Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

pudło :D

wklej to

Podstawowe wyniki obliczeń budynku:

Powierzchnia ogrzewana budynku

Kubatura ogrzewana budynku

Projektowa strata ciepła przez przenikanie

Projektowa wentylacyjna strata ciepła

Całkowita projektowa strata ciepła

Nadwyżka mocy cieplnej

Projektowe obciążenie cieplne budynku

z czego interesuje nas ostatnia pozycja

Podstawowe wyniki obliczeń budynku:

Powierzchnia ogrzewana budynku AH: 236,6 m2

Kubatura ogrzewana budynku VH: 595,4 m3

Projektowa strata ciepła przez przenikanie ΦT: 4753 W

Projektowa wentylacyjna strata ciepła ΦV: 1628 W

Całkowita projektowa strata ciepła Φ: 6306 W

Nadwyżka mocy cieplnej ΦRH: 0 W

Projektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL: 6306 W

uff udało się :)

Powiedz mi, dlaczego udajesz "sprawnego inaczej" - i dlaczego to robisz??? Bo ogólnie raczej rozsądny jesteś.

Przecież odpowiedziałem Ci wprost w tamtym temacie że dla Ciebie jest już za późno bo obudziłeś się z ręką w nocniku (to ostatnie dodałem teraz).

Gdzie jakieś uniki??? Mam to zacytować, zalinkować Ci? Jako informatyk chyba umiesz znaleźć, nie-informatyk również umie.

Nie masz poprowadzonych rur od drabinek do kotłowni więc zostają Ci tylko grzałki w drabinkach na połowę życia.

I COP drabinek równy jedności.

No to musialem przeoczyc, bo nie widzialm odpowiedzi jak to powinienem miec zrobione. Tak dla potomnych jak prosilem. Tylko bez zadnych zasobnikow dwuplaszczowych i takich tam...

Rzuc linka do posta.

To "pol zycia" to godzinka kazdej nocy poza sezonem grzewczym w tanim pradzie. O zalamanie nerwowe taka prerspektywa mnie nie przyprawia, ale moze twrdy jestem. ;)

No to czym w koncu wypelniasz te odwierty?

Meczy mnie ciagniecie Cie za jezyk. Fochy stroisz jak panna na wydaniu.

Piłeś coś ze czytanie ze zrozumieniem sprawia trudności? Cytat: "W moim terenie przy niedużych głębokościach wystarcza bentonit z piaskiem i parametry DZ są przyzwoite (zaznaczam, że nie robię DZ na styk, staram się przewymiarowywać)."

Jeszcze jedno Ctrl-C i Ctrl-V wykonam za chwilę dla Ciebie w gratisie (odnoście Twoich drabinek COP=1) ale Pyksi, popraw się proszę ;)

Piłeś coś ze czytanie ze zrozumieniem sprawia trudności? Cytat: "W moim terenie przy niedużych głębokościach wystarcza bentonit z piaskiem i parametry DZ są przyzwoite (zaznaczam, że nie robię DZ na styk, staram się przewymiarowywać)."

Jeszcze jedno Ctrl-C i Ctrl-V wykonam za chwilę dla Ciebie w gratisie (odnoście Twoich drabinek COP=1) ale Pyksi, popraw się proszę ;)

No mam wrazenie, ze Ty cos wylykales. :)

Kilka postow wczesniej wspominam o bentonicie - "zjeba". Teraz sie okazuje, ze sam tym wypelniasz. Schizofrenicznie sie robi.

że musi mieć taką moc dla parametrów 0/35

0- temperatura DZ

35 - temperatura GZ

to standardowe parametry - ale wolałem to napisać, bo np przy powietrznych podają różne temperatury :p np 7/35, -7/35. -15/35 itd.

oczywiście - to dla podłogówki....

Dzięki,

Teraz pozostaje poszukać kogoś sensownego do wykonania w/w instalacji.

