Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie. rekuperator składa się z obudowy, dwóch wentylatorów, sterownika (wentylatory i sterownik będziesz miał) i wymiennika (tego mieć nie będziesz)

Tobie nic nie będzie przymarzać (no chyba że wentylator nawiewny), to i nie ma sensu podłączać DZ. No chyba że zainwestujesz w reku, chłodnicę i kilka innych bajerów.

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z tego co widzę, to piwopijca ma bliźniaka więc zawsze będzie miał trochę mniejsze zapotrzebowanie na ciepło, niż dla domu o podobnej wielkości ale stojącego samodzielnie.

Niby tak, ale to jest tylko jeden z wielu czynników. Region, osłonięcie od wiatrów, strony świata itd, itd. Jedna ściana to nie wszystko. W dodatku co się dzieje, jeśli sąsiad grzeje niższą temperaturą?

Jasne, ale zawsze coś tam ciepełka wyciągnie. Powtarzam, jedna ściana to nie wszystko.

W bloku miałem mieszkanie z jedną ścianą "współdzieloną", sąsiad vis a vis, dwie. Ja miałem zawsze dopłatę, on zwrot. Miał tą samą temperaturę wewnatrz co ja. Więc różnica jest, pewnie nie diametralna, ale nie bagatelizowałbym tego.

Witam

Czytam forum od jakiegoś czasu. Kupiłem działkę w Lubuskiem 50 km od Zielonej Góry , wody gruntowe 2,2 m (tak słyszałem od sąsiada) .Dom 147,6 m2 będę budował z ytong energo 36,5 cm jest to projekt http://www.extradom.pl/projekt-domu-retro-WRN1060 ( będę powiększał garaż ), wszędzie podłogówka . Waham się nad wyborem pompy ciepła pomiędzy ivt premiumline lub stiebel eltron WPC Cool . Czy orientuję się ktoś jak głębokie odwierty będą potrzebne, jakie odwierty najlepiej zrobić ( czy wystarczą płytkie do 50m , czy może dużo głębsze ) i jakiej mocy pompę ciepła będę potrzebował. Czy moglibyście coś doradzić bo jestem laikiem w tym temacie. Z góry dziękuję Artur

problem w tym, że to wszystko zostało już tu gdzieś powiedziane...

nie musisz być ekspertem od budownictwa, ale musisz chcieć czytać.

Polecam lekturę tego wątku od początku......nikt ci nie da gotowego rozwiązania na tacy....

Witam

Czytam forum od jakiegoś czasu. Kupiłem działkę w Lubuskiem 50 km od Zielonej Góry , wody gruntowe 2,2 m (tak słyszałem od sąsiada) .Dom 147,6 m2 będę budował z ytong energo 36,5 cm jest to projekt http://www.extradom.pl/projekt-domu-retro-WRN1060 ( będę powiększał garaż ), wszędzie podłogówka . Waham się nad wyborem pompy ciepła pomiędzy ivt premiumline lub stiebel eltron WPC Cool . Czy orientuję się ktoś jak głębokie odwierty będą potrzebne, jakie odwierty najlepiej zrobić ( czy wystarczą płytkie do 50m , czy może dużo głębsze ) i jakiej mocy pompę ciepła będę potrzebował. Czy moglibyście coś doradzić bo jestem laikiem w tym temacie. Z góry dziękuję Artur

niestety będziesz musiał troszkę poczytać ;)

druga sprawa to musisz podać więcej szczegółów bo tak

to wróżenie z fusów:yes:

Odwierty są uzależnione od mocy pomp, a te można poznać po zrobieniu OZC. Jeśli chodzi o to czy jeden czy dwa głębsze lub kilka płytkich - to są zwolennicy zarówno jednych jak i drugich. Moim zdaniem kwestia gustu inwestora. Możesz też rozważyć, jeśli oczywiście działka pozwoli DZ poziome.

trochę zmienię temat

jak jest u Was rozwiązane sterowanie rozdzielaczami? Jeżeli np są więcej niż dwa rozdzielacze do podłogówki to czy wszystkie startują w tym samym momencie? i druga sprawa jakie macie ustawione przepływy w pętlach (wg wskazań rotamterów)?

Ja mam 3 rozdzielacze i w każdym po 7 pętli do tego mam możliwość załączania każdego z rozdzielaczy z osobna. Trochę się ostatnio bawiłem ustawieniami przepływów i załączeniami rozdzielaczy i zauważyłem że przy uruchomieniu tylko jednego bardzo szybko rośnie mi temperatura powrotu CO do zadanej w ustawieniach pompy (co jest zrozumiałem mniej wody do podgrzania), konsekwencją jest częstsze załączenia sprężarki. Natomiast przy uruchominonych wszystkich trzech rozdzielaczach, pompa pracuje non stop do czasu osiągnięcia temperatury pomieszczenie zadanej na regulatorze pokojowym.

