Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Oferty mam m/in na:

Nibe F1245 10kW

Nibe F1145 10kW

Nibe F 1245 8kW

Nibe 1245 12,29kW

Nateo Vega 3 10,3kW

Rozmawiam też z Econtechem(było kilka dobrych opinii o tych pompach), ale lękam się trochę ich podejścia do montażu pompy, cyt:"pompę panu wyliczymy, gościa od odwiertów pan znajdzie, a pompę to pan sam palcem w du..e zamontuje, bo my nie mamy instalatora w pańskiej okolicy".

Chodził mi też po głowie exotherm, ale dziś mimo poszukiwań - stoiska 78 na Budmie nie znalazłem.

Nie wykluczam też Ekontecha i Ecopola, ale jakoś ciężko doprosić się o wycenę.

Firmy które ofertowały PC działają raczej lokalnie czy po całej Polsce ?

Mogę liczyć na namiary firm na priva ?

PZDR

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bentonit, to raczej przy wierceniu z płuczką, natomiast wypełnia się piaskiem kwarcowym (obsypka) z możliwością stabilizacji cementem.

Istnieją też specjalne masy uszczelniające np. czynnikiem Calidutherm, ale to wyższa szkoła jazdy i droga.

Dzieki za odpowiedz.

Firmy które ofertowały PC działają raczej lokalnie czy po całej Polsce ?

Mogę liczyć na namiary firm na

To zalezy, firmy z ktorymi osobiscie sie zetknalem dzialaja na obszarze calego kraju.

Zdecydowanie polecam wybrac instalatora w swoim wojewodzctwie lub z nim graniczacym.

Zawsze to blizszy dystans do siebie wrazie W.

W większości przypadków nie - zwłaszcza jak odwiert jest zaczopowany od góry. W innych przypadkach stosuje się dodatek cementu, a w skrajnych pompuje się odpowiednio dobraną masę uszczelniającą.

Dlatego otwory powyżej 30m i mniej niż 100m wymagają wykonania projektu prowadzenia prac geologicznych i zgłoszenia w "geologii" zamiaru na 30 dni przed planowanym przystąpieniem do wiercenia.

W przypadku wykonania odwiertów ponad 100m, lub (i) na terenie "kopalnianym" obowiazuje pełna dokumentacja geologiczna.

Jeśli już, to raczej podaj wskaźnik Ek z zaznaczeniem dla jakiego paliwa, ale i tak odpowiedź będzie bardo, ale to bardzo "zgrubna".

Ps Wskaźnik dla budynku budowanego, a nie referencyjnego.

Edytowane przez sSiwy12
dopisałem Ps.

Jeśli już, to raczej podaj wskaźnik Ek z zaznaczeniem dla jakiego paliwa, ale i tak odpowiedź będzie bardo, ale to bardzo "zgrubna".

Wskaźnik rocznego zapotrzebowania na energię końcową Ek: 59kWh (m2rok).

Dlaczego twierdzisz, że odpowiedź będzie bardzo zgrubna? (Wartości wyliczone na prawdę rzetelnie przez znajomego architekta).

...aha... dla pompy ciepła z pionowym kolektorem.

A czy mozna zabezpieczyc gorna czesc odwiertu compactonitem?

Czy jest to w miare dobry srodek?

co prawda dotyczy studni głębinowej, ale problem podobny. Kupiłem 100kg gliny. Glina ta jest dość niesamowita. Pęcznieje, uszczelnia i klinuje na amen. Zostało mi z 50kg. Wygląda niesamowicie. Może o tym pomyślcie...

A czy mozna zabezpieczyc gorna czesc odwiertu compactonitem?

Czy jest to w miare dobry srodek?

Można.

Różne są szkoły, są tacy co zalewają betonem z kruszywem np. z perlitem,keramzytem lub granulkami styropianu - chodzi o to aby była jak najmniejsza przewodność cieplna na tym odcinku odwiertu.

Dla pompy ciepła z pionowym kolektorem.

No to chyba jest problem bo 59kWh/m2 x COP PCi (3) = co najmniej 180kWh/m2 czyli wychodzi, ze dom ma zapotrzebowanie wyższe niż referencyjny (normowy).

\

Popatrz jakie masz wyliczone zapotrzebowanie na moc.

Witam,

Dzisiaj dostałem wycenę na zamontowania PC :

1. Pompa ciepła glikol/woda Alpha Innotec SWC 140H - 14 kW - 31 201,20 zł

2. Zbiornik ciepłej wody użytkowej WWS 303 o pojemności 300 l. - 5 346,00 zł

3. Wykonanie odwiertu z materiałem:Kolektor gruntowy, glikol, armatura. 270 mb - 18 954,00 zł

4. Materiały do wykonania kotłowni z pompą ciepła - 2 160,00 zł

5. Montaż pompy ciepła - 2 160,00 zł

RAZEM: 59 821,20 zł

Nadmienię, że dom projektowane obciążenie cieplne budynku to 6306 W

Ilość domowników: 4

Co myślicie o tej wycenie ?

PZDR

Pomyśl.

Ta PCi kosztuje ponad 36.000zł (razem z CWU).

Za niecałe 25.000zł kupisz kompakt.

Przewymiarowali ją niemiłosiernie, ponad 2 razy !!!!!!!!!

Co ta PCi ma tak kosztownego ?

Moim zdaniem, co najmniej 10.000zł jest do urwania.

najzabawniejsze jest, że moc PC dobierali chyba na oko

poz zadaniu pytania jak dobierają moc PC dostałem odpowiedz:

"Natomiast zapotrzebowanie budynku zostało określone na podstawie powierzchni użytkowej, zakładając że budynek wykonany z materiałów, które pozwalają na określenie budynku energooszczędnym. Możliwe jest, że wystarczy pompa o mocy 12 kW jednak żeby to określić musimy mieć wgląd do dokumentacji technicznej (szczegóły izolacji itp.) i najlepiej dokonać wizji lokalnej obiektu. Koszt wtedy byłby mniejszy o ok 3000 - 4000 (mniejsza pompa i mniej odwiertów) "