Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wiercenie w skale metodą na płuczkę jest raczej nie możliwe. Gdy jest tylko zwietrzelina to jeszcze pójdzie ale przy litej skale nie ma szans najmniejszych. Co do sprawdzenia długości to u mnie rurka którą wkładali miała oznaczenia co metr i łatwo było sprawdzić ile jej poszło, oprócz tego można wrzucić ołów na żyłce dla sprawdzenia. Oby tylko nie został w środku.

U mnie 2 odwierty po 120 m w skale zrobili w jeden dzień.

Ktoś tu kiedyś pisał że całe odwierty nadzorował żeby go fachowcy nie przekręcili.

A jednego dnia nie był na budowie to wkładał w rurę sznurek z ciężarkiem i potem mierzył ile weszło.

Ale chyba nie robił tego przy wykonawcach??

Napisz w koncu czym sie te odwierty powinno wypelniac.

Czy bedzie kolejny unik? :)

Wiercenie w skale metodą na płuczkę jest raczej nie możliwe. Gdy jest tylko zwietrzelina to jeszcze pójdzie ale przy litej skale nie ma szans najmniejszych.

Tak, to temat rzeka, jest np na AGH wydział Wiertniczo-Naftowy, który daje teoretyczne podstawy aby być dobrym w tej robocie. Dlaczego to ważne opowiedział mi to mój wiertnik - przykład z Niemiec gdzie wiertnik przewiercił się przez dno warstwy wodonośnej i woda dostała się do niżej położonych, które pod wpływem wody znacznie powiększały swoją objętość, podnosząc całą okolice do góry. Kary jakie go spotkały nie są mi znane ani jakie były konsekwencje dla inwestora. Dla dociekliwych - opowiedział mi to już w trakcie roboty a nie żeby mnie przekonać do siebie.

To wstępne rozpoznanie terenu - projekt prac geologicznych wydaje się być uzasadnione przy takim przykładzie.

Ciekawe czy przy kolektorze poziomym są jakieś zagrożenia, czy ktoś się z tym spotkał? Jakieś zerwanie kabla wojskowego, którego nie był na mapie lub odkopanie niewybuchu albo kości mamuta?

A poziomego, spiralnego w rowach po dwa metry szerokości ?

jakoś multicytat mi się nie udał:

Napisał Pyxis

Przy takim w sumie malutkim domku jak opisales, to pompa gruntowa 5kW z 80-90m odwiertu z paluszkiem w uchu da rade. Kosztowo w eksploatacji bedzie 4x taniej niz czystm pradem. Jak dasz pompe 7kW to pewnie nie wyjdziesz poza tania taryfe przez 90% sezonu. Zakladam typowe zapotrzebowanie na CWU.

Edytowane przez waz_2000

(...)wiec powinien udzielic precyzyjnej odpowiedzi.

Precyzyjnych odpowiedzi zawsze udzielam gdy mam wiedzę na dany temat jak zauważyłeś, staram się pomóc jak ktoś ma problem z pompą ciepła a zwłaszcza z układem chłodniczym, chłodnictwem zajmuję się od początku czyli już będzie ponad 20 lat.

A geologiem nie jestem i nie będę się mądrzyć tak jak Ty, jak pisałeś że odwierty wypełnia się "betonitem". Pyxis, czytaj uważnie i zauważ że jest to bentonit jak już. I nie sam tylko jako mieszanina, najczęściej z piaskiem.

W wersji profesjonalnej (sprzętowo, kosztowo i materiałowo) wypełnia się "termocementami" -dominują produkty zza Odry -ale są wymagania sprzętowe (byle jaką maszyną, taką na przykład jak posiadam, tego się nie wykona, ale i taka usługa nie kosztuje 60zł/m).

W moim terenie przy niedużych głębokościach wystarcza bentonit z piaskiem i parametry DZ są przyzwoite (zaznaczam, że nie robię DZ na styk, staram się przewymiarowywać).

Jeśli oczekujecie profesjonalnej odpowiedzi na temat wiertnictwa to niech wiertnik-geolog odpowie i będzie to bardziej wartościowe dla Was. Tylko firmy niechętnie mówią/piszą o szczegółach swojej działalności, ogólniki tak, ale "smaczki" udostępniają tylko wybranym :(

I tych uszczypliwości trochę oszczędź i nie mów że kolejny "unik" bo zawsze odpowiadam jak wiem coś na dany temat..

to nie jest projektowe obciążenie cieplne.....dlatego zapytałem...

Przepraszam ale jestem laikiem w tej kwestii.

Wklejam więc wszystko :)

Wyniki obliczeń sezonowego zapotrzebowania na energię wg PN-EN ISO 13790

Stacja meteorologiczna: Białystok

Sezonowe zapotrzebowanie na energię na ogrzewanie

Strumień powietrza wentylacyjnego-ogrzewanie Vv,H: 393,8 m3/h

Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie QH,nd: 37,82 GJ/rok

Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie QH,nd: 10507 kWh/rok

Powierzchnia ogrzewana budynku AH: 237 m2

Kubatura ogrzewana budynku VH: 595,4 m3

Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EAH: 159,9 MJ/(m2·rok)

Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EAH: 44,4 kWh/(m2·rok)

Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EVH: 63,5 MJ/(m3·rok)

Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EVH: 17,6 kWh/(m3·rok)

Mam nadzieję że są tu te dane.

Precyzyjnych odpowiedzi zawsze udzielam gdy mam wiedzę na dany temat jak zauważyłeś,

[...]

I tych uszczypliwości trochę oszczędź i nie mów że kolejny "unik" bo zawsze odpowiadam jak wiem coś na dany temat..

Ale ja sie nie sile na naukowe wywody w temacie geologii, tylko rzucam temat, jesli pyta na co zwrocic uwage. Uwage zwrocilem na rodzaj wypelnienia, bo o tym czytalem, a jak chce podrazyc temat, to niech drazy juz samodzielnie.

O unikach napisalem, bo nie odpowiedziales na temat jak u mnie rozwiazac grzanie drabinek w sposob dobry bez grzaleczek, a pozniej niec nie pisales w temacie wypelnienia. W obu tematach dostalem "zjebke" jaki to dyletant jestam i jak bys to super zrobil, tylko nie powiedziales do tej pory jak.

Tutaj tez ogolniki, no ale nich Ci bedzie - sypiesz zwirek w odwiert. Nie neguje. Klient dostaje to za co zaplacil :)

O unikach napisalem, bo nie odpowiedziales na temat jak u mnie rozwiazac grzanie drabinek w sposob dobry bez grzaleczek,

Powiedz mi, dlaczego udajesz "sprawnego inaczej" - i dlaczego to robisz??? Bo ogólnie raczej rozsądny jesteś.

Przecież odpowiedziałem Ci wprost w tamtym temacie że dla Ciebie jest już za późno bo obudziłeś się z ręką w nocniku (to ostatnie dodałem teraz).

Gdzie jakieś uniki??? Mam to zacytować, zalinkować Ci? Jako informatyk chyba umiesz znaleźć, nie-informatyk również umie.

Nie masz poprowadzonych rur od drabinek do kotłowni więc zostają Ci tylko grzałki w drabinkach na połowę życia.

I COP drabinek równy jedności.