Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja sie podepne z innym pytaniem odnosnie grzania wylacznie w taniej taryfie.

Ja tylko o CWU. Grzejecie wszystko w taniej jak mniemam? Pyxis, Liwko pominietych przepraszam :)

Mam 300l ale tez i 5 osob. Tudziez kapac sie kazdy chce tak jak ma ochote. Wprowadzic grafik jak w wojsku ze OD do DO ? Tak robicie czy jak ?

Nie, no co ty... Z ciepłej wody korzystamy cały dzień. Rano i wieczorem (nie mam tanich godzin w dzień) grzeję ją do 47 stopni, a reszta dnia do 40. Rano i wieczorem można brać kąpiel w wannie a przez resztę doby prysznic. Ogólnie raczej kąpiemy się wieczorem jak już trwa tania taryfa. Po 21.00 ale przymusu nie ma. Pompa na ten cel też czasami załącza się u mnie w drogiej taryfie. Komfort przede wszystkim :)

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy to możliwe, żeby w domu dobrze/bardzo dobrze ocieplonym o powierzchni ogrzewanej ok 125m2, powierzchni całkowitej ok 185m2 przy ogrzewaniu niskotemperaturowym, zwartej bryle, dachu jednospadowym (budownictwo nowoczesne), oknach ok 1,1W/m2 i 25cm wełny na dachu, 20cm styropianu na ścianach zapotrzebowanie na moc pompy z gruntowym wymiennikiem była na poziomie 11,5kW przy wentylacji grawitacyjnej 0,5 wymian /h (4 osoby)??? Do tego dając mały zapas (chcę używać pompę głównie w taryfie nocnej) do nagrzania 125m2 i wody dla 4 osób mam kupić pompę 13-14kW??? Trochę dużo, ale wartość kW była wyliczona w certyfikacie energetycznym (przyjęta pompa z kolektorem pionowym). Wierzyć tym wyliczeniom???

Nie, nie jest to możliwe. Moc strat przeszacowana (o obliczeniach mozesz zapomnieć) co najmniej o 50%.

Miki chce właśnie pomału odpalać,zaczynać od zasilania 25st.C a ja chcę od razu na full.

I słusznie, ale nie w ogrzewanie, a tylko w CWU.

Możesz łatwo sprawdzić wydajność tej PCi przy danej temperaturze zewnętrznej ( a teraz to tak jakby średnia zewnętrzna okresu grzewczego)

Spisz stan licznika i wysokość temperatury w zasobniku CWU. Odpal i zagrzej do temp, 50 - 55 stopni.

Reszta to już tylko matematyka.

Do tego dając mały zapas (chcę używać pompę głównie w taryfie nocnej) do nagrzania 125m2 i wody dla 4 osób mam kupić pompę 13-14kW??? Trochę dużo, ale wartość kW była wyliczona w certyfikacie energetycznym (przyjęta pompa z kolektorem pionowym). Wierzyć tym wyliczeniom???

Widze, ze coraz wiecej osob mysli przy PC o taniej taryfie. Rozsadnie. :)

Jak kazde obliczenia, te twoje tez moga byc bledne/niedokladne. Jesli masz faktycznie dobrze docieplony dom, to do tej powierzchni pompa 9kW jest juz pewnie przewymiarowana i to niemalo.

Ja sie podepne z innym pytaniem odnosnie grzania wylacznie w taniej taryfie.

Ja tylko o CWU. Grzejecie wszystko w taniej jak mniemam? Pyxis, Liwko pominietych przepraszam :)

Mam 300l ale tez i 5 osob. Tudziez kapac sie kazdy chce tak jak ma ochote. Wprowadzic grafik jak w wojsku ze OD do DO ? Tak robicie czy jak ?

Nie mam zadnego "rezimu". Nie mam tez 100% zuzycia na cele CWU w taniej taryfie. Ustawione to jest tak, ze w taniej dogrzewa zasobnik (mozna powiedziec, ze "przegrzewa") do temperatury 47*C na gornym czujniku. Jesli tempearatura w drogim pradzie spada ponizej 38*C, to pompa ja dogrzewa, ale tylko o wartosc histerezy (2*C). Taki cykl obecnie trwa 10min. Taka woda spokojnie wystarcza zeby sie wykapac czy wziac prysznic, bez koniecznosci mieszania z zimna. Taki sytuacje zdarzaja sie jednak stosunkowo rzadko, bo u nas tylko 3 osoby w domu. Jesli faktycznie zuzycie mialo by byc wieksze, to bym podniosl temperature zadana dla taniej i po klopocie. Cele CWU to jednak ulamek tego co idzie na CO. Tutaj mozna sobie spokojnie pozwolic na "szalenstwa" ;)

Tak właśnie myślałem, ale wolałem się upewnić. Tylko teraz kwestia tego, czy jest sens zlecać obliczenia komuś innemu, czy dobierać pompę "na oko". Dom jest z silikatów, ale przy tak grubej warstwie styropianu nie powinno być aż takiej różnicy - tym bardziej, że po zamianie na gazobeton zapotrzebowanie na moc spadłoby wg architekta, który to wyliczał niespełna 1kW (wszystko liczone w najnowszym programie Arcadia Thermo).

