Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy skoro podpisałem 22.01 umowe na dana taryfe, to mogę ją dowolnie zmieniac w ciagu roku? czy sa jakies ograniczenia? No i ile kosztuje założenie takiego podlicznika na PC czy to jest gratis :)?

W Tauronie bezplatnie mozesz zmienic taryfe 1x w roku. Nie wiem ile kosztuje taka zmiana jesli robisz ja czesciej. Musisz podpytac.

Gratis to zachod slonca mozesz z pieterka sobie obejrzec ;)

Kupujesz taki mechaniczny podlicznik z zegarem sterujacym na Allegro, jakas tablica podlicznikowa (ja mam w skrzyneczce). Koszt w zaleznosci od "zbajerowania" instalacji od 200 do 350 zl

widzę konkretną odpowiedź, popartą doświadczeniem praktycznym :)

czyli może się okazać, że nie opłaca się optymalizować PC pod katem pracy tylko w taniej taryfie, bo koszty inwestycjne się zwiększą na tyle, że będzie to nieopłacalne...

oczywiście, każdy przypadek jest indywidualny....i tak należy go traktować...

Przy roznicy pradu jednotaryfowego i taniego 58gr do 32gr raczej ciezko bedzie znalezc przypadek, kiedy to sie nie bedzie oplacalo. Nawet jak bys mial w ekstremalnym przypadku dowiercic te pare metrow DZ.

W sumie zmywarkę i pralkę mogłbym włączać albo po 22 albo miedzy 13-15 tylko właśnie musiałbym teściową uświadomic ze w innych godzinach nie mozna włączać.

Czy skoro podpisałem 22.01 umowe na dana taryfe, to mogę ją dowolnie zmieniac w ciagu roku? czy sa jakies ograniczenia? No i ile kosztuje założenie takiego podlicznika na PC czy to jest gratis :)?

Witam

Mieszkamy w tych samych okolicach tak wiec masz Energe i jedna zmiana gratis na rok, osobiscie mysle ze tania taryfa jest najlepszym rozwiazaniem ja mieszkam jeszcze w bloku a tania taryfe mam tu jak i rowniez w nowym domu. ale to sie okaze w nastepa zime jak juz bede mieszkal.

Pozdrawiam

Witam

Mieszkamy w tych samych okolicach tak wiec masz Energe i jedna zmiana gratis na rok, osobiscie mysle ze tania taryfa jest najlepszym rozwiazaniem ja mieszkam jeszcze w bloku a tania taryfe mam tu jak i rowniez w nowym domu. ale to sie okaze w nastepa zime jak juz bede mieszkal.

Pozdrawiam

Może nie tylko w taniej, ale głównie w taniej się da

Dochodzi do tego większy przepływ glikolu w m3/h co powoduje że krócej "porcja" glikolu przebywa w ciepłym środowisku (pod ziemią).

Nie do końca tak jest. To, że glikol szybciej obiega rurę nie przeszkadza, tylko pomaga. Jeśli jest większy przepływ, to kolektor pracuje równomierniej i osiąga większą chwilową moc chłodniczą gdyż nie ma w nim "martwych stref" o małym gradiencie gdzie temperatura glikolu wyrównała się już z temperaturą gruntu parę metrów wcześniej. Większa część kolektora ma wtedy większy gradient co korzystnie wpływa na odbiór ciepła z ziemi, a pc osiąga mniejszą deltę.

Jednak zgadzam się z tym, że większa pc będzie pracowała w takim samym układzie na nieco wyższych temperaturach gz i nieco niższych temperaturach dz, a więc z nieco niższym cop. Natomiast tania taryfa z nawiązką zrekompensuje niższy cop.

Sam miałem okazję przetestować wymianę pc z 8kW na 11kW nie zmieniając reszty układu i gorsze parametry można było dobrze zauważyć zwłaszcza jesienią na gz. Na dz może moje testy nie są miarodajne, bo dalej mam sporo przewymiarowane dz, które spokojnie by pociągnęło pewnie więcej niż 14kW, ale takiej podmianki nie będę już robił. W tym sezonie jeszcze nie udało mi się wyjść poza tanią taryfę z ogrzewaniem ;-)

Jednak zgadzam się z tym, że większa pc będzie pracowała w takim samym układzie na nieco wyższych temperaturach gz i nieco niższych temperaturach dz, a więc z nieco niższym cop. Natomiast tania taryfa z nawiązką zrekompensuje niższy cop.

Przy okazji jednak pojawiają się inne problemy :(.

IMHO najbardziej ekonomicznym rozwiązaniem, przy okazji zapewniającym najlepszy komfort jest dobranie mocy pompy zgodnego z wynikami OZC + zapas na podgrzewanie ciepłej wody (ok. 0,25kW/osobę). W wynik końcowy należy dopasować do najbliższej mocy oferowanej w danym typie pomp ciepła.

