potrzeby :)

https://forum.murator.pl/topic/49778-pompa-ciep%C5%82a-spostrze%C5%BCenia-uwagi/page/209/#findComment-2494351