Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Rozwiń proszę ten temat odparowania wilgoci ;)

Przyjmijmy, że podłoga ma dzisiaj średnio 8 stopni i podgrzeje się do 12. Duży będzie problem/strata Twoim zdaniem?

Przy -20 spadnie do 3 stopni i podgrzejesz do np. 9 stopni. co teraz?

Garaż ma wentylację grawitacyjną. Kanał zwykle nie przy drzwiach i grzejnik również. Grzejnik wpięty jak pętla podłogówki będzie miał pewnie koło 25-35 stopni maksymalnie. Ile odda promieniując a ile puści konwekcyjnie niemalże bezpośrednio w wentylację?

No to wyobraz sobie sutucje, ze na podlodze lezy 5kg blota sniegowego z nadkoli i blotnikow, bo wjechales po pracy autkiem (moze po raz kolejny) i drugie tyle scieknie ci z karoserii. Bedzie to lezalo na podlodze i pomalu tajalo nie zlatujac od razu z sila wodospadu w kratke. Ty bedziesz staral ogrzac to wszystko wraz z podloga o te 4*C. Woda z podlogi bedzie caly czas parowala i energie przemiany fazowej wezmie sobie z podlogi, bo najlatwiej (najcieplej).

Czy w garazu ma byc na tyle cieplo, zeby np woda w rurach nie zamarzla, czy mamy miec cieplo w nogi jak tam chodzimy? Czy straty na roztapianie, podgrzewanie i odparowanie tej wody beda aby mniejsze niz to co zabierze wentylacja (ktora tak czy siak musi byc dosyc wydajna)? Po cholere grzac cala wylewke betonowa w garazu, skoro nam chodzi tylko o chwilowe niedopuszczenie do spadku temperatury np w nocy?

Zeby bylo jasne: Podlogowka bedzie oczywiscie duuuuuuzo skuteczniejsza, co do tego nie mam najmniejszych watpliwosci, ale za swoja skutecznosc kaze nam naprawde slono zaplacic, a nam chodzi tylko o "przelamanie" temperatury.

Grzejnik wykle umieszcza sie w okolicach okna (ja mam wlasnie pod oknem w garazu) a kanaly wentylacyjne najczesciej sa wblizej srodka budynku, wiec nie jest tak, ze grzejnik jest w sasiedztwie. Zreszta nikt nas nie zmusza do takiego jego usytuowania. Mamy wolna reke w tej kwestii, wiec bym ja pominal w rozwazaniach.

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zadałem Tobie 3 pytania (tam gdzie znak zapytania). Na żadne nie ma odpowiedzi. Kolejny raz bronisz swojego za wszelką cenę, chociaż nie napisałem że Twoje rozwiązania jest złe. Piszesz o innych że "wiją się jak piskorz", a przeczytaj co sam napisałeś...

No to wyobraz sobie sutucje, ze na podlodze lezy 5kg blota sniegowego z nadkoli i blotnikow, bo wjechales po pracy autkiem (moze po raz kolejny) i drugie tyle scieknie ci z karoserii. Bedzie to lezalo na podlodze i pomalu tajalo nie zlatujac od razu z sila wodospadu w kratke. Ty bedziesz staral ogrzac to wszystko wraz z podloga o te 4*C. Woda z podlogi bedzie caly czas parowala i energie przemiany fazowej wezmie sobie z podlogi, bo najlatwiej (najcieplej).

Więc rozważ oba przypadki i napisz który jest lepszy. Rozumiem że oba będą tak samo teoretyczne, bo podłogówki nie masz w garażu, a grzejnik masz, ale od zawsze zakręcony).

Czy w garazu ma byc na tyle cieplo, zeby np woda w rurach nie zamarzla, czy mamy miec cieplo w nogi jak tam chodzimy?

Nic nie pisałem że ma być ciepło w nogi. Rozumiem że rozmywasz temat i unikasz odpowiedzi. Odpowiadasz pytaniami na pytania :D

Czy straty na roztapianie, podgrzewanie i odparowanie tej wody beda aby mniejsze niz to co zabierze wentylacja (ktora tak czy siak musi byc dosyc wydajna)? Po cholere grzac cala wylewke betonowa w garazu, skoro nam chodzi tylko o chwilowe niedopuszczenie do spadku temperatury np w nocy?

