Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To ja jednak wolę poczekać w pchanie się w takie inwestycje, aż się wszystko w Polsce prawnie ureguluje. I patrząc na mojego dostawcę prądu, "nowoczesnej firmy" to jak widzę poziom korupcji, problematologi jeśli nie zamówisz usługi projektowej np. podłączenia u nich hę... na razie dzięki bo jak ja miałbym im sprzedać prąd bo ich państwo do tego obligatoryjnie zmusi, to już widzę łańcuszek cwaniaczków chętnych się podpiąć do łąpóweczki przy takim procederze bo jak nie posmarujesz to : złe przewody, zły prąd pan ma, za blisko ziemi promienie łąpana itp. itd niestety ale jeden z pajacy z wiejskiej miał rację "Polska to dziki kraj".

Off topic:

uuu widzę że są tu zawodowcy chcący zbudować "perpetuum mobile" 0- szacun i trzymam kciuki, wszak 800 lat ludzie nad tym myślą ale teraz są takie komputeryyy że musi się udać :)

Ja tam jestem ciekaw po ile będą sprzedawać ten prąd ci co zostaną zmuszeni do jego kupienia po 1,2 . Nie wydaje wam się że to idiotyzm.

mnie się wydaje że państwo ich zmusi ale będzie subsydiować im te kwh bo jak nie będzie tej zielonej energii to będziemy płacić te pieniądze albo większe ale dla unijnych urzędasów, czy tam greków ale polski problem w takiej firmie energetycznej będzie polegał na tym ze taki tam kowalski, nowak czy kalapusiński jak będzie widział że mu przepływa przez rączki np. inwestycja za 500 kpln a on zarabia 2,5kpln, a jest decyzyjny w takim a nie innym zakresie, i odpowiedzialność takiego człowieka za opóźnienia inwestorów czy osób trzecich jest żadna (przypomina mi to idealnie pewien model który jest w pewnych instytucjach państwowych - vide urzędy miast , gmin, powiatów, wszelkie zarządy dróg i wiele pewnie innych) to cudów nie ma - "wszystko się da załatwić proszę pana" , "i po co te nerwy, nie trzeba było tak od razu, na pewno byśmy się dogadali" i bla bla bla, byle tylko im skapnęło, od jakiegoś pieprzonego i głupiego inwestora prywatnego (a na pewno złodzieja, bo uczciwie to nikt takich pieniędzy się nie dorabia), to na bank cię będzie skubał (bo wszak złodziej można)

Znowu off top.

W telewizji ostatnio jest głośno na temat jakichś tam spółek z euro związanych i dużych premii dla prezesów, jak jest wiedzą tylko ci co się tym zajmują bo telewizja wyznacznikiem prawdy raczej nie jest (oczywiście IMHO, jak ktoś w nią wierzy to ok), ale jeśli faktycznie goście mieli takie kontrakty opiewające na 1,3 mln zł premii za 4 -5 lat pracy, to między innymi po aby zminimalizować maksymalnie korupcjogenne zapędy, "bo po co ja mam kombinować co by ukręcić to tu 100 kpln, to tam 200 kpln, co pewnie trudne przy inwestycja idące w miliardy nie jest, ale po co ryzykować, jak uczciwie dostane powiedzmy 2 razy mniej niż ukradne , ale bez ryzyka. (oczywiście można założyć że ludzie i tka kraść będą)

Teraz wielka halo w tv i ze wszystkich opcji psy wieszają, na kontraktach na ludziach, bla bla.

Ale trzeba było dać tym prezesom (nie wiem nawet co to za ludzie) po 15kpln miesięcznie i dać zarządzać inwestycją wartą 1,5 mld pln, ciekawy jest efekt, zresztą który widać na co dzień.

ale mnie poniosło sorki i pozdro.

Edytowane przez Kasia & Krzysiek

Ja tam jestem ciekaw po ile będą sprzedawać ten prąd ci co zostaną zmuszeni do jego kupienia po 1,2 . Nie wydaje wam się że to idiotyzm.