Architekt sumienny - co do tego nie mam wątpliwości - jedynie może program coś nawala, albo jest jakaś tajemna opcja, którą należy zaznaczyć, a On nie jest tego świadom...

Edytowane przez Pascalt

Tak właśnie myślałem, ale wolałem się upewnić. Tylko teraz kwestia tego, czy jest sens zlecać obliczenia komuś innemu, czy dobierać pompę "na oko". Dom jest z silikatów, ale przy tak grubej warstwie styropianu nie powinno być aż takiej różnicy - tym bardziej, że po zamianie na gazobeton zapotrzebowanie na moc spadłoby wg architekta, który to wyliczał niespełna 1kW (wszystko liczone w najnowszym programie Arcadia Thermo).

Architekt sumienny - co do tego nie mam wątpliwości - jedynie może program coś nawala, albo jest jakaś tajemna opcja, którą należy zaznaczyć, a On nie jest tego świadom...

Jezeli twoj architekt byłby tak sumienny to by taka wartośc mu nie wyszła, poza tym w certyfikacie energetycznym nie ma podanej mocy strat, urzedowy wzór tego dokumentu tego nie przewiduje. A błedy w oprogramowaniu to raczej na ostatnim miejscu. Arcadia Thermo jest tworzona przez naukowców z Politechniki Śląskiej i błedów tam bym nie szukał.

Spadek o 1 kW przy zamianie silikatu na gazobeton jest zastanawiajaco duzy.

Edytowane przez asolt

Czy to możliwe, żeby w domu dobrze/bardzo dobrze ocieplonym o powierzchni ogrzewanej ok 125m2, powierzchni całkowitej ok 185m2 przy ogrzewaniu niskotemperaturowym, zwartej bryle, dachu jednospadowym (budownictwo nowoczesne), oknach ok 1,1W/m2 i 25cm wełny na dachu, 20cm styropianu na ścianach zapotrzebowanie na moc pompy z gruntowym wymiennikiem była na poziomie 11,5kW przy wentylacji grawitacyjnej 0,5 wymian /h (4 osoby)??? Do tego dając mały zapas (chcę używać pompę głównie w taryfie nocnej) do nagrzania 125m2 i wody dla 4 osób mam kupić pompę 13-14kW??? Trochę dużo, ale wartość kW była wyliczona w certyfikacie energetycznym (przyjęta pompa z kolektorem pionowym). Wierzyć tym wyliczeniom???

jesli nie ma balkonów i garażu pod stropem to 7kw będzie z lekkim naddatkiem

Nie mam zadnego "rezimu". Nie mam tez 100% zuzycia na cele CWU w taniej taryfie. Ustawione to jest tak, ze w taniej dogrzewa zasobnik (mozna powiedziec, ze "przegrzewa") do temperatury 47*C na gornym czujniku. Jesli tempearatura w drogim pradzie spada ponizej 38*C, to pompa ja dogrzewa, ale tylko o wartosc histerezy (2*C). Taki cykl obecnie trwa 10min. Taka woda spokojnie wystarcza zeby sie wykapac czy wziac prysznic, bez koniecznosci mieszania z zimna. Taki sytuacje zdarzaja sie jednak stosunkowo rzadko, bo u nas tylko 3 osoby w domu. Jesli faktycznie zuzycie mialo by byc wieksze, to bym podniosl temperature zadana dla taniej i po klopocie. Cele CWU to jednak ulamek tego co idzie na CO. Tutaj mozna sobie spokojnie pozwolic na "szalenstwa" ;)

Tylko zauważ, że twoja ,,12" na następną wannę nagrzewa w ciągu pół godziny. Jak ktoś ma ,,7" to trwa już prawie godzinę, a jak dwie wanny i trzy baby w domu to grafik na bank.

Tylko zauważ, że twoja ,,12" na następną wannę nagrzewa w ciągu pół godziny. Jak ktoś ma ,,7" to trwa już prawie godzinę, a jak dwie wanny i trzy baby w domu to grafik na bank.

We wrzesniu grzala 12min. Teraz faktycznie, caly cykl od tych 38 do 47 *C to 30 min, ale kapac sie mozna juz po polowie tego czasu. Tak szybkiej zmiany w wannie chyba nie bedzie. Licze, ze nie lecicie wannami na 2 lazienki :-)

Jesli faktycznie to bylby jakis problem, to trzeba sukcesywnie zwiekszac temp zadana dla drogiej taryfy as sie dojdzie do rownowagi.

Duzo. Mi w styczniu wyszlo 10%.

Ale jesli nawet, to to tylko jakas czesc z tych 25% bedzie grzana w drogiej. Raczej mniejsza czesc :)

Zależy.

cwu 7,7 m3 - 168,30 kWh

1 m3 cwu - 21,86 kWh

cwu/os. - 42,08 kWh

cyrkulacja żre mi ok 40 kWh miesięcznie , z drugiej strony CWU grzeję praktycznie w taniej, to wychodzi niecałe 15 zł i straty idą na grzanie budynku.