Różnica temperatury między zasileniem i powrotem przy załączonym 1 rozdzielaczu wynosi ok 15stopni (co wydaje się trochę sporo) natomiast przy załączonych trzech wynosi ok 6-8 stopni.

Tak się zastanawiam jakie ustawienia będą właściwsze czy oddzielne sterowanie każdym rozdzielaczem ze świadomością częstszych załączeń sprężarki i większej różnicy temp CO, czy odpalanie wszystkich jednocześnie a w konsekwencji mniej załączeń i mniejsza różnica temp w CO, Przy załączonych wszystkich temperaturę w pomieszczeniach mogę regulować poprzez zmniejszanie lub zwiększanie przepływów w pętlach.

no i własnie tak się robi - na pompie masz regulator pogodowy, a na pętlach elektrozawory sterowane z poszczególnych pomieszczeń do sterowania. Im więcej załączen sprężarki, tym wcześniej ją szlag trafi. A propos różnic temperatury zasilanie-powrót . Większa różnica powinna być teoretycznie przy zasilaniu wszystkich obwodów - wolniej krąży czynnik, większe wychłodzenie. Nie rozumiem za bardzo, co się z tymi temperaturami dzieje u Ciebie.

właśnie też mnie trochę to zastanawiam. z tego co wiem to przy załączonym jednym rozdzielaczu pompka pracuje na 3 biegu, jeżeli dodatkowo załączy się kolejny to obie pompki pracują na 2 biegu natomiast 3 strefa (najdalej usytuowana ma na sztywno ustawioną prędkość pompki na 3. Myślę, że to kwestia ustawień przepływów w pętlach.

PS

w mojej pompie każdym rozdzielaczem steruje oddzielny regulator pokojowy, natomiast prędkość pompek obiegowych ustala sama pompa. PC nie obsługuje regulatora pogodowego natomiast w ustawieniach pompy wprowadzam maksymalną temperaturę powrotu z CO (PC Ecopol System 13KW)

właśnie też mnie trochę to zastanawiam.

Wydaj sie OK. Po prostu aby moc tej czesci podlogowki byla dostateczna do odebrania (stalej) mocy ktora generuje PCi, musi byc wieksza roznica temperatur (cieplejszy czynnik w rurkach - pisze o roxnicy posadzka-powietrze). Jak zalaczysz na calosc domu powierzchnia wymiany wzrasta. Moc "grzejnika" rowniez, bo ta zalezy zarowno od powierchni jak i od "delty". Jesli wieksza powierzchnia grzejnika, to ronica temperatur dla tej damej mocy moze byc nizsza.

BTW: Jaki "argumentujesz" u siebie zalaczanie tylko czesci podlogowki w dimu?

BTW: Jaki "argumentujesz" u siebie zalaczanie tylko czesci podlogowki w dimu?

tak siłą rozpędu wyprowadziłem 3 punktu pomiaru i sterowania temperaturą (regulatory pokojowe) tak jak ilość rozdzielaczy. Załączanie całość w jednym momencie miałem zeszłej zimy kiedy jeszcze nie mieszkałem i teraz chciałem wprowadzić dodatkowy "bajer"(podział domu na sekcje) ale jak zwykle wygląda na to, że pierwsze rozwiązanie jest najlepsze.

PCI najczesciej pracuje ze stala moca. To nie piec ze mu przymkniesz powietrze i paliwo i "zaoszczedzisz". Jak instalacja ma problemy z odbiorem energii ktora podaje jej pompa, to nastepuje swoista samoregulacja. Rosnie temperatura GZ, spada COP, w koncu zabezpieczenie wylacza okresowo sprezarke. Kazde z tych zjawisk daje "po kieszeni" i oszczednosci z tytulu wylaczenia czesci instalacji sa iluzoryczne. Sterowanie rozdzielaczem przez dlawienie przeplywu to tez przy PCi sredni pomysl (ale o tym juz bylo wczesniej).

Pootwieraj DZ na maksa na rozdzielaczach i jak np nie lubisz spac w temp 21 czy 22*C to sobie w sypialni zdlaw przeplyw. Jesli masz w lazienkach tez drabinki, to tez mozesz w celu zrownowazenia hydraulicznego instalacji zdlawic przeplyw do poziomu tego na petlach podlogowki. Ustawiasz to raz i nie zagladasz.