Roztapianie, podgrzewanie i odparowywanie wody (o ile nie pozwolimy jej odpłynąć) i tak będą i wentylacja zakładamy że działa poprawnie w obu przypadkach. Jakie chwilowe? Zakładamy że technologia jest tradycyjna, a nie szkieletowa. Mur z każdej strony i wylewka żeby pod autem nie popękała. Znowu oba przypadki jednakowe.

Lepiej mieć w miarę jednakową temp pomieszczenia, czy lepiej na dole kolo zera (bo śnieg się topi i woda odparowuje) a pod sufitem ciepło i wywiewać to wentylacją, bo przecież działa?

Zeby bylo jasne: Podlogowka bedzie oczywiscie duuuuuuzo skuteczniejsza, co do tego nie mam najmniejszych watpliwosci, ale za swoja skutecznosc kaze nam naprawde slono zaplacic, a nam chodzi tylko o "przelamanie" temperatury.

Skuteczniejsza w czym, bo o to dopytuję? Skoro grzejnik nie będzie skuteczny, to ile każe nam zapłacić za podobny efekt? Mowa oczywiście o tym samy minimum, bo nie zamierzamy grzać dla grzania.

Grzejnik wykle umieszcza sie w okolicach okna (ja mam wlasnie pod oknem w garazu) a kanaly wentylacyjne najczesciej sa wblizej srodka budynku, wiec nie jest tak, ze grzejnik jest w sasiedztwie. Zreszta nikt nas nie zmusza do takiego jego usytuowania. Mamy wolna reke w tej kwestii, wiec bym ja pominal w rozwazaniach.

Chcesz pominąć to o co pytam - o rozkład temperatur i skuteczność grzejnika z temp. maks 35 stopni przy sprawnej went. grawitacyjnej.

"Chwilowo" i dla "przełamania" - można powiesić grzejnik w garażu przy wysokotemperaturowym ogrzewaniu, żeby chwilowo jak chcemy coś tam podziałać, to 1h wcześniej włączamy na maksa, przymykamy chwilowo kratkę wentylacyjną i nie marzniemy potem...

Czekam nadal na odpowiedzi ;)

Czekam nadal na odpowiedzi ;)

1) Strata moim zdaniem bedzie duza. Wieksza niz przy grzejniku.

2) Nic. Ogrzewanie w garazu ma tylko zabepieczyc przed spadkiem temp ponizej zera.

3) Wiekszosc pewnie odda konwekcyjnie, ale nie prosto w wentylacje. Inaczej grzanie jakichkolwiek pomieszczen grzejnikami nie mialoby sensu.

Moim zdaniem i takie pytania i takie odpowiedzi niewiele wnosza.

Ja zapytam inaczej:

Zrobil bys sobie/masz w garazu podlogowke?

Czy podlogowka bedzie wg Ciebie ekonomiczniejszym sposobem zabezpiecznia garazu przed spadkiem temp ponizej zera?

Zlikwidować nie, bo skoro już są, chyba zeby bardziej docieplić ściane garaż/dom ( w tej chwili jest 5cm styropianu)

Chyba warto docieplić ścianę. Co do ogrzewania garażu, to ja nie ogrzewam, mam wyprowadzenie na grzejnik, ale grzejnika nie podłączyłem i pewnie już nie podłączę. Ocieplenie między garażem a domem to u mnie 12cm wełny w ścianie. Jeśli to ma być zwykły garaż tylko dla auta, anie jakichś prac, to wyprowadzenia sobie zostaw, a reszta wyjdzie w praniu.

Chyba warto docieplić ścianę. Co do ogrzewania garażu, to ja nie ogrzewam, mam wyprowadzenie na grzejnik, ale grzejnika nie podłączyłem i pewnie już nie podłączę. Ocieplenie między garażem a domem to u mnie 12cm wełny w ścianie. Jeśli to ma być zwykły garaż tylko dla auta, anie jakichś prac, to wyprowadzenia sobie zostaw, a reszta wyjdzie w praniu.

Jest pewna niekonsekwencja docieplanie sciany graz-dom, zeby nie tracic ciepla z domu ta droga, a pozniej pompowanie ciepla bezposrednio w garaz. Tzn przynajmniej mi sie to wydaje niekonsekwentne.

Install zaraz nam to wszystko fachowo wylozy i bedziemy juz wiedziec co, dlaczego i jak. :)

Zalezy jaki ma byc ten graz. Ogrzewany, czy tylko pdgrzewany w ekstremalnych warunkach.

