Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Mam pytanie czy ktoś używa pompy chińskiej CWR-08XB chodzi mi konkretnie o wejście w program ustawiający temperaturę i czas są to parametry od C1 do Cf.

Tak informacyjnie kolektor spiralny 600 4 x 150 m 32 mm pompa ma 7 kW.

Pompa już pracuje.

Pozdrawiam serdecznie liczę na uprzejmość kolegów.

a tak w ogóle to chciałem się pochwalić że zostałem szczęśliwym (mam nadzieje) posiadaczem PCi :)

po roku od momentu jak zacząłem czytać forum bo zainteresował mnie temat PCi w końcu jest

muszę przyznać że forumowicze nauczyli mnie dużo odnosnie samych pomp ale też jak zbudować dom i pomogli podjąć decyzje

no i poznałem tu instalatora

który wykonał dobra robotę well done Piotr:cool: a miałem styczność z naprawdę wieloma

Ile czasu zajmuje Waszym gruntowym pompom podgrzanie c.w.u. o 3-4oC, powiedzmy z 39 do 43 w zasobniku ok. 300l?

Wczoraj sprawdzalem czy moja PCi podgrzeje w jednym cyklu CWU, wiec stalem i sie gapilem :-)

Podbicie mam dla taniej taryfy 3*C + 1*C na histereze i o te 4*C grzala cos kolo 12-13 minut pracy sprezarki.

Mam Galmeta 300l (biwalentny)

Wczoraj sprawdzalem czy moja PCi podgrzeje w jednym cyklu CWU, wiec stalem i sie gapilem :-)

Podbicie mam dla taniej taryfy 3*C + 1*C na histereze i o te 4*C grzala cos kolo 12-13 minut pracy sprezarki.

Mam Galmeta 300l (biwalentny)

Co znaczy w jednym cyklu? Czyli od załączenia sprężarki do jakiejś temperatury granicznej?

... i poznałem tu instalatora

który wykonał dobra robotę well done Piotr:cool: a miałem styczność z naprawdę wieloma

Cieszę się, że jesteś zadowolony - choć pewny byłem że tak właśnie będzie.

Nie spotkałem jeszcze nikogo, kto by się o p. Piotrze wyrażał inaczej niż w superlatywach

Hejka :)

wpadłam w odwiedziny ..( właściwie byłam w ogrodach ale i tutaj mam sprawę )

ale i z pytaniami ( przecież ja nie hydraulik a szkoda , jakby to było fajnie na wszystkim sie znać chociaż ogólnie )

Kiedyś się popsuł reduktor ciśnienia na dom ( w sieci mam 6 atm wiec dużo ) był wymieniony przez hydraulika ..i wydaje mi się ( ale moze nie mam racji ) ze moze przy sprawdzaniu i wypuszczaniu powietrza strumień wody nie był zimny ale trochę ciepły i ..powietrze dostało się do zb. cwu w PCi ( IVT 9 kW )

Pózniej pompa cyrkulacyjna ( Grundfos UP-15 14B) strasznie hałasowała ( pewnie to powietrze )

Wymontowałam ją .,, rozkreciałam ..i tam jest taka igiełka ( na niej taki kawałek rureczki ) i dopiero " połówka jajeczka " ( to się jakoś fachowo nazywa ale teraz wyleciało mi z głowy ) ..w kazdym razie rureczka była trochę zużyta wiec ja przykleiłam ..resztę złozyłam jak było ..

Było nadal zle ( raz hałsowała pompa cyrkulacyjna a raz nie ), podkreciałam cisnienie ( są 3 atm , czasami ciut powyzej ) jest niby ok ( nie hałasuje, ot czasami i cicho ..bo tak jest bezszmerowa )

ale wydaje mi się że jest powietrze nadal ( bo ciepły kran prycha i kicha po odkręceniu zanim się ustabilizuje i pompa cyrkulacyjna rzadko ale troszkę ją słychać czyli jest powietrze ..tzn tak sobie wydedukowałam :rolleyes: )

i to w zb cwu PCi ! ( bo ciepła woda jest ze zbiornika przecież )

To jest denerwujace to kichanie ale jeszcze bardziej to ze mimo ze pompa cyrkulacyjna jest włączona ( mam ustawione na zegarze elektr godziny kiedy to ma robić ) to po odkręceniu kranu na górze leci zimna woda a nie ciepła, tzn trzeba spuszczać jakby pompy cyrkulacyjnej nie było ( a przeciez jest i do tego włączona !)

są chyba korki powietrzne i nie moze tego przepchać i dlatego tak się zachowuje ...

niby brak było możliowsci do zapowietrzenie zb cwu PCi ale jesli w tym czasie kiedy był zmieniany reduktor ciśnienia akurat zb cwu pobierał zimną wodę aby go dopełnić mogło sie tam dostać....

pytanie , .jak sobie z tym poradzić , jakieś pomysły ?

tylko proszę ..dokładnie i precyzjnie ..jak krowie na rowie :)

Pozdrowinka dla Wszystkich

ok ...

BARDZO DZIEKUJĘ

zrobiłam tak, będzie w porządku

raz przeszłam procedurę z włączoną cyrkulacją cwu i raz bez cyrkulacji..

z tym ciśnieniem...

jak wtedy popsuł się reduktor ciśniena , to nad PCi jest odpowietrznik ( nadbudowa do PCI ) syczał , syczał i w koncu puscił wodę i to jak :eek: ( było .za wysokie ciśnienie a on ma chyba ustawioną wartosc max ileś atmosfer ) i ..hm trochę tak ogólnie to bałam się sama kombinować z tym cisnieniem .( ale tchórz ze mnie :( ....

a tu ..trzask , prask i ..gotowe :)

pozdrowionka dziękczynne :)

słonecznego dnia