Takie rozwiązanie daje niskie koszty inwestycyjne (PCi + DZ + GZ + podgrzewacz CWU), wysokie COP PCi oraz komfortową temperaturę we wnętrzach.

Dlaczego temperatura jest w takiej sytuacji komfortowa? Przy największym zapotrzebowaniu na ciepło do ogrzewania okresy przerw w grzaniu są najkrótsze, stąd wahania temperatury w domu są minimalne.

Jedynym uzasadnieniem do przewymiarowania mocy PCi jest moim zdaniem większe zapotrzebowanie na ciepło w pierwszym sezonie grzewczym.

Jednak ten temat można rozwiązać poprzez wcześniejsze rozpoczęcie sezonu grzewczego (jeżeli rozpoczniemy eksploatację pompy ciepła w środku zimy w niewysuszonym domu, wygrzewając jednocześnie podłogówkę, to może okazać się, że dobrana "na styk" PCi nie jest w stanie przez długi okres czasu skutecznie ogrzać domu. Właściciele kominków mogą wtedy skorzystać z ich pomocy. Przy braku kominka pozostają nagrzewnice elektryczne i osuszacze powietrza.

Minusem takiego rozwiązania jest większe korzystanie z droższej energii elektrycznej.

W ostatnim roku moja PCi zużyła 69% energii w 2 taryfie. Całkowite zużycie energii przez PCi wyniosło 3767kWh co dało koszt ogrzewania i przygotowania ciepłej wody ok. 1700zł. Jeżeli całość tej energii zużyłbym w 2 taryfie, to koszt wyniósłby 1250zł. Wymagałoby to oczywiście większej pompy ciepła. Jednak przy jej zastosowaniu spadłoby COP, (przy tym samym DZ i GZ), czyli różnica w kosztach byłaby mniejsza niż 450zł rocznie, a komfort cieplny spadłby znacznie :(.

Dlaczego temperatura jest w takiej sytuacji komfortowa? Przy największym zapotrzebowaniu na ciepło do ogrzewania okresy przerw w grzaniu są najkrótsze, stąd wahania temperatury w domu są minimalne.

...zwracałem już kiedyś na to uwagę zwolennikom 100%-wego wykorzystania taniej taryfy większą mocą pompy, ale zostałem lekko zakrzyczany ;)...

ostatnio mój znajomy, który ma pompę dobraną wg zasad opisanych przez HenoKa (a więc nie przewymiarowaną) świadomie zrezygnował z nacisku na tanią taryfę w czasie mrozów ponieważ zaczął odczuwać wahania temperatur. Po puszczeniu pompy samopas odczuł poprawę komfortu i brak wahań temperatury.

oczywiście odczucie komfortu jest sprawą subiektywną więc to co dla jednego jest już komfortem nie musi być komfortem dla kogoś innego i pewnie stąd różnica zdań w tej kwestii...

Edytowane przez Sławek...

Przy największym zapotrzebowaniu na ciepło do ogrzewania okresy przerw w grzaniu są najkrótsze, stąd wahania temperatury w domu są minimalne.

Ale nawet kilka godzin przerwy nie powoduje znaczącego spadku temperatury w domu o poprawnym ociepleniu, tradycyjnej ciężkiej konstrukcji z podłogówką. Przerwa w okolicach 2-3h będzie wręcz niezauważalna. Inna sprawa to koszty inwestycji o których piszesz. Jeśli będą porównywalne (+-1kzł), to moim zdaniem lepsza będzie nieco większa niż na styk, jeśli będą wyższe o dobrych kilka tys, to wtedy nie ma o czym dyskutować. Oczywiście nie piszemy o przewymiarowaniu 2x, tylko o np. 9kW zamiast 7kW dla ozc+cwu 6-7kW.

Stulp:

Jaką planujesz pompę ciepła, tj. jakiego producenta?

Sprawdź, dowiedz się jaką moc podają, tj. przy jakich parametrach.

Nigdy nie masz mocy idealnie np. "8kW", "10kW", 12kW".

Zawsze jest ciut mniej albo ciut więcej, symbol to powiedzmy nazwa handlowa.

No i zorientuj się przy jakich parametrach jest moc podawana.

Do czego zmierzam - do tego, że jeśli podadzą Ci moc 8kW przy standardowych 0/35 to mając odwierty prawdopodobnie zawsze Twoja PC będzie pracować na lepszych parametrach DZ i z ośmiu zrobi się 9 albo i lepiej kW.

Czytałem i wydaje mi się, że te 8kW są na styk(6,87+0,75=7,62). Czyli brać 8 czy większą?

Natomiast nie ma tam nic o doborze dolnego długości odwiertów, a tutaj mam propozycje: 4*60m, 2*80m, 2*100m.

u mnie wyglądało to tak OZC 5,5 +1 =6,5 pompe mam 7kW

a odwierty miałem mieć 3x50 ale że instalator miał dobry humor ;)tego dnia

zrobił 4x50