Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Różnica między 7-9 kW jest nie wielka a napewno przewidziane będzie większe dolne źródło, lepiej wykorzysta 2gą taryfe a to różnica ponad połowa w kosztach, no i godziny pracy PC będą niższe, brałbym taką 9tke jako najlepszą opcje

Żeby wykorzystać drugą taryfę trzeba tą energię gdzieś wpakować. Wylewkę nagrzewamy do 26 st a poniżej 24 zaczyna być niekomfortowo . Jeżeli 9 to wylewka tak z 12-15 cm na tych 125m2. Jeśli 6-7cm to 7. Ja i tak jeśli temp. zewn spadają do ok 0st grzeję dodatkowo 2 godz. w drogiej taryfie(15-17) jak temp wylewki spada poniżej 24 st. mimo że w nocy nie wykorzystuję 2 godzin w taniej. A to dlatego że wystarcza mi 6 godzin nocnych by zagrzać CWU i dogrzać wylewkę do 26 st.

Przy -5,-7 pompa wykorzystuje tanią taryfę + 2 godz drogiej. Przy -10 pracuje non stop w godz 22-6 i 13-17. U mnie wylewki 8-9 cm. Więcej nie dało rady. Dzisiaj dałbym 15.

temp. dół 22-22,5, góra 21,5 -22,

Dzisiaj dałbym 15.

Nie bez znaczenia jest tez akumulacyjnosc pozostalych elementow domu. Sama wylewka to jedno, ale sciany i stropy tez robia swoje.

Ja tez bym teraz dolozyl ze 3-4cm wylewki wiecej, ale zeby nie robic tego kosztem izolacji, to trzeba bylo juz w fazie wylewek przewidziec ;)

A mnie interesuje ogólna średnia cena prądu, jaka wychodzi za budynek. Moim zdaniem, tak powinien być liczony koszt użytkowania PCi (i innych urządzeń) przy dwóch taryfach.

w wątku na temat prądu podałem, tylko nie wiem dlaczego tak myślisz skoro dzięki pompie prąd w domu mam tańszy.

A mnie interesuje ogólna średnia cena prądu, jaka wychodzi za budynek. Moim zdaniem, tak powinien być liczony koszt użytkowania PCi (i innych urządzeń) przy dwóch taryfach.

W styczniu zaoszczedzilem na bytowym dzieki licznikowi dwutaryfowemu 37 zl. Mam ta kwote odjac od kwoty zuzycia przez PCi? :)

A jak to wychodzi latem ?

Jakieś rygory co do innych urządzeń (np: kuchenka elektryczna, pralka, zmywarka)

Rocznie średnio za 1kWh płacę 0,44zł. W G11 jest u mnie 0,58zł. Jakieś 600zł oszczędności na pozostałym prądzie. Zmywarka i pralka raczej w II taryfie. Reszta jak leci.

Jakieś rygory co do innych urządzeń (np: kuchenka elektryczna, pralka, zmywarka)

W zasadzie tylko zmywarka chodzi w tańszej bo w nocy. Wracamy po 15 i wszelkie prania ,gotowanie itp. wykonywane są w zasadzie w drogiej taryfie

Latem jest lepiej bo tania popołudniowa jest 15-17 i w tych godzinach nam bardziej odpowiada no i oświetlenie włącza się później.

Rachunek

11.07-10.09.2012

I tar- 329 kWh

II tar-260 kWh

Koszt- 343,90 zł, średnia 0,584

11.09-14-11.2012

I tar -446 kWh

II tar - 467 kWh

Koszt -494,10 zł, średnia - 0,54

Mieszkam od sierpnia i wtedy bylo oszczednosci cos kolo 20 zl. Moze jeszcze nie bylo wyrobionych nawykow i do tego kostke mi cieli przez 2 tyg w drogim pradzie ;)

Staramy sie pralke, zmywarke i (jesli uzywamy) suszarke puszczac w tanim pradzie. Reszta jest bez znaczenia.

Kiedys porownywalem oplacalnosc jednej i woch taryf i wyszlo mi ze oszczedzam raptem ok. 200 zl rocznie.

Zima PCi pracuje glownie w II taryfie, zmywarka ok 80% w II, pralka ok. 85% w II a reszta jak leci..

To co pracuje w drozszej taryfie troche jednak ciagnie w skali roku i stad tak niewelkie oszczednosci.

Srednio-rocznie wychodzi mi 63% w taniej i 37% w drogiej taryfie - za caly licznik.

BTW. Porownywalem rachunek z praca PCi i na tej podstawie szacowalem zyski.

Pzdr.

Nie bez znaczenia jest tez akumulacyjnosc pozostalych elementow domu. Sama wylewka to jedno, ale sciany i stropy tez robia swoje.

Ja tez bym teraz dolozyl ze 3-4cm wylewki wiecej, ale zeby nie robic tego kosztem izolacji, to trzeba bylo juz w fazie wylewek przewidziec ;)

Moze i tak ale normalna wylewka ma 6-8 cm a sma podlogowka jest systemem bezwladnym tak iwc mysle ze dajac grubsza wylewke moze i mamy ala bufor ale tracimy na komforcie poniewaz grubsza posadzka staje jeszcze bardzie bezwladna

Gość Arturo72
ale tracimy na komforcie poniewaz grubsza posadzka staje jeszcze bardzie bezwladna

I o to chodzi :)

Na komforcie nie tracimy nic a wręcz zyskujemy,dobowe wahania temperatury w domu będą minimalne,rzędu 0,5st.C.

Gość Arturo72
decydujac sie na taryfe dwustrefowa warto przeinstruowac domownikow z czym mamy do czynienia. mozna w kilku miejscach w domu dryknac sobie tabelke z godzinami - to pomaga i pozwala sie lepiej dostosowac do taryf. maksymalnie sie do tego stosujac mozna uzyskac na prawde spore oszczednosci,.

Ale nie o to chodzi żeby był terror,ma być tanio i komfortowo :)

Zmywarkę,pralkę można nastawić w II taryfie ale nikt mi nie zakaże i nikomu w domu także,używać kompa z 500W zasilaczem czy plazmy z poborem 300W tylko w nocy ;)

Od niskich rachunków jest dom a nie taryfy i terror w domu :D

Z premedytacją wybieram na początku I taryfę ;)