Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To prawda

Teoretycznie powinno być ok. 43 lub 47 Kwh/m2, o ile dobrze pamiętam.

Przyczyn jest kilka.

Ja bardziej bym zwrócił uwagę na dane z ciepłomierza, czy tutaj nie ma znacznego przekłamania.

SCOP 3,7 przy grzaniu CO i CWU , to chyba lepiej niż producent się chwali.

np. na pvmonitor wielu użytkowników wyciąga z paneli PV 130% ich mocy fabrycznej. A problem leży pewnie w licznikach

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Nie zauważyłem jakichkolwiek objawów niewłaściwej pracy ciepłomierza. Wskazuje prawidłowe temperatury ( takie jak na sterowniku pompy ) oraz deltę - z dokładnością 0,1*.

Przepływ ustawiony i mierzony z dokładnością 1 litra.

Dość wysoki średni SCOP wynika jak sądzę, z dwóch powodów;

praca na obciążeniach częściowych - PC w sezonie zimowym pracuje "na okrągło" - z reguły bez oglądania się na taryfy

niskie temp. zasilania - najczęściej do 30*.

Wystarcza to na wyjście i to istotne ponad wartości katalogowe, podawane dla T_Capa dla temp. zasilania 35* oraz mocy nominalnej 9 Kw, z której w praktyce rzadko korzystam.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Jeszcze inaczej - na rurę PE nałożyć otulinę z pianki polietylenowej która ponoć mało chłonie wodę. Czy do tego celu 20mm czy min 30mm grubości otulinę trzeba by dać? Myślałem też o styropianowych ale przecież rura jest lekko zagięta (ze zwoju) to się takiej otuliny na nią nie założy? Później całość owinąć folią budowlaną? No i dodam, że ma to być zakopane 60-70cm pod ziemią...

Ja bym wcale nie dawał izolacji ale wolnoć Tomku w swoim domku.

Za x lat ta izolacja przestanie działać, jaką byś nie założył.

Może lepiej się zachowa ta rura preizolowana ale tylko jeśli zachowasz ciągłość szczelności powłoki zewnętrznej. Takie coś można zrobić DOBRZE tylko na etapie murowania fundamentów.

Ja bym wcale nie dawał izolacji ale wolnoć Tomku w swoim domku.

Za x lat ta izolacja przestanie działać, jaką byś nie założył.

Może lepiej się zachowa ta rura preizolowana ale tylko jeśli zachowasz ciągłość szczelności powłoki zewnętrznej. Takie coś można zrobić DOBRZE tylko na etapie murowania fundamentów.

Ok to ostatni pomysł jaki mam to wsadzić te rury w dużą rurę kanalizacyjną w tej izolacji - taką 200mm to tedy woda się tam nie dostanie a jak coś to zrobić mały spadek i woda by spływała w dół do odwiertu?

Zużycie wrzesien 2017

liczba startow CWU:306

Powiedzcie mi prosze czy to jest normalna liczba? wychodzi ze codziennie 10 razy się włącza sprężarka ...

U siebie przy 6 osobach pompa grzeje cwu raz góra dwa razy na dobe...po ok godzince.

Co jest lepsze ..częściej a krócej czy rzadziej a dłużej ?

Powiedzcie mi prosze czy to jest normalna liczba? wychodzi ze codziennie 10 razy się włącza sprężarka ...

U siebie przy 6 osobach pompa grzeje cwu raz góra dwa razy na dobe...po ok godzince.

Witam ,

zasadniczo częstsze cykle startów PC nie mają wielkiego znaczenia przy inwerterach , natomiast w PC typu on/off już są nie zalecane (a wręcz szkodliwe).

Jeśli nie jest to związane z większym zużyciem CWU przez domowników , to przyczyn może być kilka :

-cyrkulacja (miesza słup wody w zasobniku CWU+wychładza przy słabszej izolacji rur)

-mała histereza włączania trybu grzania CWU (np 3K)

-zamocowanie czujnika w zasobniku w jego górnej części

Osobiście uważam ,że lepiej jest grzać dłużej (najlepiej w T2) i rzadziej w ciągu dnia ( bez utraty komfortu).

Pzdr

PS

częste cykle włączenia mają większe zużycie (ale nieznacznie) energii na przygotowanie PC do cyklu

Edytowane przez bobrow
uzupełnienie

Zgadzam sie z bobrow- wielokrotnie poruszalem juz kwestie jak zminic histereze w Buderuie by pompa nie zalaczala sie tak czesto i nikt nie umial/wiedzial jak to zrobic, czujnik rowniez jest przylozony na wyjsciu CWU (na rurce miedzianej na zewnatrz pompy ciepla ! cyrkulacja jest tylko 3 razy na dobe po 15 minut ;histereza jest 4K, rurki od cwu ida w podlodze (posadzka,styropian 5 cm,rurki cwu w piance, styropian 17 cm,wylewka 6 cm)

czy ktos wie gdzie zmienia sie histereze w menu buderusa?

Zgadzam sie z bobrow- wielokrotnie poruszalem juz kwestie jak zminic histereze w Buderuie by pompa nie zalaczala sie tak czesto i nikt nie umial/wiedzial jak to zrobic, czujnik rowniez jest przylozony na wyjsciu CWU (na rurce miedzianej na zewnatrz pompy ciepla ! cyrkulacja jest tylko 3 razy na dobe po 15 minut ;histereza jest 4K, rurki od cwu ida w podlodze (posadzka,styropian 5 cm,rurki cwu w piance, styropian 17 cm,wylewka 6 cm)

czy ktos wie gdzie zmienia sie histereze w menu buderusa?