Może jakieś namiary ? Mogą być na priv-a

PZDR

Heheh... widze, ze zaczyna sie lapanie za slowka. :)

Rzucilem temat bentonitu? Zwrocilem w dobrym kierunku uwage kolegi jak pytal na co zwracac uwage przy odwiertach?

Nie potrzebie sie spieracie i to z mojej przyczyny.

Znalazelem na ich stronie info-mocuja sonde obsypka kwarcowa. Potrzebuja miec dostep do wady i inwestor musi zapewnic im piasek.

Ten piasek pewnie potrzebuja do bentonitu?

Wihajster, czy slyszles kiedys o obsypce kwarcowej w odwiercie?

Edytowane przez Tomaszs131

Rzucilem temat bentonitu? Zwrocilem w dobrym kierunku uwage kolegi jak pytal na co zwracac uwage przy odwiertach?

Bentonit, to raczej przy wierceniu z płuczką, natomiast wypełnia się piaskiem kwarcowym (obsypka) z możliwością stabilizacji cementem.

Istnieją też specjalne masy uszczelniające np. czynnikiem Calidutherm, ale to wyższa szkoła jazdy i droga.

Stulp:

Jaką planujesz pompę ciepła, tj. jakiego producenta?

Sprawdź, dowiedz się jaką moc podają, tj. przy jakich parametrach.

Nigdy nie masz mocy idealnie np. "8kW", "10kW", 12kW".

Zawsze jest ciut mniej albo ciut więcej, symbol to powiedzmy nazwa handlowa.

No i zorientuj się przy jakich parametrach jest moc podawana.

Do czego zmierzam - do tego, że jeśli podadzą Ci moc 8kW przy standardowych 0/35 to mając odwierty prawdopodobnie zawsze Twoja PC będzie pracować na lepszych parametrach DZ i z ośmiu zrobi się 9 albo i lepiej kW.

Oferty mam m/in na:

Nibe F1245 10kW

Nibe F1145 10kW

Nibe F 1245 8kW

Nibe 1245 12,29kW

Nateo Vega 3 10,3kW

Rozmawiam też z Econtechem(było kilka dobrych opinii o tych pompach), ale lękam się trochę ich podejścia do montażu pompy, cyt:"pompę panu wyliczymy, gościa od odwiertów pan znajdzie, a pompę to pan sam palcem w du..e zamontuje, bo my nie mamy instalatora w pańskiej okolicy".

Chodził mi też po głowie exotherm, ale dziś mimo poszukiwań - stoiska 78 na Budmie nie znalazłem.

Nie wykluczam też Ekontecha i Ecopola, ale jakoś ciężko doprosić się o wycenę.

Różne rzeczy piszą i mówią.

Fajnie jakbyś miał odwierty w większości w warstwach "wodonośnych", nie wiem jakie masz warunki u siebie w Łęcznej. Wtedy czym by nie wypełnili to będzie dobrze.

I uważaj na samowypływy, u mnie czasami się zdarzają ;)

Z tego co sie orietowalem to glina a ponizej £upek.

Oferty mam m/in na:

Nibe F1245 10kW

Nibe F1145 10kW

Nibe F 1245 8kW

Nibe 1245 12,29kW

Nateo Vega 3 10,3kW

Rozmawiam też z Econtechem(było kilka dobrych opinii o tych pompach), ale lękam się trochę ich podejścia do montażu pompy, cyt:"pompę panu wyliczymy, gościa od odwiertów pan znajdzie, a pompę to pan sam palcem w du..e zamontuje, bo my nie mamy instalatora w pańskiej okolicy".

Chodził mi też po głowie exotherm, ale dziś mimo poszukiwań - stoiska 78 na Budmie nie znalazłem.

Nie wykluczam też Ekontecha i Ecopola, ale jakoś ciężko doprosić się o wycenę.

Jezeli chodzi o polskie pompy to zapytaj Instal-Technika, pojawia sie czasami na forum.