Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Powinno sie betonitem o w miare duzej przewodnosci cieplnej.

Pyxis, nie siej plotek zasłyszanych gdzieś-tam, pewnie mówisz o czymś w rodzaju Thermocement?

Ale - nie wiesz też ze w pewnych warunkach może on pogorszyć wymianę ciepła mimo szumnie głoszonych w ulotkach sprawnościach lepszych o x %?

Tak to jest jak informatyk - teoretyk udziela porad nt odwiertów...

Pyxis, nie siej plotek zasłyszanych gdzieś-tam, pewnie mówisz o czymś w rodzaju Thermocement?

Ale - nie wiesz też ze w pewnych warunkach może on pogorszyć wymianę ciepła mimo szumnie głoszonych w ulotkach sprawnościach lepszych o x %?

Powtarzam to co wyczytalem zglebiajac (nomen omen) temat pionowego DZ. Wydaje sie to miec sens, ale glowy za to nie poloze.

No to czym zaleca sie w takim razie wypelniac odwierty?

Po rozmowie z instalatorem stwierdzil, ze wypelni odwiert zwirkiem.

Jak myslicie ma to cos wspolnego z prawda?

rwxw, czy przy pionowych odwiertach wykonywanych przez instalatora trzeba na cos szczegolnie zwrocic uwage?

Oprócz długości i wypełnienia ważna jest jakość końcowej u-rurki. Odwiertów na szczęście u siebie nie musiałem robić, więc mogę niestety powiedzieć: nie mam wiedzy na ten temat.

Jak zweryfikować czy głębokość odwiertu jest zgodna z prawdą, jeżeli ma on np 80 metrów?

Domyslami sie, ze trzeba sie wpierw dowiedziec jak dlugi jest jeden czlon wiertnicy i w trakcie pionowego odwiertu dodawac kolejne do siebie?

Tak czy inaczej trzeba osobiscie nadzorowac proces odwiertow. Sa to tylko moje dyletanckie przypuszczenia wiec poprawcie jak sie myle?

U mnie wiercili 90m, na wyposażeniu wiertnicy mieli elementy długości 3m, które kolejno dokręcali aż im się wszystkie skończyły.

Później wkładali zamówione wcześniej gotowe sondy, które mają długość zawsze nieco większą niż zamawiana, u mnie to było około 93m.

Jak ktoś chce oszukać to zawsze znajdzie sposób. Trudno jest też stać cały np tydzień i patrzeć im na ręce. Jak się zamawia sprawdzoną ekipę to ryzyko się zdecydowanie zmniejsza bo dla nich negatywna reklama kosztem oszukania na paru metrach jest nieopłacalna. Koszt ewentualnych poprawek gwarancyjnych jest zbyt duży moim zdaniem żeby wywiercić komuś np 60 zamiast 80m. Zwiększył bym natomiast czujność jeżeli wiercimy na "płuczkę" w skale. To długo trwa a tym samym podnosi im koszty. To jednak dotyczy raczej południa kraju (więcej twardych skał w podłożu), północ na płuczkę może sobie wiercić bez większych problemów. Choć mogą być odstępstwa od tego.