Ale jaja z tym czujnikiem na wyj CWU ! Przełóż czujnik ok połowy zasobnika -jeśli nie masz takiej mozliwości , to trudno :

wywierć delikatnie otwór w osłonie i wydłub izolację (tylko oczywiście zaizoluj po montażu czujnika).

Jest tylko kwestia gwarancji na zasobnik-ale nie powinno to mieć wpływu.

To powinno znacząco pomóc Ci.

pzdr

W moim przypadku byłaby to zupełna niedorzeczność. Nie mam cyrkulacji, obecnie korzystamy tylko z prysznica i ustawiłem grzanie CWU 4 razy w tygodniu do 48 stopni w tanich godzinach między 13-15 . Jak 5 osób bierze prysznic, to temperatura w zasobniku spadnie max o 2-3 stopnie. Kolejnego dnia wieczorem w wyniku strat mam temperaturą zasobnika ok. 41 stopni.

W moim przypadku byłaby to zupełna niedorzeczność. Nie mam cyrkulacji, obecnie korzystamy tylko z prysznica i ustawiłem grzanie CWU 4 razy w tygodniu do 48 stopni w tanich godzinach między 13-15 . Jak 5 osób bierze prysznic, to temperatura w zasobniku spadnie max o 2-3 stopnie. Kolejnego dnia wieczorem w wyniku strat mam temperaturą zasobnika ok. 41 stopni.

Nie możesz porownywac sie do mojej sytuacji bo ty masz zbiornik 2 razy wiekszy ! ja mam ustawiona temperature na 45 stopni gdy spadnie do 41 zaczyna grzac i wylacza sie gdy osiagnie 49 stopni; po calej nocy temperatura spadnie do 41 a wiec jak tylko pompa osiagnie okienko grzania(7:00 do 22.00) zaczyna grzac , martwi mnie tylko zr grzeje krotko i tak czesto sie załącza

czytam wlasnie instrukcje od buderusa i zaczynam watpic czy ten czujnik u gory poza pompa to jest od cwu- w instrukcji okreslony jako " E11.T1 Czujnik temperatury zasilania"

Z instrukcji:

Wprzypadku montażu w instalacjach ogrzewania podłogowego

z indywidualnym sterowaniem pokojowym zawsze konieczny jest

zasobnik buforowy (E11.C111), aby można było zagwarantować

odpowiedni przepływ przez pompę ciepła

i ten czujnik E11.T1 powinien byc w zasobniku buforowym- z racji tego ze ja nie mam zasobnika buforowego czujnik przypiety jest na (juz teraz doczytalem w instrukcji) Zasilanie instalacji ogrzewczej a wiec czeste zalaczanie sie pompy nie jest spowodowane zlym umieszczeniem czujnika !

Jakies pomysly czemu pompa zalacza sie tak czesto?

Nie możesz porownywac sie do mojej sytuacji bo ty masz zbiornik 2 razy wiekszy ! ja mam ustawiona temperature na 45 stopni gdy spadnie do 41 zaczyna grzac i wylacza sie gdy osiagnie 49 stopni; po calej nocy temperatura spadnie do 41 a wiec jak tylko pompa osiagnie okienko grzania(7:00 do 22.00) zaczyna grzac , martwi mnie tylko zr grzeje krotko i tak czesto sie załącza

czytam wlasnie instrukcje od buderusa i zaczynam watpic czy ten czujnik u gory poza pompa to jest od cwu- w instrukcji okreslony jako " E11.T1 Czujnik temperatury zasilania"

Z instrukcji:

Wprzypadku montażu w instalacjach ogrzewania podłogowego

z indywidualnym sterowaniem pokojowym zawsze konieczny jest

zasobnik buforowy (E11.C111), aby można było zagwarantować

odpowiedni przepływ przez pompę ciepła

i ten czujnik E11.T1 powinien byc w zasobniku buforowym- z racji tego ze ja nie mam zasobnika buforowego czujnik przypiety jest na (juz teraz doczytalem w instrukcji) Zasilanie instalacji ogrzewczej a wiec czeste zalaczanie sie pompy nie jest spowodowane zlym umieszczeniem czujnika !

Jakies pomysly czemu pompa zalacza sie tak czesto?

A przy zasobniku masz jakiś czujnik , kabel (oprócz grzałki ) ?

U mnie w buderusie mam ustawioną cwu następująco: PGE G12w

Pon-pt czas letni 15-6, weekendy wg zapotrzebowania

Pon-pt czas zimowy 13-6, weekendy wg zapotrzebowania

Temperatura startu t3 43st, zatrzymania 55st.

regulacja obliczonej temperatury 4k(histereza)

maciej10, piszesz o czujniku na gorze obudowy na kabelku biało-czarnym?

U mnie jeden kabel wychodzący z pompy idzie na rurkę zasilania podłogówki.

Edytowane przez cob_ra

maciej10, piszesz o czujniku na gorze obudowy na kabelku biało-czarnym?

U mnie jeden kabel wychodzący z pompy idzie na rurkę zasilania podłogówki.

tak ,juz doszedlem do tego- u mnie tez jeden kabelek wychodzacy z pompy idzie do rurki na wyjscie CO- ni pamietam jakiego koloru jest kabelek ale pewnie mowimy teraz o tym samym

A przy zasobniku masz jakiś czujnik , kabel (oprócz grzałki ) ?

nie wiem czy przy zsobniku jest jakis czujnik - nie otwieralem obudowy;

mysle ze idziemy zla droga-fizycznie czujnik musi byc zalozony prawidlowo- raczej ustawienia programatora trzeba by bylo zmienic, gdzie szukac nastawy histerezy? ustawie najwyzej CWU na 45 stopni i histereze na 8k to powinno pomoc i ograniczyc wlaczanie sprezarki