Idiotyzm? Rząd wykazał się geniuszem. Ktoś sobie wymyślił że CO2 jest straszne i że jak go będzie o 3 promile mniej, to misiom polarnym będzie fajniej. Unia zobowiązała do działań Polskę, a rząd dostawców prądu. Chcąc nie chcąc muszą kupić, a skoro muszą kupić drożej, to muszą drożej sprzedać, przecież nie będą dokładali do interesu. Tym samym wprowadza się ordynarny podatek, tyle że pośredni, cały naród go grzecznie odprowadzi w rachunkach za prąd, znajomi królika będą mogli pomnażać swe majątki, a rząd ma sprawę CO2 z głowy. A znajomi królika dlatego, że owszem, nikt nie zabroni maluczkim 10 KW na dachu, ale żeby postawić 1 MW, trzeba mieć więcej niż dobre chęci i pieniądze. I tak się rżnie społeczeństwo, brawo.

Gość Arturo72

Oczywiście,że jest to idiotyzm ale nadzieja umiera ostatnia,to dla tych,którzy chcą,żeby Państwo kupowało od nich kWh za 1,5zł a sprzedawało ze "stratą" za 0,6zł :)

Bardzo logiczne rozumowanie...

kulczyki i inne już by całą Polskę obsiali wiatrakami bo to czysty zysk ?

Edytowane przez Arturo72

Oczywiście,że jest to idiotyzm ale nadzieja umiera ostatnia,to dla tych,którzy chcą,żeby Państwo kupowało od nich kWh za 1,5zł a sprzedawało ze "stratą" za 0,6zł :)

Przeczytaj sobie przedostatni akapit z:

http://gramwzielone.pl/energia-wiatrowa/5605/operatorzy-beda-mogli-anulowac-wydane-wczesniej-warunki-przylaczenia-dla-oze

Teraz wiatraki w sumie to mniej niż 2 GW. Coś świta w kontekście oczekiwania na ustawę?

Edytowane przez andriuss
poprawiłem ostatni na przedostatni

No nie - ta ustawa (projekt?) głównie mówi o przydomowych, produkujących na własne cele i o obowiązku skupu nadwyżki wytworzonej energii np. z ogniw.

Takie rozwiązania są w wielu krajach.

Nikt nie gromadzi energii elektrycznej w "bateriach", bo nie ma takiej potrzeby - uzupełnia energią kupioną.

To jest w sumie tańsze rozwiązanie niż stosowana od dawien dawna , "metoda" elektrowni pompowo-szczytowych.

W ogólnym rozrachunku jest to opłacalne dla obu stron. Inwestorzy są po części spłacani, a ZE nie musi rozbudowywać "bloków energetycznych" dla potrzeb "szczytu" i inwestować w to swoich środków, bo zrobił to inwestor domu.

Ps. Elektrownie wiatrowe (duże) to tylko "odprysk" w tej ustawie.

Edytowane przez sSiwy12

Może operatorzy będą kupowali energię po 1,5zł/kWh, jak cena energii sprzedawnej przez nich osiągnie 3zł/kWh.

Generalnie Państwo każe sobie płacić dodatkowo za energię - akcyza na paliwo, podatek na prąd, zakaz wycinki drzew, kontrola sprzedaży węgla.

Myślę że prędzej rząd opodatkuje prywatne baterie słoneczne, tzn. nałoży akcyzę na generowane kWh niż zacznie je kupować ;-)

Gość Arturo72
Witam dom 150m ogrzewanie bedzie podłogówka w przewadze i grzejniki tyko w sypialni i zastanawiamy sie nad pompa ciepła/powietrze do kwoty 35 tyś i co sadziecie o firmach Viessmann i Daikin, Danfoss :rolleyes:

Pompy jak pompy,niektóre mają ładną i cenną naklejkę inne mniej cenną ;)