Ja pewnie teraz wogole olal bym ten grzenik, bo nie spadnie mi na tyle temperatura, zeby byla potrzeba jego odkrecenia.

A ja postawilem na podlogowke( 4-petle, otwarte 3) przy bramie skrecona, - Takie rozwiazanie naprawde nie jest beee :no:

Nie ma co tak szybko,, olewac" pomysl- opuszczacie dom na jakis dluzszy czas ( wakacje itp.) na Pc ustawiasz funkcje URLOP (jesli masz) badz obnizenie temp. zastosujesz , na zew. -10/-15*C automatycznie z twoiego mieszkanaka do garazu mniej ciepelka przeniknie i wtedy ,,doczekasz" sie spadku temp. A gdy ktos super odizoluje to pomieszczenie od budynku a sa rurki z woda-troche LIPA;) brama wjazdowa generuje wieksze straty niz ta woda pod autkiem a wybieramy domki z garazem i to z wygody a nie z oszczednosci ;) .

A ja postawilem na podlogowke( 4-petle, otwarte 3) przy bramie skrecona, - Takie rozwiazanie naprawde nie jest beee :no:

Pod wzgledem skutecznosci jest super pewnie, ale jak to kosztowo wychodzi w eksploatacji? Liczyles, szacowales?

Jadac na urlop tygodniowy nic bym z temp w domu nie ruszal. Na jakis dluzszy, to moze 2-3*C nizej. Wiele by to nie zmienilo w garazu. Tearz nie grzejac mam tam az 11*C.

Komfort oczywiscie ma byc, ale nie dla autka tylko dla mnie. :)

Pod wzgledem skutecznosci jest super pewnie, ale jak to kosztowo wychodzi w eksploatacji? Liczyles, szacowales?

Jadac na urlop tygodniowy nic bym z temp w domu nie ruszal. Na jakis dluzszy, to moze 2-3*C nizej. Wiele by to nie zmienilo w garazu. Tearz nie grzejac mam tam az 11*C.

Komfort oczywiscie ma byc, ale nie dla autka tylko dla mnie. :)

No i dobrze, wszystko wlasnie kto jak traktuje to pomieszczenie ja mam tam Pc (zbiornik CWU,pomki obiegowe i rurki )sa nizej w piwnicy i wiem ze elektronika (wyswietlacz) lepiej wyglada przy +15 niz +10 . Nie liczylem,szacowalem mam troszke inne podejscie do tych spraw tak jest tez z traktowaniem garazu;)

No i dobrze, wszystko wlasnie kto jak traktuje to pomieszczenie ja mam tam Pc (zbiornik CWU,pomki obiegowe i rurki )sa nizej w piwnicy i wiem ze elektronika (wyswietlacz) lepiej wyglada przy +15 niz +10 . Nie liczylem,szacowalem mam troszke inne podejscie do tych spraw tak jest tez z traktowaniem garazu;)

A no to tylko mnie ciekawi, dlaczego teraz dopiero o tym napisales.

Rozmawiamy o GARAZU, czyli pomieszczeniu w ktorym stoi autko, bo to typowa definicja jego przeznaczenia. Skoro masz tam tez kotlownie i traktujesz je "inaczej", to Twoje wnioski chyba nie bardzo maja zastosowanie przy "typowym" garazu. Czy tradycyjnie nie mam racji?

Masz inne podejscie, tzn nalo interesuje Cie ile zaplacisz za jego dogrzewanie? Jesli tak, to jestes raczej kiepskim doradca dla ludzi, dla ktorych ta sprawa jest istotna. :)

Jest pewna niekonsekwencja docieplanie sciany graz-dom, zeby nie tracic ciepla z domu ta droga, a pozniej pompowanie ciepla bezposrednio w garaz. Tzn przynajmniej mi sie to wydaje niekonsekwentne.

Install zaraz nam to wszystko fachowo wylozy i bedziemy juz wiedziec co, dlaczego i jak. :)

Możesz sobie robić jaja - mi to rybka :) Wypowiadałeś się, więc zadałem pytania. Nie umiałeś odpowiedzieć i tyle. Innych nazywasz dyletantami - twoje sprawa.

Nie w każdym przypadku garaż koniecznie trzeba ogrzewać. Im bliżej do pasywnego tym mniejsza potrzeba. Można garaż też "ogrzewać" stratami z pomieszczeń pobocznych, ale wtedy nie będziemy mieli konkretnych temperatur i będziemy mieli to co wyjdzie bez regulacji.

Niektórzy chcą mieć całą zimę min. +10-12 stopni bo lubią ciepłe auto z garażu bo twierdzą że po to robili garaż....

Niekonsekwencji nie ma. To teoretycznie to samo ciepło, ale nie do końca. Podobnie jak ogrzewanie podłogowe jest tańsze od konwekcyjnego (grzejnikowego) - analogicznie wyjdzie z ogrzewaniem stratami z innych pomieszczeń. Rozkład temp. niekorzystny i nieekonomiczny. Dodatkowo stratami grzejesz nawet jak nie ma sensu, bo w pomieszczeniu koło garażu 20 stopni, w garażu 12 stopni, a na dworze 0. Po co wtedy grzać garaż wychładzając pomieszczenia? Zależy jakie masz pomieszczenia sąsiadujące z garażem i czy chcesz ja łączyć energetycznie. Możesz uwzględnić w obliczeniach i robisz żeby próbować mieć to czego oczekujesz.. Ocieplenie ściany garażu daje dodatkowo wyciszenie, co w większości wypadków jest pozytywne.

Ty Pyxis masz garaż w zwartej bryle budynku i chyba wąski, więc przy dobrym ociepleniu nie będziesz ogrzewał garażu wcale. Jeżeli garaż jest jak u mnie (3 ściany zewnętrzne)...

instal.jpg

...i jeszcze go odizolujesz od reszty domu, to same auta go nie ogrzeją w mrozy...

To trzeba policzyć, zrobić np. OZC i wszystko będzie jasne. Nie można generalizować wszystkich przypadków...

Możesz sobie robić jaja - mi to rybka :) Wypowiadałeś się, więc zadałem pytania. Nie umiałeś odpowiedzieć i tyle. Innych nazywasz dyletantami - twoje sprawa.

No ale skoro ja odpowiadam wymijajaco, to jak nazwac Twoja wypowiedz.Ja na twoje sucho odpowiedzialem w nastepnym poscie.

Zadalem w nim tez "pytania pomocnicze" i czekam na Twoje odpowiedzi. :)

Garaz mam raczej sredni jak na jedno autko. Szerokosc 4,76m. Powierzchnia 31m2.

Edytowane przez Pyxis

Skoro już masz pętlę pod samą bramę, to bym jej nie skręcał przesadnie, bo strata bramy nie mała, a jak jeszcze masz nieszczelności, to w mrozy może ci nawet przymarzać. Zwykle przy bramie są całe stopnie różnicy na odcinku 1m. Pomierz to sobie bo nie znam w szczegółach twojego przypadku.

PS. Bywałem w miejscach gdzie podłogówka zamarzła zimą przy bramie...

A no to tylko mnie ciekawi, dlaczego teraz dopiero o tym napisales.

Rozmawiamy o GARAZU, czyli pomieszczeniu w ktorym stoi autko, bo to typowa definicja jego przeznaczenia. Skoro masz tam tez kotlownie i traktujesz je "inaczej", to Twoje wnioski chyba nie bardzo maja zastosowanie przy "typowym" garazu. Czy tradycyjnie nie mam racji?

Masz inne podejscie, tzn nalo interesuje Cie ile zaplacisz za jego dogrzewanie? Jesli tak, to jestes raczej kiepskim doradca dla ludzi, dla ktorych ta sprawa jest istotna. :)

Pyxis nie trzep sie;) podejdz do tego tak ze ktos bedzie mial podobne rozwazania i z naszych opcji wyciagnie wnioski(traktujesz forum bardzo osobiscie,troche plytko;) ) GARAZ traktuje bodobnie jak Ty jest tam autko(rower) i PC a kotlownia jest nizej(piwnica) . Taki,, typowy" garaz super to wyglada wkleje kiedys fotki...

Po co ta napinka... wyluzuj chlopie...;)

Skoro już masz pętlę pod samą bramę, to bym jej nie skręcał przesadnie, bo strata bramy nie mała, a jak jeszcze masz nieszczelności, to w mrozy może ci nawet przymarzać. Zwykle przy bramie są całe stopnie różnicy na odcinku 1m. Pomierz to sobie bo nie znam w szczegółach twojego przypadku.

PS. Bywałem w miejscach gdzie podłogówka zamarzła zimą przy bramie...

Balem sie tego wlasnie i przed mrozami w rozdzielaczu zdjelismy petle i wydmuchalismy wode z tego obiegu(pewnie juz nie bedzie zalewany) miezylem pirometrem posadzke mam rozklad temp. i jest oki, ten pusty obieg byl wlasnie bezposrednio przed brama teraz bysmy go nie zastosowali ale czlowiek uczy sie cale zycie

Po co ta napinka... wyluzuj chlopie...;)

Jak napinka? Co tam znowu sobie roisz?:)

Zadaje Ci konkretne pytania na ktore nie raczysz odpowiadac.

Prosilem o podanie ile kosztuje Cie grzanie domu i o podanie jego parametrow. To pozwoli ocenic (wyciagnac wnioski o ktorych piszesz) na ile sprawdzaja ekonomicznie sie Twoje pomysly. Pomoze tez innym w ocenie czy isc Twoja droga rozumowania, czy ich na to spokojnie stac.

Podaj temperature zasilania i powrotu na PCi oraz przeplywy na odkreconych petlach w garazu.

Podaj wogole jakies informacje konkretne, a nie tylko suche "pierdzielenie" o tym, kto jak sie przy czym napina. :)

Nie w każdym przypadku garaż koniecznie trzeba ogrzewać. Im bliżej do pasywnego tym mniejsza potrzeba. Można garaż też "ogrzewać" stratami z pomieszczeń pobocznych, ale wtedy nie będziemy mieli konkretnych temperatur i będziemy mieli to co wyjdzie bez regulacji.

Niektórzy chcą mieć całą zimę min. +10-12 stopni bo lubią ciepłe auto z garażu bo twierdzą że po to robili garaż....

Niekonsekwencji nie ma. To teoretycznie to samo ciepło, ale nie do końca. Podobnie jak ogrzewanie podłogowe jest tańsze od konwekcyjnego (grzejnikowego) - analogicznie wyjdzie z ogrzewaniem stratami z innych pomieszczeń. Rozkład temp. niekorzystny i nieekonomiczny. Dodatkowo stratami grzejesz nawet jak nie ma sensu, bo w pomieszczeniu koło garażu 20 stopni, w garażu 12 stopni, a na dworze 0. Po co wtedy grzać garaż wychładzając pomieszczenia? Zależy jakie masz pomieszczenia sąsiadujące z garażem i czy chcesz ja łączyć energetycznie. Możesz uwzględnić w obliczeniach i robisz żeby próbować mieć to czego oczekujesz.. Ocieplenie ściany garażu daje dodatkowo wyciszenie, co w większości wypadków jest pozytywne.

Ty Pyxis masz garaż w zwartej bryle budynku i chyba wąski, więc przy dobrym ociepleniu nie będziesz ogrzewał garażu wcale. Jeżeli garaż jest jak u mnie (3 ściany zewnętrzne)...

[ATTACH=CONFIG]162843[/ATTACH]

...i jeszcze go odizolujesz od reszty domu, to same auta go nie ogrzeją w mrozy...

To trzeba policzyć, zrobić np. OZC i wszystko będzie jasne. Nie można generalizować wszystkich przypadków...

O i to sie nazywa fachowe podejscie do tematu nie to ze sie podlizuje bo moze ktos tak zaraz odpalic, ale naprawde ok.:wiggle:

;)

Jak napinka? Co tam znowu sobie roisz?:)

Zadaje Ci konkretne pytania na ktore nie raczysz odpowiadac.

Prosilem o podanie ile kosztuje Cie grzanie domu i o podanie jego parametrow. To pozwoli ocenic (wyciagnac wnioski o ktorych piszesz) na ile sprawdzaja ekonomicznie sie Twoje pomysly. Pomoze tez innym w ocenie czy isc Twoja droga rozumowania, czy ich na to spokojnie stac.

Podaj temperature zasilania i powrotu na PCi oraz przeplywy na odkreconych petlach w garazu.

Podaj wogole jakies informacje konkretne, a nie tylko suche "pierdzielenie" o tym, kto jak sie przy czym napina. :)

Sam zauwazylem ze zszedlem do Twoiego poziomu(poprawie sie);) dawno juz mialem podac te dane o ktorych piszesz ale dlaczego? skoro Ty sam nie odp. jak zaczynasz sie motac .Ty naprawde jestes slepy na to?

nie odpowiadaj Narka;)